Marka: Saab
Model: 9-3
Silnik: 2.0
Rocznik: 2000 Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Sty 2008 Posty: 40 Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-03-26, 10:43
beckie poszukaj w sieci. może amortyzować jednorazowo jako mikrofimra i masz limit ileś tam set tysiecy €.
Na 100% można amortyzować jednorazowo.
Co do "stacji diagnostycznych" to nie ma to żadnego znaczenia bo bez sensu troche przerabiać auto już kupione i gdy vat już wylądował u fiskusa. Liczy sie homologacja i pewnie za kilka dni/tygodin pojawi się MCV z kratą za drugim rzędem siedzeń. Musi się pojawić bo konkurencja nie śpi i już działa.
Kurcze...perspektywa posiadania nowego auta za 40 000 brutto, czyli w cenie
31 200netto i jeszcze minus dochodowy 18% co daje 25,5tys wydaje się być kusząca.
A można takie firmowe auto w każdej chwili sprzedać, czy jest jakiś okres karencji?
Bo jeśli tylko cena "starego" przy odsprzedaży byłaby wyższa od nowego z odpisami podatkowymi to nawet by się opłacało... (;
Marka: Opel
Model: Astra IV
Silnik: 1.7 cdti
Rocznik: 2011 Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 888 Skąd: W-WA
Wysłany: 2009-03-26, 20:36
a ja byłem na stacji diagnostycznej i mi powiedziano że na dzień dzisiejszy w polskim prawie nie ma podstawy prawnej na to żebym mógł mieć kratkę za drugim rzędem siedzeń i odliczał pełen vat od paliwa.
co do kwestii sensu przerabiania mvc na auto z kratą to w moim przypadku jak najbardziej to ma sens, ja mam wersję dwu osobową a już często brakuje mi siedzeń drugiego rzędu aby móc przewieźć więcej osób, nistety kwestia możliwość odliczania vat z paliwa jest ważniejsza i puki co muszę czekać.
Przy sprzedaży zamortyzowanego środka trwałego trzeba chyba zapłacić podatek dochodowy od różnicy (kwota amortyzacji-kwota otrzymana przy sprzedaży)
Kurcze, palnąłem bez sensu. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę ale po zastanowieniu doszedłem do wniosku, że w takim przypadku cała kwota uzyskana ze sprzedaży jest przychodem i podlega opodatkowaniu PDOF.
Wysłany: 2009-03-27, 13:47
gigi303 - przeróbka jest bez sensu moim zdaniem. vatu za auto ci nie zwrócą, a poza tym chyba nie chodzi tu o przeróbki ale o homologację.
laisar - tak własnie o to chodzi. ministerstwo potwierdziło, że można
beckie - jak kupujesz dostajesz FV z kwotą netto+vat i vat do zwrotu a kwota netto w koszty. Jak sprzedajesz to wystawiasz fakturę z kwotą netto+vat. kwota to twój przychód, a vat odprowadzasz do skarbówki.
samochód opłaca się kupić jeżeli planujesz nim jeździc pare lat, tak by stracił na wartości. jak wystawisz go potem za 12200brutto, to 10000zł to twój przychód (od tego płacisz dochodowy), a 2200,- to vat dla skarbówki.
ludzie nie mają swiadomosci jak państwo nas okrada....mi wychodzi, ze tak 80% kasy kradnie mi państwo przez różne podatki, czasem składkami zwanymi.
jak jest okazja kupić i ktoś planuje to tylko czekać aż dacia pospawa kratkę pasującą za 2 rzedem siedzeń. kwestia czasu...
Wysłany: 2009-03-27, 17:11
bogo napisał/a:
gigi303 - przeróbka jest bez sensu moim zdaniem. vatu za auto ci nie zwrócą, a poza tym chyba nie chodzi tu o przeróbki ale o homologację.
ale cały czas się nie rozumiemy mam już wersję dwuosobową na firmę jednorazowy odpis bo to mikrofirma, homologacja jest na ciężarowy bo dwójka więc mogłem odpisać pełen vat i z benzyny cały czas też odliczam sobie pełen vacik.
Ale powstał problem czysto użytkowy że czasem muszę przewieźć osoby autkiem więcej niż ja i pasażer obok a nie chcę kupować specjalnie do tego drugiego auta, więc sam widzisz.... masz rację nie chodzi o samą przeróbkę tylko o homologację, koszt jej wynosi 82 zł jeśli bym się zdecydował na dodanie drugiego rzędu siedzeń (pomijam koszty samego dodania bo sam tego też nie mogę zrobić) ale na dzień dzisiejszy nie ma podstawy prawnej jak to Pan mi w Stacji Diangostycznej Powiedział, oczywiście mogę dostac stempel itd ale... kara od fiskusa w przypadku kontroli zaczyna się od 50tysi w górę
Rozumiem, że diagnosta ze SKP miał na myśli wyłącznie kwestie prawno-skarbowe - bo od strony techniczno-prawnej dopuszczenia do ruchu nie ma najmniejszego problemu: przeróbki może dokonać uprawniona do tego firma, potem potrzebne jest tylko dodatkowe badanie właśnie na SKP i na ich podstawie zmiana w dowodzie rejestracyjnym we własnym wydziale komunikacji... (sam to niedawno przechodziłem).
Wysłany: 2009-03-27, 22:27
tak wyłącznie prawno skarbowe bo tylko ta kwestia jest w moim akurat przypadku najbardziej istotna sama kwestia przerobienia mnie nie interesuje bo to jest możliwe bez najmniejszego problemu . Rozchodzi się łopatologicznie ujmując o pełne odliczenie vat za PB
Wysłany: 2009-03-30, 19:16
o wodzisz gigi33 to się zapędziłem. może w wydziel komunikacji coś podpowiedzą jak to jest teraz. pomijając kwestie skarbowe bo to ich nie obchodzi, tylko jak wygląda sprawa przerobienia i wbicia w dowód. oni będą wiedzieli lepiej niż koleś na stacji diagnostycznej. a może ASO by coś poradziło...hmm
i jeszcze jedno co do amortyzacji jednorazowej - tylko ciężarowe można tak zamortyzować. na osobowe niestety obowiązuje 5 lat odliczeń, lub 2,5 jak się udowodni że auto było używane co najmniej pół roku.
oni będą wiedzieli lepiej niż koleś na stacji diagnostycznej.
Powiedziałbym, że raczej na odwrót. Na podstawie papierów wydawanych przez diagnostę wydz. komunikacji robi wpisy w DRej. A spróbuj zadzwonić do WK - nikt nic nie wie a jeszcze przez przypadek kitu Ci nawciskają.
Zajrzałem sobie na stronę Dacii i tam w konfiguracji jest możliwość wybrania wersji z "Kratką". Wiem, że nie wiadomo na razie co z tego wyjdzie bo MF broni się jak może przed odliczaniem VATu ale jak UE da jasno znać, że polski rząd musi zmienić prawo na korzyść podatników to rozumiem, że będzie można przerobić osobowe MCV na "z kratką"?
Ktoś już się może pytał lub ktoś z handlowców już wie?
_________________ Od 23-11-2007 do 29-10-2009r. przejechane 162 939 kilometrów.
Wysłany: 2009-07-29, 05:48
ja śledzę na bieżąco i nie można jeździłem po stacjach diagnostycznych itd. Itp. I jeśli chcemy być czyści z prawem to nic nie da się zrobić. Jedynym wyjściem jest żuk jak już kiedyś o tym pisaliśmy
z tego co ostatnio czytałem to w 2010 w ogóle nie będzie można bo zamiast planowanego wzrostu podatku VAT zmniejszą ilość osób które go będą mogły odliczać i auta z kratką odejdą do historii.
Polska wystąpi do Rady Unii Europejskiej o zgodę na odliczanie 60% podatku VAT przy zakupie samochodów z "kratką". We wtorek na posiedzeniu rządu przyjęto wniosek ministra finansów w tej sprawie.W 2008 r. orzeczenie Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości umożliwiło dokonywanie pełnego odliczenia VAT przy zakupie takich aut. Polska chce jednak, aby firmy mogły odliczać do 60% podatku VAT, a nie więcej niż 6000 zł, czyli na takich samych zasadach, jak w przypadku samochodów osobowych. Zdaniem rządu nie ma bowiem uzasadnienia do stosowania innego podatku dla pojazdów, których konstrukcja pozwala na wykorzystywanie ich nie tylko do działalności gospodarczej, ale i prywatnie.
Przepisy te miałyby obowiązywać od początku 2010 r. do końca 2012 r.
Najlepsze jest to co pogrubiłem. Gdybym potrzebował auto do działalności gospodarczej na pewno nie kupiłbym z kratą za tylną kanapą
Wysłany: 2009-07-29, 18:56
dogberry napisał/a:
Ale jak zrobisz przeróbkę u dealera i on Ci wyda zaświadczenie to musisz dostać stempel VAT1 do dowodu. Trzeba by tylko znaleść takie ASO co to robi
Ciężko będzie, mi aso odmówiło wykonania takiej przeróbki Nie mam do nich pretensji bo przecież śmietnik jest w przepisach z drugiej strony po wejściu nowych przepisów to od paliwa też pełnego vatu nie odliczę więc raczej będę szukał żuka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum