Już przy okazji wątku o głębokości brodzenia miałem ogłosić konkurs, kto pierwszy Dustera:
- utopi w wodzie przy przeprawie
- utopi w błocie na polnej drodze
- wydachuje w terenie (bo na szosie ktoś już wydachował na łosiu)
- wykapotuje w terenie przez łeb
- albo przez kufer (kuper).
Tylko za biedny sam jestem na fundowanie nagród. Może RP zasponsoruje? Motto konkursu np. "Dokonać niemożliwego".
Zainteresowałem się tym tematem ale w inny sposób. Jako że mam samsunga galaxy s2 poszukałem na android markecie aplikacji o podobnym działaniu. Jest ich kilka, nawet darmowych. Ściągnąłem dwie jedna to Inclinometer lite a druga Saab PhoeniX. Fajna sprawa.
Ostatnio zmieniony przez akofreda 2011-11-26, 18:43, w całości zmieniany 1 raz
wydachuje w terenie (bo na szosie ktoś już wydachował na łosiu)
Jeżeli myślisz o tym białym, to nie był to "łoś" - w sensie przewrócenia się auta z powodu zbyt ostrego zakrętu - a auto dachowało ponieważ wpadło do rowu.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-11-26, 17:55, w całości zmieniany 1 raz
A ja znowu próbowałem sił w terenie. Tym razem przy padającym deszczu. Autko całkiem fajnie dawało sobie radę, no ale były sytuacje, że bez 4x4 nie dało rady przejechać bez wyciągarki...
To się nie liczy - chodzi o to, żeby się zakopał w błocie po dach.
A ten, który wydachował, to (jeśli dobrze pamiętam) uwierzył w M+S na oponach (tak przynajmniej wynikało z powitalnego postu). Niech to przemyślą ci, którzy chcą zaoszczędzić na zimówkach. Podobne wnioski wyciągnęli Rumuni, którzy komentowali ten filmik (ciekawe, skąd wiedzieli, że to 4x2 na letnich kapciach).
Ostatnio zmieniony przez eplus 2011-11-26, 20:48, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-11-26, 20:44
Kumpel ma coś w podobnego w hyundaiu galoperze, ale to lipa... Jak leżał w rowie pokazywał przechylenie 180, a to raptem 90 było (leżał na prawej stronie)
Miałem taki przechyłomierz w jeepie, lipa to i w niczym sie nie przydaje bo, przy powolnej jezdzie w terenie, zanim auto sie przewroci kierownik juz dawno bedzie mial mokro w spodniach i to w sumie powinno stanowic ostrzezenie
_________________ Jeep ZJ 5.2 V8, to był super samochód.
Kumpel ma coś w podobnego w hyundaiu galoperze, ale to lipa... Jak leżał w rowie pokazywał przechylenie 180, a to raptem 90 było (leżał na prawej stronie)
Podobno gdy auto zatrzymuje się na drzewie, to szybkościomierz zatrzymuje się na 170. Być może przewrócił się przez dach, a przechyłomierz miał funkcję "peak and hold".
A mokro to można mieć na plecach, w spodniach to już za późno.
Ostatnio zmieniony przez eplus 2011-11-27, 11:52, w całości zmieniany 1 raz
Mam tańszy patent. Koszt poniżej 1 PLN
Potrzebne materiały:
1/. 0,5 m nitki - materiał i kolor dowolny
2/. 3-4 cm bieżące taśmy klejącej
3/. stary gwóźdź lub wkręt
Instrukcja montażu:
1/. do dowolnego końca nitki (pkt 1) przywiązać gwóźdź/wkręt (pkt3)
2/. za pomocą kawałka taśmy (pkt 2) przykleić do dowolnego gładkiego miejsca w okolicach kierowcy (sugerowane miejsca to górna część przedniej szyby lub lampka. Można ewentualnie przywiązać nitkę do lusterka (obniżymy koszty o kawałek taśmy)
UWAGA! - przyklejamy/przywiązujemy drugi koniec nitki. Nie ten gdzie jest przywiązany gwóźdź/wkręt. Działa tylko przy tych ustawieniach
Czas wykonania: zależnie od umiejętności manualnych od 2 do 10 minut
Urządzenie zawiera także ograniczony ostrzegacz akustyczny (jak stuka w szybę to masz prze/wałkę na dziób)
UWAGA!!!!! Pomysłodawca nie przyjmuje żadnych reklamacji, nie udziela żadnych gwarancji, nie bierze na siebie żadnej odpowiedzialności zarówno za działanie/niedziałanie urządzenia jak i za wyrządzone/niewyrządzone szkody (zupełnie jak Microsoft)
Ostatnio zmieniony przez ajax 2011-11-27, 18:25, w całości zmieniany 1 raz
No, no, Bajer z Yorkshire!
Jest to wyposażenie absolutnie niezbędne, nawet w "plaskaczu" http://www.joemonster.org/filmy/3285/Szkoda_Skody
A zamiast klinometru założyć sztuczny horyzont. może być, np w miejscu jak na obrazku
szt_horyzont_żart.jpg W miejsce tego okropnego ;-) znaczka
Plik ściągnięto 14399 raz(y) 37,11 KB
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2011-11-27, 19:06, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum