Urządzenia z biedronki są bardzo dobre .
Kilku moich kolegów takie posiada i są z nich bardzo zadowoleni.
Urzytkowane bardzo intensywnie bo pracujemy ciągle w delwgacji.
Mają jedną ważną zaletę, można bardzo łatwo rozszerzyć ich możliwości.
Wystarczy na karcie pamięci umieścić odpowiednie programy.
Można takie urządzenie wykorzystać jako odtwarzacz filmów dla dzieci.
Jeśli odpowiednio skonwertujemy np: film DVD to zajmie on tylko około 200MB więc na karcie pamięci można ich sporo zmieścić.
Tego nie wiem bo nie sprawdzałem.
Wszystkim kolegom którzy takie nawigacje zakupili przygotowałem kartę SD z odpowiednim softem i wtedy można nie tylko prowadzić nawigację ale również:
-odtwarzać pliki mp3
-odtwarzać filmy
-odczytywać proste dokumenty office
-grać w fajne gry
itd
Jeśli ktoś jest zainteresowany to dysponuję odpowiednim oprogramowaniem i mogę go udostępnić.
Cała operacja to wgranie całej paczki na kartę i po uruchomieniu urządzenia kliknięciu na klawisz nawigacji.
To uruchomi nową nakładkę systemową z wieloma nowymi programami.
Potrzeba tylko dokupić kartę SDHC 4GB aby można było spokojnie umieścić tam jak najwięcej interesujących nas plików: mp3 lub filmów.
Ostatnio zmieniony przez yarocz 2009-12-18, 19:31, w całości zmieniany 1 raz
psur, co jest w zestawie ??, Nie wiem czy czasem nie zainwestować w nią rzadko jeżdżę ale dla poznania nazw ulic by mi się przydała. Czy można w nią zainstalować Auto mapę?? czy jest jakaś blokada ??
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Na tych urządzeniach nie ma typowej blokady.
Wystarczy na karcie pamięci umieścić odpowiedni explorer z Windowsa CE i po kliknięciu na klawisz z nawigacją urządzenie uruchamia explorera i już wszystko jest dostępne tak jak w normalnym Windowsie.
Bez problemu można wtedy uruchamiać programy które umieścimy na karcie pamięci ale tylko takie dedykowane pod WinCE.
Podany niżej program trzeba rozpakować na kartę pamięci, włożyć ja do urządzenia, wykonać reset i uruchomić.
Nie radzę nic instalować na urządzeniu bo potem mogą być problemy z gwarancją.
Lepiej jest dokupić kartę SD-koniecznie trzeba sprawdzić w instrukcji czy obsługuje karty nowej generacji SDHC. ( urządzenia z większym czyli 4,3" wyświetlaczem takie obsługują)
UWAGA:
1) przy niektórych urządzeniach producent podaje, że obsługują nawet karty 8GB ale z doświadczenia wiem, że jeśli tak to tylko niektóre więc lepiej uważać
2) alby szybciej i bezpieczniej obsługiwać karty SDHC należy posiadać odpowiedni czytnik
kart bo można uszkodzić kartę lub czytnik
Jeśli kogoś to interesuje to bardzo dużo dobrych wiadomości na temat nawigacji znaleźć można na stronach z chomikiem. ( www.chomikuj.pl )
psur, co jest w zestawie ??, Nie wiem czy czasem nie zainwestować w nią rzadko jeżdżę ale dla poznania nazw ulic by mi się przydała. Czy można w nią zainstalować Auto mapę?? czy jest jakaś blokada ??
Kolega yarocz chyba tu wszystko lepiej wyjaśnił. Ja tylko może dodam, że w zestawie jest Mapa Map w wersji podstawowej, ale z tego co wiem to do końca grudnia może ją ulepszyć do bardzo dokładnej wersji (oprocz szczegółowości mapy i planów m.in. szlaki piesze, widoki 3D niektórych miast) za 50 zł. Tak też zrobię na dniach. Poza tą mapą to w zestawie jest: uchwyt, rysik i ładowarka do samochodu. Nie ma niestety ładowarki do gniazdka domowego, co przy zaleceniu instrukcji, żeby przed pierwszym użyciem ładować baterię przez 8 h, jest trochę denerwujące. Zwłaszcza przy obecnej aurze...
Co do piractwa, to nie polecam, bo to jednak coś jest nie tak, że ktoś się napracował, a my to sobie przywłaszczamy. Szczególnie, że w tym przypadku - gdy rozchodzi się o 50 zł - to nie są to przecież jakieś ogromne pieniądze dla posiadacza nowej Dacii. Ale to już każdy musi się sam nad tym zastanowić.
W każdym razie dziękuję wszystkim kolegom za pomoc i szybkie odpowiedzi
_________________ Dacia Logan 1.4 MPI 75 KM, wersja Access + poduszka pasażera
2007 - 2012, ok. 86 tys. km
To był naprawdę fajny wóz!
www.psur.pl - moja strona o podróżowaniu po Polsce
Oprogramowanie jest dostepne w internecie. Trzeba tylko pamietac, ze programy musza byc dedykowane pod WinCE 5.0. Nie trzeba szukac zadnych piratow bo jest sporo legalnego darmowego oprogramowania. Mozna zastosowac gotowe nakladki z oprgramowaniem ale trzeba pamietac, ze musza byc dedykowane pod nasze urzadzenie bo wazna jest miedzy innymi rozdzielczosc ekranu.
W wakacje za 250 zł były nawigacje 4,3"
wbrew pozorom przekątna ekranu ma znaczenie.
nawigacje z biedronki wspominam bardzo pozytywnie. niestety na deszczu dostała się kropla wody pod ekran i zablokowała PNA. Na szczęście w Biedronce oddali kasę i nie robili większych problemów z reklamacją.
4,3" w podobnych cenach (~220-230 zł) są dostępne praktycznie cały czas - vide Ceneo, Allegro czy RTV Euro AGD. Aczkolwiek nie wiem czy dobre (np Manta, Lark) ani czy równie łatwe do "odblokowania".
Ostatnio zmieniony przez laisar 2009-12-21, 11:15, w całości zmieniany 1 raz
Z odblokowaniem Manty i Larka nie ma zadnych problemow. Teraz jest wiele promocji i mozna kupic bardzo fane urzadzenia np: w Realu mozna kupic nawigacje z ekranem 5" za niecale 340 zl. Nawigacje 4,3" , 4,7" i 5" maja taka sama rozdzielczosc w pikselach. Ogolnie jesli ktos mysli o odblokowaniu zakupionej nawigacji to nie kupuje:
TomToma, Navigona i innych dzialajacych na systemach nie opartych na Windowsie.
Ostatnio zmieniony przez yarocz 2009-12-21, 10:24, w całości zmieniany 2 razy
Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2007 Posty: 1109 Skąd: krakow
Wysłany: 2009-12-21, 15:14
Kupiłem w listopadzie w EUROAGD Goclevera 5 cali z transmiterem FM, i bluthootem /poprawcie jak zle napisane / za 299 zł. Jesli masz fabryczną MapeMap, to zarejestruj ją na stronie Imagisu. Pierwszą aktualizację dostaniesz darmo, ale to jeszcze nie to. Do końca roku jest u nich promocja i prenumeratę na 4 kolejne aktualizacje za 49zl. Tak zrobiłem i tej chwili mam wersję TOP 6.3.2. To już naprawdę niezła mapa, potem jeszcze dostaniesz nowsze wersje. Za psie pieniądze masz legala z kolejnymi aktualizacjami. pozdr
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-12-21, 20:43
jurek napisał/a:
Kupiłem w listopadzie w EUROAGD Goclevera 5 cali z transmiterem FM, i bluthootem /poprawcie jak zle napisane / za 299 zł. Jesli masz fabryczną MapeMap, to zarejestruj ją na stronie Imagisu. Pierwszą aktualizację dostaniesz darmo, ale to jeszcze nie to. Do końca roku jest u nich promocja i prenumeratę na 4 kolejne aktualizacje za 49zl. Tak zrobiłem i tej chwili mam wersję TOP 6.3.2. To już naprawdę niezła mapa, potem jeszcze dostaniesz nowsze wersje. Za psie pieniądze masz legala z kolejnymi aktualizacjami. pozdr
Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2007 Posty: 1109 Skąd: krakow
Wysłany: 2009-12-22, 08:49
Tak. I z niespodzianką, bo ma transmiter FM, chociaż na pudełku opisany był tylko jako BT. Swietnie działa jako zestaw głośnomówiacy, a można też ustawić transmiter, masz wtedy głos navigacji w głośnikach radia. pozdr
Nie ma niestety ładowarki do gniazdka domowego, co przy zaleceniu instrukcji, żeby przed pierwszym użyciem ładować baterię przez 8 h, jest trochę denerwujące.
Tutaj może sprostuje, w sumie o tym nie pomyślałem na początku, ale podłączając nawigację przez USB do komputera można ją też ładować.
_________________ Dacia Logan 1.4 MPI 75 KM, wersja Access + poduszka pasażera
2007 - 2012, ok. 86 tys. km
To był naprawdę fajny wóz!
www.psur.pl - moja strona o podróżowaniu po Polsce
Na niektórych ORLENACH można tanio kupić przejściówkę z 230 V na gniazdo samochodowe 12 V. Taka trochę większa wtyczka sieciowa. Jeśli dobrze pamiętam to dałem za nią 14 zł.
Lub ładować ładowarką do Motoroli-sprawdzałem i ładuje wyśmienicie.
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-12-22, 21:59
jurek napisał/a:
Tak. I z niespodzianką, bo ma transmiter FM, chociaż na pudełku opisany był tylko jako BT. Swietnie działa jako zestaw głośnomówiacy, a można też ustawić transmiter, masz wtedy głos navigacji w głośnikach radia. pozdr
Fajny bajer... rozumiem ze mna wbudowany mikrofon skoro dziala jako zestaw glosnomowicy BT ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum