Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: laisar
2009-07-10, 19:02
Światła dzienne - umiejscowienie, modele, montaż
Autor Wiadomość
mrówa 

Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,4 MPI
Rocznik: 2010
Wersja: Arctica 5 os.
Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2011-02-14, 13:05   

TD Pedro napisał/a:

poruszasz drażliwy :-P dla niektórych Klubowiczów temat: interpunkcji, literówek i poprawności pisania w języku polskim... :-( :-) :lol: ...

Ups... :-P
Dobra, niech już będą te literówki, bylebym nie musiała czytać trzy razy zdania, żeby zrozumieć o co chodzi :->

Pawlo 

Model: Logan MCV, Dokker
Silnik: 1,5dci, 1,5dci
Rocznik: 2007, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2011-02-17, 19:29   

No więc :-P

Wiem,wiem tak się nie zaczyna zdania :lol:

Sprawdzałem jeszcze inne podłączenie tych światełek i zdecydowałem się na wpięcie pod bezpiecznik od szyb. Teraz przekręcam kluczyk w poz.I nic się nie dzieje, przekręcam w poz.II światła się zapalają i świecą cały czas nawet przy rozruchu. Więc :oops: :lol: mogę słuchać radia w poz.I a światełka się nie świecą.
Ostatnio zmieniony przez Pawlo 2011-02-17, 19:30, w całości zmieniany 1 raz  

jackthenight 

Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wysłany: 2011-02-17, 20:11   

Pawlo a to czytałeś : http://www.daciaklub.pl/f...p?p=66148#66148
??
Podałem tam dwie metody podłączenia - 2 metoda zapala dzienne dokładnie podobnie jak twoje podłączenie pod bezpiecznik szyb, z tą różnicą że nie trzeba prowadzić kabli do wnętrza auta oraz można w każdej chwili wyłączyć dzienne bez wyłączania innych akcesorii w aucie.

Pawlo napisał/a:
Więc :oops: :lol: mogę słuchać radia w poz.I a światełka się nie świecą.

Do słuchania radia potrzebujesz przekręcać kluczyk w poz I ?
Jeśli masz radio fabryczne to włączyć radio możesz bez kluczyka.
A jeśli masz swoje radio i sam lub ktoś je podłączył w taki sposób, to można to inaczej podłączyć, tak aby można było włączyć radio bez kluczyka.

Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2011-02-17, 20:35, w całości zmieniany 3 razy  

Pawlo 

Model: Logan MCV, Dokker
Silnik: 1,5dci, 1,5dci
Rocznik: 2007, 2016
Wysłany: 2011-02-17, 21:05   

Tylko że ja nie użyłem okablowania od przeciwmgłowych tylko to oryginalne od lamp, nie chciałem niczego przecinać w skrzynce z przekaźnikami. Tak uważam że jest czytelnie a dla mnie było szybciej. Co do radia mam swojego pioneerka z dorobionym sterowaniem pod kierownicą. Nie chce tego przerabiać bo nie mam takiej potrzeby.

jackthenight 

Wysłany: 2011-02-17, 21:29   

Pawlo napisał/a:
Tylko że ja nie użyłem okablowania od przeciwmgłowych tylko to oryginalne od lamp

W opisie paręnaście wierszy niżej pod metodą 2 jest opis podłączenia z wykorzystaniem oryginalnych kabli od lamp dziennych.

Pawlo napisał/a:
nie chciałem niczego przecinać w skrzynce z przekaźnikami

No rozumiem - albo przecinamy i podłączamy pod maską w skrzynce przekaźników, albo wprowadzamy kabel do wnętrza auta do skrzynki bezpieczników - to już jak kto woli- ja jestem zwolennikiem jednak lutowanych połączeń niż wtykania kabla pod bezpiecznik :-/

Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2011-02-17, 21:43, w całości zmieniany 2 razy  

woyzec 

Model: Lodgy
Silnik: 1,5
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Wysłany: 2011-02-27, 22:20   światła dzienne i policja

Witam
dzisiaj zatrzymali mnie do kontroli policjanci i ponieważ jechałem zgodnie z przepisami i miałem zapięte pasy ...doczepili się świateł dziennych ... okazało się że odległość pomiędzy światłami wynosi 38 cm /powinna 60 cm/. Nie dostałem mandatu pomimo że chwilę z nimi dyskutowałem ...stwierdzili że mam nieprawidłowo zamontowane światłą i samochód nie przejdzie przeglądu ....tylko że ja byłem na przeglądzie miesiąc temu a światłą są w aucie od dwóch lat ......
Czytałem załącznik do ustawy prawo o ruchu drogowym jednak oprócz wskazania odległości nie ma tam instrukcji jak dokonywać pomiaru /listwa ma z 15 cm długości .. gdyby mierzyć z jej geometrycznego środka to odległość byłaby zachowana/ oczywiście policjanci twierdzili,że pomiar wykonuje się po obrysie lamp ... ale nie byli wstanie wskazać przepisu który tak stanowi .... a patrząc na reflektory w Loganie to pomiar po obrysie będzie trudny do zrealizowania ...ze uwagi na skos ....
chyba wymienię światłą na okrągłe ... wtedy odległość będzie ok ...
pozdrawiam
Rafal

Auto Krytyk 

Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: .
Wysłany: 2011-02-28, 08:53   

Jak masz 38 cm między światłami to się ciesz że mandatu nie dostałeś , musi byc minimum 60cm czyli 6-7cm więcej niż tablica rejestracyjna ma długości. Ja zamontowałem dzienne ledy z homologacją ale nie podobają mi się , ludzie migają długimi że nie mam świateł, czekam teraz na regulator dziennych SD-2 i zamontuje go i skończy się miganie bo będą świeciły reflektory główne.

jackthenight 

Wysłany: 2011-02-28, 09:03   

Przecież używanie takiego SD-2, które powoduje że świecą drogowe z obniżonym napięciem jest niezgodne z prawem.

Auto Krytyk 

Wysłany: 2011-02-28, 14:00   

Świecą jak dzienne fabryczne w innych markach-tak audi i bmw i kilka innych marek ma dzienne zrobione, ledy też nie są za bardzo zgodnie z prawem, większość świeci zbyt słabo i nie widać auta, dzisiaj na trasie 300km tylko jeden samochód miał ledy słabo widoczne reszta na mijania jeździ, za mało samochodów jeździ z dziennymi i to się za bardzo rzuca w oczy.

jackthenight 

Wysłany: 2011-02-28, 14:02   

TAXI AIRPORT napisał/a:
Świecą jak dzienne fabryczne

Tylko, że dzienne fabryczne mają wybite RL na kloszu - a twoje nie.
Jeśli Policja to zauważy to dostaniesz mandat.

TAXI AIRPORT napisał/a:
ledy też nie są za bardzo zgodnie z prawem

Jeśli są poprawnie zamontowane i mają wybite na kloszu RL - to są zgodne z prawem.

Auto Krytyk 

Wysłany: 2011-02-28, 14:08   

No właśnie nie są za bardzo , gdyż dzienne muszą mieć jasność 400-800 candeli z tego co pamiętam, większość ledów świeci bardzo słabo i kierunkowo, ja się skusiłem i żałuję bo auto się rzuca w oczy że nie ma zapalonych głównych świateł, przy SD2 nie ma tego problemu bo świecą reflektory i wygląda jakby świeciły mijania

DrOzda 

Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2011-02-28, 14:13   

Fabryczne dzienne są najczęściej oparte na żarówkach dwuwłóknowych H15 a sama lampa jest homologowana do łączenia funkcji lamp dziennych i drogowych (przeciwmgłowych). Istnieją normy dotyczące wiązek i światłości poszczególnych rodzajów oświetlenia i firmy motoryzacyjne z pewnością wykonują takie testy przed wypuszczeniem oświetlenia na rynek. A zasilanie żarówki o nominalnym napięciu 12V przy pomocy powiedzmy 6V nie powoduje że takie normy są spełnione , ba jestem pewien że tak nie jest. Co do dziennych na LED to one również przechodzą odpowiednie testy , dodatkowo muszą mieć minimalną powierzchnię oświetlającą - często widuję jakieś wynalazki made in PRC w zderzakach które z pewnością jej nie spełniają.

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Rocznik: 2007
Wysłany: 2011-02-28, 14:16   

TAXI AIRPORT napisał/a:
No właśnie nie są za bardzo

- jeżeli tylko są homologowane ("RL", nie "Ex").

laisar 
Moderator

Wysłany: 2011-02-28, 14:26   

woyzec napisał/a:
Czytałem załącznik do ustawy prawo o ruchu drogowym jednak oprócz wskazania odległości nie ma tam instrukcji jak dokonywać pomiaru

Sposób pomiaru znajduje się w:

Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2003 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz.U. 2003 nr 32, poz. 262), Załącznik nr 6 - Warunki szczegółowe dotyczące świateł zewnętrznych pojazdu samochodowego i przyczepy

- na samym początku, przed tabelą:

Cytat:
§ 1., pkt. 2.: Ilekroć w niniejszych przepisach jest mowa o "odległości rozmieszczenia świateł", należy przez to rozumieć, że:
[...]
5) odległość między dwoma światłami skierowanymi w tę samą stronę mierzy się między najbliższymi punktami rzutów ich powierzchni świetlnych na płaszczyznę prostopadłą do osi tych świateł.

jackthenight 

Wysłany: 2011-02-28, 14:32   

TAXI AIRPORT napisał/a:
No właśnie nie są za bardzo , gdyż dzienne muszą mieć jasność 400-800 candeli z tego co pamiętam

Jeśli mają homologacje RL to są zgodne z prawem.

TAXI AIRPORT napisał/a:
żałuję bo auto się rzuca w oczy że nie ma zapalonych głównych świateł

Ale co to za argument w ogóle ? Bez sensu.

TAXI AIRPORT napisał/a:
przy SD2 nie ma tego problemu bo świecą reflektory i wygląda jakby świeciły mijania

Świecą reflektory, ale niezgodnie z prawem pod każdym względem.
Nie spełniają żadnych wymogów prawnych, ale oczywiście nie rzucają się w oczy dla innych kierowców - skoro opinia innych kierowców jest dla ciebie ważniejsza niż łamanie prawa i jazda z lampami niezgodnymi z prawem to już twoja decyzja.
Naprawdę warto jeździć dla innych kierowców łamiąc prawo ?

A tak na marginesie, mi jeszcze nikt drogowymi nie zamigał abym włączył światła mijania- a jeżdżę już od kilku miesięcy na dziennych, także jak widać można posiadać dobre lampy dzienne, zamontowane w dobrym miejscu :)

Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2011-02-28, 14:40, w całości zmieniany 1 raz  

Auto Krytyk 

Wysłany: 2011-02-28, 14:57   

Ta homologacja RL to śmiech na sali, dopuszcza tylko lampy do ruchu,jeżeli cie skontrolują i wyślą na stację przeglądów żeby sprawdzić jasność tych świateł. Na moich tez jest RL i E4 ale według mnie świeci to za słabo.
Raczej jeździsz po mieście pewnie, że ci nikt nie zamigał, szczególnie że masz w przeciwmgielnych to zamontowane. Ja nie polecam dziennych na ledach, obecnie za bardzo się to rzuca w oczy na trasie i do kontroli prędzej kogoś z dziennymi ledami zatrzymają niż kogoś kto jeździ na SD-2. Ja tam ledy wymontuje jak przyjdzie SD-2, może te ledy philipsa czy osrama za 250-300zł świecą jasno ale tyle nie będę wydawał na dzienne :roll:

jackthenight 

Wysłany: 2011-02-28, 16:48   

TAXI AIRPORT napisał/a:
, gdyż dzienne muszą mieć jasność 400-800 candeli z tego co pamiętam

Źle pamiętasz, gdyż w 7.08.2007 zwiększono dopuszczalny przedział światłości osiowej od 400 cd do 1200 cd;

TAXI AIRPORT napisał/a:
Ta homologacja RL to śmiech na sali, dopuszcza tylko lampy do ruchu,jeżeli cie skontrolują i wyślą na stację przeglądów żeby sprawdzić jasność tych świateł. Na moich tez jest RL i E4 ale według mnie świeci to za słabo.

A niech wyślą, sprawdzą - wszystko zgodne z przepisami - także nie mam się czego obawiać.
Gorzej jak ciebie wyślą na stację przeglądów, zresztą nawet nie muszą, jak tylko skontrolują to od razu dostaniesz mandacik, za niezgodne z przepisami używanie świateł drogowych o obniżonym napięciu - ty będziesz oślepiać pomimo, że będzie zmniejszone napięcie na żarówce.
Według ciebie homologacja RL to śmiech na sali - napisałeś to tak jakbyś był jakimś specjalistą w tej dziennie - a chyba nie jesteś :) na dodatek jeszcze magnetyzerów używasz. Również według ciebie dzienne Ledowe świecą za słabo - pewnie w oku masz czujnik światła i nazywasz się wyrocznia :) :shock:

"Wprowadzone od 7.08.2007 w Załączniku 5 [5] zmiany potwierdzają, że światła do jazdy dziennej mają raczej charakter sygnałowy niż oświetlający. Ich głównym celem jest bowiem to, aby były widziane, a nie aby oświetlały drogę. "

Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2011-02-28, 17:15, w całości zmieniany 5 razy  

Auto Krytyk 

Wysłany: 2011-02-28, 18:49   

Co skontrolują powiem, że tak fabryka wypuściła albo że zwarcie się zrobiło , jak mnie wyślą na stację kontroli to tylko wyłączę je wyłącznikiem i tyle ,mam zamontowany w innym aucie ten regulator i nic nie oślepia, świeci podobnie do mijania świateł, była mierzona jasność na stacji kontroli i wyszło około 750kandeli, w razie kontroli powiem ze to fabryczne dzienne światła i tyle. Homologacja RL na ledach to śmiech na sali, wybijają ją Chińczycy na każdych ledach ,napisałem to dlatego, że wiem, że te moje światła na pewno nie świecą w przedziale 400-1200 kandeli tylko o wiele wiele mniej powiedziałbym nawet że 1/10 normy a homologację RL 00 mają :lol: , na reflektorach też sobie mogę laserowo wyciąć oznaczenie RL i już będą legalne według Ciebie :lol:
Poza tym skąd wiesz kim jestem i na czym się znam :lol: i co mają do tego magnetyzery :-?
Poszperaj sobie lepiej na forum dziennych świateł tam gość dostał mandat za używanie legalnych dziennych świateł zamontowanych w miejscu przeciwmgielnych, teraz się włóczy po sądach a policji nie obchodziły atesty na te lampy tylko stwierdzili że jeździ na przeciwmgielnych w dzień.

jackthenight 

Wysłany: 2011-02-28, 19:01   

TAXI AIRPORT napisał/a:
Poszperaj sobie lepiej na forum dziennych świateł tam gość dostał mandat za używanie legalnych dziennych świateł zamontowanych w miejscu przeciwmgielnych, teraz się włóczy po sądach a policji nie obchodziły atesty na te lampy tylko stwierdzili że jeździ na przeciwmgielnych w dzień.

Jak policja chce to tak czy siak wlepi ci mandat, zawsze coś znajdzie, a jak nie znajdzie to wybije ci reflektor i dostaniesz mandat za jazdę z niesprawnymi światłami.
Każdy wóź policyjny może cię zatrzymać na 24h, później wypuścić - ty przejdziesz 100m, podjeżdża policja i znów cię zatrzymuje na 24h i tak może robić w kółko przez tydzień - i robi to w majestacie prawa, wszystko zgodnie z prawem.
Także takie sytuacje to najnormalniej złośliwość policjanta i nic na to nie poradzisz, jak się będziesz kłócił to dostaniesz jeszcze większy mandat, a sprawy w sądzie będą się wlokły, koszty sądowe będziesz pokrywał, także takie argumenty o Policji, że komuś nie słusznie wlepili mandat nie przemawiają do mnie, bo nie masz na to praktycznie żadnego wpływu.

Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2011-02-28, 19:02, w całości zmieniany 1 raz  

bebe 
Moderator
I aim to misbehave

Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004
Wysłany: 2011-04-03, 00:12   

Chciałem sobie sam sprawdzić, ale w tym tempie ściągnę dialogysa w 2038 roku... :|

Te plastikowe atrapy na halogeny w Dacii Logan MCV ph. II - ile one kosztują w ASO?

Spróbuję znaleźć jakichś miszczów szpachli, jeśli znajdę, to rozważę zakup samych atrap i zlecenie ich przeróbki na oryginalne światła przeciwmgłowe + dziennie fi 70 mm, jeśli przeróbka się powiedzie, to założę, jeśli miszczom powinie się szpachla, to zostaną mi oryginalne atrapy.

jackthenight 

Wysłany: 2011-04-03, 08:59   

bebe koszt kompletu atrap to 40 zł.

Adapter lewy: 60 01 549 321 - koszt 20zł
Adapter prawy: 60 01 549 322 - koszt 20 zł

laisar 
Moderator

Wysłany: 2011-04-03, 09:18   

Bebe chyba myślał o tym plastiku, który widać na zewnątrz?

W takim razie lewy to 8200838547, a prawy 8200838548 - i każden jeden 62 zł brutto.

(Natomiast "adaptery" wewnętrzne do fazy 2 kosztują... 193 zł / szt. :shock: - lewy: 8200752827, prawy: 8200785081. Siostro, tlenu...).
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-04-03, 15:08, w całości zmieniany 1 raz  

bebe 
Moderator
I aim to misbehave

Wysłany: 2011-04-03, 19:24   

laisar napisał/a:
Bebe chyba myślał o tym plastiku, który widać na zewnątrz?

Azaliż, o tym plastiku myślał żem, o tym, o.

Adapter jest mi zasadniczo zbędny, bo do przeciwmgłowych przeca mam, a do dziennych będę musiał coś wyrzeźbić, bo i tak są nietypowe. Zacznę od znalezienia miszczów szpachli, potem pewnie kupię te atrapy na Allegro.

laisar 
Moderator

Wysłany: 2011-04-03, 20:06   

bebe napisał/a:
Azaliż

KOT: "aliści" <;

Ad rem: zamiast szpachli, to może jednak lepiej po prostu jakąś żywicę lub coś podobnego...?

bebe 
Moderator
I aim to misbehave

Wysłany: 2011-04-03, 20:11   

laisar napisał/a:
Ad rem: zamiast szpachli, to może jednak lepiej po prostu jakąś żywicę lub coś podobnego...?

Szpachla to taka paralela nie do końca paralelna. ;) Kwestia materiału jest drugorzędna, po prostu zdam się na fachowców.

Odpowiedz do tematu