Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: jas_pik
2016-07-01, 13:34
Rejestrator jazdy czyli kamera samochodowa
Autor Wiadomość
wlodarek1 

Marka: renault
Model: captur
Silnik: 1.3 mild
Rocznik: 2024
Wysłany: 2024-03-17, 08:08   

Jeśli samochód posiada gniazdko zapalniczki i port USB
To jaką kamerkę lepiej do niego kupić?
Zasilaną z portu USB czy zasilana z gniazdka zapalniczki?

Dymek 

Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Wysłany: 2024-03-17, 08:55   

wlodarek1 napisał/a:
Jeśli samochód posiada gniazdko zapalniczki i port USB
To jaką kamerkę lepiej do niego kupić?
Zasilaną z portu USB czy zasilana z gniazdka zapalniczki?
Właściwie nie ma znaczenia, bo w obu przypadkach na tych gniazdach nie ma napięcia po zamknięciu samochodu a więc żadna przyzwoita kamera nie będzie działać w trybie parkingowym.

wlodarek1 

Wysłany: 2024-03-18, 19:55   

Ale mi Dymek chodzi o coś innego czy jest jakaś widoczna różnica w jakości nagrywanych filmów kamerką zasilaną napięciem 12 v a kamerką zasilaną napięciem 5 v z portu usb ?

Dymek 

Wysłany: 2024-03-18, 20:17   

Kamerka zasilana z gniazda zapalniczki 12V ma w komplecie zasilacz, który wetknięty w te gniazdo i tak daje na wyjściu 5V... Także żadnych związanych z zasilaniem różnic w obrazie nie ma. A ten zasilacz-wtyczka wetknięta w gniazdo zapalniczki ma na wyjściu albo na stałe kabelek podłączany do kamerki, albo właśnie normalne 5V gniazdko USB i kamerka podłączana jest normalnym kabelkiem USB. W obu przypadkach kamerki zasilane są tak samo- z 5V.
Istnieją kamerki zasilane bezpośrednio z 12V, ale to są zazwyczaj kamerki do zabudowy i podłączenia na stałe do instalacji samochodu i wymagają dwóch napięć zasilania: 12V stałego i 12V "po zapłonie"- takie właśnie są kamerki z fabrycznego katalogu akcesoriów Dacii i Renault.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2024-03-18, 20:26, w całości zmieniany 2 razy  

Pr3ti 
Zielony listek

Marka: Dacia
Model: Jogger
Silnik: 1.0
Wysłany: 2024-04-09, 09:48   

dmgary napisał/a:
Kamerki zamontowane (przód i tył ).

W salonie gdzie kupilem auto skasowali 162,60 zł+VAT za montaż.

Pan serwisant posłuchał moich uwag gdzie jak chce mieć i tak zamontował - jest OK.

Pierwsze wrażenie mam takie ze obraz w HDR w ciągu dnia to jest za ostry !

Spróbuje coś w wolnej chwili zapodać jakieś próbki obrazu.

PS. "Złodziejki" bezpiecznikowe nie są ATS, serwisant zadzwonił ze nie pasują, są inne bezpieczniki. :cry:

Moge prosić o informacje jakie są bezpieczniki w Joggerze (2024) aby podłączyć odpowiednią "Złodziejkę" pod bezpieczniki ? :) Wiem już, że nie są to ATS ;) W innym dziale dowiedziałem się, że Sandero III ma MIcro2 :) Więc jakie ostatecznie bezpieczniki ma Jogger ? :)

gawron3 
Zielony listek

Model: dusterII
Silnik: 1,6 SCe
Rocznik: 2018
Wersja: Confort
Wysłany: 2024-07-07, 12:26   wideorejestrator OEM

Witam... czy warto inwestować w wideorejestrator jazdy daciowy orginał ten w lusterku do daci duster 2,może ktoś ma zamontowaną taką kamerkę i prosił bym o podpowiedź jak się sprawuje,jak nagrywa, czy jest wyraźny czytelny obraz ,czy dobrze łączy się z telefonem bo cena jest nie mała warto się zastanowić ,nr tej kamerki jaki wyczytałem w internecie to 8201713925 a producent madein china czy tak pisze na każdej.
Ostatnio zmieniony przez gawron3 2024-07-07, 12:30, w całości zmieniany 1 raz  

Black Dusty 

Model: Duster
Silnik: 1.6Sce4x4
Wersja: Prestige
Wysłany: 2024-07-07, 12:55   

Nie warto, zapomnij o tym.

defunk 

Marka: Peżo / Toyoda
Model: Rifter / Yaris Cross
Silnik: 1,2 PureTech / 1,5 HEV
Rocznik: 2021 / 2024
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2024-07-07, 18:42   

Nie warto także z tego powodu, że kierowca tak wyposażonego pojazdu może mieć problem w kraju, gdzie wideorejestrator jest niedozwolony (nie wystarczy mieć go wyłączonego -- wypadałoby go nie mieć w ogóle).

Black Dusty 

Wysłany: 2024-07-07, 19:27   

defunk napisał/a:
Nie warto także z tego powodu, że kierowca tak wyposażonego pojazdu może mieć problem w kraju, gdzie wideorejestrator jest niedozwolony (nie wystarczy mieć go wyłączonego -- wypadałoby go nie mieć w ogóle).

To nie jest problemem ponieważ wiele samochodów sprzedawanych nawet w tych krajach takie wideorejestratory ma wbudowane fabrycznie bez możliwości usunięcia/demontażu. Możesz je najwyżej wyłączyć a i to nie zawsze całkowicie.

defunk 

Wysłany: 2024-07-07, 20:06   

Black Dusty napisał/a:
defunk napisał/a:

To nie jest problemem ponieważ wiele samochodów sprzedawanych nawet w tych krajach takie wideorejestratory ma wbudowane fabrycznie bez możliwości usunięcia/demontażu. Możesz je najwyżej wyłączyć a i to nie zawsze całkowicie.

Jesteś tego pewien? Taka sama lampka rowerowa tylna sprzedawana na rynku PL i DE różni się jednym podstawowym detalem: ta polska ma funkcję migania, ta niemiecka potrafi świecić tylko światłem stałym -- ponieważ na niemiecki rynek nie wolno wprowadzać rzeczy niespełniających warunków (a rowery nie mogą z tyłu migać). Zdaje się, że podobnie jest z rowerem elektrycznymi "z manetką" (tymi, które w DE nazywają się "s-bike", "schnell bike" lub podobnie): na rynku PL manetkę można przeprogramować, rower niemiecki będzie miał ustawiony ten parametr na zicher (a klient będzie pamiętał, że mając rower z napędem nie-wspomagającym musi kupić polisę i założyć tablicę rejestracyjną).
Zdziwiłbym się, gdyby niemiecki kierowca był wystawiany na ryzyko posiadania pojazdu, za który mógłby dostać mandat czy co tam dają za kamerkę.

Cistu 
Zielony listek

Model: Duster, Sandero Stepway
Silnik: Blue dCi 1.5 4WD, TCe 90 CVT
Rocznik: 2021, 2023
Wysłany: 2024-07-08, 06:50   Re: wideorejestrator OEM

gawron3 napisał/a:
Witam... czy warto inwestować w wideorejestrator jazdy daciowy orginał ten w lusterku do daci duster 2,może ktoś ma zamontowaną taką kamerkę i prosił bym o podpowiedź jak się sprawuje,jak nagrywa, czy jest wyraźny czytelny obraz ,czy dobrze łączy się z telefonem bo cena jest nie mała warto się zastanowić ,nr tej kamerki jaki wyczytałem w internecie to 8201713925 a producent madein china czy tak pisze na każdej.

Posiadam i nie polecam. Dostęp do wideorejestratora i jego usatweiń odbywa się jedynie poprzez aplikację na smartfona. Oficjalna apka na Androida nie jest już dostępna za pośrednictwem sklepu Play, tylko z nieoficjalnych źródeł. Poza tym trudności w łączeniu wideorejestratora z aplikacją. Jakość obrazu ogólnie - moim zdaniem słaba.
Ostatnio zmieniony przez Cistu 2024-07-08, 06:59, w całości zmieniany 1 raz  

Black Dusty 

Wysłany: 2024-07-08, 07:52   

defunk napisał/a:
Zdziwiłbym się, gdyby niemiecki kierowca był wystawiany na ryzyko posiadania pojazdu, za który mógłby dostać mandat czy co tam dają za kamerkę.

https://e.autokult.pl/tesla-na-celowniku-niemieckich-wladz-chodzi-o-kamery,6884137882848192a

defunk 

Wysłany: 2024-07-08, 09:06   

Black Dusty napisał/a:
defunk napisał/a:

https://e.autokult.pl/tesla-na-celowniku-niemieckich-wladz-chodzi-o-kamery,6884137882848192a

No dobrze, to dotyczy jednego rodzaju kamery jednego producenta. Nie wiemy (nie chce mi się sprawdzać) jak postepują inni producenci -- ale skoro ta organizacja zamierzała podjąć jakieś kroki vs. Tesli, to można przypuszczać, że próbowała wymusić coś, co inni producenci stosowali.

(A dla rozluźnienia atmosfery: w Niemczech piwo i wino może pić 14-latek ;-)

Dymek 

Wysłany: 2024-07-08, 09:12   Re: wideorejestrator OEM

gawron3 napisał/a:
Witam... czy warto inwestować w wideorejestrator jazdy daciowy orginał ten w lusterku do daci duster 2,może ktoś ma zamontowaną taką kamerkę i prosił bym o podpowiedź jak się sprawuje,jak nagrywa, czy jest wyraźny czytelny obraz ,czy dobrze łączy się z telefonem...
Miałem taki rejestrator (analogiczny, ale dla Sandero2- to samo w innej obudowie). Wszystko zależy czego oczekujesz od urządzenia. W moim wypadku dość szybko zorientowałem się, że potrzebuję rejestratora z trybem parkingowym, no i dodatkowo tylnej kamery a tego to urządzenie nie oferuje, więc wymieniłem na Viofo.
Podsumuję plusy tego wynalazku:
-wbudowany moduł GPS;
-doskonale wygląda i integruje się z wnętrzem samochodu;
-brak własnego ekranu;
-całkiem fajny sposób sygnalizacji stanu urządzenia za pomocą kontrolki LED;
-włącza się i wyłącza całkowicie bezobsługowo (podłączenia pod stałe +12V i +12V po zapłonie);
-miałby całkiem przyzwoity obraz (choć nie najwyższej rozdzielczości), gdyby nie jedna rzecz...
Minusy:
-ta jedna rzecz, to widoczne masakryczne odbicie deski w szybie (tak było w Sandero) a nie ma fabrycznie możliwości instalacji filtra polaryzacyjnego na obiektywie;
-brak jakiegokolwiek trybu parkingowego;
-brak wygodnej możliwości zabezpieczenia nagrania (w przypadku wystąpienia zdarzenia);
-notoryczne zrywanie połączenia z telefonem albo po prostu zawieszanie się apki podczas przeglądania czy ściągania nagrań na telefon, praktycznie uniemożliwia sens korzystania z rejestratora (w sensie - wiesz, że masz ważne nagranie, ale nie jesteś w stanie go szybko zobaczyć i pokazać, bo pierdzieli ci się łączność ze smartfonem), jedyny skuteczny sposób to wyjęcie karty i odczytanie jej innym sposobem na smartfonie czy komputerze.
-u mnie pracujący rejestrator uniemożliwiał całkowicie odbiór radia cyfrowego DAB+, jak się okazało generował jakieś zakłócenia w tym paśmie. Czyli wtopa całkowita :mrgreen:
Czyli- świetny pomysł i idea dyskretnego zabudowania rejestratora, ale spierniczona przez wady wykonania i braki funkcyjne. Produkcja oczywiście China, ale źródłowo wyrób firmy Falcon Electronics (USA) dla Renault- firma oferuje niezależne kamerki, ale tutaj raczej im nie poszło...
Za o wiele mniejsze pieniądze masz podwójną, albo i potrójną kamerkę na wypasie, z pełnym trybem parkingowym, filtrem polaryzacyjnym i ewentualnie dodatkowym przyciskiem do zabezpieczania nagrań, lub używającą poleceń głosowych.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2024-07-08, 09:58, w całości zmieniany 4 razy  

operatorpilota 

Silnik: 1.0 TCe
Rocznik: ---
Wersja: Extreme
Wysłany: 2024-07-17, 07:17   

Cześć,
dostałem dziś paczkę z adapterem zasilania VIOFO HK4, będę dziś próbował zamontować ją w Joggerze.

Kupiłem 2x bypass (bezpieczniki micro2)
Na tablicy bezpieczników nie ma oznaczenia, który odpowiada za stacyjkę.
Szukałem przykładow, ale w sieci znalazłem tylko dla Dustera/Sandero z inną skrzynką bezpieczników.

W Jogger 2023 mam taki rysunek:

Czy mając multimetr i słabą wiedzę mechaniczno-elektryczną wystarczy, że sprawdzę bezpieczniki, przez które płynie prąd kiedy silnik/komputer pokładowy jest wyłączony, żeby wpiąć się z adapterem zasilania?
Zależy mi na trybie parkingowym.
Ostatnio zmieniony przez operatorpilota 2024-07-17, 07:32, w całości zmieniany 2 razy  

operatorpilota 

Silnik: 1.0 TCe
Rocznik: ---
Wersja: Extreme
Wysłany: 2024-07-17, 19:50   

operatorpilota napisał/a:
Czy mając multimetr i słabą wiedzę mechaniczno-elektryczną wystarczy, że sprawdzę bezpieczniki, przez które płynie prąd kiedy silnik/komputer pokładowy jest wyłączony, żeby wpiąć się z adapterem zasilania?

Odpowiem sam sobie, póki jestem w trakcie. W instrukcji adaptera zasilania jest podane, żeby znaleźć bezpieczniki: + ACC napięcie po zapłonie i + napięcie non-stop, co w teorii poszerzyło moje możliwości - z wcześniejszych postów sądziłem, że musi być bezpiecznik stacyjki.
Znalazłem jeden bezpiecznik z napięciem non-stop, ale z bardzo niskim napięciem (0.02V) - oznaczony GPL na diagramie.

Muszę przerwać operację, bo po przejrzeniu dolnego rzędu bezpieczników nie sięgam już multimetrem do wyższych partii.

Chciałem zdjęć osłonę, ale blokuje mnie panel sterowania LPG. Nie wiem jak bezpiecznie wypiąć dolny fragment, lub dolny wraz z zaznaczonym na zielono panelem LPG, bo ze wszystkim podnosi się również panel nawiewu.

Jak na razie odkręciłem tylko jedną śrubę, T20 na samym dole, pod klapką bezpieczników.
Jakieś rady jak działać dalej?
Ostatnio zmieniony przez operatorpilota 2024-07-17, 19:55, w całości zmieniany 3 razy  

Black Dusty 

Wysłany: 2024-07-17, 20:46   

Po stacyjce masz zapalniczkę a stały jak się nie nic nie zmieniło podłącz pod przyczepkę i nie kombinuj już.
Ostatnio zmieniony przez Black Dusty 2024-07-17, 20:46, w całości zmieniany 1 raz  

Pr3ti 
Zielony listek

Silnik: 1.0
Wysłany: 2024-07-19, 09:42   

Black Dusty napisał/a:
Po stacyjce masz zapalniczkę a stały jak się nie nic nie zmieniło podłącz pod przyczepkę i nie kombinuj już.

Dokładnie tak samo mam podłączone u siebie w Jogger 2024 i działa świetnie :) Pytanie czy jest jakiś inny bezpiecznik pod ACC bo ten od zapalniczki chciałbym podpiąć do przedłużacza 12v aby miec gniazdko w badażniku ? Nie chce mieć kamery i tego przedłużacza na tym samym bezpieczniku :|

Black Dusty 

Wysłany: 2024-07-19, 18:51   

Pr3ti napisał/a:
Pytanie czy jest jakiś inny bezpiecznik pod ACC

Musisz posprawdzać, ale może awaryjne, centralny zamek, klakson bywał.

Dymek 

Wysłany: 2024-07-19, 18:59   

Black Dusty napisał/a:
Musisz posprawdzać, ale może awaryjne, centralny zamek, klakson bywał.
No jak centralny... Szyby elektryczne już bardziej 😉

wlodarek1 

Wysłany: 2025-01-01, 16:03   

U mnie coraz częściej się zdarza , że po uruchomieniu silnika kamerka - navitel msr 500 -nie włącza się :shock: Pomaga wyjęcie na chwilę i ponowne wtyknięcie
wtyczki do gniazdka zapalniczki . Czy to świadczy o tym , że kamerka się psuje , czy z gniazdkiem zapalniczki coś jest nie tak :?: Ta kamerka ma 6 lat , przeniosłem ją z sandero do captura . Do sandero mój bratanek kupił nową kamerkę - jakieś miui 70 - i już mi mówi ,
że miał kilka razy ten sam problem z nową kamerką w 8-letniej sandusi :cry:

eplus 

Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2025-01-01, 17:10   

Zacznij od wymiany zasilacza. Może stracił moc.

wlodarek1 

Wysłany: 2025-01-10, 22:21   

Niedaw o wyskloczyuła mi reklama ża na Temu wyprzedają proste kamerki za 12 zł do 17 zł .
Przysłali mi taką kamerkę NTTAMHM A9
Nagrania tej kamerki to pliki AVI , ale nie mogę pojąć„ dlaczego te pliki AVI mają po 800 MB , niezależnie od długości nagvrania :?: Czy filmik trwa ponad 3 minuty , czy tylko 2 minuty - za każdym razem plik o przykładowej nazwie MOV001.avi waży 800 MB :shock:
Ustawiłem najniższą rozdzielczość - 720 p 8-)

defunk 

Wysłany: 2025-01-11, 09:38   

wlodarek1 napisał/a:

Nagrania tej kamerki to pliki AVI , ale nie mogę pojąć„ dlaczego te pliki AVI mają po 800 MB , niezależnie od długości nagvrania :?: Czy filmik trwa ponad 3 minuty , czy tylko 2 minuty - za każdym razem plik o przykładowej nazwie MOV001.avi waży 800 MB

To bardzo proste: kupując szajs, płacąc za szajs dostajesz... szajs.

Zapewne "programiście" nie chciało się tego ogarnąć należycie -- wymyślił sobie, że tworzony będzie określony kontener, niezależnie od jego zawartości. To jest właśnie jedna z bolączek myśli technicznej Państwa Środka.

MartinezTychy 

Silnik: 1.6 SCe S&S
Wysłany: 2025-01-11, 12:22   

Pan Tomek na infolinii powiedział, że tak ma być :mrgreen:

Odpowiedz do tematu