OK. pomysł na logotyp jest fajny, jedynie liternictwo pozostawia wiele do zyczenia - nierówne elementy itd. nalezało by temu poświęcić więcej czasu i precyzji, K - się wali, L - ma za mały element poprzeczny. Liternictwo to jeden z najtrudniejszych działów grafiki, ale rozumiem, ze to szkic. Mnie się dolny podoba bardziej, ale wydaje mi się, ze rozwiniecie powinno być stopień lub dwa mniejsze od hasła. Logotyp - to raz, logo czy jak kto woli godło - to dwa, te czerwone są dla mnie za czerwone. Ten rozplaśnięty jak zegary Dali jest nieforemny i nie do przyjęcia przynajmnije dla mnie. Fajny patent na uzycie kształtu polski widziałem gdzieś na Orlenie, chyba w katalogu punktowym, ale zawsze lepiej pokombinować samemu
Zasadniczo to nawet szkice szkiców - nie mogę się ostatnio wygrzebać spod roboty...
Ad rem.
L być może, ale K miało być krzywe, bo tak jest w oryginalnym napisie LOGAN (gdyby ktoś nie zauważył, że to miało być właśnie na nim wzorowane :P - faktycznie może należałoby zrobić to w 3D i w ogóle).
Jeśli "rozwinięcie" to ma być "klub.pl", to gdyby miało być mniejsze, to już nie innym kolorem - za dużo grzybów w barszczu.
Czerwony - de gustibus... - miało być narodowo, to jest ;) Po prostu wydaje mi się, że tak jest lepiej niż wprowadzać czerwień do niebieskiego loga Dacii.
Zasadniczo to nawet szkice szkiców - nie mogę się ostatnio wygrzebać spod roboty...
Co do skojażeń z liternictwem Logan i Dacia - nie wiem jak Ktoś ale ja widzę, twierdzę tylko że literki są dosyć koślawo wykreślone, co zrzucam na karb szkicu i braku czasu. Kwestia czerwieni - fakt kwiestia gustu - ja bym aż w takim stopniu nie wiązał do barw narodowych. Jednak zostawmy osąd ogólowi - w tym przypadku, co nie znaczy że w każdym, demokracja ma zastosowanie. Wracając do logotypów, które skądinąt mozna ładnie zakomponować na wspominanych tu już ramkach tablic rejestarcyjnych - jezeli kolega pozwoli, bazując na jego opracowaniu, postaram się troszkę to "podciągnąć", tym bardziej że jak twierdzisz brak czasu - ja zaś trochę się odrobiłem przez weekend. W końcu nigdzie nam się nie spieszy - zaś logo winno być jak najlepsze jako że świadczy o nas.
Te biało-czerwone znaczki to strasznie po oczach dają. Migrena u patrzącego z bliska murowana :P. Zaleta: nie bedzie wisiał na zderzaku
Ja ze swojej strony proponowałbym wariant "C", z tym że napis Klub mógłb być większy , wycentrowany no i czerwony.
Z pasków to waham się między A i E ze wskazaniem na A, gdyż nawiązuje do adresu "sajta".
Zaproponowąłbym coś własnego, ale siedzę teraz nad "jeszce bardziej ostateczną" autorską korektą 300 stronicowej cegły..... a czas nagli
Pozdrawiam:
To czarne mi sie jakos nie widzi Wyglada jakby zaloba na forum byla
Jak powiadają - kwestia gustu Czarny w zestawieniu z szarościami jest b. fajny w dodatku w tym wypadku czerwony nie razi. Ale jak powiadam logo ma byc nasze - zatem tu, raczkująca w naszym kraju i naszych mentalnościach, demokracja ma zastosowanie - będzie zgodnie z wolą ludu
Rozumiem - że zostajemy przy wybranej wersji C, z pierwszego podejścia? Czy wersja C z modyfikacją czcionki ? Co do napisu - niech bedzie głosowanie.
Co do duperelek zwanych z zachodnia gadgetami
1. ramki myślę, ze tu trzeba by było zrobić wklejki na pasku folii do istniejących ramek, pozostaje pytanie czy to jest standard czy też każdy ma inną, no i trzeba by ustalić ilość.
2. naklejki - należało by ustalić wielkość lub ze 2-3 rodzaje i ilość. O ile chcemy naklejki.
3. mozna zrobić (PL) z logo klubu.
Kiedy ustalimy co ile i jakie - mogę to skalkulować po kosztach i przedstawić ofertę na forum a może ktos inny ma też takie możliwości i okaże się taniej.
Marka: Opel
Model: Astra
Silnik: 1.6 CDTI
Rocznik: 2016 Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Wrz 2007 Posty: 325 Skąd: Poznań
Wysłany: 2007-09-25, 11:34
Mi chodzi o wersje C z napisem po prawej :) A co do wykonania naklejek, to mysle ze moglbys sie tym zajac, jezeli mialoby to byc po kosztach Mysle ze klubowicze byliby Ci za to bardzo wdzieczni
Jeśli większość wybierze pierwotną wersję "c" to oczywiście nie będę mącił - co najwyżej nie będę używał ;)
Póki jednak sprawa nie jest ostatecznie przyklepana to się nie powstrzymam i wygłoszę jeszcze swoje uwagi celem zwrócenia uwagi na pewne sprawy (:
"C"
Zasadniczo problemy są dwa:
- oryginalne logo jest osiowosymetryczne i zdecentrowany napis fatalnie je krzywi (i nie pomaga nawet wcześniejsze złamanie symetrii "zpolszczeniem" obrysu);
- druga sprawa to nieczytelność "adresu" przez umieszczenie go w dwóch wierszach - wcale nie wynika z niego tak jednoznacznie, że poprawna cała nazwa to "DaciaKlub.pl"...
"logo - dalej.jpg" - napisy.
Najfajniejsza jest wersja "e", ale we wszystkich różnice między wyrazami są MSZ zbyt wielkie - kształt, kolor, wielkość... wszystko to razem zdecydowanie za dużo.
A i sam KLUB zbytnio odstaje stylem od oryginalnego napisu LOGAN:
A i sam KLUB zbytnio odstaje stylem od oryginalnego napisu LOGAN:
Raczej powstrzymam się od komentarza.
Ale w zasadzie dlaczego? (; Śmiało, nie ma co się ograniczać! Raz, że do tego w końcu służą fora, a dwa, że dzięki temu zazwyczaj udaje się coś wspólnie poprawić.
Zwłaszcza, że - choć może nie napisałem tego wprost, ale wcześniej już przyznałem - "mój" napis też strasznie odstaje: jest za wąski, kreski za chude, K jest nierówne, B też jakieś krzywe...
Twoja wersja jest już dużo lepsza - pierwszy to przyznam - ale też niedoskonała: pierwsze co się rzuca do oczu to brak połączeń między literami. Trzeba bowiem pamiętać, że oryginalny napis wygląda tak a nie inaczej z konkretnych powodów: to musi być jeden kawałek plastiku przylepiony do karoserii auta...
A więc, żeby było konstruktywniej: K musi być jakoś dokładniej połączone z L, a B też w ogóle musi dotykać reszty. I jeszcze, co do B: ciężko wyrokować po takim krótkim przykładzie jak LOGAN, ale wydaje mi się, że - za wyjątkiem O, które musi być jednak zamknięte - biorąc pod uwagę wygląd A, literki powinny być otwarte.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum