Witam, niedawno odebrałem dacie jogger 1.0 tce z lpg ma już 600 przebiegu. Miałem od początku dziwne uczucie, że czasami coś szarpie, raczej bardzo sporadycznie dosłownie 1 raz na 50km jest delikatne szarpnięcie ( przy wciśnietym gazie) które trwa ułamek sekundy i auto jedzie dalej i wszystko jest ok. Co to może być ? Gaz tankowałem tylko na orlenie. Dodam że auto trzymam w garażu którym jest w miarę ciepło, odpalam auto i praktycznie od razu przełącza się na gaz. Czy czasami trzeba przełączyć na gaz żeby wtryski lub coś innego się przeczyściło ?
Witam, niedawno odebrałem dacie jogger 1.0 tce z lpg ma już 600 przebiegu. Miałem od początku dziwne uczucie, że czasami coś szarpie, raczej bardzo sporadycznie dosłownie 1 raz na 50km jest delikatne szarpnięcie ( przy wciśnietym gazie) które trwa ułamek sekundy i auto jedzie dalej i wszystko jest ok. Co to może być ? Gaz tankowałem tylko na orlenie. Dodam że auto trzymam w garażu którym jest w miarę ciepło, odpalam auto i praktycznie od razu przełącza się na gaz. Czy czasami trzeba przełączyć na gaz żeby wtryski lub coś innego się przeczyściło ?
Chyba wiem o czym mowa. Też mi się to zdarzyło. Tylko kilka razy na 4000km i było to na tyle niezauważalne i przejściowe (ciężko to nawet szarpnięciem nazwać), że na razie nie drążyłem tematu.
Jeżeli to jest w okolicach 2900 obr/min to ja to określam jako lekkie przesterowanie turbo. I wg mnie to jest taka przywara, mówiąc po staropolsku, tego silnika. Z biegiem kilometrów (chyba tak koło 10 000) zanika.
_________________ Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
Dzwonić do serwisu i go oddać na diagnozę czy to mała nieistotna sprawa ? Ciężko mi powiedzieć czy to przy 2900 obrotach. Na razie go docieram i jeżdżę w okolicach 2200-2700. Przy zmianie biegu dobijam do około 3200 obrotów, żeby mieć lekko powyżej 2000 na następnym biegu. Będę obserwować może w wolnej chwili podjadę do warsztatu.
Może to też być moment przełączenia z benzyny na gaz po osiągnięciu temp. 30 stopni przez płyn chłodzący. Gdybyś nie jeździł delikatnie to można by jeszcze podejrzewać chwilowy powrót z gazu na benzynę przy nierozgrzanym silniku i mocnym wciskaniu gazu. Zobacz w instrukcji i poobserwuj czy to nie zmiana na LPG - bo płynność przejścia zależy od sytuacji drogowej, która rzutuje na prędkość i obciążenie silnika.
_________________ Jeździć, tankować,
Nie żałować!
Zmieniać olej i filtry,
Bo twój samochód jest za..bisty!
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1278 Skąd: Kępno
Wysłany: 2022-04-04, 13:05
U mnie jadąc na równych obrotach co jakiś czas czuło się szarpniecie silnikiem. Nie wpływało to na jazdę, raczej powodowała dyskomfort i myślę że cierpiały na tym poduszki silnika i skrzyni. Wgranie nowego softu do silnika chyba załatwiło temat - tzn od czasu interwencji jeszcze nie wystąpiło. Czas trwania operacji - ok. 2-2.5h w ASO
_________________ pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony przez r70 2022-04-04, 13:06, w całości zmieniany 1 raz
Może to też być moment przełączenia z benzyny na gaz po osiągnięciu temp. 30 stopni przez płyn chłodzący. Gdybyś nie jeździł delikatnie to można by jeszcze podejrzewać chwilowy powrót z gazu na benzynę przy nierozgrzanym silniku i mocnym wciskaniu gazu. Zobacz w instrukcji i poobserwuj czy to nie zmiana na LPG - bo płynność przejścia zależy od sytuacji drogowej, która rzutuje na prędkość i obciążenie silnika.
Moment przełączenia odpada. Normalnie odczuwałem to w trasie. Nie przekraczam 3500 obrotów, więc o powrocie benzyna-gaz chyba tez mowy nie ma.
@r70 tak jak kolega napisał chyba trzeba wgrać nowy soft albo poczekać aż samo przejdzie, może kwestia, że komputer albo układ musi się po prostu skorygować albo nauczyć tych map ?
Jak dobrze pamiętam kiedyś przeglądałem forum i ktoś skarżył się na taki problem i właśnie wgranie nowych map chyba pomogło.
Ostatnio zmieniony przez Jarekf3d 2022-04-05, 09:00, w całości zmieniany 1 raz
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1278 Skąd: Kępno
Wysłany: 2022-04-05, 11:01
Ja jeździłem z tym 6 tyś i za każdym razem kiedy jechałem to takie szarpnięcie musiało wystąpić.
Po aktualizacji softu, od 1500tym ani razu - zapomniałem że coś takiego występowało (i mam nadzieję że tak zostanie)
Wysłany: 2022-04-06, 19:47
dziś kolejna trasa - łącznie 300km większość na tempomacie - ani jednego szarpnięcia. Ewidentnie to zasługa nowego softu - na stary nie było szans żeby na takim dystansie nie szarpało.
Mi w Sandero czasami szarpie zaraz po odpaleniu silnika, poszarpie z 2,3 razy i minie, no i podczas przełączenia z benzyny na gaz ale to już zależy jak dynamicznie akurat jadę, bo jak wolno to nawet nie zauważalne przełączenie, jak szybciej to minimalnie szarpnie
Mi w Sandero czasami szarpie zaraz po odpaleniu silnika, poszarpie z 2,3 razy i minie
Miałem to samo jesienią/zimą. Pomogło dolanie zimowej benzyny (od czerwca do listopada miałem benzynę z pierwszego tankowania). Teraz nie ma już żadnego szarpania.
Mnie szarpnie jak nie jest do końca nagrzany, idzie już na LPG a mu depnę. To przełącza na benzynę bo pewnie parownik nie wyrabia i wtedy czuć szarpnięcie. Przy przełączanieu PB-LPG nic nie czuć. Ale uwaga w instrukcji jest napisane, że jak chcemy przełączyć z LPG na PB to należy odjęć nogę z gazu więc coś w tym jest. No a że podczas mocnego przyspieszania jest noga na gazie to i szarpnie.
Mi w Sandero czasami szarpie zaraz po odpaleniu silnika, poszarpie z 2,3 razy i minie
Miałem to samo jesienią/zimą. Pomogło dolanie zimowej benzyny (od czerwca do listopada miałem benzynę z pierwszego tankowania). Teraz nie ma już żadnego szarpania.
wiesz co ostatnio wyjeździłem benzynę z 1 tankowania z pół roku temu, wlałem i też tego szarpania nie czuje już na starcie, więc może to być to co piszesz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum