Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2010-12-21, 23:11
Że niby tania marka
Autor Wiadomość
MarkD 

Marka: Skoda
Model: Fabia Kombi
Silnik: 1.2 TSI
Rocznik: 2011
Wysłany: 2010-12-22, 23:51   

eplus napisał/a:
Napisałeś: "wyposażenie koła stalowe 15 cali" - a jakie to auta sprzedają obecnie bez kół albo na drewnianych kołach?

Wkleiłem ze strony. Tak pisze diler. Akurat w tym przypadku chodzi o 15 cali, ponieważ w standardzie jest 14.
eplus napisał/a:

Immobilizer - wstydziliby się pisać.

fakt, ale i tak lepiej niż w Dacii ... gdzie mamy:
"Kodowany system blokady zapłonu"
jest jeszcze parę mega wypasów (link w pierwszej wiadomości):
"Oznakowanie Black Line w pokrywie bagażnika"
"Centralny zamek drzwi ze zdalnym sterowaniem falami radiowymi" - dobrze, że nie doszli do równań Maxwella
"Układ wentylacji z możliwością zamknięcia obiegu powietrza"
itd.
Co zrobić, lista ficzerów jest potem na całą stronę ;-)

Clio jest 5d (3d jest tańszy) i czy ja wiem, czy tak poniżej ceny dystrybucji?

piotrres 

Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16V LPG
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate
Wysłany: 2010-12-23, 00:51   

eplus napisał/a:
Mogli chociaż zrobić taką dziurę z zaślepką, żeby palec wystawić na pole (na dwór).

Niektórzy ten palec wysuwają po spuszczeniu szyby :lol:

fi napisał/a:

Ja tam wykorzystuje go do przewidywania, jak sie bedzie silnik zachowywal, bo jest tak smieszny, ze przy roznych temp. zewnetrznych miewa rozne "odchyly" :-D :-D
A poza tym - to jedyny termometr zewnetrzny w domu - wiec bardzo go sobie cenie ;-)

No to wreszcie wiem, że VW robi śmieszne silniki ;-)
Ja bym dołożył higrometr, i barometr, żeby obliczać poprawnie gęstość powietrza i wprowadzać do centalki balistycznej, parhdon, komputera przed startem... ;-)
No to qniec uszczypliwości...
P.S.:
A właśnie na pole ! :-D

Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)

Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2010-12-23, 00:58, w całości zmieniany 1 raz  

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2010-12-23, 01:03   

MarkD napisał/a:
Na dzisiaj Clio i Sandero są praktycznie w tej samej cenie.

Liczy się nie tylko kasa - czasem rozmiar jednak ma znaczenie...

mekintosz napisał/a:
Uwazam, ze duster powinien miec w wersji laureate ten termometr i 6 poduszek. Nawet w opcji za doplata

"Za dopłatą"? No, naprawdę... Skąd ta hojność? Dzień Dobroci dla Reno?

<;

A serio: ja też tak uważam, ale potrafię jednak zrozumieć również [domniemane] argumenty przeciwko.

Cytat:
Zauwaz ile osob z forum wypawiada sie na temet roznych zewn. termometrow.

Jak dla mnie oznacza to jedynie, że już naprawdę nie mają się do czego innego "przyczepić" ((((:

mekintosz napisał/a:
Dziwne, ze Renault stac na takie rabaty na Clio - sprzedaja ponizej kosztow produkcji (dystrybucji)

A skąd masz takie informacje? Bo ja raczej obstawiam, że i tak na tym zarabiają d:

Matthias[Wlkp] 

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 16V
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2010-12-23, 08:56   

laisar napisał/a:

Jak dla mnie oznacza to jedynie, że już naprawdę nie mają się do czego innego "przyczepić" ((((:

Rewelacyjny patent! Nie dawać termometru, żeby o poważniejszych rzeczach na forach nie dyskutowali :D.

mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2010-12-23, 10:27   

laisar napisał/a:
mekintosz napisał/a:
Dziwne, ze Renault stac na takie rabaty na Clio - sprzedaja ponizej kosztow produkcji (dystrybucji)

A skąd masz takie informacje? Bo ja raczej obstawiam, że i tak na tym zarabiają d:

Nie mam takich informacji ale jesli sprzedaja z rabatem 7 tys zl, to sa dwie opcje: dokladaja do nich lub maja na prawde duzy zysk na sprzedazy. Nawet mimo konca roku nie wierze, tak samo jak TY ze traca na tym.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2010-12-30, 02:26, w całości zmieniany 1 raz  

Konrad 

Marka: Renault
Model: Laguna Grandtour
Silnik: 1,8 16V + Gaz
Wysłany: 2010-12-23, 13:06   

Panowie ( i Panie ).

Czytam tak sobie Wasze posty w tym temacie i zastanawiam się o co Wam chodzi ...
Bez obrazy ... pokupowaliście samochody za 50-60 tysięcy, a macie wymagania, żeby były nie wiadomo jak wypasione.
Ja również kilka lat temu kupiłem nową Dacię ( wtedy był tylko Logan ) i kupiłem ją głównie z rozsądku - była nowa, tania, były do niej tanie części. To były główne zalety tego samochodu i rekompensowały wszystkie inne braki. Chcąc poprawić sobie komfort - sam dołożyłem sobie do auta wiele rzeczy według własnego uznania.
Dlatego też nie rozumiem Was ... kupiliście najtańsze auto, a wymagacie wypasu na miarę auta z wyższej półki. Jak ktoś chce skórzaną tapicerkę to mogę dać namiar na dobrego tapicera :)

Jeżeli chcecie wodotrysków w samochodzie, to trzeba było skierować swoje kroki do innej marki na przykład TUTAJ ... ale należało wziąć trochę więcej KASY .
Cieszcie się z tego, co macie i nie narzekajcie.

W moim przypadku Dacia stała się zbyt mało komfortowa - moje oczekiwania względem samochodu wzrosły, więc Dacia została sprzedana, a ja kupiłem taki samochód jak chciałem.
Następnym krokiem kupiłem żonie taki samochód jaki jej się podobał ( nie Dacia ) i teraz oboje jesteśmy zadowoleni. Mamy termometry w samochodach ( żona nawet ma kompas w samochodzie ), pełne elektryki i inne bajery ( z których na co dzień się nie korzysta ) ... ale oboje mamy to co chcieliśmy ( nasze zachcianki zostały spełnione ).

Dlatego Szanowni Państwo ciecie się tym, co macie i nie wymagajcie od Dacii zbyt wiele - jest to naprawdę fajny samochód za rozsądną cenę. Jak to mówią handlarze samochodów : "widziały gały co brały".
A - według mnie - jeżeli Wam się nie podoba to macie wyjście.

Czytam sobie teraz to forum bardziej z przywiązania do niego, bo jestem już na nim od dłuższego czasu, byłem na zlotach, było fajnie ... ale nie widzę tu już żadnych tematów dla mnie. Zauważyłem też, że część osób ( z dawnych czasów gdy były tylko Logany ) również przestała się udzielać i ja się nie dziwię.
Bijecie pianę, czy zasłaniać chłodnicę, czy nie ( jak sobie nie zasłonicie, to będzie niedogrzany samochód i tyle ), albo czy Dacia to tania marka - czy to się komuś podoba, czy nie DACIA TO JEST TANIA MARKA.

Tym postem chciałem wszystkich pożegnać. Proszę Admina o wykasowanie mojego konta ... bo nic tu już po mnie. Miło było.

Pozdrawiam
Konrad

PS
A termometry samochodowe sprzedają w marketach po 20 zł.

MarkD 

Wysłany: 2010-12-23, 15:21   

Konrad napisał/a:

DACIA TO JEST TANIA MARKA.

No właśnie, że nie jest tania. Ciężko porównać MCVa, ale już przy Sandero widać , że konkurencja jest w podobnej cienie. Chyba, że weźmiemy opcje golas, ale wtedy się okaże, że konkurencja nie ma takich golców i ciężko to porównać.

jacusb 

Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110KM
Wersja: Duster
Wysłany: 2010-12-23, 16:04   

MarkD napisał/a:
No właśnie, że nie jest tania.

http://bi.gazeta.pl/im/9/8611/m8611819.pdf - porównanie kosztów utrzymania (wymienione kilka części) popularnych u nas SUV'ów, porównywano zbiór tych samych części i przeglądów (biorę pod uwagę diesla bo sam zamówiłem):
- Kia Sportage - 44 tys
- Hyundai ix35 - 41 tys
- Skoda Yeti - 24 tys
- Nissan Qashqai - 33 tys
- Mitsubishi ASX - 50 tys
- Suzuki SX4 - 24 tys
- Dacia Duster - 15 tys

No i części do daci wchodzą najtaniej. 9 tys pln taniej od następnego w kolejce suv'a.

maciek 

Silnik: TCE 100 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Prestige
Wysłany: 2010-12-23, 16:19   

MarkD napisał/a:

Konrad napisał/a:

DACIA TO JEST TANIA MARKA.

No właśnie, że nie jest tania. Ciężko porównać MCVa, ale już przy Sandero widać , że konkurencja jest w podobnej cienie. Chyba, że weźmiemy opcje golas, ale wtedy się okaże, że konkurencja nie ma takich golców i ciężko to porównać.

MarkD dlaczego porównujesz Sandero do Clio ??
Porównaj sobie Sandero do:
Fiata Punto Evo;
Hondy Jazz;
Mazdy 2;
Opla Corsy;
Seata Ibizy;
Suzuki Swift;
Toyoty Yaris;
Volkswagena Polo.

Renault samo w sobie jest jedną z tańszych marek samochodowych w Polsce. Nie prawda?? . Dacia ma tworzyć ofertę uzupełniającą do Renault, przy tym ma być tańsza, samochody mają być prostsze, zawierającą sprawdzoną elektronikę i inne części techniczne.

MarkD 

Wysłany: 2010-12-23, 16:40   

Ale to , że jest tańsza i to nie dużo, nie znaczy, że jest tania. Tania to jest Tata Indica.
Chore jest jak model oparty o Clio 2, reklamowany jako tania marka kosztuje tyle co flagowy samochód Reno - Clio 3.

marektbg 

Model: Octavia Tour II
Silnik: 1,4 16V
Wysłany: 2010-12-23, 16:42   

Duże znaczenie ma z czego się do Dacii przesiadasz, jak nawet z 10 letniego auta, ale dobrze wyposażonego to Dacia przegrywa niestety nawet teraz, jak z malucha klasy A czy B w podstawowej wersji to wtedy nie jest to krok w tył.
W mojej poprzedniej 10 letniej Mazdzie było wyposażenie, które nie występuje nawet za dopłatą w najbogatszych Daciach (panoramiczny szyber, webasto, oryginalne radio 2din, termometr :-) ).
maciek127 najłatwiej porównać Clio do Sandero - bo to auta z jednej stajni - za podobne pieniądze, jednak Clio paroma rzeczami jednak wygrywa (choćby lepsze blachy).
jacusb fajne porównanie - powinni jeszcze stawić koszt całego silnika :-) ciekawe ile wymian dokona pierwszy właściciel w pierwszych 5 latach eksploatacji. Szkoda, że nie ma punktów za prestiż marki i wzrost rangi na osiedlu :-)
MarkD nie narzekaj, że Dacia nie jest tania - a jak jest droga szukaj innej marki :-)

MarkD 

Wysłany: 2010-12-23, 16:44   

jacusb napisał/a:
MarkD napisał/a:
No właśnie, że nie jest tania.

http://bi.gazeta.pl/im/9/8611/m8611819.pdf -

No widzisz, a jakiś czas temu na tym forum, ktoś podawał ceny z ASO i Dacia była dosyć droga.

MarkD 

Wysłany: 2010-12-23, 16:48   

marektbg napisał/a:
[MarkD nie narzekaj, że Dacia nie jest tania - a jak jest droga szukaj innej marki :-)

I chyba to zrobię ;-) Sandero bardzo mi się podoba, ale z wyposażeniem akceptowalnym w 2011 roku wychodzi, niewiele taniej jak Twój tour.
Tania to jest Tata Indica albo Logan na wyprzedaży ;-)
Poza tym, ten tamat jest taki bardziej zaczepno-popularno-naukowy, żeby nie było ciągle o spalaniu i odbiorze Dustera :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez MarkD 2010-12-23, 16:52, w całości zmieniany 4 razy  

marektbg 

Model: Octavia Tour II
Silnik: 1,4 16V
Wysłany: 2010-12-23, 16:53   

jacusb napisał/a:
http://bi.gazeta.pl/im/9/8611/m8611819.pdf - porównanie kosztów utrzymania (wymienione kilka części) popularnych u nas SUV'ów, porównywano zbiór tych samych części i przeglądów (biorę pod uwagę diesla bo sam zamówiłem):

90% tych rzeczy będzie do wymiany dawno po gwarancji - ciekaw kto z forumowiczów będzie serwisował auto w ASO po gwarancji, skoro już teraz narzekacie na ceny.
Można się tak pocieszać i argumetować przewage jednej marki nad drugą, tylko po co.

jacusb 

Wysłany: 2010-12-23, 19:05   

To już nic nie rozumiem, najtańszy nowy suv na rynku (od 39 tys). części dużo tańsze niż u konkurencji (części z ASO, ale pewnie zamienniki też). A Ci ciągle swoje że nie jest tanio. Czy któryś z kolegów malkontentów mógłby zdefiniować co to znaczy dla niego tanio?

MarkD 

Wysłany: 2010-12-23, 19:21   

A tutaj kolega wypisał takie ceny:
http://www.daciaklub.pl/f...ighlight=#63060
Taż sobie kupiłeś tego SUVa za 39,900? To , że Dacia robi też wersje totalnie gołe (jak na SUVa) to faktycznie jest to tania marka. Sandero też można mieć za 28 000.
Ostatnio zmieniony przez MarkD 2010-12-23, 19:23, w całości zmieniany 1 raz  

RnR 

Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5 dCi 110
Wysłany: 2010-12-23, 19:45   

jacusb napisał/a:
To już nic nie rozumiem, najtańszy nowy suv na rynku (od 39 tys). części dużo tańsze niż u konkurencji (części z ASO, ale pewnie zamienniki też). A Ci ciągle swoje że nie jest tanio. Czy któryś z kolegów malkontentów mógłby zdefiniować co to znaczy dla niego tanio?

Poprostu najtanszy nie znaczy tani - tak jak najtansza 1kg sztabka zlota nigdy nie bedzie "tania" :)

A w tematyce - wez Dustera 4x4 dCI z ESP z metalikiem i lookiem i masz ~70k - i jest to najtanszy SUV 4x4 z porownywalnym wyposazeniem na rynku (sx4 sa blisko ale czy to suv'y? imho za male) - ale czy jest tani? Raczej nie - to cena naprawde fajnych juz autek 4x2 (c5, 407 itp) - I czy w aucie za tyle pln jakims dziwnym wymaganiem jest automatyczna wycieraczka po spryskaniu szyby?...

jacusb 

Wysłany: 2010-12-23, 19:55   

RnR napisał/a:

Poprostu najtanszy nie znaczy tani

To co to znaczy tani? Tania jest woda, 1.5l kosztuje 1pln. Przy takim punkcie widzenia żaden samochód nie jest tani. Jakie są cechy taniego samochodu?

RnR 

Wysłany: 2010-12-23, 21:41   

jacusb napisał/a:
RnR napisał/a:

Po prostu najtanszy nie znaczy tani

To co to znaczy tani? Tania jest woda, 1.5l kosztuje 1pln. Przy takim punkcie widzenia żaden samochód nie jest tani. Jakie są cechy taniego samochodu?

Napewno nie zaden.

Cechy taniego samochodu to glownie niska cena jak sama nazwa wskazuje :) - niskosc jest oczywiscie subiektywna ale w miare obiektywna lub przynajmniej usredniona moze byc np. relacja ilosci srednich krajowych jakie kosztuje dany samochod.

Mozna kupic auto ponizej 10k pln - kilka srednich krajowych (cokolwiek mozna mowic o tej wartosci) - i to raczej jest tani samochod, mozna kupic nowe auto za 30k pln i to tez bedzie jeszcze w miare tani samochod - auta kosztujace 50k+ imho tanie juz nie sa chociaz sa ludzie dla ktorych to nic - ale to sa ekstrema.

Inaczej popatrzyc mozna tez na to ile koszuje "sredniej klasy" samochod kupowany w danym kraju i jak sie ma dane auto do tej wartosci - w Polsce jest to chyba ~40-60k dla nowek i pewnie 20-30 dla w miare sensownych uzywek - im nizej od tej wartosci tym bardziej "tani" bedzie dany samochod i tyle.

Czy z czyms powyzej (poza konkretnymi liczbami ktore sa tylko przykladowe) mozesz sie jakos wyraznie nie zgodzic?

jacusb 

Wysłany: 2010-12-23, 22:18   

RnR sam sobie zaprzeczasz, z jednej strony piszesz
RnR napisał/a:
Poprostu najtanszy nie znaczy tani
i
RnR napisał/a:
Cechy taniego samochodu to glownie niska cena jak sama nazwa wskazuje :) - niskosc jest oczywiscie subiektywna ale w miare obiektywna lub przynajmniej usredniona moze byc np. relacja ilosci srednich krajowych jakie kosztuje dany samochod.

No więc dacia duster jako najtańsza w swojej klasie jest tania czy nie? Zgodnie z Twoim tokiem rozumowania w porównaniu do "ilości średnich krajowaych jakie koszuje dany samochód" w danej klasie to Duster jest najtańszy - więc spełnia Twoje kryterium taniości.

Biorąc pod uwagę nowegu suv'a diesla to Duster jest tani zarówno jeżeli chodzi o cenę jak i o utrzymanie. Co więcej, wśród tanich samochodów spełniających te kryteria jest najtańszy. A zbiór samochodów najtańszych to podzbiór samochodów tanich.

Seal 

Model: Duster 4X2
Silnik: 1,5 dCI 110 KM
Wysłany: 2010-12-23, 22:32   

Ktoś się podnieca, że Clio jest w tej samej cenie co Sandero.
A ja się zapytam czy też tak wnikliwie sprawdził ceny przeglądów jak i części zamiennych obu autek (a może jeszcze innych konkurentów) i przeliczył je np. 10 letnim okresie eksploatacji?
Bo dla mnie postrzeganie taniej marki to nie tylko cennik ale całość czyli cena i eksploatacja auta (ASO i nie tylko) w dłuższym horyzoncie czasowym.

RnR 

Wysłany: 2010-12-23, 22:55   

jacusb napisał/a:
RnR sam sobie zaprzeczasz

Podobno jedna z cech ludzi inteligentnych jest to, ze potrafia zgodzic sie z dwoma z pozoru zaprzeczajacymi sobie zdaniami :)

jacusb napisał/a:

No więc dacia duster jako najtańsza w swojej klasie jest tania czy nie? Zgodnie z Twoim tokiem rozumowania w porównaniu do "ilości średnich krajowaych jakie koszuje dany samochód" w danej klasie to Duster jest najtańszy - więc spełnia Twoje kryterium taniości.

Biorąc pod uwagę nowegu suv'a diesla to Duster jest tani zarówno jeżeli chodzi o cenę jak i o utrzymanie. Co więcej, wśród tanich samochodów spełniających te kryteria jest najtańszy. A zbiór samochodów najtańszych to podzbiór samochodów tanich.

No wlasnie nie - to sa dwie zupelnie rozdzielne cechy - czy najtansza w klasie limuzyna rzedu S klasa/BMW 7/A8 lub najtanszy w klasie "samochodod sportowy" (911, ferrari itp) sa tanie dlatego, ze sa "najtansze"? Chyba tyle w tym temacie? ;)
Ostatnio zmieniony przez RnR 2010-12-23, 22:57, w całości zmieniany 1 raz  

MarkD 

Wysłany: 2010-12-23, 23:07   

Seal napisał/a:

Nie wiem co w tym jest podniecającego, ale skoro tak to widzisz .... Wydaj mi się, ze po to jest forum dyskusyjne, żeby dyskutować a nie się podniecać.

Seal napisał/a:

Bo dla mnie postrzeganie taniej marki to nie tylko cennik ale całość czyli cena i eksploatacja auta (ASO i nie tylko) w dłuższym horyzoncie czasowym.

Oczywiście, do tego trzeba też doliczyć utratę wartości itp.

jacusb 

Wysłany: 2010-12-23, 23:10   

RnR napisał/a:
czy najtansza w klasie limuzyna rzedu S klasa/BMW 7/A8 lub najtanszy w klasie "samochodod sportowy" (911, ferrari itp) sa tanie dlatego, ze sa "najtansze"?

Są tanie w swojej klasie. Nie ma czegoś takiego jak obiektywnie tani samochód. Biorąc pod uwagę nowego SUV'a diesla to Dacia jest tania, ale wystarczy usunąć warunek "nowego" i już Dacia nie jest tak atrakcyjna. Zdecyduj się czy tani to tani w porównaniu z innymi samochodami pokrewnymi czy tani to tani w ogólw. W tym drugim przypadku tani to taki, który koszutje poniżej 5tys pln (subiektywnie, bo inni mogą uznać, że to 2tys lub 10 tys)

Seal 

Model: Duster 4X2
Silnik: 1,5 dCI 110 KM
Wysłany: 2010-12-23, 23:19   

MarkD napisał/a:
Seal napisał/a:

Wydaj mi się, ze po to jest forum dyskusyjne, żeby dyskutować a nie się podniecać.

Dyskutować tak ale nie pomijając innych aspektów oprócz ceny, bo tak to jest tylko mielenie jęzorami :-P

Odpowiedz do tematu