Marka: była Dacia jest Nissan
Model: była Duster jest Pathfinder
Silnik: było 1,6 16V 4x4+LPG jest 2.5 dci 4x4reduktor
Rocznik: było 2010 jest 2006
Wersja: Laureate Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Śląsk Cieszyński
Wysłany: 2013-10-30, 23:03
Tyle, że nie można na półsyntetyku oczekiwać mega przebiegów zanim zacznie brać olej. Poza tym nie można już napewno wymieniać go co 30 kkm. To norma dla nowoczesnego elfa 5w30. Wiem jak było w nubirach i lanosach. Moi koledzy na bylejaich olejach mieli dolewki już po 100 kkm. Ja zrobiłem do sprzedaży 190 kkm - wymiana co 10-12 kkm i pełny seyntetyk. Efekt -po 190 kkm stan zero zużycia oleju od wymiany do wymiany.Olej był tak czysty, że nieuczciwy mechanik wlałby go jeszcze komuś. Silnik miałem żyletę.Mój Ojciec miał tak samo w Lacetti też 1.6. Zawsze Mobil 1 lube Castrol edge (ciągle się spieszyna autostradach). 230 kkm ponad do sprzedazy i silnik jak nowy.
Od tego czasu i tych obserwacji używam tylko porządnych syntetyków. Duster też nie bierze mi oleju w ogóle i nie brudzi nawet do 30 kkm na wymianie(aktualnie mam 76kkm).Olej ma 16kkmi jest czyściutki jak wczoraj nalany. Stan bez zmian od przeglądu ale pogwarancji będę wymieniał co 20 kkm. także życzliwie radzę nie oszczędzać na oleju,który powoduje nagary, szybko się starzeje i traci lepkość a silnik odwdzięczy się wieloletnią niezawodnością. Dolewki też kosztują.
Dokładnie Hakama
Też mam takie podejście..
Po 3.000 km wymieniłem olej i filtr mimo, że nie było przymusu. I zalałem Castrolem Edge pełny syntetyk ( z tego pamiętam 5W30 lub 5W40).
Potem miałem pierwszy przegląd gwarancyjny po roku (na liczniku koło 12.000km) i też wymieniłem na Edga pełny syntetyk.
Teraz mam na liczniku 19.000 i zamierzam w marcu zrobić następny przegląd w ASO (czyli po dwóch latach od zakupu) też z wymianą oleju i filtra (a na liczniku będę miał może koło 22.000 km)
I takie wymiany będę robił co roku nawet jeśli w książce przeglądów są przewidziane w innych okresach.
Te 200 PLN to niewiele raz na rok jeśli kupiło się autko dla siebie a nie na handel i zamierza się nim pojeździć bezawaryjne jeszcze kilka lat.
W drugim aucie ( Nissan Almera 2.0 Diesel z 1996 roku - auto żony) też leję najlepsze oleje i wymieniam co roku. Mam to auto już 5 lat, na liczniku 250.000 km i ŻADNEJ awarii ani plam pod silnikiem.
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2013-10-31, 09:24
Ja mam silnik K4M od 1999 roku, przebieg 230 tkm, od poczatku na syntetyku ( ELF Synthese) i nadal nie bierze oleju. Kto chce niech jeździ na półsyntetyku, ale powinien pamiętać że trzeba go zmieniać co rok a nie co dwa ( albo co 15, nie 30 tyś km), więc jest to rozwiązanie droższe.
A jeśli chodzi chodzi o płyn do wspomagania kierownicy to w samochodach Dacii jest to samo co w Renault - olej do automatycznych skrzyń biegów, w praktyce - Elfmatic G3.
Ostatnio zmieniony przez PiotrWie 2013-10-31, 09:36, w całości zmieniany 2 razy
Panowie, chciałbym się dowiedzieć albo dostać jakieś namiary na broszurę jaki olej lać do silnika, jaki do skrzyni Easy R, do wspomagania i płyn chłodniczy. Co do silnika to już zdążyłem znaleźć że Elf SXR 5W40 będzie ok, a reszta? Dziwne że w instrukcji o tym nie piszą.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3770 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-07-11, 17:29
No nie bardzo , w roczniku 2019 wymagany jest olej zgodny z normą RN17.
Płyn to Glaceol RX, płyn do wspomagania to olej Elfmatic G3 a do skrzyni Easy R pewnie ten sam co do manuala czyli Elf Tranself NFP 75W80 GL4+
Rozumiem, dzięki. To do rocznika wcześniej olej pasował a do mojego wg normy juz nie? Tego SXR znalazłem na szukajce na stronie Elfa no i tutaj na forum przeczytałem. Kod silnika H4B 408
Ostatnio zmieniony przez eliks 2021-07-11, 17:48, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum