Marka: Dacia
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 759 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2011-06-02, 19:54
tajemnicą nie jest ;)
ale nie chcę narazie nic mówić, poczekam na odpowiedz firmy. Tajemnicze było natomiast zniknięcie pewnej osoby z tej firmy.
A co do wymiany oleju - zauważyłem na fakturze że mam wbity filtr od wersji 1,9D ale pan który wystawiał fakturę mówił że pod tym samym indexem jest filtr dla 1,5D i 1,9D.
Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: . Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 819 Skąd: Polska
Wysłany: 2011-06-03, 13:02
Byłem na przeglądzie po 40 tys.km u Pietrzaka w Świętochłowicach. Cena 490zł z moim olejem i filtrem oleju i kabinowym. Nie kupowałem sam tylko filtra paliwa.W cenie przeglądu 490zł filtr paliwa i wymiana filtra paliwa. Sam przegląd kosztuje 300zł.
Aha jest akcja serwisowa na 1,5 dci przeciera się rura plastikowa-gumowa dolotu do turbiny, mnie czeka wymiana w przyszłym tygodniu także podjedźcie i zapytajcie się czy nie ma u was takiego problemu. Moim zdaniem Dacia powinna wysyłać listy do użytkowników a nie dopiero przy przeglądzie mówią ci że rura dolotowa się może przetrzeć.
Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: . Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 819 Skąd: Polska
Wysłany: 2011-06-03, 13:11
Wszystkie bo dci się niczym nie różnią praktycznie oprócz większego ciśnienia na turbinie.
Kabinowy miałem tez swój ale ceny przeglądów poszły w górę. Sam przegląd kosztuje 250zł netto+23%Vat masz już ponad 300zł.
A i jeszcze jedno u Pietrzaka was nie naciągną na przedwczesną wymianę klocków. Ja po 40 tys. km mam jeszcze połowę klocków.
Dziś przed 16.00 odebrałem auto z przeglądu po 4 latach ( 39450 km ).
Wymieniłem:
- rozrząd+pompa wody+osprzęt
- olej ( własny )+filtry
- płyn hamulcowy
- płyn chłodniczy
Pozostałe rzeczy przewidziane przez producenta i podane w książce przeglądów zrobiłem sam.
Oferta ASO opiewała na ponad 1800 zł z moim olejem.
Gdybym go nie miał to wyszłoby około 2000 zł.
Przegląd zrobiłem w serwisie MOTRIO na Kunickiego przy salonie Dacii.
Przekonała mnie do tego zaoferowana cena 1236 zł i bardzo fachowa obsługa Pana Miłosza.
Dziś przed 16.00 odebrałem auto z przeglądu po 4 latach ( 39450 km ).
Wymieniłem:
- rozrząd+pompa wody+osprzęt
jaki osprzęt?
Miałem taką pozycję na ofercie z ASO:
.....
Kpl osprzętu (pasek akcesoriów+rolki) 197zł (oferta ważna do 17.07.11)
Kpl rozrządu 307zł (oferta ważna do 17.07.11)
....
Ale na f-rze z MOTRIO mam tylko :
zestaw rozrządu, kpl paska osprzęt i pompa wody.
Ostatnio zmieniony przez Beckie 2011-07-02, 08:51, w całości zmieniany 1 raz
czeka mnie przegląd po 20000 (duster dci 90km)
w serwisie 800 zł
Zalecają dodatkowo wymianę filtra powietrza i paliwa, co zrobić
Nie po raz pierwszy już piszę: zapytaj gdzie indziej
Ten przegląd może kosztować poniżej 450 zł (z ich olejem)
Nie wiem co masz w książce przeglądów, ale w MCV-ce dCi filtr powietrza był wymieniany co 60 tys. km, a filtr paliwa co 40 tys. km (i ja tak robiłem).
czeka mnie przegląd po 20000 (duster dci 90km)
w serwisie 800 zł
Zalecają dodatkowo wymianę filtra powietrza i paliwa, co zrobić
Zalecenie to nie obowiązek. Kup dobry filtr oleju manna i olej jaki uważasz (ja wybrałem motul) i za przegląd powinieneś zapłacić 200zł z małym +. Razem wyjdzie 400zł.
Do tego kup filtr kabinowy i wymień sam. Instrukcja na forum.
I jak Cię nie wzywali na serwisówkę to zadzwoń i pogadaj o wymianie rury dolotowej powietrza z coolera. Niech wcześniej zamówią i wymienią podczas przeglądu, po co masz jeździć dwa razy (no chyba, że to Ciebie nie dotyczy).
Marka: Skoda
Model: Fabia I "Combi" ;)
Silnik: 1,4 z LPG
Wysłany: 2011-07-09, 18:24 Re: pomocy
SARCO napisał/a:
Dacia to tania marka,ale trzepią na przeglądach,pytałem szwagra to w szmelcvagenie też biorą za Skodę VW około 600-700pln.
Spróbuję porównać to b. skrupulatnie przed decyzją Sandero 1.2 16V 75 z fabryczną LPG a Fabią Classic 1,2 70KM z dedykowaną instalacją LPG, ale ciekawa jestem, czy opinia Sarco jest odosobniona. Szczególnie, że przy instalacji LPG fabrycznej/dedykowanej muszę liczyć się z częstszymi przeglądami niż przy benzyniaku.
Na przeglądach trzepią niektóre ASO - i o ile dobrze słyszę, to w innych markach bywa podobnie, tzn. niektóre zakłady w danej sieci biorą więcej (czasem dużo) niż średnia. Raczej świadczy więc to o konkretnym serwisie, a nie o marca - wszystko jedno, Dacia, Skoda czy Mercedes...
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-07-09, 19:44
laisar, w przypadku chevroleta tak dokładnie jest. Można bardzo ogólnie założyć że w dużych aglomeracjach (a już na pewno w stolicy) jest zdecydowanie drożej, ale trzeba zawsze porównywać ceny... różnice mogą być nawet powyżej 200zł za samą robociznę
Wysłany: 2011-07-09, 22:22
mrówa, ciekawe za co tyle chciał... ja za swój zapłaciłem 630zł po 1 roku licząc z odgrzybianiem klimatyzacji, o takiej kwocie pierwsyz raz słyszę (max 800-850zł w stolicy z tego co na forum chevroleta pisali)
Wysłany: 2011-07-10, 12:23
mrówa, albo coś pomyliłaś albo koleś leciał w kulki totalnie. Nikt kogo znam osobiście/z forum nie zapłacił tyle za przegląd aveo, a za przeglądy służbowych cors też firma zdecydowanie mniej płaciła
mrówa, albo coś pomyliłaś albo koleś leciał w kulki totalnie. Nikt kogo znam osobiście/z forum nie zapłacił tyle za przegląd aveo, a za przeglądy służbowych cors też firma zdecydowanie mniej płaciła
Tak jak mówiłam, włosy mi dęba stanęły (tym bardziej w obliczu 380zł usłyszanego u dealera dacii). Fakt był taki, że to był nowy sprzedawca, dopiero co zatrudniony i mógł coś pomylić. Dzięki temu skutecznie odstraszał klienta Na jazdę próbną zabrał sparkiem, bo aveo nie mieli. Nawet nie potrafił powiedzieć, czym różnią się napinacze pirotechniczne od zwykłych...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum