4x2 ma zdaje się taki sam zbiornik jak reszta daciek - więc: 50 L to jest oficjalna zaprojektowana pojemność użytkowa, uwzględniająca rozszerzanie się paliwa podczas upałów oraz skraplanie oparów. Nie uwzględnia objętości rury dopływowej, przewodów paliwowych, odpowietrzników itp.
Natomiast realna, fizyczna pojemność to nieco ponad 60 L plus wszelkie rury, rurki i przewody - używanie których grozi jednak utratą zdrowia, kalectwem, śmiercią albo czymś jeszcze gorszym d: Tzn. jest po prostu głupie, bo instalacja nie przewiduje takiego sposobu działania. I być może wytrzyma takie traktowanie, ale ile by nie było marginesów bezpieczeństwa, to równie dobrze może nie wytrzymać - wypadki i awaria czasem się przecież zdarzają.
Zbiornik 4x4 ma nieco inny kształt ze względu na wał napędowy i nie wiadomo jaka jest jego realna pojemność i czy inna niż w pozostałych modelach - ale objętość użytkowa jest taka sama: 50 L.
U mnie maksymalny zasięg na jednym tankowaniu jaki odważyłem się przejechać to tylko 673 km a zużyłem na to 42,66 litra paliwa do drugiego odbicia (jak zwykle tankuję). I zapaliła mi się rezerwa a wg komputera zużyte było 47 litrów i nie wytrzymałem nerwowo.
Za to maksymalne tankowanie to 45,57l (do drugiego odbicia).
Ale mam nadzieję, że jak teraz zrobi się cieplej to i zasięg mi wzrośnie przy spadku zużycia.
Ostatnio zmieniony przez wojtek_pl 2012-03-23, 21:21, w całości zmieniany 1 raz
Mi bardzo doskwiera ten maly zasieg - chcialoby sie z 15-20 litrow wiecej w baku - widzieliscie moze na jakichs forumach informacje o mozliwosci powiekszenia pojemnosci?
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-03-23, 21:29
RnR napisał/a:
widzieliscie moze na jakichs forumach informacje o mozliwosci powiekszenia pojemnosci?
Mówisz konkretnie o daciach czy ogólnie o możliwości montażu większego zbiornika paliwa?(bo tylko w ten sposób można go powiększyć?)
Ja widziałem jak koleś do passata b5 tdi nalał 112litrów ON, po prostu miał większy bak założony kosztem bagażnika - ale wszystko dość estetycznie zabudowane, obite tapicerką itp. Obawiam się jedynie że to na bakier z literą prawa, a wtedy nawet deklarowany przez właściciela zasięg 2150km nie cieszy
U mnie zazwyczaj po 1000-1050km zapala się rezerwa więc tankuję do pełna ale normalnie - do pierwszego odbicia. Dodam że 95% mojej jazdy to trasa ze spokojną jazdą
u mie pierszy tysiac 7,0l a teraz po zrobieniu jeszcze paru stowek...spadlo do 6,8l....ale 90% to trasy poza miastem od 80-160 km...no i dodatkowo naped 4x2...
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-04-01, 22:27
Paweł1 napisał/a:
U mnie spalanie w Dusterze wynosi 12 l/100 miasto.Myślę,że trochę za bogato,trasa zszedłem na 8,7.
Nie wiem czy to normalne spalanie,jak u Was?
sądzę,że jest to w granicach normy - Duster w mieście lubi wypić
Mój Dusterek (1,6, 4x4) , aktualny przebieg: 850km pali mi 10,7-11 l Pb - głównie miasto (mieszkam pod miastem, ale do miasta - blisko), średnia prędkość: 37 km/h - wszystko wg wskazań kompa. Jak ostatnio zatankowałam, wyzerowałam licznik i dojechałam do domu (jakieś 3-4 km, paskudne zakręty i ostro pod górkę) - to od razu mi skoczyło do 11,7l....
Nie umiem jeździć ekologicznie
Lubię jeździć "dynamicznie" - tzn szybko na obroty, szybko do "docelowej" prędkości ....
No i efekty widać (i czuć - w kieszeni ).
Chyba potrzebuję kursu z ecodrivingu dla silnika 1,6 16V...
_________________ Były: kaszlak,fiesta, Corolla, mercedes 190, laguna kombi, cherokee, musso (ble), był scenic RX4 , jest ford escape (4x4), i JEST: DUSTER (4x4)
Trochę jako ciekawostka - ostatnio podczas niewielkiej 40 km "trasy" wyzerował mi się licznik, zwany przez producenta komputerem pokładowym i po tym zdarzeniu spalanie przez większość jazdy komputer pokazywał w przedziale 6,0-6,1 l/100.
Nie powiem - spodobało mi się (nie wnikam w dokładność owego wynalazku).
Jak to w dacii - jest "wystarczająco dobra". Ergo, okolice tych 6 L/100km jak najbardziej są prawdziwe - to po prostu normalne spalanie dla auta poruszającego się płynnie w trasie z mniej więcej stałą prędkością 90-100 km/h [:
Chyba potrzebuję kursu z ecodrivingu dla silnika 1,6 16V...
kurs ecodrivingu w zasadzie cudów nie poczyni... Duster w tej wersji "lubi wypić" ale idzie wiosna, temperatury coraz wyższe to i apetyt mu trochę osłabnie...
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
kurs ecodrivingu w zasadzie cudów nie poczyni... Duster w tej wersji "lubi wypić" ale idzie wiosna, temperatury coraz wyższe to i apetyt mu trochę osłabnie...
Ale innym (z tego, co czytam) chleje mniej
Dar1962 napisał/a:
to bardzo mądry wynalazek, obniża ciśnienie krwi
Ale co (za wynalazek) - bo jakoś nie nadążam...
_________________ Były: kaszlak,fiesta, Corolla, mercedes 190, laguna kombi, cherokee, musso (ble), był scenic RX4 , jest ford escape (4x4), i JEST: DUSTER (4x4)
okolice tych 6 L/100km jak najbardziej są prawdziwe - to po prostu normalne spalanie dla auta poruszającego się płynnie w trasie z mniej więcej stałą prędkością 90-100 km/h [:
Obawiam się, że nawet Fiat 126p w tych warunkach spali więcej. A Duster - 9,0...10,0 l/100km.
No niech Wam będzie, że dla dustera te 6 litrów jest przy 80 km/h - w kwestii zasadniczej zbyt wiele to nie zmienia: spokojna, płynna jazda do klucz do niskiego zużycia paliwa, a komputerek pokładowy jest na tyle prawdomówny [:
Wysłany: 2012-04-03, 16:12
Joanka napisał/a:
Ale co (za wynalazek) - bo jakoś nie nadążam...
błąd w oprogramowaniu resetujący tzw komputer i zerujący co jakiś czas wskazania zużycia paliwa
Droga Koleżanko - na duże spalanie tylko jeden sposób - lekka nóżka i nie przekraczać setki - przy okazji pozdrawiam "bliźniaka"
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-04-03, 16:16, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2012-04-03, 16:14
eplus napisał/a:
Fiat 126p w tych warunkach spali więcej. A Duster - 9,0...10,0 l/100km.
od razu mi lepiej - mam auto, które pali jak maluch
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum