nie kapuję o co chodzi w tym wątku; większość podnieca się osiągnięciem niższego spalania o kilka dziesiątek l/100km niż fabryka podała, tak jakby jazda autem polegała i wymagała zwracania uwagi na takie naciskanie pedału gazu aby spalić jak najmniej paliwa, a nie na analizie sytuacji na drodze, bezpiecznym poruszaniu się, użyteczności auta i radości z jazdy; rozumiem tych którzy stwierdzili znacznie większe spalanie niż mówi norma na dane auto, bo wtedy faktycznie trzeba ustalić przyczynę takiego stanu rzeczy i wyeliminować go (styl jazdy, warunki eksploatacji czy też wada techniczna);
Większość się wcale nie podnieca, tylko po prostu raportuje warunki i spalanie - właśnie po to, żeby było wiadomo co jest normalne, a co od normy odstaje i jest sygnałem nieprawidłowości (technicznych albo umiejętności kierownika).
Natomiast przy okazji, od czasu do czasu pojawiają się różne wyskoki - ale w różne strony: i w dół, i w górę... (((;
laisar to samo miałem napisac, ale coś mi internet szwankuje i rozłącza co jakiś czas
Dodam tylko: na samym paliwie zaoszczędziłem jakieś 7 tys. zł (w porównaniu z przeciętną w MCV-kach dCi); dochodzą też inne oszczędności - jak sprzedawałem auto, to nawet hamulce były fabryczne (ponad 90 tys. km).
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-07-06, 00:34
Trasa Warszawa - Sejny ok 300km. Dwoje doroslych, dziecko, maly pies, dwa rowery na dachu, box, bgaznik wypchany na maxa. Predkosc 90-110, zazwyczaj nie przekraczalem 100km/h. 70% trasy klimatyzacja. Skasowalem kmputerek przy wjedzie na S8. Spalanie wyswielil 5.5-5.6 l/100km. Padał deszcz, troszke wiało. Czy wedlug Was to duzo/malo ? Liczylem, ze sie zmieszcze w 5 l/100 ;-(
norma .... mam takie samo auto ... tylko bez rowerow i boxa.... do 100km/h spala poniżej 5l/100 ....... jak powyżej ( nie dużo oczywiście) to spala powyżej 5l/100 .... .... te samochody sa takie same .... robi je fabryka .... .... mają takie same wady i zalety i spalanie ..... a różnice wynikają z różnych warunków eksploatacji i ew. stanu technicznego
Ostatnio zmieniony przez kakus 2011-07-06, 06:14, w całości zmieniany 4 razy
Mi w Loganie 1,6 8V przy takim teście (minimalnie szybciej, licznikowe 70 na 5 biegu) wyszło kiedyś równe 4l. Wiem, Logan był lżejszy
I ma Cx mniejszy o 0,02, i powierzchnię czołową też - ale mimo wszystko trudno mi uwierzyć w te 4 L... No chyba że z górki i z wdupewindem (;
Nie było to z górki, wdupewindu też brak.
Sprecyzuję jeszcze warunki. Jadąc te 70 km/h (licznikowe) skasowałem licznik średniego spalania, po przejechaniu około 20 km odczytałem wynik. Nie było żadnego wyprzedzania, hamowania, stania na światłach, po prostu równa jazda ze stałą prędkością. Jak nie chcesz, to nie wierz ale jeszcze raz napiszę że było to równie 4 l.
W normalnej trasie gdzie trzeba było stanąć na światłach, coś wyprzedzić itp przy licznikowym 90-100 (gdzie było można, jak były ograniczenia to jechałem ograniczenie + 10-15) wychodziło mi spalanie na poziomie 5,3 - 5,5, a średnia prędkość z całej trasy na poziomie 60 - 65.
I oczywiście we wszystkich testach bez klimy, choćbym chciał, to nie miałem czego włączyć
Ostatnio zmieniony przez marekwoj 2011-07-06, 07:23, w całości zmieniany 1 raz
Czy wedlug Was to duzo/malo ? Liczylem, ze sie zmieszcze w 5 l/100 ;-(
Bardzo dobre spalanie... Gdybyś nie miał na dachu rowerów i boxu to spalanie spokojnie z 0,5l mniejsza, kolejne 0,5l to może być klima ;)
Ja Kangoo Express (blaszak 2 osoby) z tym samym motorem bylem w trasie Ciechanów-Kolobrzeg, klima jakieś 40%, prędkości przepisowe, dwie osoby i tylko dwie duże torby na pace, spalanie 4,8l/100km :)
Scenic II 1,9 dCi trasa Warszawa-Kraków klima 70%, prędkości w jedną stronę do 130 km/h, wracaliśmy w dużo gorszych warunkach do 110km/h, dwie osoby, dwie torby podróżne i wyszło 6l/100km :)
Dodam ze przez 40km lało gdzie wycieraczki zasuwaly na 3 biegu.
Dane z kompa.
Wilgoc na zewnatrz i to mocna kaluze itp na odcinku 120km spalanie srednie wynosilo 3,2l ale pozniej skoczylo i silnik zagrzal sie do 4 kresek i dlatego spalanie poszlo do gory.
_________________ Przede wszystkim przestronnosc w aucie co dajeLodgy i MCV w dobrej cenie ;)
Stan licznika 115,000 i koniec
Lodgy 120000km i rośnie
witam dziś puknęło 7000km spalanie 5.45l/100 jechaliśmy w 5 osób, bagażnik na maksa klima pawie cały czas, niby trasa 400 km przejechane 7godzin
jesteśmy całkiem zadowoleni ze spalania
Marka: Dacia
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Paź 2010 Posty: 1103 Skąd: Mikołów
Wysłany: 2011-07-11, 05:45
wczoraj przejechałem trase Mikołów-Świerklaniec prędkości w trasie nie przekraczałem 90km/h raczej spokojna jazda efekt spalanie 3.7L/100km jak ja lubie takie cyferki
_________________ Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
Duster 1,6 benzyna - średnia z całego okresu od zakupu (około 9000 km) - 7,3 litra/100 km, prędkość średnia wg kompa - ok. 55 km/h. Użytkowanie - codziennie do pracy 30 km (dom - praca - dom) 20 km poza miastem, 10 km przez miasteczka (piesi, rowerzyści, traktory i inne atrakcje), do tego co tydzień jakieś dłuższe wyjazdy rzędu 100 - 300 km (miasto - trasa po 50 %, w tym trochę kręcenia się po Waw-ce) W zimie ogrzewanie, jak ciepło to klima (sporo jazdy z małymi dziećmi, więc komfort termiczny musi być) Jazda raczej spokojna, bez szaleństw, choć jak rano śpieszę się do roboty, to trochę poganiam W sumie pali mniej niż się obawiałem.
Ostatnio zmieniony przez treblig1974 2011-07-11, 07:00, w całości zmieniany 1 raz
W warunkach drogowych na moich trasach kres dolny to 6,7 L/hkm
Eplusie, gdzie Ty masz takie drogi, że można zejść do 6,0 L/hkm.
Przepraszam, że dopiero teraz - post był zmieniany i nie jest wtedy zgłaszany jako nowy.
Pomiar był w całkowicie nierealnych warunkach - na drodze czwórce, gdzieś między Dębicą a Lubziną, lotny start i skasowanie licznika. Jakikolwiek mijany rower albo podjazd powodował natychmiastowy wzrost średniej o 0,1..0,2.
Marka: Ford
Model: Focus III
Silnik: 1.6 EB 150KM
Rocznik: 2013 Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Paź 2010 Posty: 150 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-07-11, 19:17
treblig1974 napisał/a:
W sumie pali mniej niż się obawiałem.
Masz dosyć relaksującą charakterystykę przebiegów. Trasa plus wioski, które są i tak sto razy lepsze, niż stanie w miejskich korasach. Auta to lubią ;)
Auto w okresie docierania przejechano niecałe 2 700 km. Przebiegi bardzo podobne 50% poza miastem, 40% MIASTO, 10% teren. Tryb 4X4, średnia prędkość dla wszystkich paliw według wskazań komputera 42 km/h.
Wniosek jednoznaczny najbardziej ekonomicznym paliwem pomimo najwyższego kosztu 1 litra 5,39 PLN w moim przypadku to V-Power. Zaskoczył mnie bardzo słaby wynik z paliwem Ultimate i Dynamics.
Ostatnio zmieniony przez chriskb 2011-07-14, 18:12, w całości zmieniany 2 razy
Ja miałem wrażenie, że na Ulimate więcej mi zżera niż na zwykłej 95,
najlepsze spalanie wychodziło mi na 95 na Lotosie
w cyklu miesznym 40% trasa 60 % miasto na krótkich odcinkach,
ok. 7,3-7,5 l/100 km.
a tak się kształtuje spalanie u mnie za okres przeszło roku,
Statystyki pojazdu
Ilość przejechanych ogółem kilometrów 9256,00
Średnie zużycie paliwa za wybrany okres 10,195
Sumaryczna ilość zatankowanego paliwa Pb95 - 550,58 litrów
Pb98 - 54,54 litrów
Ultimate98 - 194,35 litrów
Vpower - 137,18 litrów
VpowerRacing - 10,02 litrów
Dynamic98 - 31,48 litrów
Koszt przejechania dystansu 100 km 48,37 zł
w zimie potrafił mi łyknąć 13,5 l/100
przy czym jeżdżę głownie miasto i to bardzo krótkie odcinki 3-12 km.
Parametry pojazdu
Marka: Seat
Model: Ibiza
Rok produkcji: 1991 r.
Moc silnika: 75 KM
Przyspieszenie: 12.7/100 km/h
Rodzaj paliwa: Pb95
Spalanie:
całkowite: 10,195
Średnie spalanie z ostatniego tankowania:
tryb miejski: 9,880
tryb na trasie: brak danych
tryb mieszany: 7,480
Ostatnio zmieniony przez pietrass 2011-07-13, 13:24, w całości zmieniany 1 raz
Niestety możliwe, są duże rozbieżności pomiędzy paliwami. Ja używam ON od ponad 10 lat i w ostatnim Mercu CDI miałem wahania do 1 litra pomiędzy rożnymi paliwami. Oczywiście przeprowadzenie takiego testu warunkach nie laboratoryjnych a w normalnej jeździe obarczone jest dużym błędem (styl jazdy, warunki drogowe, warunki atmosferyczne), niemniej jednak w trakcie mojego testu miałem powtarzalne warunki drogowe, aczkolwiek na paliwie V-Power jechałem 6 godzin w deszczu, co zdecydowanie mogło wpłynąć na poziom spalania nawet wtedy, gdy średnia szybkość była porównywalna.
Dla mnie najważniejsze jest to aby na jednym tankowaniu zrobić jak najwięcej kilometrów i ten test wykazał jednoznacznie jakie paliwo będę używał w mojej DD i jednocześnie podzielić się z uczestnikami Forum moimi doświadczeniami.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez chriskb 2011-07-14, 18:10, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 12 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1396 Skąd: Kępno
Wysłany: 2011-07-14, 13:54
Ja też od dawna odnoszę wrażenie że paliwa Shell są najlepsze z mi znanych. Niestety, najbliższa mi stacja shell-a jest 25km od mojego miejsca zamieszkania i niespecjalnie jest mi po drodze tam tankować :( ON "uszlachetniany" na innych stacjach omijam szeroki łukiem bo zawsze spalanie wychodzi wyższe :/
Przetestowałem na DD spalanie paliw o liczbie cetanowej 55 i oto wyniki:
Niemożliwe, aby na jednym paliwie było 5,59 a na innym 7,51. Jeśli już jakieś różnice wystąpią, to nie spodziewałbym się więcej niż 0,1 l/100
Nie, no bez przesady. Również nie uwierzę w coś takiego, tym bardziej, że sprawdzałem różne paliwa (2 dieslami przejechałem prawie 200 tys. km w 6 lat) i w naprawdę porównywalnych warunkach zauważałem różnicę rzędu 0,1 l/100 km.
Ja też od dawna odnoszę wrażenie że paliwa Shell są najlepsze z mi znanych. Niestety, najbliższa mi stacja shell-a jest 25km od mojego miejsca zamieszkania i niespecjalnie jest mi po drodze tam tankować :( ON "uszlachetniany" na innych stacjach omijam szeroki łukiem bo zawsze spalanie wychodzi wyższe :/
Z wyjątkiem Nowego Sącza Zawsze na ich zwykłym ON miałem większe zużycie o 0,2 l/100 km.
Ja jednak uważam, że różnicę na benzynce mogą być większe, a często to stwierdzają też osoby, które jeździły np. do Niemiec, że na ichnim paliwie jakoś autko miało większy zasięg i mniejsze spalanie.
Co do shella tankowałem na dwóch różnych stacjach, bo obie mam dość bliżej i zauważyłem różnicę w spalaniu pomiędzy nimi (jakości paliwa z tych stacji). Uważam, że po prostu paliwo jest bardziej lub mniej chrzczone, do tego pistolety zwykle mają mieć błąd + lub minus, ale jakoś zawsze ich błąd jest na niekorzyść klienta więc później mamy kiepskie spalania.
Wprowadzam poprawkę ze spalaniem (rzeczywiście dopiero teraz zobaczyłem, że się pomyliłem) przejechane 2 688 km i spaliłem niecałe 177 l paliwa, średnie spalanie 6,57. Poprawiłem wyniki testu w poprzednim poście. Mimo wszystko nadal potwierdzam, że paliwo V-Power wykazuje się najbardziej ekonomiczne.
Przepraszam, że wprowadziłem w błąd moimi pomyłkowymi obliczeniami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum