Wysłany: 2024-01-11, 20:56 Wibracje podczas kręcenia kierownicą
Hej
Dziś zauważyłem, że podczas kręcenia kierownicą na śniegu, gdy stoję w miejscu lub jadę bardzo powoli to są dość spore wibracje. Czy też tak macie? Jak wyłączę silnik to ich nie ma. Auto jest po kontroli na stacji kontroli pojazdów i zaliczyło przegląd beż problemu. W poniedziałek jadę do ASO i to jest na 4 dni przed końcem gwarancji producenta więc zależy mi ma tym, żeby coś wychwycić. Dziś to pierwszy raz poczułem, akurat po wyjeździe z SKP...
Jeśli było kręcone przy wyłączonym silniku to powoduje objaw wibracji, bo pompa nie tłoczyła płynu do układu wspomagania i nastąpiło jakby zapowietrzenie...
Zapal silnik, pokręć kierownicą z jednej strony na drugą stronę do oporu i z powrotem parę razy to wibracje powinny ustać.
Ja tak miałem jak wymieniałem wahacze na podnośniku to przekręcałem tarcze w obie strony by ułatwić dostęp do śrub.. po tej operacji miałem wibracje i dopiero pokręcenie kierownicy w obie strony mi pomogło.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Ostatnio zmieniony przez route2000 2024-01-12, 09:49, w całości zmieniany 1 raz
Z Zewnatrz cała oblana nawet w śrubie od jej obudowy jest czerwone jeziorko. CO ciekawe pryskać musiało bo korek od góry też jest zalany i na nawet na kablech jest mokro.
A tak z ciekawości, zastanawiam się czy kuna nie nadgryzła przewodu i po badaniu technicznym(szarpaku) to pękło. Bo tam jest strasznie zachlapane więc wywaliło to nagle i gwałtownie. Czy taką pompę szybko uszkodzi mała ilość płynu? Wspomaganie do końca było to myślę, że nie stracił go całkiem więc coś płynu pewnie jeszcze było, pompa też nie wyła. Do domu jechałem ze 4 kilometry
Już po diagnozie. A więc wywaliło płyn bokami przez korek wlewu. Dlaczego? Nie wiadomo, wszystko działa. Podobno coś mogło przymarznąć. Dolali płynu i jest OK. Miał ktoś z czymś podobnym kiedyś do czynienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum