Nie przesadzajcie, te sprzegla wieloplytkowe sa w wielu autach i naprawde jesto to jedna z rzeczy ktore przypuszczam psuja sie ostatnie jesli chodzi o sile - problem moglby byc jesli bys w ostrym terenie lecial w auto (gdzie nie ma zblokowania na sztywno) ale to inna sprawa - anyway DD to NIE samochod przeprawowy i imho kazdy ma tego swiadomosc - a taki jaki jest mam nadzieje wielokrotnie pomoze mi sie przedrzec przez zasypane sniegiem drogi lub ruszyc dynamicznie na mokrym a nie zostac na strzal z boku i nic wiecej od niego nie bede wymagal :)
Psują się z napędu 1 najdelikatniejsza rzecz w całym układzie napędowym RnR
Tak ale niekoniecznie w sytuacji gdy naped jest w trybie lock i na czesci tej nie ma wiekszej pracy (imho musi to dzialac podobnie do tego jak wtedy kiedy sprzeglo nie zuzywa sie gdy silnik nie jest wysprzeglony).
Ostatnio zmieniony przez RnR 2011-02-22, 19:04, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Hyundai/Daihatsu
Model: ix35 4WD/Cuore VIII
Silnik: 2.0benz/1.0benz. Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Maj 2010 Posty: 172 Skąd: PL
Wysłany: 2011-02-22, 21:10
TD Pedro jako pierwszy element z układu napędowego się sypnie jak auto za mocno w off-road wprowadzisz(częstotliwość tych szaleństw na maxa w ciężkim terenie),np zakopiesz po osie w piachu i o własnych siłach zechcesz się z tego wygrzebać.Dlatego wcześniej pisałem że na hasanie w błotku,głębokim śniegu DD czy innym uterenowionym wybrać się na dwa auta.RnR w 4x4 lock próbujesz wyjść z opresji także przypałka sprzęgła załączającego tył 100% w tym trybie następuje
Ostatnio zmieniony przez billbill666 2011-02-22, 21:17, w całości zmieniany 1 raz
bill - ale czemu miala by nastepowac? slizga sie glowne sprzeglo normalne jak juz chyba, ze nie wlaczysz lock'a - ogolnie napewno jest to jako taki wrazliwy element ale raczej problemy bym widzial w zlym uzyciu/nie dostosowaniu trybu do warunkow itp - anyway - zobaczymy jak mi sie bedzie sprawowac - jak cos zniszcze to napewno dam znac :)
Marka: Hyundai/Daihatsu
Model: ix35 4WD/Cuore VIII
Silnik: 2.0benz/1.0benz. Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Maj 2010 Posty: 172 Skąd: PL
Wysłany: 2011-02-22, 23:54
RnR a o czym pisze wyżej ja i r70?przecież nie o niebieskich migdałach tylko ewentualnie o błękitnym dymku i niemiłym smrodzie ze sprzęgła załączającego tył przy przecenieniu swoich i auta możliwości w trudnym terenie,a nie na szutrze czy oblodzonej,deczko ośnieżonej jezdni.Przeciążysz ten element układu raz,drugi,....dziesiąty i po ptokach,wyjedziesz następnie na oblodzony asfalt i ze smutkiem stwierdzisz że tył się nie załącza Wystarczy tej teorii pora w teren różnoraki uderzyć naszymi 4x4 i pobawić się,poczuć frajdę z posiadania auta 4x4 póki aura zimowa sprzyja(choć każda jest dobra).Z przyjemnością uczynię to jutro ze swoją Zuzą
Ostatnio zmieniony przez billbill666 2011-02-23, 00:03, w całości zmieniany 1 raz
człowiek pierwszy raz słyszał o takim rzekomym blokowaniu.
Chyba już pisałem, że czekam na oficjalną odpowiedz Renault w tej sprawie.
Napisze jak coś mi podeślą
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 12 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1397 Skąd: Kępno
Wysłany: 2011-02-28, 11:22
Sądzę że dostaniesz w odpowiedzi jakiś bełkot z którego nic nie będzie wynikało :)
Niestety, ale zarówno sprzedawacy jak i importerm ma to w głębokim poważaniu jak to działa. DD się sprzedaje, pewnie lepiej niż zakładali. A RP po to powstało, żeby sprzedawć = zarabiać. Prawda jest taka, że sprzedawcy jest potrzebne max 20% widzy na temat sprzedawanego produktu żeby nakłonić 80% klientów do jego zakupu, a te 80% wiedzy które nie mają jest (a w których jest np. jak działa ESP/ASR w zalezności od trybu pracy 4x4) jest nieistotne - może wpłynąć max na decyzję 20%. Ale rozwjając myśl dalej, żeby przekonać te pozostałe 20% klineótw potrzebne byłoby 80 nakładów - czyli nieopłacalne. Reguła "jednej piątej" albo 80/20 jest wszechobecna :)
_________________ pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony przez r70 2011-02-28, 11:23, w całości zmieniany 1 raz
"Mostu" - to też bym się zdziwił... (Nawet jeśli - jak widać - z opóźnieniem (; ).
Jest blokada "międzymostowa" - ale jakoś trudno mi nawet uwierzyć w brak wiedzy o niej... (Opis tryby "4WD LOCK" jest chyba w każdej ulotce).
Chyba że chodzi o przyhamowywanie kół przez ASR? Ono jednak też nie jest "blokadą mostu" - aczkolwiek nie jest też rzekome, tylko dość dokładnie opisane w dokumentacji serwisowej. I o ile sprzedawca być może faktycznie nie musi wiedzieć, jak to dokładnie działa (choć MSZ było wskazane), to brak świadomości o istnieniu tej funkcji w ogóle byłby już właśnie smutny.
człowiek pierwszy raz słyszał o takim rzekomym blokowaniu.
Chyba już pisałem, że czekam na oficjalną odpowiedz Renault w tej sprawie.
Napisze jak coś mi podeślą
Niestety nieznajomosc detali sprzedawanego towaru wydaje sie powszechne :/ A jak juz zachaczamy o tematy specyficzne, szczegolowe zwiazane z 4x4 a nie ogolnie samochodami to...
Chyba że chodzi o przyhamowywanie kół przez ASR? Ono jednak też nie jest "blokadą mostu" - aczkolwiek nie jest też rzekome, tylko dość dokładnie opisane w dokumentacji serwisowej. I o ile sprzedawca być może faktycznie nie musi wiedzieć, jak to dokładnie działa (choć MSZ było wskazane), to brak świadomości o istnieniu tej funkcji w ogóle byłby już właśnie smutny.
Laisar;
czy masz dostęp do tej dokumentacji bym czarno na białym przeczytał, że tak to właśnie działa. Czyli ASR przyhamowuje jedno koło i wtedy napęd przekazywany jest na drugie koło
Proszę bardzo - odpowiedni fragment brzmi następująco (podkreślenie - moje):
MR453X7938C050 napisał/a:
ASR (wheel traction control):
When starting or accelerating, the drive wheels can slip. The wheel traction control system prevents slipping by limiting the engine torque (by sending commands to the injection computer) and/or by braking the drive wheels (using the solenoid valves and motor of the hydraulic unit).
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 12 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1397 Skąd: Kępno
Wysłany: 2011-03-01, 12:14
No i najwazniejsze w tym przypadku jest " and/or " - bo jeśli zawsze będzie "and" to będzie to w terenie raczej mało pomocne. Natomiast jeśli w tryby terenowym będzie 'or' to powinno sprawdziś się bardzo dobrze.
i mamy odpowiedz z Renault, a już spisałem ich na straty bo trochę im zajęło
"Szanowny Panie,
W nawiązaniu do Pańskiego zapytania uprzejmie informujemy, iż obecnie ASR/ESP występuje w pojeździe Dacia Duster w opcji Laureat dla wersji silnikowej 1.5 dCi 110KM. Planowane jest też wprowadzenie ESP w opcji na innych wersjach silnikowych. Najprawdopodobniej wszystkie samochody będą musiały od końca 2012 roku posiadać ESP. Uprzejmie informujemy, iż jeśli pojazd jest wyposażony w ESP, posiada rozwiązanie w postaci ektronicznej blokady mechanizmu różnicowego jednej osi. "
"W nawiązaniu do Pana e-maila uprzejmie informujemy, iż blokada mechanizmu różnicowego występuje na wszystkich osiach. Przy wyłączonym ESP aktywna jest tylko funkcja hamowania poszczególnych kół. Funkcja ta włączy hamowanie uślizgującego się koła i przeniesie napęd na koła o najlepszej przyczepności. Działanie systemu wykorzystuje moduł ABS ESP i polega na badaniu obrotów kół. Blokada działa do prędkości około 50 km/h (60 w trybie 4wd lock). W załączeniu przesyłamy część instrukcji. Przy wyłączonym ESP aktywna jest tylko funkcja hamowania poszczególnych kół."
Niestety ta blokada skłania mnie do diesla, ale wolałbym ESP i benzynę :)
mało jeżdżę w trasy, głownie miasto i podmiejskie max 10 km miejscowości i dodatkowo ekonomika. Trzeba dorzucić 10 tys przy zakupie, gdybym zamontował gaz to jeżdżenie także wyjdzie taniej / 100 km.
Dodatkowo mogę odliczyć VAT od benzyny i LPG.
Jak malo jezdzisz to rzeczywiscie diesel sredni wybor :/ No i co do cen tez racja - cenowo LPG napewno tansze, za to dieselek ma 240Nm momentu i ESP no ale niestety nie ma idealnego rozwiazania dla wszystkich i kazdy sam musi sie z tym zmierzyc a jak ma silnik byc nonstop niedogrzany to ciezko go rozwazac powaznie :/
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3772 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-04-11, 21:56
Kupno diesla staje się nieopłacalne - dziś usłyszałem że od 2013 roku opodatkowanie benzyny i ON ma być obligatoryjnie zrównane w całej UE. Oznacza to że ON będzie droższy od benzyny bo koszt jego wytworzenia jest podobny ale z uwagi na duży popyt musi być importowany natomiast benzyny jest w UE nadmiar. Biorąc pod uwagę koszty serwisowania (ot choćby cena oleju silnikowego do diesli Euro5 ) kupno diesla będzie się opłacało tylko komiwojażerom.
DrOzda - przy obecnych trendach bezyna bedzie znowu popularniejsza za chwile i "cos" z ropa bedzie trzeba robic ;)
Kazdy mysi sam ocenic co dla niego dobre - jestem po 130kkm na LPG (sekwencja w 406) i raczej jestem pewny, ze nie bede mial wiecej problemow z dieselem niz z tym benzyniakiem - MOZE wiecej ciut zaplace ale przynajmniej ktos bedzie potrafil powiedziec co jest nie tak i naprawic, bede mial 3 lata gwarancji w calej europie (a moze 5?) i jak cos to poprostu pojade i naprawie - a nie ze w aso na gaz zwalaja i w druga strone i nic nie wiadomo... (a niektore serwisy Peugeota - Katowice na Bohenskiego np. zupelnie nawet odmawialy diagnostyki auta z gazem mimo, ze chcialem zbadac wszystko przy wylaczonym lpg...). Ojciec ma w 307 gaz nowszy i smiga ale... tez raczej pojdzie w diesela next time - zycie musi zataczac kregi chyba :)
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3772 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-04-11, 22:23
Ale ja mówię o normalnej eksploatacji na benzynie a nie paliwie do kuchenek. Po prostu kupno i eksploatacja benzyniaka będzie znacząco tańsza niż diesla nawet przy dużych przebiegach. Brzmi niewiarygodnie ale jest niemal pewne w ciągu kilku lat.
gdyby benzyniak miał ESP to w moim wypadku bym się nie zastanawiał, z gazem miałem trochę przygód, ale od kiedy przestałem żałować na dobrą instalację to praktycznie nic niezwykłego się nie dzieje. Jadę jutro do dealera, zobaczymy jaki będzie czas oczekiwania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum