Hallo!!
Niestety moja Lodgy zostala skasowana przez bardzo agresywnego kierowce i musialem kupic nowe auto.
Wybralem Dacie Sandero Comfort SCe 65 z MediaDisplay ale bez kamery cofania.
Przegladalem cale Forum ale nigdzie nie moge znalezc gdzie w MediaDisplay moge podlaczyc kabelki od kamery cofania.
Jesli ktos to juz zrobil to prosze o podpowiedz! W Serwisie zadaja za Kamerke z instalacja 500 euro!! Dlatego chce to zrobic domowym sposobem.
Z gory dziekuje za pomoc.
Marka: Dacia
Model: była Lodgy/jest Jogger
Silnik: 1.6 Sce/1.0 Eco-G
Rocznik: 2016/2023
Wersja: Extreme 7-os. Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Kwi 2017 Posty: 261 Skąd: LU
Wysłany: 2024-03-12, 11:51
Prawdopodobnie przewody w kostce 32 pin. Jak mi sąsiad pozwoli dobrać się do auta to sprawdzę które to przewody (Duster z magiczną przejściówką). Na znanym portalu u MyFrenda znalazłem adapter 32-pin z przewodami do kamery za 87pln. Problem w tym żejest dedykowany do Kadjara, a ja nie wiem czy przewody nie są poprzestawiane.
Kupilem 32 poligen adapter ale niestety kamera cofania dalej nie dziala. Tak jak "masterczerwi " przypuszczal kable sa na pewno poprzestawiane. Probowalem wszystkiego i wszystko na nic.
Wie ktos moze ktore pin sa w oryginalnej kostce dedykowane dla kamery i ktory pin inicjalizuje bieg wsteczny ????????
Wysłany: 2024-05-03, 19:42
Na razie czekamy na schematy elektryczne lub kogoś kto dokona/dokonał inżynierii wstecznej i się podzieli wiedzą. Mój sąsiad niestety odmówił współpracy (nie przekonała go nawet wizja wspólnie spędzonego czasu przy mięsie obficie podlanym naszym, jedynie słusznym trunkiem narodowym).
Wysłany: 2024-09-28, 09:01
Sam jestem bardzo ciekawy. Najłatwiej wydaje mi się (tak jak koledzy już pisali) znaleźć właściciela Dustera 2 po liftingu z kamerą, który zgodzi się na rozebranie i wyjęcie radia w celu sprawdzenia pinów (jest duże prawdopodobieństwo że w Dusterze jest instalacja na 24 pin z przejściówką na 32 i o tą przejściówkę właśnie chodzi). Jeśli się ogarnie piny to powinno być już z górki.
Aktualizacja:
U Pana Chińczyka jest 32 pinowy adapter do kamery cofania. Podpisany jako Dacia/Renault R-Link. Koszt 61 złotych polskich z kilkoma groszami.
(w sumie to mnie kusi - tylko że czasu mi brakuje na wszystko ).
Ostatnio zmieniony przez masterczerwi 2024-09-28, 09:09, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum