Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Ma być tania, praktyczna i oszczędna - testujemy
Autor Wiadomość
gigi303 

Marka: Opel
Model: Astra IV
Silnik: 1.7 cdti
Rocznik: 2011
Wysłany: 2009-05-07, 06:41   

na pewno przez dwa lata? gdzieś czytałem że o wiele krócej ale mogę być w błędzie, ja chyba wole 3 lata gwarancji i płacić za przeglądy i mieć spokój ;-)

w przypadku rękojmi trzeba by się procesować o każdą usterkę, bo przecież usterka może być z winy użytkownika a nie niedoróbki auta. A w myśl umowy dostaliśmy auto sprawne i świadomie rezygnujemy z gwarancji więc nic nam się teoretycznie nie należy, chyba że udowodnimy że to nie z naszej winy. Ale czy warto ?

DUCATI 

Marka: DACIA
Model: LOGAN
Silnik: 1.6
Rocznik: 2005
Wersja: Ambiance
Wysłany: 2009-05-07, 11:59   

Na gwarancji tez moga odrzucic zwalajac wine na ciebie (co zwykle robia). Co do zgodnosci z umowa to dostajemy instrukcje, w ktorej jest chyba napisane, ze nalezy robic przeglady i tu sie zaczyna pole do popisu dla prawnikow :) "Zgodnosc z umowa" interpretuje sie tak, ze towar ma byc przez 2 lata sprawny. Jak sie slucha roznych federacji konsumentow to mozna dojsc do wniosku, ze w razie awarii mozemy sobie zazyczyc nowego auta :)

kier 

Marka: Dacia/Dacia
Model: Logan/Logan MCV
Silnik: 1.4 MPI/SCe 1.0
Rocznik: 2007/2019
Wysłany: 2009-05-08, 12:52   

gigi303 napisał/a:
na pewno przez dwa lata? gdzieś czytałem że o wiele krócej ale mogę być w błędzie, ja chyba wole 3 lata gwarancji i płacić za przeglądy i mieć spokój

w przypadku rękojmi trzeba by się procesować o każdą usterkę, bo przecież usterka może być z winy użytkownika a nie niedoróbki auta

Napewno 2 lat, w tym w ciągu pół roku jest domniemanie winy sprzedawcy (na nim ciąży udowodnienie, że pojazd był sprawny), a przez następne 1,5 roku to już na kliencie ciązy obowiązek udowodnienia, że to wina sprzedawcy.

o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej(!!!).

A jeśli autko było kupowane na firmę to wtedy jest rękojmia - KC
Rękojmia - 1 rok

--
pozdrawiam
kierek

Resident 

Marka: KIA
Model: cee'd_SW
Silnik: 1.6 DOHC CVVT 126KM
Rocznik: 2009
Wysłany: 2009-05-08, 17:14   

Beckie napisał/a:
Niezgodność towaru z umową czyli tzw. rękojmia obowiązuje chyba przez dwa lata od daty zakupu i można wybrać w tym czasie czy korzysta się z gwarancji czy rękojmi.

Rękojmia działa obok gwarancji, można sobie wybrać z czego się korzysta.

DUCATI 

Marka: DACIA
Model: LOGAN
Silnik: 1.6
Rocznik: 2005
Wersja: Ambiance
Wysłany: 2009-05-20, 09:42   

Gratuluje szczeszcia, ale chodzilo o to, ze zasada jest taka sama jak przy rekojmii.

Odpowiedz do tematu