Wysłany: 2007-11-09, 11:22 Migotanie wyświetlacza na tablicy wskaźników
Ten pomarańczowy wyświetlacz, na którym jest m.in. zegarek, ma u mnie tendencje do migotania. Widoczne jest to zwłaszcza zaraz po uruchomieniu silnika, a z czasem jest coraz mniej widoczne lub nawet ustaje. Też tak macie?
_________________ Dacia Logan 1.4 MPI 75 KM, wersja Access + poduszka pasażera
2007 - 2012, ok. 86 tys. km
To był naprawdę fajny wóz!
www.psur.pl - moja strona o podróżowaniu po Polsce
Ten pomarańczowy wyświetlacz, na którym jest m.in. zegarek, ma u mnie tendencje do migotania. Widoczne jest to zwłaszcza zaraz po uruchomieniu silnika, a z czasem jest coraz mniej widoczne lub nawet ustaje. Też tak macie?
Ano, mój też sobie mruga czasem, delikatnie i ledwo zauważalnie, ale jednak.
Ano, mój też sobie mruga czasem, delikatnie i ledwo zauważalnie, ale jednak.
Ja bym nie przesadzał. Zanim silnik ustabilizuje obroty po rozruchu, regulator napięcia nie może utrzymać stałego napięcia i pewnie stąd to przygasanie. Zimą będzie to bardziej widoczne, bo spadnie napięcie na akumulatorze.
Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI Pomógł: 4 razy Dołączył: 17 Wrz 2007 Posty: 129 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-11-09, 21:00
I u mnie też raz jaśniej raz troszkę ciemniej - chciałem się Was o to zapytać, ale jak raz zawsze zauważałem to będąc w samochodzie i zapominałem będąc na forum
Myślę, że to ogólnie jest jakiś problem z akumulatorem. Ja np. jak włączę ogrzewanie tylnej szyby, to na ok. jedną sekundę słabnie mi podświetlenie kontrolek, światła trochę słabiej świecą itp. - widać, że brakuje napięcia. Podobnie czasem można zauważyć, że po naciśnięciu hamulca (światła stop!) reflektory na chwilkę słabiej święcą - delikatnie, ale można to zauważyć.
Czy też macie podobne objawy u siebie? To chyba największe zastrzeżenie jakie mam obecnie do Logana (przejechane ponad 700 km).
Ja w Seicento mam podobnie, ale z akumulatorem nie miałem problemów - no może tylko jeden raz trzy lata temu po prostu szlag go trafił po 5ciu latach eksploatacji, ale po wymianie jeszcze nawet do niego nie zagldałem i nawet przy dwudziestostopniowych mrozach nieżle kręcił, a ma tylko 40Ah i 800W rozrusznik.
Myślę, że to ogólnie jest jakiś problem z akumulatorem. Ja np. jak włączę ogrzewanie tylnej szyby, to na ok. jedną sekundę słabnie mi podświetlenie kontrolek, światła trochę słabiej świecą itp. - widać, że brakuje napięcia. Podobnie czasem można zauważyć, że po naciśnięciu hamulca (światła stop!) reflektory na chwilkę słabiej święcą - delikatnie, ale można to zauważyć.
Czy też macie podobne objawy u siebie? To chyba największe zastrzeżenie jakie mam obecnie do Logana (przejechane ponad 700 km).
Takie przygasanie to w 99% właśnie problemy ze złym napięciem z alternatora gdyż podczas jazdy to właśnie alternator podaje napięcie a nie akumulator - inaczej byśmy nie nadążyli z ich ładowaniem. Może być spowodowane złym naciągiem na pasku od alternatora bądź złym napięciem ładowania. Czasami takie coś przestaje migać gdy dodamy gazu - wtedy pomo że raczej wymiana lub naprawa alternatora.
_________________ LOGAN 1.5 DCI (niestety troszke się poobijał i został sprzedany)
Takie przygasanie to w 99% właśnie problemy ze złym napięciem z alternatora gdyż podczas jazdy to właśnie alternator podaje napięcie a nie akumulator - inaczej byśmy nie nadążyli z ich ładowaniem.
Napisałem akumulator, ale miałem na myśli ogólnie instalacje elektryczną. Za tydzień będę w serwisie ze stukającą poduszką pasażera, więc i o to się zapytam.
1. Migający wyświetlacz
Skontaktują się w tej sprawie z Warszawą i dadzą znać. Chcą się dowiedzieć czy można to jakoś w miarę prosto naprawić czy trzeba wymienić wyświetlacz. Mają oddzwonić.
2. Chwilowy spadek napięcia
Mówią, że to normalny objaw w samochodach, tylko w niektórych się bardziej objawia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum