Właśnie przytrafiła mi się drugi raz awaria termistatu. Pierwsza raz o ile pamiętam w okolicach 60-70tys km (ostra zima) a teraz przy przebiegu ok 114tts zaobserwowałem że silnik znów się nie dogrzewa (na szczęście termostat zablokował się otwarty).
Mam pecha czy też macie podobne doświadczenia z termostatem w tym silniku ?
Zastanawiałbym się nad sensem łączenia w tym pytaniu termostatu z tym typem silnika. Termostat w zasadzie działa w oderwaniu od silnika. Jest sterowany 'mechanicznie' temperaturą płynu. Uszkodzenie/awaryjność termostatu będzie cechą samego termostatu.
Polecam monitorować silnik przez OBD np w Torque Pro. Jest tam temperatura oleju i płynu. W połączeniu z alarmem na te parametry pomoże uniknąć awari jak termostat padnie w pozycji zamkniętej.
Ostatnio zmieniony przez Łukasz_M 2025-07-16, 09:57, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 12 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1414 Skąd: Kępno
Wysłany: 2025-07-16, 18:02
W ciągu 116 tys 2 razy padł mi termostatem w samochodzie z silników 1.0lpg. To jak miałem zadać pytanie ? Pytam czy to tylko mój przypadek, czy znane są inne takie przypadki w tej wersji silnia - czyli awarie konkretnie tych termostatów.
Nie bardzo przychodzi mi do głowy jak inaczej o to zapytać ?
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 4003 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wczoraj 9:39
Łukasz_M napisał/a:
Uszkodzenie/awaryjność termostatu będzie cechą samego termostatu.
Ale już typ/ rodzaj/wersja/model/seria/producent termostatu może być powiązany akurat z konkretnym typem silnika i stąd pytanie- czy jest to jakoś potwierdzane przez innych użytkowników.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum