Wysłany: 2011-03-13, 12:25 Rysy na lakierze w Dusterze
Witam
Mam pytanie czy ktoś też ma podobny problem z lakierem w Dusterze to znaczy podczas mycia gąbką lub szczotką z naturalnego włosia powstają na nim rysy.Lakier sprawia wrażenie jak by był nieutwardzony i nie miał jakiej warstwy ochronnej. Nawet delikatne dotkniecie się szmatką sprawia że powstają kolejne rysy.
Bład, nie wolno myć nowego lakieru gąbką, tylko bawełnian szmatką lub irchą. Nie jesteś w stanie utrzymać gąbki w czystości, zawsze w jej powierzchni są odrobimy piasku który działa jak papier ścierny. Takze odrobuny piasku lub kurzu na samochodzie po namoczeniu i przetarciu gabką działają jak szlifierka. Przed myciem samochodu należy dokłądnie zlać go wodą aby spłukać odrobiny piasku i kurzu. Dla nas są one nawt niewidoczne, ale od razu widac efekt na nowym lakierze. Także w myjni szczotkowej, lepiej odwiedzać myjnie gdzie jest mozliwość przed samym myciem głównym spłukanie samochody ze zwykłego węża.
ja bym nawet bym zaproponował po wyjeździe z Salonu udać się na Car detaling by mu nałożyli dodatkową warstwę ochronną na lakier, ostatnio oglądałem program że podczas epoki eko samochody mają cienką warstwę lakieru i są już inaczej nakładane jak jeszcze 6 lat temu. Tym bardziej bym zajął się prawidłowym myciem samochodu gdyż Dacia nie cynkuje całego samochodu lub tylko niektóre części
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Ja najpierw spłukałem wodą, potem umyłem gąbką (miękką i delikatną stroną oczywiście) i po wyschnięciu przejechałem woskiem z wykorzystaniem szmatki bawełnianej ... nie pamiętam dokładnie w którym momencie zauważyłem te ryski ...
PS. Co do ocynku to jak dobrze kojarzę, to błotniki, drzwi i maska
Ostatnio zmieniony przez koniu 2011-03-13, 17:48, w całości zmieniany 3 razy
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,0 TCi 4x2
Rocznik: 2010 był, teraz 2019
Wersja: Prestige Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Sie 2010 Posty: 343 Skąd: prawie Łódź :)
Wysłany: 2011-03-13, 18:31
W moim przypadku jest tak samo,myję szczotką z naturalnego włosia,a ryski są,ktoś kiedyś przetarł mi dłonią po lakierze i pozostały dwie długie rysy ,mój lakier to błękit morski ,teraz mamy czas na ekologię,lakiery są bardzo miękkie,akrylowe
Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Paź 2008 Posty: 1500 Skąd: Ozorków
Wysłany: 2011-03-13, 21:54
To normalka na eko lakierach. Na innych nowych samochodach też zauważyłem ryski na lakierze. Co jakiś czasz (2 lata) trzeba będzie użyć pasty lekko ściernej.
Ja najpierw spłukałem wodą, potem umyłem gąbką (miękką i delikatną stroną oczywiście) i po wyschnięciu przejechałem woskiem z wykorzystaniem szmatki bawełnianej ... nie pamiętam dokładnie w którym momencie zauważyłem te ryski ...
Tylko ile razy tej pasty będzie można użyć ... bo jak jest taka "ekologia" to zaraz zjedziemy lakier do podkładu zacznę myć na bezdotykowej w takim razie (wczęsniej myłem sam na myjce + gąbka - przyzwyczajenia z rocznika 2000 Xsara - chyba ostatnie w tym wieku dobre karoserie )
Koniu nie musisz rezygnować z własnoręczngo mycia - irchę kupisz za 25-30zł i bez problemu:)
Na razie korzystam z promocji na myjniach bezdotykowych jak się pojawiają na www.znizkomania.pl ;) jak ostatnio osobiście umyłem wszystko, co było lakierowane, to rano wstać nie umiałem, więc chyba sobie daruję i po dobrym woskowaniu będę tylko spłukiwać, a jak przyjdzie do sprzedaży, to umyję porządnie i pastą przejadę ;)
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-03-14, 14:40
koniu napisał/a:
jak ostatnio osobiście umyłem wszystko, co było lakierowane, to rano wstać nie umiałem, więc chyba sobie daruję
Bez przesady... Mnie umycie samochodu na 2-3 wiadra+polerka szyb zajmuje max 1-1,5h a nie mam zwyczaju się specjalnie śpieszyć Auto wielkością bardzo zbliżone do sandero
jak ostatnio osobiście umyłem wszystko, co było lakierowane, to rano wstać nie umiałem, więc chyba sobie daruję
Bez przesady... Mnie umycie samochodu na 2-3 wiadra+polerka szyb zajmuje max 1-1,5h a nie mam zwyczaju się specjalnie śpieszyć Auto wielkością bardzo zbliżone do sandero
To może na zewnątrz, a reszta? ;) w sumie odkurzałem jeszcze - najwięcej gimnastyki i wosk - najwięcej machania ...
Ostatnio zmieniony przez koniu 2011-03-14, 15:03, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum