Cześć,
możecie mi wytłumaczyć na jakiej zasadzie działa klimatyzacja automatyczna? chodzi mi o to czy w trybie auto (tak jak teraz zimą) włącza się kompresor? Zazwyczaj włącze auto ustawione na 18 stopni i szyby odparowują ale dioda AC nie świeci. Jak włączę "dobra widoczność" to też klima się nie włącza tzn. dioda nie świeci ale jest wszystko na full i ciepłe powietrze na szyby. Za to jak właczę ręcznie klimę to gaśnie przycisk "dobra widoczność" ale siła nawiewu i kierunek pozostają bez zmian. Sandero 2021 1.0 lpg
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 120 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 4141 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2026-01-24, 14:04
Z zasady układ klimatyzacji (kompresor) nie załącza się w niskich temperaturach. W moim Sandero2 i samochodach, które użytkowałem, było to mniej więcej poniżej +5°C.
Naciśnij na auto i niczego nie dotykaj. Jeśli coś przestawisz to już nie będzie auto. AC to jest ręczne sterowanie klimą 🙂 U mnie przy nastawie 20 stopni kompresor włącza się raz po raz. Nadmuch jest dość silny ale w miarę rośnięcia temperatury klima sama zmniejsza nawiew.
Ostatnio zmieniony przez Marcyś 2026-01-24, 14:11, w całości zmieniany 2 razy
Z zasady układ klimatyzacji (kompresor) nie załącza się w niskich temperaturach. W moim Sandero2 i samochodach, które użytkowałem, było to mniej więcej poniżej +5°C.
To wiem i nie pytałem o to, tylko czy w trybach auto albo dobra widoczność kompresor załącza się bez podświetlania przycisku AC
Naciśnij na auto i niczego nie dotykaj. Jeśli coś przestawisz to już nie będzie auto. AC to jest ręczne sterowanie klimą 🙂 U mnie przy nastawie 20 stopni kompresor włącza się raz po raz. Nadmuch jest dość silny ale w miarę rośnięcia temperatury klima sama zmniejsza nawiew.
Ale jak mówisz że kompresor się włącza raz po raz to masz podświetlony przycisk AC w trybie Auto?
Zobacz co pisze na klawiszu AC pod spodem OFF. To znaczy wyłącznik auto klimy. Jak jest podświetlony tzn klima działa manualnie. Teraz sprawdzałem. Włączyłem klimę na auto i podniosłem maskę od silnika żeby zobaczyć czy kompresor się włącza i tak jest
Zobacz co pisze na klawiszu AC pod spodem OFF. To znaczy wyłącznik auto klimy. Jak jest podświetlony tzn klima działa manualnie. Teraz sprawdzałem. Włączyłem klimę na auto i podniosłem maskę od silnika żeby zobaczyć czy kompresor się włącza i tak jest
Ok dzięki, bo pogubiłem się w tym działaniu, latem, jesienią włączałem Auto i zapalała się dioda AC później nie zwracałem uwagi aż jak mi szyby zaparowały i zacząłem szukać przycisku "dobra widoczność" zauważyłęm że AC sie nie świeci i tak jeżdżę pewnie ze 3 miesiące :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum