Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Rozważania o emeryturze.
Autor Wiadomość
Beckie 

Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2008
Wersja: Arctica 5 os.
Wysłany: 2011-08-08, 20:05   

OradeaOrbea, pytam bo...
Weźmy taką np. Maltę. Znajoma zarzucała nas zimą kolorowymi fotkami: zielone łąki, błękitna zatoka itp. Ale jak przyjrzeć się bliżej, to różowo nie jest... A nawet strach sie bać. :-(

jan ostrzyca 

Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE
Wysłany: 2011-08-09, 05:44   

A co tam na giełdach i w III filarach?
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km

OradeaOrbea 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 4x2
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate
Wysłany: 2011-08-09, 13:27   

Beckie napisał/a:
Weźmy taką np. Maltę. Znajoma zarzucała nas zimą kolorowymi fotkami: zielone łąki, błękitna zatoka itp. Ale jak przyjrzeć się bliżej, to różowo nie jest...

Jak pewnie w każdy kraju. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Ja w swoim poście chciałem tylko pokazać, że są ludzie, którzy postanowili dosyć radykalnie i nieszablonowo (jak na polskie realia) żyć - i im to wychodzi ;-)

krakry1 napisał/a:
A zawsze myślałem, że Afroamerykanie są tylko w USA ... ale widzę, że także występują w UK w Birmingham.

Jak to u Kazika w 12 groszach było? "Okazało się, że pastor King nie był Murzynem. Ani czarnym - on był Afroamerykaninem". Ech, ta poprawność polityczna :roll:

TAXI AIRPORT napisał/a:
Chyba ci się kolego coś pomyliło. Sam w lipcu 2005 roku przechodziłem rekrutację na kierowcę autobusu w Warszawie do pracy w Travel West Midlands w Birmingham. Na 100 osób przeszło tą rekrutację góra 5-10 osób w tym ja. 95% odpadła bo nie rozumiała co kierownik zajezdni Afroamerykanin mówił do nich. Potem był test jazdy autobusem po Warszawie ale tylko dla tych co przeszli testy językowe. Żeby skończyć dywagację o inteligencji kierowców i taksówkarzy to mam wykształcenie wyższe zawodowe na wydziale ekonomicznym o specjalności informatyka ekonomiczna i komunikatywnie znam angielski. Transport to moja pasja tak samo jak komputery i marketing w sieci.

ZTCW, łatwiej było znaleźć pracę jako kierowca bezpośrednio na miejscu, niż poprzez rekrutację w Polsce. Takie było "ssanie" po otwarciu rynku pracy na Wyspach na kierowców m.in. z Polski. W Arrivie, Lothianie, London United, czy we wzmiankowanym przez Ciebie Travel West Midlands (obecnie to National Express).

Co do inteligencji szeroko pojętych kierowców - jak w każdej grupie, zdarzają się odchyłki w jedną i drugą stronę (in plus i in minus), ale większość ludzi w danej grupie reprezentuje pewien zbliżony poziom. Z tego co piszesz (90-95% polskich kierowców którzy jeszcze na rekrutacji w Wawie odpadli bo nie rozumieli co się do nich mówi) - wyłania się taki a nie inny obraz polskich zawodowych kierowców. Choć oczywiście są wyjątki - co tu dużo szukać, po naszym Krakowie jeździ na taksówce słynny pan Julek, który ma dwa fakultety i trzy naprawdę DUŻE firmy w swoim CV. Ot, życie.

My tu gadu gadu, a Pan Franek staje się Drogim Panem Frankiem :cry: - SZCZEGÓŁY

jan ostrzyca 

Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE
Wysłany: 2011-08-11, 10:32   

A co tam na giełdach i w funduszach emerytalnych?
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km

benny86 

Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009
Wysłany: 2011-08-11, 10:36   

Na giełdach czerwono, chyba zainwestuję z 3-4tysiaki w perspektywie 2-3 lat na pewno się zarobi.
Fundusze - na papierze tracą, co wyniki z notowań giełdy, de facto stracą dopiero gdy sprzedają posiadane akcje. Inna rzecz, że nie muszą tego robić w najbliższej przyszłości, a większość składek z II filaru poszła do ZUSu (w mojej ocenie - z deszczu pod rynnę, ale to tylko moja ocena)

koniu 

Marka: Lancia
Model: Ypsilon
Rocznik: 2016
Wysłany: 2011-08-12, 10:12   

Ja już dawno się pożegnałem ze swoją emeryturą, choć dopiero 30 na karku ... uważam, że państwo mnie okrada chcąc na siłę "uszczęśliwić" ... życzyłbym sobie, aby moja biedna pensja trafiała do mnie jako brutto, a ja miałbym sam sobie wszystko opłacić zgodnie z prawem. Na emeryturę bym nie dał z tego ani grosza - sam bym sobie to zainwestował i o niebo lepiej na tym wyszedł. Aktualnie inwestuję powoli w nieruchomości, które zamierzam oddać pod wynajem i żyć na rachunek najemców - wtedy emerytura nie będzie mi potrzebna ;-) trzeba kombinować, takie czasy ... nie rozumiem tylko ludzi pokroju ostatnio wspomnianego w radiu złodzieja 2 mln PLN, który wszystko w kasynie przewalił :shock:

benny86 

Marka: Chevy
Model: Aveo
Rocznik: 2009
Wysłany: 2011-08-12, 12:51   

koniu napisał/a:
nie rozumiem tylko ludzi pokroju ostatnio wspomnianego w radiu złodzieja 2 mln PLN, który wszystko w kasynie przewalił

nałóg taki sam jak alkohol czy dragi, ostatnią koszulę sprzeda, rodzinę okradnie żeby tylko zagrać kolejną partyjkę...

ajax 

Marka: Daćka i "łopel"
Model: Duster 4X4
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate
Wysłany: 2011-08-13, 12:16   

krakry1 napisał/a:
A zawsze myślałem, że Afroamerykanie są tylko w USA ... ale widzę, że także występują w UK w Birmingham. ;-) :-P :mrgreen:

Są jak widać też afroamerykanie odmiany anglosaskiej :mrgreen:

Odpowiedz do tematu