Chciałem coś dodac przy przedłużaniu , zapytałem czy mogę dokupić np. szyby gradobicie .Ładna Pani dopowiedziała ze PZU to pakiet komfort. I zawiera wszystko. Jednym z paramertów był przebieg. No i zdarzenia drogowe.
Marka: Fiat
Model: TIPO SW
Silnik: 1.4
Rocznik: 2020
Wersja: Laureate Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2019 Posty: 297 Skąd: Bielsko Biała
Wysłany: 2021-03-02, 21:54
AC - Tyle warte ile kosztuje
Doliczam do twojego pakietu następujące elementy:
Wykluczenie szkody w OC ( dawniej ochrona zniżki )
Ochrona zniżki w ryzyku AC
Holowanie do 1000 km. w wyznaczane miejsce ( opcjonalnie jak jeździsz daleko na wakacje )
Wyłączenie całej reszta kruczków i franszyzy
Naprawa na częściach ASO ( nie zamienniki )
Ochrona szyby + wymiana na ORI
W 2020 za Sandacz zapłaciłem 1700 i to była dobra oferta
Ostatnio zmieniony przez Killer King 2021-03-02, 21:55, w całości zmieniany 1 raz
OK. Ale patrz poz. 3 wzrosła o ponad 85% a 4 o ponad 50% to ile będzie za rok. Nie podoba mi się również obniżenie wartości samochodu o ~12 tyś. po roku, to po 2 latach może być ~50% a AC nie wiele stanieje o ile w ogóle.
Wersja: Laureate Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2019 Posty: 297 Skąd: Bielsko Biała
Wysłany: 2021-03-02, 22:21
Killer napisał/a:
Nie podoba mi się również obniżenie wartości samochodu o ~12 tyś. po roku, to po 2 latach może być ~50% a AC nie wiele stanieje o ile w ogóle.
No życie, taka jest utrata wartości zwłaszcza jeżeli jest bogatsza wersja wyposażenia.
Kopiłeś rocznik 2019, wiec teraz ( 2021 ) jest już po dwóch spadkach wartości.
Wartość jest oparta na wycenie EUROTAX i nie jest to wymysł ubezpieczyciela.
Najmniej traciło Sandero Open z klimą, bo po kilku latach cena była podobna do wersji Laureate.
Sandero sprzedałem po 3 latach ( 36 miesiącach użytkowani ) taniej o 15k. ( liczone od ceny na FV z salonu )
Utrata wartości wyszła 416,66 miesięcznie i to chyba był najlepszy moment na rozstanie.
Ostatnio zmieniony przez Killer King 2021-03-02, 22:23, w całości zmieniany 2 razy
Sandero sprzedałem po 3 latach ( 36 miesiącach użytkowani ) taniej o 15k. ( liczone od ceny na FV z salonu )
Utrata wartości wyszła 416,66 miesięcznie i to chyba był najlepszy moment na rozstanie.
Z punktu widzenia utraty wartości (który oczywiście nie jest jedynym kryterium) im później tym lepiej, starsze samochody mniej tracą na wartości.
Wysłany: 2021-03-03, 10:14
gfedorynski napisał/a:
Z punktu widzenia utraty wartości (który oczywiście nie jest jedynym kryterium) im później tym lepiej, starsze samochody mniej tracą na wartości.
Zgoda i jak najbardziej się z tym zgadzam.
Im dłużnej trzymamy samochód, tym mniejsza utrata wartości w odniesieniu do całości w przeliczeniu np. na jeden miesiąc.
Ale wraz wiekiem i przebiegiem pojawiają się inne koszty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum