A zapomniałem, w tym roku był też wymieniony pasek wielorowkowy akcesoriów, bo był już spękany.
Ostatnio samochód stał tyłem do ostrego słońca i rozsypała się tylna szyba. Na bezpiecznym zamkniętym parkingu, nikt nawet nie przechodził w pobliżu, ktoś sprawdził monitoring, chociaż i bez tego nie podejrzewałem przyczyn zewnętrznych. Szyba nawet nie zarysowana, nic nie ukruszone, nigdy nie uderzona, wszystkie nitki grzania nawet grzały.
Już naprawione.
Marka: Dacia / MG
Model: Logan II / ZS III
Silnik: 0.9 TCe Easy-R / 1.5 Hybrid+
Rocznik: 2016 / 2025
Wersja: Laureate Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Mar 2016 Posty: 255 Skąd: Poznań
Wysłany: 2025-08-26, 10:04
eplus napisał/a:
Olej, filtry, pasek akcesoriów. 311429
To pierwszy pasek akcesoriów dopiero ? Nie brałeś tych rolek i napinaczy ? Nadal są dobre ? Szok że masz taki wytrzymały egzemplarz który mimo wieku i przebiegu trzyma się super
Dziękuję za miłe słowa. Pasek akcesoriów chyba już był wymieniany, teraz mam chyba trzeci. Samochód już nie wygląda jak z salonu, ale staram się, żeby nic nie odpadało i nie było rdzy.
Marka: renault
Model: captur
Silnik: 1.3 mild
Rocznik: 2024
Wysłany: 2025-09-07, 17:19
Cytat:
Ostatnio samochód stał tyłem do ostrego słońca i rozsypała się tylna szyba
Czy tylko tobie takie coś się przytrafiło , vczy jest jeszcze ktoś inny tu na forum ,
komu by w aucie pękła od słońca tylna szyba
Czy to oznacza że szyby w dusterach są słabej jakości
_________________ Sandero dla bratanka a dla mnie Captur
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 53 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 2009 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2025-09-07, 22:06
wlodarek1 napisał/a:
Cytat:
Ostatnio samochód stał tyłem do ostrego słońca i rozsypała się tylna szyba
Czy tylko tobie takie coś się przytrafiło , vczy jest jeszcze ktoś inny tu na forum ,
komu by w aucie pękła od słońca tylna szyba
Czy to oznacza że szyby w dusterach są słabej jakości
Poszło jakieś naprężenie i szyba pękła i tyle. Czasem tak bywa. Mój znajomy posiada Fiata Grande Punto z 2009 r. Auto garażuje pod chmurka, w maju br. miał zaparowaną szybę, włączył podgrzewanie tylnej szyby , poczekał z 2 - 3 minuty i ruszył w drogę do pracy. Po przejechaniu z 500m usłyszał głośne hukniecie z tyłu, odwrócił się a w szybie na środku duża dziura. Naprężenie, zmiana temperatury, zmęczenie materiału - czasem tak bywa.
Trudno ocenić jakość, tylko jedno auto miałem dłużej w zasięgu - Skodę Felkę, 18 lat. Ale tylną szybę musiałem wymienić już po 3 latach, bo ogrzewanie zgniło, klapa i uszczelka były beznadziejnej jakości. Szybę, którą wkładałem, zaimpregnowałem wtedy kilkoma warstwami lakieru w miejscu kontaktu z uszczelką, aby woda nie miała dostępu do pasków grzejnych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum