Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Jogggger 7 osób ten bez gazu :) jak się sprawuje.
Autor Wiadomość
Trzysta 

Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 84KM - 200 000 km
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2024-10-20, 19:14   Jogggger 7 osób ten bez gazu :) jak się sprawuje.

Szanowni,

Planuje wymianę Lodzi z 2014 (7 osobowa 200 000 km nalotu 1,6 84 KM i zero problemów) na Jokera :) też 7 osób ale ten bez gazu (to jest ta 110 konna wersja poprawcie mnie jeśli się mylę).

No i teraz pytanie jak jeździ ta 3 cylindrówka - moja 1,6 ma 4 gary ale tylko 140 Nm więc przyspiesza to średnio :) a powyżej 130 km/h już dosyć sporo hałasu i wycie silnika.

Jak latają te 110 konne litry - na papierze ma to 200 Nm i 6 biegów jak to leci te 120 km/h na autostradzie - porównywał ktoś hałas.

Znajomy mówi żeby w tych małych turbinach zmieniać olej 2x częściej niż zaleca producent i będzie ok (nawet między wymianami oficjalnymi odessać raz olej przez bagnet i zalać nowy)

Jak wygląda spalanie - Lodzia przy 120 km/h żłopie od 7 litrów do 9 czy nawet pod 10 jeśli lecę w 7 osób.

Niestety w Lodzi trochę mnie wkurza głośność od 120 km/h w górę (a moją wygłuszyłem matami i foliami plus zmiana audio na ALPINE i JBL) planuje nią latać 6-8 lat jeśli kupię nową.

Jakie macie wrażenia po przesiadce z Lodzi na Jokera :) ?

Lodzia przez ten czas miała 2 usterki (Lambda którą sam wymieniłem, wajszka kierunków też sam ogarnąłem a i 3 usteka prawy elektrorygiel też sam ogarnąłem) warte jakieś 400 PLN więc jak dla mnie fura genialna jeśli chodzi o awaryjność.

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wysłany: 2024-10-20, 21:54   

Zamiast pytać o osiągi i hałas i dostać odpowiedzi rozstrzelone od "nie jedzie..."/"wyje!" do "rakieta!"/"jest cichutko" to zdecydowanie lepiej zrobić jazdę próbną i po prostu samemu ocenić.

Zużycie paliwa bardziej zależy od kierowcy niż od auta - http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=105

Samodzielne przymierzanie się do auta pozwala także wyłapać inne rzeczy, które są ważne dla danej osoby, np faktyczne miejsce w środku - http://www.daciaklub.pl/f...1848827#1848827 - albo widoczność z wnętrza (dla mnie niemal wszystkie nowe auta to jakieś potworkowate czołgi bez okien...).

gregory1976 

Silnik: 1.2 TCe
Wysłany: 2024-10-20, 22:43   

Potwierdzam, zanim zweryfikujesz kwestie silnikowe ;), to koniecznie wybierz się do salonu (najlepiej z osobami, które będą podróżować w 2 rzędzie) i sprawdź wrażenie po zajęciu miejsc za kierownicą i w 2 rzędzie. Ja niestety odbiłem się od Joggera po wykonaniu powyższego. A jeżdżę Lodgy 10 lat i byłem z tego auta bardzo zadowolony. Aczkolwiek to wszystko odczucia bardzo subiektywne, ale warto od tego zacząć, żeby wiedzieć na czym się stoi.

Trzysta 

Wysłany: 2024-10-21, 08:22   

gregory1976 napisał/a:
Potwierdzam, zanim zweryfikujesz kwestie silnikowe ;), to koniecznie wybierz się do salonu (najlepiej z osobami, które będą podróżować w 2 rzędzie) i sprawdź wrażenie po zajęciu miejsc za kierownicą i w 2 rzędzie. Ja niestety odbiłem się od Joggera po wykonaniu powyższego. A jeżdżę Lodgy 10 lat i byłem z tego auta bardzo zadowolony. Aczkolwiek to wszystko odczucia bardzo subiektywne, ale warto od tego zacząć, żeby wiedzieć na czym się stoi.

A co Cię odbiło od Jaggera że Lodzia jest lepsza?

gfedorynski 

Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2016
Wysłany: 2024-10-21, 08:27   

Lodgy ma po prostu więcej miejsca w środku.

gregory1976 

Wysłany: 2024-10-21, 08:31   

Nie twierdzę, że Lodgy jest lepsza, ale Jogger to po prostu zupełnie inny samochód i trzeba się do niego przymierzyć, żeby sprawdzić czy Ci odpowiada. Szczegóły są w drugim linku w poście Laisar-a. Reasumując dla mnie po prostu za ciasna (rodzina 2+3, wyrośnięte nastolatki :) ), trzeba mieć świadomość, że to tak na prawdę Sandero rozciągnięte wzdłuż (niestety nie wszerz :) ).

Stereo 

Model: Duster 3
Silnik: 1.0 LPG
Rocznik: 2024
Wysłany: 2024-10-21, 08:49   

Jogger to bardziej mcv - kombi, a lodgy to kombivan - dokker i jest po prostu większa. Więc coś za coś.

gregory1976 

Wysłany: 2024-10-21, 10:30   

Tak na prawdę Dacia nie ma obecnie w swojej ofercie auta, które stricte byłoby następcą Lodgy. W pewnym sensie (bardziej Dokkera) takim autem jest Renault Kangoo, które jest też dostępny w wersji 7-osobowej. Miałem też okazję go obejrzeć, ale tu z kolei przegięli w drugą stronę, wersja 7 -osobowa ma prawie 5m dług. i rozstaw 3100 :).

Stereo 

Wysłany: 2024-10-21, 11:47   

Ale jakby była mniejsza, to ktoś inny by narzekał, że bagażnika brak. Coś za coś.
Imo optymalnym autem jest v klasa :D

gregory1976 

Wysłany: 2024-10-21, 12:00   

Dokładnie, zgadzam się. Napisałem tutaj o moim subiektywnym odbiorze poszczególnych aut (pod moje konkretne potrzeby ;) ). Istotne jest to, że podejście do nowego auta dobrze zacząć od wizyty w salonie. Ja też się mocno nastawiłem na Jogger-a, oglądałem testy, zweryfikowałem opcje wyposażenia, wybrałem konfigurację, kolor. Pojechałem do salon-u i się okazało, że to jednak nie dla mnie. Koniec, końców znalazłem coś co mi najbardziej odpowiadało, ale niestety nie jest to już dacia.

Trzysta 

Wysłany: 2024-10-21, 12:23   

gregory1976 napisał/a:
Dokładnie, zgadzam się. Napisałem tutaj o moim subiektywnym odbiorze poszczególnych aut (pod moje konkretne potrzeby ;) ). Istotne jest to, że podejście do nowego auta dobrze zacząć od wizyty w salonie. Ja też się mocno nastawiłem na Jogger-a, oglądałem testy, zweryfikowałem opcje wyposażenia, wybrałem konfigurację, kolor. Pojechałem do salon-u i się okazało, że to jednak nie dla mnie. Koniec, końców znalazłem coś co mi najbardziej odpowiadało, ale niestety nie jest to już dacia.

To faktycznie niefajnie - u mnie akurat jedna latorośl wyfrunęła z domu więc mam potrzeby 2+2 a częściej 2+1 więc te -6 cm to bez roznicy.

Ale że nikt tego na testach w YT nie powiedział drukowanymi literami że Dżoker jest węższy od Łodzi.

temporar 

Model: Jogger
Silnik: 1.0 TCE
Rocznik: 2022
Wersja: Extreme 5-os.
Wysłany: 2024-10-21, 14:30   

Porównanie osiągów Joggera przy różnych wariantach załadowania:
https://www.youtube.com/w...&themeRefresh=1

Porównanie wymiarów:
https://www.carsized.com/...-minivan/front/

Z zewnątrz Lodgy jest ciut krótsza, węższa i wyższa co daje jej bardziej pudełkowaty wygląd.
Wewnątrz jest szersza i bardziej pakowna.

Tak jak pisali poprzednicy, koncepcyjnie Jogger to rozciągnięta Sandero/Logan a nie zaadaptowany kombivan. Lepiej sprawdza się jako 2+2+2 niż 2+3+2.

Jogger jest trochę lepiej wyciszony od Lodgy ale bez przesady. Silnik daje radę ale przy wyższych prędkościach trzeba redukować podwójnie aby wykonać jakiś manewr w rozsądnym czasie.

Spalanie u mnie (2+2 + lekkie bagaże):

Autostrada (+120km/h): 7-7.5
Miasto (0-60km/h): 6.5-7
Szybkiego ruchu (90-120km/h): 6-6.5
Podmiejskie (60-90 km/h: 5-5.5

Tak jak pisał Laisar dużo zależy od stylu jazdy. Moja żona lubi kręcić wysokie obroty i wychodzi jej średnio litr więcej.

Trzysta 

Wysłany: 2024-10-21, 19:00   

temporar napisał/a:
Porównanie osiągów Joggera przy różnych wariantach załadowania:
https://www.youtube.com/w...&themeRefresh=1

Porównanie wymiarów:
https://www.carsized.com/...-minivan/front/

Z zewnątrz Lodgy jest ciut krótsza, węższa i wyższa co daje jej bardziej pudełkowaty wygląd.
Wewnątrz jest szersza i bardziej pakowna.

Tak jak pisali poprzednicy, koncepcyjnie Jogger to rozciągnięta Sandero/Logan a nie zaadaptowany kombivan. Lepiej sprawdza się jako 2+2+2 niż 2+3+2.

Jogger jest trochę lepiej wyciszony od Lodgy ale bez przesady. Silnik daje radę ale przy wyższych prędkościach trzeba redukować podwójnie aby wykonać jakiś manewr w rozsądnym czasie.

Spalanie u mnie (2+2 + lekkie bagaże):

Autostrada (+120km/h): 7-7.5
Miasto (0-60km/h): 6.5-7
Szybkiego ruchu (90-120km/h): 6-6.5
Podmiejskie (60-90 km/h: 5-5.5

Tak jak pisał Laisar dużo zależy od stylu jazdy. Moja żona lubi kręcić wysokie obroty i wychodzi jej średnio litr więcej.

Fajne porównanie

Jak pisałem u mnie to już 2 + 10 i 18 latka więc miejsca im starczy od święta dojdzie 2 teściów.

Lodzia ma jedą wadę - 3 rząd niedzielony więc w 6 osób bagaz jedzie na 3 siedzeniu potem to zmienili.

Teraz Dżoker może się przydać na wakacje gdzie planuje 2 + 2 + 1 a drugie siedzenie w 3 rzędzie wyjęte tu bije Lodzie na głowę.

No i Lodzia coś 140 Nm a ta 110 która bym brał 200 Nm.

gfedorynski 

Wysłany: 2024-10-22, 07:42   

Trzysta napisał/a:

Lodzia ma jedą wadę - 3 rząd niedzielony więc w 6 osób bagaz jedzie na 3 siedzeniu potem to zmienili.

Teraz Dżoker może się przydać na wakacje gdzie planuje 2 + 2 + 1 a drugie siedzenie w 3 rzędzie wyjęte tu bije Lodzie na głowę.

Moment, dzielony trzeci rząd był w lodgy zawsze (ja mam w 2016), teraz jest osobne siedzenie, więc tak samo jak w joggerze.

Trzysta 

Wysłany: 2024-10-22, 11:28   

gfedorynski napisał/a:
Trzysta napisał/a:

Moment, dzielony trzeci rząd był w lodgy zawsze (ja mam w 2016), teraz jest osobne siedzenie, więc tak samo jak w joggerze.

Nie - na początku w knapie od 3 rzędu było jedno WSPÓLNE siedzisko a dzielone TYLKO oparcia, dopiero potem do 3 rzędu dali 2 NIEZALEŻNE siedzenia czyli tak jak w JOGGERZE

O to mi chodziło że w LODGY z 2014 jadąc w 6 osób musisz mieć i tak rozłożoną kanapę (całe siedzisko) od 3 rzędu.

A w Jogger wyjmujesz 7 fotel i masz w tym miejscu po podłodze bagażnik od klapy do oparcia 2 rzędu, późniejsze Lodgy miały juz dwa niezależne siedzenia w 3 rzędzie, te wczesne nie.
Ostatnio zmieniony przez Trzysta 2024-10-22, 11:36, w całości zmieniany 3 razy  

gfedorynski 

Wysłany: 2024-10-22, 11:50   

Piszemy o tym samym innymi słowami.

Niemniej w nowej lodgy jest tak samo jak w joggerze, więc nie ma bicia na głowę.

Trzysta 

Wysłany: 2024-10-22, 12:08   

gfedorynski napisał/a:
Piszemy o tym samym innymi słowami.

Niemniej w nowej lodgy jest tak samo jak w joggerze, więc nie ma bicia na głowę.

Ale ja mam "starą" Lodgy więc dla mnie to zmiana na plus ;)

Trzysta 

Wysłany: 2024-10-22, 12:10   

Hmmm wychodzi na to że mając 84 konną Lodzie z nie dzieloną kanapą w 3 rzędzie najlepszy Jogger to nowsza 130 konna 4 cylindrowa Lodzia 1600 cm 3 ;)

masterczerwi 

Model: była Lodgy/jest Jogger
Silnik: 1.6 Sce/1.0 Eco-G
Rocznik: 2016/2023
Wersja: Extreme 7-os.
Wysłany: 2024-10-22, 18:12   

To ja mam propozycję! Poszukaj Lodgy z ostatniego roku produkcji z silnikiem 1.3 tce, w wersji 7-osobowej :mrgreen:
Same zalety:
- szybszy od Joggera;
- większy od Joggera;
- w 3 rzędzie dwa osobne fotele;

Trzysta 

Wysłany: 2024-10-23, 08:09   

masterczerwi napisał/a:
To ja mam propozycję! Poszukaj Lodgy z ostatniego roku produkcji z silnikiem 1.3 tce, w wersji 7-osobowej :mrgreen:
Same zalety:
- szybszy od Joggera;
- większy od Joggera;
- w 3 rzędzie dwa osobne fotele;

No już mi się Lodzia deko opatrzyła z tymi zegarami z lat 80tych - muszę podjechać do saloniki sobie przymierzyć Joggera.

Na tych testach z YT gdzie właściciele Lodzi testują Joggera chwalili silnik 110 że jest dość żwawy i nie słychać za bardzo że to 3 gary ;)

Wczoraj na parkingu stanąłem koło Joggera i dorwałem właścicielkę jak wsiadala i ogólnie chwaliła ale powiedziała że Duster którego mają lepiej idzie i mniej się telepią elementy ale jej to nie przeszkadza i ogólnie Jogger jest spoko.

Stereo 

Wysłany: 2024-10-24, 06:29   

Ja to jestem ciekaw kiedy wyjdzie nowy jogger, bo jednak różnica wnętrza w stosunku do nowego dustera jest wręcz trochę pdrzucajaca. Czuć mocno generacyjną różnicę.

tomkasz 

Model: Jogger
Silnik: Hybrid 140
Wysłany: 2024-10-24, 17:23   

Wnętrze może i jest starsze... ale sposób produkcji i spawanie jest w D3 wzięte z rodziny Sandero/Logan/Jogger. Więc to nie jest jakiś skok w przyszłość. A jak wiadomo z gustami jest jak ... każdy ma swój 😉.
Bo twój samochód jest za..bisty!

Stereo 

Wysłany: 2024-10-24, 19:24   

No ale tak serio-nikt chyba nie powie, że jogger w środku mu się bardziej podoba;)
Jest bardziej praktyczny, niestety także od bigstera ...

krimar 

Model: Sandero II ph2 Open, Duster 2 Prestige, SSIII
Silnik: 1,0 TCE LPG
Rocznik: 2020, 2021, 2023
Wysłany: 2024-10-25, 19:04   

Jogger to Sandero Stepway kombi, także litrowy silnik mu całkowicie wystarcza. Ja jednak odpuściłbym te 10 koni ekstra w obawie o kłopoty spowodowane wtryskiem bezpośrednim i wybrał wersję 100 konną.

masterczerwi 

Model: była Lodgy/jest Jogger
Silnik: 1.6 Sce/1.0 Eco-G
Rocznik: 2016/2023
Wysłany: 2024-10-27, 22:24   

Stereo napisał/a:
No ale tak serio-nikt chyba nie powie, że jogger w środku mu się bardziej podoba;)
Jest bardziej praktyczny, niestety także od bigstera ...

To jest kwestia gustu, ale ja powiem. Jogger z punktu kierowcy wygląda moim zdaniem lepiej:
- zegary, co prawda nie tak nowoczesne ale estetyczne; zawsze można wymienić na te z Clio (sporo zabawy i chyba nie do końca p&p, ale temat do ogarnięcia);
- design deski nie tak bajerancki, ale spójny z całością;
- w ogóle wnętrze w pierwszym rzędzie jest lepsze chociażby dlatego że ma miękki boczek na drzwiach; D3 ma twardy plastik, nawet wersje extreame i journey - dokładnie tak jak Lodgy;
a trzeba pamiętać że Lodgy była co najmniej 2 razy tańsza.

Co do silnika: przesiadłem się ze 100 sce w Lodgy na eco-g; dla mnie na plus ze względu na przebieg momentu obrotowego; dźwięk również mi się bardziej podoba; minus jest taki że silnik szybko łapie zadyszkę w górnych partiach obrotów.

Jogger moim zdaniem ma sporo zalet pomimo mniejszego wnętrza: najważniejsze według mnie:
- większa wygoda kierowcy niż w Lodgy;
- lepsze wyciszenie (wpływa znacząco na komfort podróży);
- ekonomia jazdy;
- wygodniejszy tempomat (skalowanie co 1km a nie co 2);
- klima auto oraz grzane fotele;
- elektryczna nagrzewnica;
- elektryczny hamulec oraz handsfree;
- całkiem sprawnie działający AA wireless;
- znacznie lepiej się prowadzi;
- tapicerka microcloud jest naprawdę łatwa do czyszczenia.

Z minusów:
- brak regulacji wysokości pasów;
- brak regulacji podparcia lędźwiowego;
- miejscami materiały gorszej jakości niż w Lodgy (moim faworytem jest wykładzina podłogowa: zmechaciła się juz w trzecim miesiącu użytkowania);
- nie do końca przemyślane rozwiązania, np, brak plastikowych osłon na progach, miejsca na kubki w rozkładanych stolikach zaprojektowane fatalnie - mało co wchodzi a i tak nie stabilne, uchwyt na telefon mało praktyczny; brak nawiewu na drugi rząd; podłokietnik środkowy bez przesuwu, usadowiony za nisko;
- cena (chociaż mam wersję extreme+ oraz jest sporo taniej od konkurencji 7-osobowej, dodatkowo kupiłem na wyprzedaży ze sporym jak na Dacię rabatem, to uważam że cena jest za wysoka w stosunku do oferowanych możliwości).

Krótkie podsumowanie: marketingowy bełkot o outdoorowym charakterze marki, niestety nie zmienia faktu że auto jest autem budżetowym, zbudowanym z gorszej jakości materiałów i przy wyraźnie widocznych oszczędnościach, jak chociażby brak podświetlenia przycisków sterowania szybami, brak pełnej zabudowy klapy bagażnika czy zastosowanie zwykłych żarówek żarnikowych w oświetleniu wnętrza (a tego też jest mniej niż w Lodgy).
Według mnie, powyższe jednak nie zmienia faktu, że Jogger to całkiem fajne i udane auto, a wersja 7-osobowa to w chwili obecnej jedyne sensowne auto tej marki.

A co do sprawowania: jeżdzi się naprawdę dużo fajniej niż Lodgy, jest znacznie ciszej. Z bolączek: opisywany już na forum problem porannego rozruchu: przy temperaturze poniżej 11 stopni Celsjusza, miał problemy z odpaleniem. Ten problem ustąpił po zatankowaniu Pb98. Jak na razie występuje następująca niedogodność: po porannym rozruchu, auto nie chce jechać, zachowuje się tak jakby cylindry były zalewane. Jeżeli natomiast wrzucimy jedynkę i auto bez manewrowania się zacznie toczyć - powyższe już nie występuje. Prawdopodobnie mieszanka do ustawienia.

Odpowiedz do tematu