Cześć.
Niedawno kupiłem interface ODB-II i udało mi się skutecznie załadować błędy w moim aucie (przy pomocy Car Scanner na Androidzie).
Ponadto świeci mi się od jakiegoś czasu żółta kontrolka, domyślam się że może to mieć związek z którymś z błędów. Czy ktoś byłby w stanie mi podpowiedzieć proszę co one mogą oznaczać?
Szukałem w internecie i znalazłem następujące opisy:
C1A60(7B) - błąd sensora (i przekaźnika) ciśnienia lewego tylnego koła
C1A74(7A) - tego dokładnie nie znalazłem, ale na forum Landrovera
C1A74 jest opis - błąd tylnego lewego mechanizmu wysokości
B2366(81) - tego nie znalazłem.
Ktoś podpowie jak sobie radzić w tym temacie? Czy kody we wszystkich markach samochodów są takie same?
Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1 SCe
Rocznik: 2018 Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Lis 2021 Posty: 169 Skąd: centralna Polska
Wysłany: 2024-02-19, 18:28
Nie patrz na błędy Landrovera, pod tymi kodami każda marka może mieć co innego. Jak sobie z tym poradzić? Najpierw wyrównaj ciśnienie w kołach. Potem skasuj wszystkie błędy i po jakimś czasie sprawdź co się pojawi, czy wrócą. Nie znam tej aplikacji. Myślę, że powinieneś ściągnąć sobie chociażby polskiego Pistona, gdzie masz więcej informacji pod odczytami samych kodów.
Nie mam pewności czy te kody zostały właściwie odczytane, uniwersalne typy ELM327, prawidłowo powinny odczytać błędy silnika w trybie EOBD, reszta to loteria.
Hej.
Byłem w serwisie elektronicznym który się zajmuje autami francuskimi.
Panowie zczytali błędy swoimi komputerami diagnostycznymi (niby 2 systemy) i niby ta kontrolka co mi się palilła to było tymczasowy brak zasilania (albo spadek napięcia) do modułów kontroli trakcji / ABS.
Tak informacyjnie. Dzięki za odpowiedzi !
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum