Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 12 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1434 Skąd: Kępno
Wysłany: 2024-09-19, 10:06
A jaką mają cenę za roboczogodzinę ? To jest kluczowe.
Materiały możesz mieć swoje - ja tak wożę - kiedy robiłem zapasy, to poniżej 200zł kosztował mnie olej 4L gulf/shell 0w20 RN17FE + filtr + podkładka. W ASO po ile pamiętam olej kasują ok 350-400zł filtr 100% więcej niż na popularnym portalu (przed przeglądaem prosiłem o kalkulację ASO).
Na 90tyś miałem jeszcze zmieniany filtr gazu lotny - ASO 55zł, dostępny za 35zł, Płyn hamulcowy ASO 114zł, dostępny za 55zł, Filtr kabinowy ASO ok 85zł, dostępny za 40-45zł - wszystko oryginały OEM Renault.
Różnice są tak duże że ja jednak nie chcę dopłacać za komfort pozostawiania wszystkiego w gestii ASO.
Natomiast cena roboczogodziny - ASO Długołęka 375+vat, ASO Kalisz 290+vat. Więc różnica wg mnie bardzo duża.
To jest trzeci przegląd gwarancyjny w planie serwisowym, cena jest za dodatkowa wymianę oleju, dwa lata temu za dodatkowa wymianę oleju płaciłem 450 zł, wiec cena wzrosła ponad dwukrotnie.
Przede mną piąty i ostatni serwis gwarancyjny w ASO. Zapytałem o cenę i policzyli mi za przegląd + wymiana płynu chłodniczego (sama robocizna, bo płyn mam swój ) - 550 zł
Wydaje mi się, że dużo.
Za samą wymianę płynu niezależny mechanik krzyknął 100 zł.
Więc jak liczę, że roboczogodzina w ASO to koło 250 zł - tyle powinienem zapłacić (max 300 zł) za przegląd bez wymiany płynu.
Zobaczymy...
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 12 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1434 Skąd: Kępno
Wysłany: 2025-02-03, 10:51
W stosunku do NAWROT Długołęka - to wydaje mi się niedrogo - choć obiektywnie dużo kasy. Pytanie jaka jest wartość roboczogodziny ? We wspomnianym ASO to 462zł brutto roboczogodzina przy marce typowo budżetowej - aż mi trudno uwierzyć. A sądzę że w tym roku może być jeszcze drożej :(
Pamiętam że kiedyś była inna stawka dla renault i dla dacii - dziś jest taka sama.
Wysłany: 2025-04-22, 13:09
Trudno będzie ustalić ponieważ ASO mają różne stawki za roboczogodzinę. Różnice moga być znaczne - ja spotkałem się z 33-50% (załęże w którą stronę policzysz ) różnicy. Tak samo różne są rabaty na częściach/materiałach eksploatacyjnych. Przy czym te ostatnie możesz samemu dostarczać, także warto byłoby określić ile roboczogodzin będzie obejmował serwis po 15, 30, 45, 60 tys km. Ja nie pomogę -miale ES i nie widziałem rozpiski
_________________ pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony przez r70 2025-04-22, 13:11, w całości zmieniany 1 raz
Nie wiem jak to w wypadku, dustka 3 jest
ja dzisiaj robiłem ostatni na 7 rok gw przegląd swojego dustka 2 to zapłaciłem:
przegląd Dacia B (w tym olej, filtry, kabinowy filtr, przegląd stanu ogólnego, zawieszenie, silnik , itp.itd. = pochwalili nawet moje autko, że zadbane) - 1030pln
wymiana płynu hamulcowego - 407 pln
wymiana paska klinowego - 464 pln
dezynfekcja klimy - 149 pln
No trochę bolało w portfelu, ale tak czy siak, olej musiałbym wymieniać, pasek też, a tak mam jeszcze rok gw.
choć auto w takim stanie ze raczej nic się nie wydarzy,89k km na liczniku, zawsze dbane było, odkupiłem rok temu od brata 1 właściciela, wszystkie przeglądy zawsze na czas, wszystko robione na bieżąco, olejek zmieniany co 10k km (tutaj ja się nie popisałem i zmieniłem po 15k km, brak czasu), zawsze podlewany mixem archoila 9100+9200, chodzi jak w zegarku
Ostatnio zmieniony przez Adam SI 2025-07-24, 18:54, w całości zmieniany 1 raz
351,01 PLN za wymianę oleju (Auto Spectrum Wieliczka). Czy to nie przesada? Za samą wymianę, materiały przywożę własne. Może jest jakaś alternatywa albo kod rabatowy?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum