Dokker 2018
U mnie czasem gasną swiatła mijania, ale deska rozdzielcza cały czas jest podświetlona. Długie też działąją. Wydaje mi się, że awaria manetki gasiłaby również deskę rozdzielczą i podświetlenie w kabinie.
Nie działał mi od jakiegoś czasu klakson, miałem niedługo podjechać do jakiegoś warsztatu.
Najlepszy moment na usterkę w samochodzie to Wielkanoc - okazało się, że nie mam kierunkowskazów. Manetka była wymieniana na gwarancji, ale to już z 8 lat chyba minęło tak czy owak. Nie mając na to ochoty zdemontowałem i rozebrałem manetkę. Podczyściłem lekko izopropanolem (nic innego nie mam pod ręką) i złożyłem z powrotem do kupy. Kierunkowskazy działają! Klakson nadal nie, ale i tak wymienię manetkę zaraz po Świętach. Gdybym wiedział, że to takie łatwe, zrobiłbym sam od razu.
Obejrzałem kilka filmików instruktażowych, zdecydowanie najlepszy był ten od Sherka - dzięki!
Czy wszystkie manetki do Dacii w wersji z klaksonem są takie same?
Marka: Dacia
Model: JOGGER Expression
Silnik: 1,0Tce 110KM@200Nm
Rocznik: XII 2024
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 57 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 2056 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2026-04-06, 18:35
Też, kiedyś bawiłem się w regeneracje takiej manetki zarówno tej od świateł jak i tej od wycieraczek. Ogólnie jeśli ktoś ma trochę zdolności manualnych to nic strasznego. Niespełna miesiąc temu robiłem nawet porządki i wyrzuciłem na śmietnik zregenerowana manetkę świateł oraz trzy manetki od wycieraczek, bo nie miałem co z tym zrobić. Co do samej manetki świateł, kierunkowskazów i klaksonu to były dwa rodzaje. Jedna manetka do uboższej wersji wyposażenia auta tz. bez halogenów a druga do bogatszej wersji wyposażenia z halogenami.
Ostatnio zmieniony przez dudu$ 2026-04-06, 18:35, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum