Marka: renault
Model: captur
Silnik: 1.3 mild
Rocznik: 2024
Wysłany: 2026-03-22, 13:43
OFFTOP ;
W zeszłym tygodniu minęło 2 lata jak używam Captura.
Był więc przegląd gwarancyjny .
Stan licznika - 3640 km .
Przegląd obejmował wymianę oleju w silniku i sprawdzenie stanu auta po podłączeniu go do kom putera diagnostycznego . Pani która wjeżdżała i potem wyjeżdżała z warsztatu określiła stan mojego Captura jako '' fabryczny '' .
2 lata jak używam Captura.
Stan licznika - 3640 km
Czad, ale to było oczywiste.
Weź sobie cenę zakupu, podziel przez owe 3640 złotych, będziesz miał koszt przejechania jednego kilometra (zużycie paliwa jest przy tym pomijalne, koszt przeglądu i ubezpieczenia... w sumie też).
wlodarek1 napisał/a:
określiła stan mojego Captura jako '' fabryczny ''
Troszkę przeszarżowała: on już jest dotarty. Ledwie, ledwie, ale jest.
określiła stan mojego Captura jako '' fabryczny ''
.
Poważnie? a jaki ma być jak przebieg też jest prawie "fabryczny". Ty nawet klocków hamulcowych w tym aucie nie wymienisz do końca żywota. Ja to mogę się pochwalić, że moje auto tak zostało określone gdy miało 7 lat i 85 tys. przebiegu.
Marka: renault
Model: captur
Silnik: 1.3 mild
Rocznik: 2024
Wysłany: 2026-03-22, 15:37
W zeszłym tygodniu miałem dłuższy wyjazd: 45 km w jedną stronę.
Po przejechaniu ok 20 km zapaliła się kontrolka zbyt niskiego ciśnienia w oponach.
Zajechałem na stację benzynowa na której był kompresor i dopompowałem koła.
Kontrolka ciśnienia jednak wówczas nie zgasła i została skasowania dopiero na przeglądzie.
Czy to jest normalne że kontrolka ciśnienia nie zapala się przy jeździe na krótkich dystansach a dopiero po przejechaniu trochę dłuższego odcinka
_________________ Sandero dla bratanka a dla mnie Captur
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 120 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 4140 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2026-03-23, 12:39
wlodarek1 napisał/a:
W zeszłym tygodniu miałem dłuższy wyjazd: 45 km w jedną stronę.
Takie 45km, to niektórzy robią codziennie jadąc do pracy... też w jedną stronę
Cytat:
Czy to jest normalne że kontrolka ciśnienia nie zapala się przy jeździe na krótkich dystansach a dopiero po przejechaniu trochę dłuższego odcinka
Tak, bo w taki właśnie sposób działa system pośredni, który wychwytuje niejednakowe obroty kół i na tej podstawie wykrywa ubytek ciśnienia w oponie. Musi odczekać dla pewności ileś tam km, zanim włączy alarm - inaczej by to nie działało, byłyby ciągłe fałszywe alarmy, bo różne obroty kół występują choćby na zakrętach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum