Czy mam rację, że Dacia nie wydaje już książek serwisowych/przeglądowych? Z przyzwyczajenia wolałbym mieć wszystko również na papierze, czy ASO może odmówić wypełnienia książeczki z podaniem przebiegu i przybiciem pieczątki? Jakie są Wasze doświadczenia? No i może mi książeczkę do zakupu polecicie?
Czy mam rację, że Dacia nie wydaje już książek serwisowych/przeglądowych?
Osobnej książeczki serwisowej/gwarancyjnej Dacii nie widziałem, natomiast na końcu instrukcji obsługi było specjalne miejsce na wpisy przeglądów serwisowych, tak było w 2017 a na pewno i wcześniej. I tam robili takie wpisy, ale tylko na specjalne życzenie klienta.
Ale skoro, jak słyszę, drukowaną instrukcję obsługi też przestali wydawać, to sprawa chyba jest jasna- dokumentem dla klienta jest papier wydawany każdorazowo po wykonaniu serwisu/przeglądu.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2025-05-20, 07:45, w całości zmieniany 2 razy
Odbierałem Sandero III w lutym 2025 r z salonu w Krakowie.
Otrzymałem instrukcję obsługi (a w niej rubryki na wbijanie przeglądów) oraz wydrukowany harmonogram przeglądów.
Co do wpisów w książkę przeglądów - nigdy nie miałem z tym problemów..zawsze była data, pieczątka ASO, stan licznika i krótki opis co było robione.
Dziękuję za odpowiedzi. Instrukcji nie otrzymałem, a chciałbym mieć też wszystko w jednym miejscu, także zdecyduję się na książeczkę serwisową uniwersalną. Mam nadzieję, że serwis życzliwie do tego podejdzie.
Ja odbierałem Sandero w grudniu 2024 - instrukcji nie dostałem niestety (poza taką broszurką na dosłownie kilka kartek) i usłyszałem, że na tej broszurce jest kod QR, pod którym czeka pełna instrukcja w pdf. A wszelkie wpisy serwisowe przecież będą w ich systemie.
Przyznam, że to jest bardzo słabe. Kiedyś kupując auto za 30 tysięcy zł dostawało się grubą książkę w ładnym etui, a teraz przy cenach prawie trzykrotnie wyższych już nawet tego żałują...
Ja odbierałem Sandero w grudniu 2024 - instrukcji nie dostałem niestety (poza taką broszurką na dosłownie kilka kartek) i usłyszałem, że na tej broszurce jest kod QR, pod którym czeka pełna instrukcja w pdf. A wszelkie wpisy serwisowe przecież będą w ich systemie.
Przyznam, że to jest bardzo słabe. Kiedyś kupując auto za 30 tysięcy zł dostawało się grubą książkę w ładnym etui, a teraz przy cenach prawie trzykrotnie wyższych już nawet tego żałują...
No to zaskoczę Cię tym, że ja odbierając w salonie Sandero Stepway III w styczniu 2025 - otrzymałem grubą książkę w ładnym etui :) Cała instrukcja obsługi a na końcu kilkanaście kartek na wpisy przeglądów serwisowych i obsługi technicznej..
Oprócz tego oczywiście mam aplikację MyDacia w telefonie i tam też jest historia przeglądów wszystkich moich Dacii od 2012 roku ;)
No i pytanie, czy to dobra wola dealera, że dorzucił instrukcję od siebie, czy o co chodzi? Jaka jest oficjalna praktyka Renault Polska?
Ogólnie byłem rozczarowany, bo jestem papierolubny i przy takim dużym zakupie takie drobnostki cieszą - a tu nic.
Tak przy okazji, istnieją w ogóle jeszcze takie papierowe katalogi/prospekty jak kiedyś? To było coś Niestety w żadnym salonie nikt niczego takiego mi nie dał/nie zaproponował. A takie rzeczy też budują jakąś więź z marką etc.
Ciężko powiedzieć. u dealera w Krakowie w 2020 roku przy zakupie Dustera (Andorra) oraz w 2025 roku Stepwaya (Autospektrum) otrzymałem papierowe instrukcje (z książkami przeglądów). Przy okazji dostałem też kilka różnych folderów reklamujacych Dacię, harmonogramy przeglądów z rozpiską jakie oleje , filtry i płyny oraz ile ich potrzeba.
Nie wspomnę, że dostałem w prezencie trochę gadżetów czyli breloczki do kluczyków z logo Dacii i etui na dokumenty.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3979 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-05-30, 09:18
Marcyś napisał/a:
W apce My Dacia harmonogram przeglądów jest ale historii przeglądów próżno szukać 😀
Czemu? Ja widzę wszystkie serwisy od 2018r, nawet typu zakup akcesoriów na voucher. Jedynie wpisy są dość lakoniczne i nie w każdym przypadku uwzględniają wszystko, co było robione.
Za to harmonogram pokazuje obecnie tylko 2 najbliższe planowane przeglądy, kiedyś była jeszcze lista z prawdziwym harmonogramem- czyli szczegółowa rozpiska typu "co zrobić, kiedy i co ile km", teraz jej nie ma.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2025-05-30, 09:22, w całości zmieniany 1 raz
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3979 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-05-30, 09:57
Marcyś napisał/a:
Nie wiem czemu. Czy to można gdzieś zgłosić?
Najpierw pytaj u źródła, czyli w swoim ASO- to oni wrzucają te dane w system... Dopiero jak tam nie pomogą, bo robią co trzeba, można się zgłosić do Renault Polska.
Ale to zakładka z historią jest pusta czy jak?
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2025-05-30, 10:00, w całości zmieniany 2 razy
U mnie w appce są wpisy, ale lakoniczne jak wspomniał Kolega (poniżej: zrzut ekranu z lewej). Oprócz tego z serwisu dostaję wydruk z listą wykonanych czynności, który archiwizuję dla ew. kolejnego właściciela (zrzut ekranu z prawej).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum