Dziś nareszcie stał się TEN dzień, na który czekałem od 1 października. Moja srebrna Dracula MCV jest już w domku. Miałem jechać nią dzisiaj do pracy, ale trochę się boję - śliskie opony. Ale za kilka dni będą zimowe kółka i będziemy sobie pomykać...
Acha - Draculka ma dci 85 koników i naprawdę nie żałuję, że się zdecydowałem na mocniejszy silnik [niestety kosztem klimy]. Jeździ się o wiele lepiej niż wersją 68 konną - tu jest lepsza turbina i silnik nie zostaje na obrotach, no i dymamika też lepsza.
Co do wrażeń, po pierwszych kilkunastu kilometrach, to hamulce mogły by być lepsze - ale może jeszcze się dotrą. Średnie spalanie na tym odcinku [przez miasto - spory ruch, lekkie "zatwardzenia"] 6,2L/100. Autko jest cichutkie, ogrzewanie sprawne - i mam nawiewy na nogi pasażerów
Teraz jesze pozostaje odłożyć trchę kasy na radyjko i czujnik parkowania.
PS. Teraz jest promocja na felgi. 14" można kupić po 153zł [Decar] - jakby kogoś interesowało...
Chamstwo, że muszę wychdzić do roboty - poprzytulał bym się jeszcze do Daćki....
Wersja 7 os. - co do klimy to myślę, że sobie poradzę dzięki uchylnym tylnym szybom - i zatok nie będę przeziębiał... Poza tym nigdy nie jeździłem autem z klimą to jeszcze wytrzymam.
A jeszcze jedna bardzo miła rzecz. Panu na parkingu bardzo się samochód podobał, nie miał wątów w stylu eeee dacia... nawet był zaitereasowany kupnem takiego dużego auta.
Jednak klimę mogłeś brać, przeziębić się nie da, to jest jakiś mit. Ja mając klimę nigdy nie byłem przeziębiony a latem jak okna były pootwierane to często się przeziębiałem.
Pozdrawiam
_________________ Od 23-11-2007 do 29-10-2009r. przejechane 162 939 kilometrów.
Gratulacje :)
Co do klimy - to uwaga do rad kolegów: łatwo jest wydawać cudze pieniądze i mówić "trzeba było brać...". ja tez nie wziąłem, bo to jednak 4 (cztery) tysiaki.
Byłem daćką w sierpniu w Chorwacji i Czarnogórze.
I żyję.
Nie jestem przeciwnikiem klimy. Wręcz przeciwnie, ale to jest tak:
---> jakbym mógł wydać 4 kawałki więcej - wziąłbym klimę
---> jakbym miał 10 kawałków więcej - to nie jestem pewien, czy dziś byłaby to dacia.
:)
_________________ Gregosa
---------
MCV dCi lauréate | 63k+ km
No i pięknie. Gratuluję i bardzo się cieszę.
A co do klimy, to ja na przykład "wzięłam" i nie bardzo wiem po co, bo cały sierpień jeździłam po prostu z pootwieranymi oknami. Różni mają różnie, jak mówi poeta.
Bo to jak z większością udogodnień - niby można się bez tego obyć, ale jednak przychodzi moment, że błogosławi się jego posiadanie. Pozostaje kwestia zbilansowania wszystkich czynników, a to już każdy musi zrobić we własnym zakresie.
Gratulacje!!!!!!!!
Jak będziesz jeździł do ok.2000 obr/ min spalać będzie mniej.
Jam mam ful wypas łącznie z czujnikiem cofania, czasem się przydaje ale głównie wierzę lustekom bocznym są naprawde dobre. Przemyśl ten zakup czujnika cofania kosztuje nie mało w serwisie - bo tylko tam możesz zakładać.
Miałem kilka nowych aut zawsze bez klimy szkoda mi było pieniędzy ale zawsze później żałowałem. Nie popełniłem tego błędu przy zakupie daćki - mam zamiar tym autem trochę dłużej pojeździć . Czy zrobiłem dobrze okaże się latem. Jazda z otwartymi oknami jest bardziej szkodliwa od rozsądnego korzystania z klimy.
Jazda z otwartymi oknami jest bardziej szkodliwa od rozsądnego korzystania z klimy.
Uchylne szyby z tyły to jednak trochę inna sprawa - jeździłem z czymś takim w Suzuki Swifcie i świetnie się sprawdzało (oczywiście na miarę swoich możliwości). Z jednym zastrzeżeniem: korki...
Jazda z otwartymi oknami jest bardziej szkodliwa od rozsądnego korzystania z klimy.
A dlaczego? Na co szkodliwa?
Ja co do klimy mam wątpliwości związane właśnie z dziećmi. Że się pozaziębiają, jeśli przedobrzę, a o to łatwo. A przezokiennie wietrzenie w mieście, czyli w korkach, raczej zawianiem nie grozi.
I jeszcze - spotkałam się z takimi opiniami - klima nienajlepiej robi astmatykom i tym podobnym. U my to rodzinnie mamy oskrzela słabe.
I jeszcze - spotkałam się z takimi opiniami - klima nienajlepiej robi astmatykom i tym podobnym. U my to rodzinnie mamy oskrzela słabe.
Coś wtym jest klima wysusza powietrze więc astmatykom może dokuczać.
Przez rozsądne korzystanie z klimy rozmumiem : nie chłodzić auta do 20 C jak na zewnątrz jest + 30. po wyjściu z auta przeziębienie pewne. Myślę że te + 25 jest ok.
Dzięki, jak miło usłyszeć tyle miłych słów jadnocześnie!
Niestey dzisiaj znów muszę jechać do pracy - ale pogoda lepsza to może wemę Darculkę...
A wracając do tematu klimatyzacji to długo kombinowałem czy wziąć czy nie. Ale zauważyłem, że jak jedziemy z żoną jej Fabią z klimą to ja od razu zamykam wszystkie wloty powietrza po swojej stronie bo po prostu bolą mnie zatoki [ żona ustawia klimę na min. czyli poniżej 18°C], a jej żadna cholera nie bierze i chce mieć w aucie chłodno [ona potrafi wyjść prz dwudziestostopniowym mozie z jeszcze mokrą głową na dwór - oczywiście bez czapki i nic, a ja od samego patrzenia na to robię się chory...] i ciągle się kłócimy, więc jak nie będzie klimy to i problemu nie będzie. Poza tym auto w ogramnej większości jest kredytowane, więc każdy dodatkowy gadżet to jeszcze większy kredyt. Gdyby były diesle i wersja 7os. dostępne w wersji Acces to kto wie czy nie wziął bym Accesa.
Co do czujnika cowania to rozmawiałem ze sprzedawcą, że nie wiąże się to, podobnie jak i instalacja radia, z utratą gwarancji, a samodzilny montaż to ładnych parę stów w kieszeni.
Dowiedziałem się także, że można sobie wymieniać olej na taki jak się chce - oczywiście spełniający wymagania stawiane przez silnik - trzeba tylko przynieść go ze sobą do serwisu i oni wymienią.
Nie daj się nabrać ze montaż radia i czujników parkowania poza ASO to utrata gwarancji - poszukaj w poprzednich wątkach na tym i poprzednim forum. Dojdzie do tego że tankować paliwo za 10 zł/litr będzie trzeba w ASO, bo się utraci gwarancję
Nie daj się nabrać ze montaż radia i czujników parkowania poza ASO to utrata gwarancji - poszukaj w poprzednich wątkach na tym i poprzednim forum. Dojdzie do tego że tankować paliwo za 10 zł/litr będzie trzeba w ASO, bo się utraci gwarancję
Przecież napisałem "nie wiąże się z utratą gwarancji"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum