Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Nowy Duster 2024
Autor Wiadomość
paul7 

Marka: Dacia
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os.
Wysłany: 2024-11-08, 14:44   

Dokładny komunika to "Na polskim rynku akcja dotyczy 945 egzemplarzy wyprodukowanych przed 11 lipca 2024 roku. Jak informuje Dacia Polska „Akcja jest spowodowana ryzykiem utraty ciągłości elektrycznej między okablowaniem komory silnika a okablowaniem tablicy rozdzielczej”
dalej co by sie stało
"Usterka może doprowadzić do wystąpienia jednego lub więcej skutków dla klienta:

Utrata przyczepności podczas jazdy
Utrata wspomagania układu kierowniczego
Niedziałające poduszki powietrzne.
Niedziałający elektroniczny hamulec postojowy."

r70 

Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014
Wysłany: 2024-11-08, 16:50   

Np to lepiej szybko umawiać się do serwisu

paul7 

Wysłany: 2024-11-09, 18:49   

Będą zawiadomienia, jak podają ;
"Na polskim rynku akcja dotyczy 945 egzemplarzy wyprodukowanych przed 11 lipca 2024 roku."

Ikarusiarz 

Model: Logan, Logan MCV Outdoor
Silnik: 1.5 dci
Rocznik: 2009, 2017
Wersja: Laureate
Wysłany: 2024-12-06, 19:00   

https://www.auto-swiat.pl...a-rzecz/vl014g8

Jak to przeżyją ci wszyscy, którzy tak najeżdżają na markę Dacia.

defunk 

Marka: Peżo / Toyoda
Model: Rifter / Yaris Cross
Silnik: 1,2 PureTech / 1,5 HEV
Rocznik: 2021 / 2024
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2024-12-07, 09:11   

Ikarusiarz napisał/a:
https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/dacia-duster-wygrala-konkurs-car-of-the-year-polska-jurorzy-docenili-jedna-rzecz/vl014g8

Jak to przeżyją ci wszyscy, którzy tak najeżdżają na markę Dacia.

Złośliwy powie: sądząc po zdjęciu wybierały same stare dziadki, więc nie dziw, że padło na Dustera ;-)

Dymek 

Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Wysłany: 2024-12-07, 13:46   

defunk napisał/a:
Złośliwy powie: sądząc po zdjęciu wybierały same stare dziadki, więc nie dziw, że padło na Dustera ;-)
Czyli w 100% trafnie, bo to jest właśnie przekrój demograficzny naszego społeczeństwa 😉

paul7 

Wysłany: 2024-12-09, 20:06   

Zauważyliście, że Duster jest ubogi w uszczelki drzwiowe? Uszczelka bagażnika jest tylko główna. Uszczelki w klapie silnika są tylko kawałkami z przodu. Pamiętam, że w DD1 wstawiałem uszczelkę od 126p i było szczelnie i czysto. Jako że mam wersję DD3 extreme, drzwi zostały zubożone o drugą pętlę uszczelek. Chroniona jest tylko górna część. I jeszcze została klapka chroniąca wloty tankowania paliwa. A wszystkie nieszczelności wychodzą podczas mycia samochodu. Zobaczcie zaraz po myciu, gdzie ta woda się dostaje. Zamierzam to dodatkowo uszczelnić. Przy okazji skorzysta na tym wygłuszenie pojazdu.

dudu$ 

Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor
Wysłany: 2024-12-09, 23:01   

paul7 napisał/a:
Zauważyliście, że Duster jest ubogi w uszczelki drzwiowe? Uszczelka bagażnika jest tylko główna. Uszczelki w klapie silnika są tylko kawałkami z przodu. Pamiętam, że w DD1 wstawiałem uszczelkę od 126p i było szczelnie i czysto. Jako że mam wersję DD3 extreme, drzwi zostały zubożone o drugą pętlę uszczelek. Chroniona jest tylko górna część. I jeszcze została klapka chroniąca wloty tankowania paliwa. A wszystkie nieszczelności wychodzą podczas mycia samochodu. Zobaczcie zaraz po myciu, gdzie ta woda się dostaje. Zamierzam to dodatkowo uszczelnić. Przy okazji skorzysta na tym wygłuszenie pojazdu.

Tną koszty na czym mogą. pierwsze Dustery (przed FL) miały słabe wygłuszenie i bardzo mało uszczelek ze względu budżetowy charakter auta. W Dusterze I po FL ( od 2013 r.) z powodu dużego zainteresowania tym modelem Dacia lepiej wygłuszyła to auto i dodała sporo uszczelek, choćby na dołach drzwi, spowodowane to było prawdopodobnie tym, że dużo osób krytykowało Dustery za słabe wyciszenie. W Dusterze II Dacia, nadal stosowała progres i model ten był lepiej wyciszony w porównaniu do swojego poprzednika, ale nie trwało to długo bo bodajże od 2020 r. Dacia z powrotem zaczęła usuwać niektóre uszczelki w Dusterach choćby te na dole drzwi. Pamiętam, że mój były Duster II Comfort z grudnia 2018 r. miał więcej uszczelek niż Duster II znajomego z 2022 r. w pełnej wersji wyposażenia tz. ze wszystkim co dało się do tego auta dołożyć w tamtym roku.

paul7 

Wysłany: 2024-12-10, 19:36   

Właśnie dlatego irytuje mnie brak uszczelek. Zauważyłem , że po myjni jest woda w niektórych miejscach drzwi i progów. Koła też potrafią wpompować w strefę drzwiową zanieczyszczenia. Przestrzeń słupka B też jest niechroniony. A klapa silnika to już kuriozum, mini i mata wygłuszająca i uszczelki malutkie nad reflektorami. Może ktoś próbował poprawiać , (myślę że to czeka każdy model), te oszczędności fabryki?

MartinezTychy 

Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe S&S
Rocznik: 2018
Wysłany: 2024-12-11, 13:21   

Zobaczcie jak spieprzone jest nadkole przy drzwiach z tyłu, drzwi otwarte a tam wycięte nadkole, uszczelki na drzwiach ciekaw jestem jak to w rzeczywistości się sprawdza, lin do filmu 6s pokazuje o co mi chodzi. Skontrolujcie czy w waszych egzemplarzach są wszystkie uszczelki!!!!!
https://www.youtube.com/watch?v=Ck4LEILvzvI
Ostatnio zmieniony przez MartinezTychy 2024-12-11, 13:35, w całości zmieniany 1 raz  

ctxultra1 
Zielony listek

Model: Duster Journey
Silnik: ECO-G 100 LPG
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2024-12-11, 17:41   

Ja zakupiłem w listopadzie wersję Journey i mam wszystkie uszczelki.

paul7 

Wysłany: 2024-12-12, 19:59   

MartinezTychy napisał/a:
Zobaczcie jak spieprzone jest nadkole przy drzwiach z tyłu, drzwi otwarte a tam wycięte nadkole, uszczelki na drzwiach ciekaw jestem jak to w rzeczywistości się sprawdza, lin do filmu 6s pokazuje o co mi chodzi. Skontrolujcie czy w waszych egzemplarzach są wszystkie uszczelki!!!!!
https://www.youtube.com/watch?v=Ck4LEILvzvI

zgadza się, widziałem ten filmik, zwróciłbym uwagę na miejsca gdzie przedostaje się woda. Szczególnie słupek B górna część, tam jest otwarta przestrzeń i słupek C na dole jest olbrzymia dziura od nadkola, w dolnej części. Oni włożyli uszczelki dla bieda wersji lub z oszczędności jakiejś.

paul7 

Wysłany: 2024-12-12, 20:06   

ctxultra1 napisał/a:
Ja zakupiłem w listopadzie wersję Journey i mam wszystkie uszczelki.

Jakbyś mógł pokazać zdjęcia jednej strony pojazdu, jak rozmieszczono uszczelki na drzwiach przednich i tylnych. Nie mogę jakoś znaleźć samochodu w salonie z uszczelkami. Pytanie też do posiadaczy D3 z uszczelkami , przyślijcie zdjęcia. Trzeba te braki naprawić. Szkopuł jest w tym że uszczelki muszą być w odpowiednim miejscu, bo nie we wszystkich miejscach pomiędzy drzwiami a karoserią jest taka sama odległość. I jeszcze interesuje mnie czy w klapie silnika macie coś więcej niż ta uszczelkę z przodu od połowy reflektora do połowy drugiego.

gawron3 
Zielony listek

Model: dusterII
Silnik: 1,6 SCe
Wersja: Confort
Wysłany: 2024-12-16, 18:03   Nowy dusrer 2024

Zamówiłem duster 1,2Tce 130km w wersji Journey drugiego grudnia ma dotrzeć w połowie marca i pytanie bo nigdy takich aut nie miałem, czy ten silnik posiada dwumasę i FILTR DPF jeżeli tak ,to jak często się dolewa tego płynu,czy to trzeba wozić z sobą jak braknie i jak jest z tym wypalaniem dpfu.

r70 

Wysłany: 2024-12-16, 18:05   Re: Nowy dusrer 2024

gawron3 napisał/a:
Zamówiłem duster 1,2Tce 130km w wersji Journey drugiego grudnia ma dotrzeć w połowie marca i pytanie bo nigdy takich aut nie miałem, czy ten silnik posiada dwumasę i FILTR DPF jeżeli tak ,to jak często się dolewa tego płynu,czy to trzeba wozić z sobą jak braknie i jak jest z tym wypalaniem dpfu.

Wszystkie nowe silniki mają dwumasę - zwłaszcza turbo R3,
Żaden silnik benzynowy nie ma DPF, ale mają GPF i nic nie trzeba dolewać. Za mało jest silników R3 1.2TCE na rynku żeby było coś wiadomo o problemach z wypalaniem, albo po prostu tak jak w przypadku 1.0TCE nie ma takiego problemu. Ogólnie problem może wystąpić jeśli katuje się silnik tylko na zimno, na krótkich dystansach i to też nie we wszystkich silnikach.
Ostatnio zmieniony przez r70 2024-12-16, 18:08, w całości zmieniany 2 razy  

gawron3 
Zielony listek

Model: dusterII
Silnik: 1,6 SCe
Wersja: Confort
Wysłany: 2024-12-16, 18:11   Nowy dusrer 2024

Dzięki
r70 za szybką odpowiedz chociaż i tak nie wiem co to filtr GPF i gdzie jest montowany.

r70 

Wysłany: 2024-12-16, 18:20   Re: Nowy dusrer 2024

gawron3 napisał/a:
Dzięki
r70 za szybką odpowiedz chociaż i tak nie wiem co to filtr GPF i gdzie jest montowany.

Filtr GPF pełni silnikach benzynowych taką samą rolę jak DPF w klekotach - wyłapuje cząstki stałe. Tylko z racji innej specyfiki pracy jednostek benzynowych jest mniej problematyczny.
poczytaj w necie, zyskasz świadomość ;) Ja po 100tyś km nie odczułem że mam takowy przy swoim 1.0, a na pewno go mam.

tomkasz 

Model: Jogger
Silnik: Hybrid 140
Wersja: Extreme 7-os.
Wysłany: 2024-12-16, 20:02   

r70 napisał/a:
Wszystkie nowe silniki mają dwumasę

Internety trąbią na lewo i prawo, że nowy Hyundai Elantra ma wersję 1.6 bez GPF i bez dwumasy :mrgreen: . Pośredni wtrysk (choć po 2 wtryskiwacze per cylinder) i spełnia najnowsze normy.
Bo twój samochód jest za..bisty!

r70 

Wysłany: 2024-12-16, 20:22   

tomkasz napisał/a:
r70 napisał/a:
Wszystkie nowe silniki mają dwumasę

Internety trąbią na lewo i prawo, że nowy Hyundai Elantra ma wersję 1.6 bez GPF i bez dwumasy :mrgreen: . Pośredni wtrysk (choć po 2 wtryskiwacze per cylinder) i spełnia najnowsze normy.

Ale to nie jest nowy silnik, w przeciwieństwie do 1.2tce 130PS. Do tego chyba nie chcesz porównać jego parametrów trakcyjnych z jakimkolwiek nowym silnikiem ;)
Ostatnio zmieniony przez r70 2024-12-16, 20:25, w całości zmieniany 2 razy  

tomkasz 

Wysłany: 2024-12-16, 20:33   

r70 napisał/a:
Ale to nie jest nowy silnik, w przeciwieństwie do 1.2tce 130PS. Do tego chyba nie chcesz porównać jego parametrów trakcyjnych z jakimkolwiek nowym silnikiem ;)

Trochę to jest tak, że ten najnowszy 1.2 Renault też nie jest w zasadzie nowy (https://en.wikipedia.org/wiki/Nissan_HR_engine). To nadal jest pewna rodzina silników. Tak jak mój w hybrydzie 1.6 ...
A jak chodzi o ten z Elantry to ma dość skomplikowany rozrząd. Więc ciężko powiedzieć, że jest jakiś mniej (lub bardziej nowoczesny). Żeby spełnić normy to jednak trochę trzeba było popracować (choć pewnie głównie programistycznie w komputerze silnika) i wycisnąć co się da z dwóch wtryskiwaczy i zaawansowanego rozrządu. Czy to nie jest jednak coś nowoczesnego?
A trakcyjnie - no dobrze 1.6 zwykły bez turbo to nie szaleństwo ... Ale powiem tak, po kilku silnikach z turbo wsiadłem do 1.2 Nissana bez turbo, 16V, 65 KM ... i jak to świetnie się wkręca na obroty, jaka to jest przyjemność z jazdy (w małej, lekkiej Micrze). Więc ... ciężko powiedzieć czy 1.6 MPI Hyundai'a będzie taki zły na codzień ;-) .
Ostatnio zmieniony przez tomkasz 2024-12-16, 20:36, w całości zmieniany 1 raz  

paul7 

Wysłany: 2024-12-28, 22:17   

Właśnie pojechałem dziś nowym Dusterem do Zakopanego. Cała trasa do samego Krakowa była we mgle. Jechałem zadowolony z ustawionymi na automat światłami. Prawidłowo świeciły lampy i oczywiście włączyłem przeciwmgielne tam gdzie trzeba było. Po drodze spotkałem mnóstwo samochodów , nowe marki które jechały tylko na światłach dziennych. Oczywiście mnie to wkurzało. Ale i u mnie po jakiś 200 km , automat zgłupiał i przełączył na dzienne. Musiałem włączyć je ręcznie. Niestety ja to zauważyłem , inni mieli to gdzieś. Dziś był na dk7 wypadek, gdzie ciężarówka skróciła osobówkę o połowę. Morał taki, że nie można wierzyć automatom.

tomkasz 

Wysłany: 2024-12-29, 00:05   

Ale automat to zwykle tylko czujnik światła... Więc nie ma nic wspólnego z obowiązkiem jazdy na światłach w warunkach ograniczonej widoczności tj. deszczu, opadów śniegu czy mgły. A nawet jak jest dodatkowo sprzężony z czujnikiem deszczu to nadal nie ma czujnika mgły :mrgreen: .

Ale ta zmora jeżdżenia bez świateł ... zgadzam się.

paul7 

Wysłany: 2024-12-29, 07:31   

Oczywiście zmora z tymi światłami. Testowałem z powodzeniem automat z włączaniem świateł długich, szło sprawnie, wyczuwał latarnie i z odpowiedniej odległości samochody. Nie musiałem nic robić. Co do mgły to automat tego nie obsługuje, załącza kierowca. Światła krótkie i długie uważam że dobrze pracują szczególnie na drogach wiejskich ew. tunelach.

r70 

Wysłany: 2024-12-29, 08:06   

A przy jeździe na światłach do jazdy dziennej, tyl też się świeci w dd3 ? W dd2fl tak, dlatego jestem widoczny z przodu u z tyłu a o to chodzi w przy jeździe na światłach mijania przy ograniczonej widoczności.

paul7 

Wysłany: 2024-12-29, 09:03   

r70 napisał/a:
A przy jeździe na światłach do jazdy dziennej, tyl też się świeci w dd3 ? W dd2fl tak, dlatego jestem widoczny z przodu u z tyłu a o to chodzi w przy jeździe na światłach mijania przy ograniczonej widoczności.

No i ciebie na pewno widać. DD3 też jest widoczny dla innych
z włączonymi światłami z przodu i z tyłu. Szczególnie jak tiry są na trasie.

Odpowiedz do tematu