W Fusionie jak miałem GoodYear'y GT4, to często mi się to zdarzało. Z tym, że nie przy nówkach. Teraz jakoś nie kojarzę, ale raczej nie (letnie, to oczywiście Dębica). Kwestia opon? Grubości bieżnika?
Jeśli widać kamyki, to jest bardzo prawdopodobne, że to właśnie one hałasują - u mnie też się to czasem zdarza (i zdarzało we wszystkich autach, które znam).
Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Paź 2008 Posty: 1501 Skąd: Ozorków
Wysłany: 2009-04-18, 16:31
Dzisiaj po spotkaniu i sugestiach Jackthenighta,Kratylosa i Wieży pojechałem do znajomego wulkanizatora i oto diagnoza:
dwa koła niewyważone oraz na jednym kole krzywa felga,którą oczywiście otrzymałem w samochodzie z salonu.W poniedziałek zmienią mi tą felgę. Założą zapas, a krzywa pójdzie na zapas
Stukało mi w prawym kole, zdjąlem je i okazało się że ociera dolna część osłony tarczy hamulcowe( taki mały cypelek) właśnie o krawędż tarczy a właściwie o brudy zgromadzone na niej, po oskrobaniu tego wszystko OK, może komuś też tak się zdarzy to nie wpadać w panikę, daczka to fajna maszyna.
Szukam ludzi którzy poradzili sobie z następującymi problemami(skrzypieniami itp.):
-drżenie szyby w drzwiach(elektryka)
-skrzypienie fotela
-stuki i pobrzękiwania w drzwiach
-wibracja osłon p.słonecznych
tylko nie proszę o porady w stylu "jedź do serwisu" bo auto jest po gwarancji, z kilkoma z wymienionych usterk sam sobie poradzę ale może ktoś będzie miał lepszy, sprawdzony patent, najbardziej dokuczliwe jest pobrzękiwanie dochodzące z okolicy drzwi, może ktoś ma jakieś pomysły. Wymienione problemy zdarzają się oczywiście na nierównościach tzn. dosyć często(wiadomo jakie są drogi w miastach) i kostce. Jeżeli jest to możliwe to można by stworzyć manual na okliczność usuwania podobnych usterek dla innych użytkowników.
Może nie do końca chodzi o skrzypienia, ale jeszcze dorzucę poszukiwania TRWAŁEGO rozwiazania w sprawie niedomykajacej się pokrywy schowka - w okresie 2 lat wymieniono na gwarancji w/w pokrywę, dodatkowo założono wieksze nity i po około roku szpara robi się coraz wieksza - za chwilę zacznie zapalać sie oświetlenie schowka Ten cholerny schowek doprowadza mnie do szału - bo nie korzystam z niego dużo i zawsze zamykam pokrywe za rączkę - nie metodą zatrzaskową jak w innych autach , a on *********
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-05-13, 18:06
siwy-34 napisał/a:
Szukam ludzi którzy poradzili sobie z następującymi problemami(skrzypieniami itp.):
-drżenie szyby w drzwiach(elektryka)
-skrzypienie fotela
-stuki i pobrzękiwania w drzwiach
-wibracja osłon p.słonecznych
tylko nie proszę o porady w stylu "jedź do serwisu" bo auto jest po gwarancji, z kilkoma z wymienionych usterk sam sobie poradzę ale może ktoś będzie miał lepszy, sprawdzony patent, najbardziej dokuczliwe jest pobrzękiwanie dochodzące z okolicy drzwi, może ktoś ma jakieś pomysły. Wymienione problemy zdarzają się oczywiście na nierównościach tzn. dosyć często(wiadomo jakie są drogi w miastach) i kostce. Jeżeli jest to możliwe to można by stworzyć manual na okliczność usuwania podobnych usterek dla innych użytkowników.
Czy może ktoś opisać dosyć dokładnie sposób zdjęcia tapicerki z drzwi, manual pokazuje tylko wkręty które trzeba odkręcić, ale wolałbym bardziej praktyczne rady
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-05-16, 17:01
Odkręcasz śruby - (Np. w Sandero jest ich cztery sztuki - to są torxy - jedna śruba jest w rączce za którą ciągniesz jak zamykasz drzwi, aby się dostać do tej śruby trzeba zdjąć tą srebrną osłonę - zaczynaj zdejmować od góry),
ściągasz osłonę głośnika, odkręcasz głośnik (cztery śruby - krzyżak), wyciągasz głośnik - odłączasz wtyczkę od głośnika.
Podważasz osłonę klamki, odłączasz od druta :) i ją ścigasz.
Jeśli masz szyby manualne - to niestety nie wiem jak się ściąga korbkę. W instrukcji napisali, że należy ją ściągnąć :)
I to wszystko praktycznie. Tapicerka drzwi trzyma się jeszcze na plastykowych zaczepach oraz jest na około przyklejona na takiej masie uszczelniającej tzw. mastyce.
Zaczynasz od dołu, (niektórzy zaczynają od strony lusterka) podważasz krawędzie aż ściągniesz z zaczepów. Zaczepy są solidne - nie pękną. Trzeba użyć sporej siły, bo masa uszczelniająca i zaczepy dość solidnie trzymają tapicerkę.
Dzięki, dało się pozdejmować, chociaż z tyłu gdzie mam korbkę to nie było łatwo(przez tę korbkę oczywiście).Pooklejałem kabelki, druciki, pdparłem belkę wzmacniającą drzwi, wytłumiłem uchwyty które podtrzymują szyby. No niby mniej brzęczenia ale pozostał jeden uparty stukacz, dosyć trudny do zlokalizowania ale wydaje mi się że dochodzi ze środkowego słupka a dokładnie z regulowanego mocowania pasa bezpieczeństwa ale nie mam pewności, może ktoś ma jakiś pomysł?
Dorzucę i ja coś do montażu tapicerki, montując trzeba zwrócić uwagę na tzw mastykę, aby nie było przerw w przyleganiu do blachy, szczególnie u dołu drzwi, bo pocieknie woda do środka auta. Dawniej w drzwiach była przyklejana folia która chroniła przed dostawaniem się wody do auta/np. Polonez, 125p, dacia 1310, opel/. Taką mastykę można kupić, ale dobrej jakości jest trochę droga.
Jak mi się wydaje uwzględniłem wszystkie miejsca w których mogło skrzypieć a opisanynych w tym temacie a i tak nie mogę namierzyć jednego świerszcza w okolicy środkowego słupka bądź tylnych drzwi, wychodzi na to że muszę do tego przywyknąć, chyba że jest to już fobia i pozostał tylko psychoterapeuta (pod warunkiem że mi powie co to skrzypi).
Wysłany: 2009-05-18, 20:16
loganik napisał/a:
Z tej za 10 zł po 2 m-cach zrobi sie kamień. Nie wysychająca/mająca cały czas przylepność/ w tubce 300ml kosztuje ok 40 zł.
Chyba sobie żartujesz.
Jest to oryginalna mastyka, taka sama jaką masz w swoich drzwiach - taka sama jaką używają w fabrykach.
Więc nie pisz głupot loganik.
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2009-05-18, 20:18, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum