Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2020-05-08, 21:01
regulacja kamery cofania
Autor Wiadomość
Dymek 

Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Wysłany: 2025-11-04, 15:08   

OK, teraz rozumiem. Ale akurat na pierwszej stronie wątku, kol. gggg wrzucał obrazy ze swojej fabrycznej kamery w Capturze i ciekawe, bo jak na moje oko jest identycznie jak teraz u Ciebie bez dodatkowej podkładki, zarówno dolny napis jest nieprzezroczysty, jak i ta blenda też widoczna jest na górze. Przezroczystość dolnego paska z napisem jest chyba zależna od wersji oprogramowania MediaNav, wersji grafiki przeznaczonej dla marki (Renault/Dacia/Inne). Nie jest raczej zależna od wybranej opcji wyświetlania linii cofania w menu serwisowym, dopasowującej linie do modelu samochodu.
W każdym razie jeżeli nie wymieniałeś kamery i nie widać uszkodzeń mechanicznych, to ja nie widzę jakoś możliwości żeby kamera zmieniła swoją optykę. A porównując te dwa ostatnie zdjęcia (rozumiem, że dolne to nie Twoje zdjęcie)- linie cofania są zupełnie inne... Jak dla mnie, to linie cofania na tym "starym" zdjęciu nie pochodzą w ogóle z MediaNav, lecz z samej kamery a własne linie mają kamery nieoryginalne. Dodatkowo te linie "idą w niebo" a tak być nie powinno. Oryginalne linie wyświetlane z MediaNav mają zawsze tą czerwoną linię poziomą ciągłą a nie przerywaną. Fabryczne kamery mają właśnie optykę bardziej typu "rybie oko" niż uniwersalne chińczyki.
Moim zdaniem teraz masz obraz jak najbardziej prawidłowy. Na pewno lepszy niż ten z dolnego zdjęcia.
Poniżej wstawiam fotkę kol. gggg:

Ostatnio zmieniony przez Dymek 2025-11-04, 15:36, w całości zmieniany 8 razy  

Freepoint 

Marka: Dacia
Model: Bigster
Silnik: 1.8 Hybrid
Wysłany: 2025-11-04, 21:16   

a jakie masz opcje kamery? widać to koło zębate w dolnym prawym oku ekranu. Jeśli nie było przedtem widać tablicy rej. ani blendy to obraz musiał mieć lekki zoom, nie ma innej opcji. Ewentualnie jakiś tryb niwelujący rybie oko, ale to też często po prostu przybliżenie.

Łukasz_M 

Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: Blue dCi 95
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Wysłany: 2025-11-05, 09:26   

miet55 napisał/a:
Nie wiem czy ktoś tu zagląda ale mam podobny problem. W serwisie gdzie zakładali mi przed 5 latami kamerkę, dziś powiedzieli, ze te kamery często się psują. Od paru dni mam ciemny pas w górnej części ekranu, to blenda. I widzę tablicę rejestracyjną na dole. Co chodzi o tablicę to widziałemją zawsze do chwili pełnej aktywacji MNE. Nie mam na panelu przezroczystego paska i dlatego nigdy nie widziałem tablicy już po chwili, czyli po włączeniu i aktywowaniu MNE. Ma ktoś pomysł co zrobić.

Ja tam na tym zdjęciu nie widzę żadnej blendy. Masz efekt rybiego oka na górze dokładnie taki sam jak na dole. Ten cienki pasek to widoczny plastik na prawo i lewo do kamerki za którym ta kamerka siedzi. Widoczność z kamery jest taka sama tylko obraz jest zniekształcony. Jeśli kamerka nie ma luzów tj. nie rusza się w mocowaniu to tak ma być. Po podłożeniu tego jakiegoś plastiku obraz się zmienił, bo zmienił się kąt patrzenia kamery a nie ustawienie jej obiektywu (który chyba się nie reguluje). linie nadal masz tam gdzie powinny być, bo to zniekształcenie ich nie przesuwa.
Bez obrazy ale paranoja po dostrzeżeniu czegos co było na widoku od zawsze ale nie widzieliśmy to popularna przypadłość ;)
Ostatnio zmieniony przez Łukasz_M 2025-11-05, 09:28, w całości zmieniany 1 raz  

miet55 

Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1,5DCI
Wysłany: 2025-11-05, 12:22   

Łukasz_M napisał/a:

Bez obrazy ale paranoja po dostrzeżeniu czegos co było na widoku od zawsze ale nie widzieliśmy to popularna przypadłość ;)

Kamerkę mam od 5 lat, wyświetlanie się zmieniało a to np. za sprawą nowego oprpgramowania a ostatnio dwa lata temu za sprawą wymiany MN1 na MNE3 . Obraz był na całym ekranie. Nawet serwis który montował kamerę wraz z nową blendą nie twierdzi, że widok jest poprawny. Powiedzieli, ze w tych kamerach często coś się uszkadza.
Ostatnio zmieniony przez miet55 2025-11-05, 12:26, w całości zmieniany 3 razy  

Odpowiedz do tematu