Wysłany: 2025-08-20, 21:09 Bigster Extreme czy Journey
Cześć, Jestem na zakupie Bigstera i się zastanawiam nad wersją-nie ma praktycznie różnicy w cenie a wydaje mi się że wersja Extreme jest lepsza bo ma lepszą regulację foteli oraz system kontroli zjadu ze wzniesienia. Poza tym jedyną różnicą jest dach panoramiczny i tu mam zagwozdkę-słyszałem że jest on głośny i dodaje wagi do auta przez co obniża osiągi - czy ktoś z was miał już takie przemyślenia i może potwierdzić czy to prawda? Mi się wydaje wizualnie fajny taki dach ale boje się hałasu oraz awarii.
Sprawdź dokładnie jakie są przełożenia na skrzyni, czy tu nie jest tak, że bieg pierwszy działa jak reduktor i zalecają ruszanie z drugiego biegu.
Tapicerka - czy nie jest sztuczna - polecam Denim - nic się nie poci.
Porównywałem Extreme vs. Journey, jak wybierałem Duestera i nie wygrał Journey.
Regulacja foteli w extreme jest tylko manualna, w journey fotel kierowcy góra dół i oparcie ma elektrycznie sterowane. Tapicerka w extreme jest w pełni z microcloud, journey ma wstawki materiałowe. Szyberdach na pewno wzmaga hałas, dodatkowo przedłużał też czas produkcji auta, ale to może już być nieaktualne. Sam mechanizm jest sprawdzony, dlatego awarii ani przeciekania nie trzeba się obawiać.
Natomiast sama użyteczność szyberdachu jest dyskusyjna, w mojej opinii ma on więcej wad niż zalet, miałem w lagunie i w gorący dzień nie ma sensu go otwierać bo słońce spala głowę i jest głośno. Jedynie w zimie używałem okna panoramy (zamkniętego) żeby doświetlać wnętrze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum