Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 120 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 4140 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-04-17, 07:43
Marcyś napisał/a:
W dowodzie rejestracyjnym jest wpis "Norma emisji spalin Euro 6".
U mnie jest Euro 6W
r70 napisał/a:
Ok. Sorki -nie zwróciłem uwagi na rocznik. Może coś zmienili w tym silniku i w tym roczniku jest zalecane 5w30
Euro 6 obowiązuje już od września 2015
Jeśli chodzi o fabryczne zalecenia olejowe, to rocznik jest tutaj istotny. Pomiędzy 2018 a 2019 jest widoczna zmiana. Choćby wg katalogu ELFa, dla silnika 0,9TCe90 od rocznika 2019, pomijając wprowadzenie norm RN17 i różne nazwy olejów, faktycznie widać tendencję do zalecania 5W30 w miejsce 5W40, co oczywiście nie oznacza, że 5W40 nie jest dozwolone. Dodatkowo zbiegło się to w czasie ze zmianą dostawcy oleju na Castrol. Poza tym te zalecenia producentów oleju też się cały czas zmieniają w miarę wprowadzania nowych odmian i nazw olejów, bo coś cię musi stale "dziać w interesie"- nowe oleje pokazują się jako rekomendowane a oleje dotychczas rekomendowane spadają do kategorii alternatywnych...
Z kolei wyszukiwarka CASTROLa nie rozróżnia roczników- dla każdego 0,9TCe rekomenduje CASTROL EDGE 0W-30 A5/B5 a w alternatywach ma 9 typów oleju w różnych normach i o lepkościach od 0W40 do 10W40...
Pamiętajmy też, że w tych silnikach też cały czas coś grzebano, co widać nawet gołym okiem- choćby likwidacja napinacza paska osprzętu z dodatkową rolką i wprowadzenie paska elastycznego w silnikach H4B-410 właśnie chyba od 2019 r.
Także wlewajmy to, co mieliśmy zalecane, o ile jest nadal dostępne. Jeśli nie jest- trzymajmy się przede wszystkim zalecanych norm. A co do lepkości- nic nie jest ustalone na sztywno, przypomnę może poniżej, jakie ciekawe zalecenia wisiały w apce MyDacia dla silnika 0,9TCe z roku 2017... Wg tej listy, w naszym klimacie można wlać cokolwiek, byle norma była
MyDacia_TCe90-2017-oil.jpg
Plik ściągnięto 119 raz(y) 68,54 KB
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2025-04-17, 08:49, w całości zmieniany 8 razy
W dowodzie rejestracyjnym jest wpis "Norma emisji spalin Euro 6".
U mnie jest Euro 6W
r70 napisał/a:
Ok. Sorki -nie zwróciłem uwagi na rocznik. Może coś zmienili w tym silniku i w tym roczniku jest zalecane 5w30
Euro 6 obowiązuje już od września 2015
Jeśli chodzi o fabryczne zalecenia olejowe, to rocznik jest tutaj istotny. Pomiędzy 2018 a 2019 jest widoczna zmiana. Choćby wg katalogu ELFa, dla silnika 0,9TCe90 od rocznika 2019, pomijając wprowadzenie norm RN17 i różne nazwy olejów, faktycznie widać tendencję do zalecania 5W30 w miejsce 5W40, co oczywiście nie oznacza, że 5W40 nie jest dozwolone. Dodatkowo zbiegło się to w czasie ze zmianą dostawcy oleju na Castrol. Poza tym te zalecenia producentów oleju też się cały czas zmieniają w miarę wprowadzania nowych odmian i nazw olejów, bo coś cię musi stale "dziać w interesie"- nowe oleje pokazują się jako rekomendowane a oleje dotychczas rekomendowane spadają do kategorii alternatywnych...
Z kolei wyszukiwarka CASTROLa nie rozróżnia roczników- dla każdego 0,9TCe rekomenduje CASTROL EDGE 0W-30 A5/B5 a w alternatywach ma 9 typów oleju w różnych normach i o lepkościach od 0W40 do 10W40...
Pamiętajmy też, że w tych silnikach też cały czas coś grzebano, co widać nawet gołym okiem- choćby likwidacja napinacza paska osprzętu z dodatkową rolką i wprowadzenie paska elastycznego w silnikach H4B-410 właśnie chyba od 2019 r.
Także wlewajmy to, co mieliśmy zalecane, o ile jest nadal dostępne. Jeśli nie jest- trzymajmy się przede wszystkim zalecanych norm. A co do lepkości- nic nie jest ustalone na sztywno, przypomnę może poniżej, jakie ciekawe zalecenia wisiały w apce MyDacia dla silnika 0,9TCe z roku 2017... Wg tej listy, w naszym klimacie można wlać cokolwiek, byle norma była
Też pamiętam, że przy Lodgy z 2017r nie był sprecyzowany producent oleju, jedynie jego lepkość.
Jakie było moje zdziwienie jak w 2018r na pierwszym przeglądzie w ramach easy service wymieniono olej na Motrio. Na moje pytanie dlaczego Motrio a nie Elf usłyszałem, że Elf jest do Renault a do Dacii jest Motrio
W Sandero z 2019 zalecany był 5W30 od Castrola, podobnie zresztą jak w Dusterku z 2021.
Natomiast już w Joggerku wpisali na sztywno 0W20 Castrola i taki będzie. Póki co nie ma co kombinować, skoro w okresie obsługi przez ASO nic innego nie wleją.
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1494 Skąd: Kępno
Wysłany: 2025-04-18, 21:39
Ja korzystam z LM5200 na 200km ( właśnie w tym tygodniu przy przebiegu 108tys jej użyłem ) albo LM2662 na 15 min przed wymianą (stosuję średnio co 2-3 wymiany)
Chyba się sprawdzają ;)
_________________ pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony przez r70 2025-04-18, 21:42, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 25 razy Dołączył: 26 Sty 2018 Posty: 966 Skąd: EL
Wysłany: 2025-10-17, 14:44
Marcyś napisał/a:
Jakim kluczem można odkręcić filtr oleju ? I czy da się wymienić olej w silniku bez kanału?
Na pierwsze pyt. nie odpowiem, bo mam inny silnik.
Na drugie - na działce mam lekki spadek terenu. Wjeżdżam tyłem auta do góry i zatrzymuję. Przed przednimi kołami ustawiam betonowe bloczki na leżąco (na największej ich pow.). Pomiędzy bloczkami a przednimi kołami ustawiam leki podjazd z mniejszych cegieł. Później delikatnie wjeżdżam na bloczki - czyli jakieś 20 cm do przodu. Pod spodem jest wystarczająco dużo miejsca.
Marka: Dacia / MG
Model: Logan II / ZS III
Silnik: 0.9 TCe Easy-R / 1.5 Hybrid+
Rocznik: 2016 / 2025
Wersja: Laureate Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Mar 2016 Posty: 256 Skąd: Poznań
Wysłany: 2025-10-18, 06:30
Marcyś napisał/a:
Jakim kluczem można odkręcić filtr oleju ? I czy da się wymienić olej w silniku bez kanału?
Obudowa filtra oleju klucz oczkowy odgięty 24x27. Musi być dobrej jakości (precyzyjnie wykonany) żeby się nie ślizgał. Można też kluczem zaciskowym uniwersalnym ja odkręcałem szczypcami spawalniczymi kiedyś i też się da
Model: JOGGER Expression
Silnik: 1,0Tce 110KM@200Nm
Rocznik: XII 2024
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 57 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 2056 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2025-10-18, 18:03
Marcyś napisał/a:
Bez kanału raczej nie ma opcji aby wymienić samemu olej bo pod silnikiem masz plastikowa osłonę przez, którą nie masz dostępu do spustu oleju jak i samej obudowy filtra oleju. Jeżeli jednak nie masz w swoim aucie tej osłony to bez problemu olej wymienisz wyczołgując się pod auto. Do odkręcenia puszki filtra oleju niezbędna jest grzechotka z nasadka nr 27 lub klucz oczkowy o takim samym rozmiarze. Co do oleju to do swojego 0.9Tce leję olej ORLEN MAX EXPERT 5W40 + Liqui Moly CERATEC / Liqui Moli MOS2. Ostatnio olej wymieniałem w czerwcu br, do dnia dzisiejszego przejechałem około 7300km i powoli planuję kolejną wymianę. Myślę że dobiję do 8500km może do 9000km i wymiana.
Ostatnio zmieniony przez dudu$ 2025-10-18, 18:06, w całości zmieniany 1 raz
Marcyś, mógłbym tu w podpunktach wymieniać wady i zalety wymiany oleju samemu, ale pozwól, że wymienię chociaż trzy
Primo - wymiana oleju kosztuje u mnie tylko 100 zł, tak jak w przypadku paska wielorowkowego
drugie primo - to o czym wspomniał dudu$ to osłona silnika, którą masz na bank, a z nią trzeba się trochę nagimnastykować
trzecie primo - to utylizacja oleju, będziesz jeździł po pszokach i prosił się o przyjęcie zużytego oleju? albo puścisz w kanał?
_________________ Paweł
Ostatnio zmieniony przez nowy 2025-10-18, 23:02, w całości zmieniany 1 raz
Model: Logan MCV, był Logan
Silnik: 1.0 SCe, 1.6 MPI
Rocznik: 2018, 2005
Wersja: Open Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Maj 2018 Posty: 132 Skąd: Podkarpackie
Wysłany: 2025-10-19, 12:07
nowy napisał/a:
Marcyś, mógłbym tu w podpunktach wymieniać wady i zalety wymiany oleju samemu, ale pozwól, że wymienię chociaż trzy
Primo - wymiana oleju kosztuje u mnie tylko 100 zł, tak jak w przypadku paska wielorowkowego
drugie primo - to o czym wspomniał dudu$ to osłona silnika, którą masz na bank, a z nią trzeba się trochę nagimnastykować
trzecie primo - to utylizacja oleju, będziesz jeździł po pszokach i prosił się o przyjęcie zużytego oleju? albo puścisz w kanał?
To są pszoki, które robią problem z przyjęciem oleju ? U mnie przyjmują wszystko, olej, płyn chłodniczy, hamulcowy, filtry ...
Do tej pory w silniku SCe 1,6 używałem oleju Elf Evolution Full-Tech R 5W30 zgodnego z RN17. Muszę wymienić olej i widzę, że pogorszyła się dostępność tego leju za to jest jakiś Elf Evolution Full-Tech RPX 5W30.
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 57 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 2056 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2026-01-19, 21:41
gg napisał/a:
Do tej pory w silniku SCe 1,6 używałem oleju Elf Evolution Full-Tech R 5W30 zgodnego z RN17. Muszę wymienić olej i widzę, że pogorszyła się dostępność tego leju za to jest jakiś Elf Evolution Full-Tech RPX 5W30.
Lać ten zamiast Elf Evolution Full-Tech R 5W30?
Do tego silnika możesz lać każdy olej 5W30, tutaj nie musisz nawet patrzeć na normę RN17 ponieważ Renault/Dacia wprowadziła ją na przełomie 2019/2020 r. a przed tym rokiem, motory te zalewane były olejem 5W40 A3/B4. Ja osobiście mając 3 Dacie z tym silnikiem stosowałem właśnie ten olej ponieważ, przy w upalne dni przy mocniejszym deptaniu bardziej chroni silnik. A jeżeli nadal chcesz stosować olej 5W30 to poszukaj na forach z tematyka olejową typu oil-club.pl jaki olej 5w30 ma faktycznie porządne parametry i taki kup. Ja osobiście dzięki informacją zawartym na tym forum przeszedłem na oleje Orlen ponieważ maja dobrą specyfikacje lepsza niż te inne Elfy, Motule, Mobile itp.
Siema
Jak ktoś planuje wymianę oleju czy filtrów i mieszka w Częstochowie lub okolicy polecam OLCHEM na ul. Bór. CZ-WA. Jak bierzesz od nich towar (olej czy filtry) to wymianę masz gratis.
Ja sam wymieniam u nich olej i filtry od ponad 15lat.
Ostatnio Dacia Sandero Stepway 3 wymiana oleju 0w20 i filtr oleju koszt 217zł, poprzednia wymiana 215zł?
Jak masz swój towar to wymiana symboliczna
Jedyny minus to kolejki (nie umawiasz się, po prostu przyjeżdżasz i stoisz w kolejce), i warto zadzwonić czy mają towar pod twój samochód.
Wysłany: 2026-01-31, 21:41
dzinn89 napisał/a:
Siema
Jak ktoś planuje wymianę oleju czy filtrów i mieszka w Częstochowie lub okolicy polecam OLCHEM na ul. Bór. CZ-WA. Jak bierzesz od nich towar (olej czy filtry) to wymianę masz gratis.
Ja sam wymieniam u nich olej i filtry od ponad 15lat.
Ostatnio Dacia Sandero Stepway 3 wymiana oleju 0w20 i filtr oleju koszt 217zł, poprzednia wymiana 215zł?
Jak masz swój towar to wymiana symboliczna
Jedyny minus to kolejki (nie umawiasz się, po prostu przyjeżdżasz i stoisz w kolejce), i warto zadzwonić czy mają towar pod twój samochód.
Jak chcesz jeszcze taniej mieć filtr i olej to proponuję odezwać się do naszego kolegi z forum Toca93. Podajesz numer VIN i masz wszystko dobrane w 100%. Ja w Grudniu za 5l oleju Castrol GTX 0W20 FE (czyli taki jak w ASO) + Oryginalny Filtr Oleju + Oryginalny Filtr Powietrza zapłaciłem 270zł z czego olej to koszt 150zł, filtr oleju 30zł a filtr powietrza 90zł. Jak łatwo policzyć graty do serwisu olejowego kosztują łącznie 180zł czyli w kieszeni zostaje Tobie 37zł
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum