Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Dacia Bigster hybryda, jazda, spalania, wrażenia..
Autor Wiadomość
Skull 
Zielony listek

Marka: Dacia
Model: Bigster
Silnik: 1.8
Wysłany: 2026-01-14, 16:40   

Witam Państwa.

Rozważam zakup Dacia Bigster Hybrid 155. Przeanalizowałem kilka publikacji na temat problemów i cech tej modelu, chciałbym je (opinie i problemy) zebrać razem i usłyszeć opinię rzeczywistych właścicieli tego modelu samochodu. Chociaż nie jestem pewien, jak relewantne będą odpowiedzi. Innymi słowy, ilu użytkowników tego forum spośród ogólnej liczby właścicieli Dacia Bigster w Polsce. Zakładam, że nie wielu, ale mimo to Wasza opinia jest wystarczająco ważna.

*** Cechy (to nie problemy, a raczej cechy hybrydy w ogóle lub tego modelu konkretnie)
    1. Ciągła praca silnika benzynowego, nie przełącza się na elektryczny nawet przy 100% naładowaniu baterii

Takie zachowanie może być związane z pracą klimatyzacji w trybie ogrzewania przy temperaturze około 21-22 stopni. Jeśli wyłączyć ogrzewanie (lub obniżyć do 19-20), silnik benzynowy wyłącza się i samochód zaczyna naprzemiennie pracować w trybie elektrycznym i benzynowym. Okazuje się, że w hybrydowym Bigster nie ma pompy ciepła ani elektrycznego grzejnika do ogrzewania. W przeciwnym razie wykorzystuje płyn chłodzący z silnika spalinowego do ogrzewania wnętrza. Dlatego, jeśli włączyć ogrzewanie, silnik benzynowy musi pracować, aby podgrzać wodę i w konsekwencji dostarczyć gorące powietrze.

Źródła: 1 2 3 4 5
    2. Na biegu jałowym silnik niespodziewanie głośno włącza się, aby naładować baterię.

Prawdopodobnie może być związane z jazdą na krótkie dystanse z małą prędkością (np. 4 km po mieście, 4 razy dziennie z prędkością 45-50 km/h). Zakłada się, że takie użytkowanie nie pozwala akumulatorowi naładować się odpowiednio, stąd wysokie obroty silnika przy pełnym naładowaniu baterii.

Źródła: 1
    3. Logika pracy skrzyni biegów

4. Hałas w kabinie przy wysokich prędkościach 130+ km/h

Wyjaśniane indywidualnym postrzeganiem. Możliwe, że hałas może zależeć od obecności lub braku panoramicznego dachu.

Źródła: 1 2
    5. Serwis ASO

Rozwiązanie większości problemów sprowadza się do "jeździć i obserwować". Auto długo stoi w serwisie, trzeba długo czekać na części.
trzeba pisać pisma i straszyć żeby łaskawie coś naprawili. kupowanie tego w gdyni na morskiej i serwisowanie w trojmiescie to największa życiowa porażka

*** Problemy powszechne.

1. Sporadyczne problemy z elektroniką: brak reakcji na dotyk ekranu, lusterka się nie składają, przestaje działać radio

Rozwiązanie: zaktualizować oprogramowanie (?), wyłączyć/włączyć samochód
Wejdź w ustawienia, aktualizacje, i sprawdź czy jest coś dostępne do pobrania.
Zrób reset czyli na tablecie naciśnij i trzymaj lewy przycisk aż się całkowicie wyłączy. Potem się włączy i sprawdz

Źródła: 1 2 3

2. Nagłe komunikaty o błędach na desce rozdzielczej

Może być związane z nieprawidłowym działaniem czujników.

Rozwiązanie #1: W drodze włączyłem przycisk E-Save, i po minucie wszystkie powiadomienia zniknęły, a hybryda działała normalnie.
Rozwiązanie #2: Po tym, jak samochód długo stał na słońcu. Uruchomiłem silnik, pojawił się błąd, nacisnąłem OK na kierownicy i włączyłem klimatyzację, aby schłodzić auto. Po 2-3 minutach jazdy błędy zniknęły i wszystko było normalnie.

3. "Choinka" błędów. System ELEC wykonaj kontrolę

Usterka oprogramowania (?)

*** Problemy, pojedyncze przypadki

1. Wyciek płynu chłodzącego.

2. Dziwne dźwięki w skrzyni biegów. Wymiana skrzyni biegów.

Źródła: 1 2 3 4 5

Wiele punktów można zaakceptować, ale najbardziej niepokoją problemy ze skrzynią biegów i podejście w oficjalnym serwisie. Właściciele i użytkownicy Dacia Bigster, co myślicie o powyższych punktach?

tomkasz 

Marka: Renault
Model: Rafale
Silnik: E-tech 1.2
Rocznik: 2025
Wysłany: 2026-01-15, 11:56   

To co kto myślał, jak naprawił (bądź nie) i jak mu się żyje z tym napędem w Bigsterze już napisał na tym forum. Zadaniem autora tego wątku jest zebranie tych wypowiedzi, przeanalizowanie i podjęcie swojej własnej decyzji zakupowej.

PS Ten link o sposobie działania skrzyni biegów to jest nic nie warty. Na tym forum jest opisane jak działa skrzynia: technicznie, logicznie i przede wszystkim użytkowo. Wystarczy poszukać.
Bo twój samochód jest za..bisty!

Ikarusiarz 

Model: Logan, Logan MCV Outdoor
Silnik: 1.5 dci
Rocznik: 2009, 2017
Wersja: Laureate
Wysłany: 2026-01-15, 16:05   

Skull napisał/a:
1. Ciągła praca silnika benzynowego, nie przełącza się na elektryczny nawet przy 100% naładowaniu baterii

Bzdura. W mrozy rzadziej, ale czymś trzeba ogrzać budę i akumulator. Możesz pomóc sobie temperaturą, a u mnie punktem granicznym jest 20/21 stopni. Można wyłączyć też automatyczną pracę układu ogrzewania.
Ogólnie przełącza się, ale jak rozgrzeje, to co trzeba.

Skull napisał/a:
2. Na biegu jałowym silnik niespodziewanie głośno włącza się, aby naładować baterię.

Układ ma jakąś swoją systematykę działania. Po to, jest automatyczny, aby w to nie wnikać.... Pamiętajmy też o filtrze cząstek.

Skull napisał/a:
3. Logika pracy skrzyni biegów

Jeżdżę zawodowo, od 2001 roku... Ciężarówki, autokary, miejskie przegubowce... Miam 4 osobówkę z automatem: Nie ma skrzyni idealnej, każda odwala babola. Bigstera stawiam w czołówce, czyli bardzo dobrze działa, a na dole DAF z AS tronik i Solarisy z ZF.

Skull napisał/a:
1. Sporadyczne problemy z elektroniką: brak reakcji na dotyk ekranu, lusterka się nie składają, przestaje działać radio

Tylko 2 razy nie złożyło się lewe lustro, ale pomogło złożenie i rozłożenie guzikiem. @ razy zdechła nawigacja, ale to mogli ruskie zakłucić GPS. Samonaprawa nastąpiła.

Skull napisał/a:
2. Dziwne dźwięki w skrzyni biegów. Wymiana skrzyni biegów.

Zapraszam do ciężarówek, wtedy poczujesz dźwięki, walnięcia, takie, że zęby wypadają... I to nowe pojazdy.

Mam 15000km przebiegu, auto od maja.

Freepoint 

Model: Bigster
Silnik: 1.8 Hybrid
Wysłany: 2026-01-15, 21:21   

1. To że auto używa silnika spalinowego do ogrzewania, nawet przy 100% naładowania baterii to prawda. Jeśli jade sam na krótkie trasy np dp sklepu to włączam ogrzewanie fotela i kierownicy, nawiew na 0 i jade na EV, a gdy wiem ze bede np przez kilometr jechał ze stałą prędkością nawiew nawet na 1 prędkość juz włącza silnik. Jeśli auto jest mocno zmrożone a ogrzewanie mamy włączone to silnik nie osiąga nawet połowy skali temperatury. Natomiast według moich testów nie ma to związku z grzaniem baterii a właśnie kabiny. Temperature mam ustawioną na 18 stopni, gdy jadę w zimie w kurtce.
2. Silnik moim zdaniem nie pracuje głośno, ale jednostajnie i to przez to może wydawać sie ze jest to nienaturalne. Nie ma to związku z dystansem, a ze stanem akumulatora oraz prędkością. Jeśli akumulator musi zostać podładowany to albo dzieje sie to podczas postoju wtedy zazwyczaj obroty nie są zbyt wysokie, albo jazdy na silniku elektrycznym - wtedy to silnik pracuje na nieco wyższych co jest głośniejsze. Natomiast jesli jedziemy z prędkością okolo 50kmh, wtedy tryb pracy to koła sa napędzane spalinowką a silnik dodatkowo obciążony ładowaniem - obroty zmieniają sie wraz z prędkością więc jest to "naturalny" dźwięk.
3. Błąd w obserwacji z tego postu na Reddit, chwilowe spalanie 15-20 to właśnie tryb gdy skrzynia biegow nie jest połączona z silnikiem spalinowym.
4. Przy wyższych prędkościach nie jest cicho, myślę ze 130 kmh to taki maks zeby komfortowo podróżować, wiadomo że to wynika z wysokości i bryły auta.
5. Podejrzewam że większość problemów to naprawdę "ten typ tak ma" co pokazuje niezrozumienie przez ogół jak ta hybryda działa, ale żeby nie było tak różowo sam na zaprawke Indigo Blue czekałem ponad 5 miesięcy a i tak finalnie nie doczekałem się oryginalnej, tylko dobieranej przez ASO ze sklepu lakierniczego.

Problemy z oprogramowaniem się zdarzają, chociaż ja nic poważnego nie miałem, raz przestał działać dotyk na co pomógł restart tableta.
Myślę ze największy problem to te felerne skrzynie biegów, moja na szczęście działa perfekcyjnie, ale nie znamy tak naprawdę skali tego problemu.

Ikarusiarz 

Model: Logan, Logan MCV Outdoor
Silnik: 1.5 dci
Rocznik: 2009, 2017
Wysłany: Wczoraj 9:29   

1 usterka która mnie dopadła:
"Usterka dźwięku pojazdu", czyli znany temat: Pokazywała się, ale nie za każdym razem. Wszystko, co miało dźwięczyć, albo wydawać dźwięki działało. Usterka typowo programowa. Tak jak mnie ostrzeżono w sobotę występują problemy z programowaniem. Rzeczywiście, po 2 godzinach walki zerwało połączenie i jestem umówiony na dzień powszedni.

Wyskakuje mi też czasem "awaria skrzyni biegów". Komunikat czerwony, ale mrugający przez, może sekundę. Brak wpływu, na zachowanie pojazdu.
Nic z tym nie zrobiono, bo nie zapisuje się w sterownikach.

Ciekawostka:
To 2 wymiana oleju, ale na rachunku z ASO zmniejszyła się ilość oleju wlewanego. Poprzednio 4,5l, a teraz 3,5l.

Ogólnie, jestem zadowolony.

velomar 

Model: Sandero
Silnik: 1.0 SCE
Rocznik: 2020
Wysłany: Wczoraj 17:17   

Tym razem użyli lejka;-).

Odpowiedz do tematu