Wysłany: 2025-12-19, 10:14 Trudności w uruchomieniu zimnego silnika
Witam, pacjent to Sandero II z 2013r. benzyna 1.2 75km. Podczas próby podkręcenia kluczyka w stacyjce i uruchomieniu zimnego silnika występują problemy. Kręci, dławi się, krztusi, nie wiem jak to nazwać. Odpalić odpali, ale nie jest to przekonujące, a nie chce po pracy utknąć na parkingu. Raz nie chciał odpalić w ogóle, dopiero jak mu dodałem trochę obrotów to się uruchomił. Problem ten dotyczy tylko zimnego silnika, jak już jest rozgrzany to odpala na strzał, po zakupach itp. Problem nasila się wraz z temperaturą, im chłodniej tym gorzej.
Samochód kupiony rok temu, po zakupie od razu wymieniony rozrząd i świece. Akumulator wymieniony miesiąc temu, olej wymieniony w sierpniu. Proszę o pomoc w identyfikacji źródła problemu. Pozdrawiam.
Luzy na zaworach? Problem jest z odpaleniem zimnego silnika, a ciepły silnik odpala na strzał, a jakby były luzy, to i na ciepłym silniku byłby problem z rozruchem jeśli dobrze rozumiem?
Combacior, źle rozumujesz, zawory można regulować na zimnym silniku jak i ciepłym, masz dwie wartości dla luzu zaworowego, zimny silnik musi wykazać większą sprawność do uruchomienia niż ciepły.
Zawory mogą mieć tendencję do bycia ciasnymi luz zbyt luźnymi, w przypadku ciasnych zaworów kompresją ucieka przez nieszczelne przylgnie zaworowe w kolektor wydechowy lub ssący, zbyt luźne zawory powodują zbyt mało zasysanego powietrza do cylindra potrzebnego w procesie spalania i stąd prychanie jak zwał tak zwał.
Ostatnio zmieniony przez MartinezTychy 2025-12-19, 14:54, w całości zmieniany 1 raz
Luzy na zaworach? Problem jest z odpaleniem zimnego silnika, a ciepły silnik odpala na strzał, a jakby były luzy, to i na ciepłym silniku byłby problem z rozruchem jeśli dobrze rozumiem?
Fizyka się kłania: ciało ogrzane się rozszerza, nieszczelności zanikają. Stygnąc ciało się kurczy, luzy się powiększają.
Znaczy tak mi mówi google, że luźne zawory objawiają się problemem z uruchomieniem silnika, zwłaszcza rozgrzanego, ale AI potrafi pleść głupoty, więc zdam się na was. Przekażę mechanikowi, że ma sprawdzić zawory w pierwszej kolejności.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum