Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-12-01, 15:31
fabrycznie - czyli DD 2x4 - bo tylko do tej wersji na razie fabryka montuje instalacje i nic nie wskazuje na to że coś się zmieni. W 4x4 można wybór jest znacznie większy - w tym wielkość zbiornika
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-12-01, 15:32, w całości zmieniany 1 raz
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Instalacja lpg w innym serwisie, niz Daciowskim, nie przekresla gwarancji Dacii na mechanike, jest jedynie wzmianka o sytuacji, w ktorej doszlo do usterki z winy "cudzej" instalacji gazowej.
Ponadto instalacja gazowa ma rowniez osobna gwarancje producenta, takze jezeli odpukac cos by sie stalo z silnikiem, to mozna probowac pociagnac do odpowiedzialnosci producenta lpg.
Nie jestem mechanikiem, ale bedac optymista wydaje mi sie (albo mam taka nadzieje;)), ze auto podczas pierwszych 2 lat gwarancji nie nawali od strony mechanicznej przy srednim rocznym przebiegu 15.000 km, no chyba, ze zamontujemy lpg u Henka w garazu pod blokiem;). Takze nie wydaje mi sie, zeby instalacja lpg w ASO miala wiekszy sens, ja zamontowalem u niezwiazanego z nimi gaziarza i jak narazie jestem zadowolony.
czyli co zamawiając w salonie wersję z LPG silnik jest fabrycznie zmodyfikowany tzn przystosowany do spalania gazu a jeśli zamawiamy montaż w serwisie to już nie
i jak to się przekłada na żywotność tych silników jest to jakoś zauważalne dla zwykłego użytkownika
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2012-12-12, 21:32
SE-MEN napisał/a:
czyli co zamawiając w salonie wersję z LPG silnik jest fabrycznie zmodyfikowany tzn przystosowany do spalania gazu a jeśli zamawiamy montaż w serwisie to już nie
i jak to się przekłada na żywotność tych silników jest to jakoś zauważalne dla zwykłego użytkownika
Dodatkowe info:
1. zamawiając fabryczny lpg nie masz wyboru butli-dostajesz 53l.,
2. sterownik lpg jest zablokowany tj. ma wpisane ustawienia, których nie można zmienić, nawet ASO nie posiadają odpowiednich programów, mogą co najwyżej odczytać ustawienia,
3. niezależne serwisy nie dotykają tych instalacji,
4. każda część do lpg jest sprowadzana z centralnego magazynu-czas oczekiwania min. 10 dni,
5. praca fabrycznego lpg różni się od niefabrycznego - przeskok na lpg znacznie szybszy,
6. montaż w komorze znacznie staranniejszy,
7. regulacja zaworów po 120.000 km,
8. przeglądy lpg co 20 tys. jak dla całego wozu,
7. rzadsza wymiana filtrów lpg,
8. brak komputera,
9. spalanie lpg dokładnie jak w instrukcji.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Cześć,
postanowiłem odgrzać trochę temat, bo interesuje mnie DD z fabrycznym podtlenkiem gazotu.
Byłem ostatnio w salonie Dacii w Warszawie i konsultant powiedział mi, że nie ma żadnych różnic w przypadku fabrycznie montowanego gazu i tego dokładanego w salonie. To taki sam silnik bez żadnych wzmocnionych elementów pod gaz.
To jak to do licha jest? Sprzedawcy niedoinformowani?
Jakie elementy w silnika są wzmocnione/dostosowane do gazu w przypadku opcji z fabryczną instalacją LPG?
również na ostatnim przeglądzie (kilka dni temu) rozmawiałem na ten temat w serwisie i również stwierdzono, że w Dusterach z fabryczną instalacją LPG silniki nie są w jakiś sposób dostosowywane do zasilania LPG... jeżeli to prawda to jest to dla mnie dobra wiadomość ...
Czy ktoś się spotkał z taką sytuacją w Dusterze z fabryczną instalacją : Dziś po krótkiej jeździe do pobliskiego kościoła i powrocie, kiedy samochód nie zdążył się nagrzać po kilku godzinach postoju na podwórku Ruszyłem do miasta na zakupy , nie dało się włączyć lpg , mimo 4 cegiełek temperatury . Klikanie kilkukrotnie przycisku nic nie dawało , cały czas paliła się tylko pomarańczowa lampka .
Po przejechaniu ok 20 km postawieniu samochodu na ok 5 min (nie zdążył ostygnąć ) , lpg załączyło się automatycznie i już problemu tego nie było . Jednak sam fakt mnie zaniepokoił , i nie wiem czy jechać z taką drobnostką do ASO bo mam 50 km . Licznik lpg nie działa ale to da się przeżyć , tzn pokazuje zawsze pełną butle albo pustą .
Za 1500 km mam przegląd na moje jeżdżenie to jakiś miesiąc .
Wysłany: 2012-12-23, 18:21
nie znam się specjalnie na LPG ale jeśli był silny mróz, to , może coś tam z lekka zamarzło?
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-12-23, 18:22, w całości zmieniany 1 raz
jeżeli za drugim razem problem nie wystąpił i jutro, pojutrze... się nie powtórzy to wizyta w serwisie specjalnie w tej sprawie chyba nie ma sensu w sytuacji gdy w najbliższej przyszłości masz zaplanowany przegląd... ja takich sytuacji nie miałem z tym, że moja instalacja nie jest fabryczna (co wg. mnie nie ma znaczenia)...
nie bronię "dobrodziejstwa" instalacji LPG w samochodzie ale przedmiotowe badania przeprowadzone były prawie dekadę temu na prostej jak to napisano instalacji, a 10 lat to sporo jeżeli chodzi o wdrażanie nowych technologii, zresztą w opisie badań zawarto stosowną treść o innych zachowaniach w przypadku zastosowania nowoczesnych instalacjach...
u mnie wczoraj przestal zalaczac sie gaz. po nagrzaniu silnika probuje sie przelaczyc ale tylko pyka sygnal dzwiekowy i jak przelacza na benzyne to jade. co moze byc nie tak?jakis czujnik mogl pasc?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum