Proszę mi powiedzieć jak kształtują się ceny za przegląd po 2 latach w mojej sanderce i gdzie polecacie go zrobić w małopolsce lub na śląsku?Pytałem u pietrzaka Świętochłowicach i z własnym olejem bo na tyle się tylko zgodzili co mnie dziwi bo jak tu piszecie to prawie w każdym serwisie dopuszczają własne materiały cena okolo 450 pln. Chyba dość sporo z tego co czytam tu na forum.
Marka: Dacia
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Paź 2010 Posty: 1103 Skąd: Mikołów
Wysłany: 2013-01-23, 21:44
pol34 napisał/a:
Proszę mi powiedzieć jak kształtują się ceny za przegląd po 2 latach w mojej sanderce i gdzie polecacie go zrobić w małopolsce lub na śląsku?Pytałem u pietrzaka Świętochłowicach i z własnym olejem bo na tyle się tylko zgodzili co mnie dziwi bo jak tu piszecie to prawie w każdym serwisie dopuszczają własne materiały cena okolo 450 pln. Chyba dość sporo z tego co czytam tu na forum.
Przez tel jest inna cena a w rzeczywistości inna ja zapłaciłem dokładnie po 2lata/20tys 276zł z rabatem 10% swój miałem olej,filtr a filtr przeciwpyłkowy sam wymianiełem
_________________ Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
Przez tel jest inna cena a w rzeczywistości inna ja zapłaciłem dokładnie po 2lata/20tys 276zł z rabatem 10% swój miałem olej,filtr a filtr przeciwpyłkowy sam wymianiełem
Właśnie wracam z serwiu od Pietrzaka samochód zostawiony w naprawie skrzyni biegów i przegląd po dwóch latach z własnymi materiałami 185 zł bardzo miła obsługa ale zobaczymy ja przejdzie naprawa skrzyni biegów.Dzięki za informacje.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2013-01-25, 17:57
Jestem świeżutko po przeglądzie mojego bazaltowego DD 1,6 16V 4x4 (bez LPG), oto moje Wrażenia:
- przegląd po pierwszym roku eksploatacji (przy stanie licznika 7546)
-miejsce ASO Nazaruk Service Lublin ul. Abramowicka 45
-materiały eksploatacyjne (olej Elf Evolution 5W40, filtr oleju Paraflux,filtr kabinowy Valeo,uszczelka korka spustowego) własne zakupione przez net
-umówiłem się telefonicznie, auto przyjęto punktualnie, kopię zlecenie dostałem do ręki
-nie podawałem żadnych usterek ani niedomagań, bo ich po prostu nie było
-serwis nie wybrzydzał z tytułu dostarczenia im materiałów (są przyzwyczajeni)
-obsługa trwała około 1,5 godz + co najmniej 40 minut czekania na umycie i odkurzenie auta (robią to gratis ale nie mają własnej myjni, tylko w ramach jazdy próbnej jadą gdzieś w pobliżu i często czekają w kolejce) Mnie w tym czasie zaproszono do poczekalni dla klientów (duża plazma, w miarę wygodna sofa, bezpłatna kawa)
-obsługę można obserwować przez oszkloną ścianę
-pytano mnie czy życzę sobie zwrot wymienioanych materiałów
-nudząc się zwiedzałem salon - nowoczesny obiekt z dużą wystawą aut, obejrzałem Dokkera, Lodgy,nowe Sandero (zwykłe i Stepway) oraz z ciekawości nowe clio (stała też cała gama renault)
-w czasie mojej bytności z punktu wydawania aut dla klientów wyjechały dwie Dacie (nowe Sandero i DD) i zero renówek(pan Wojciech z Kunickiego działa sprawnie)
-auto wydano przyzwoicie umyte i odkurzone, bez żadnych zastrzeżeń co do stanu ani żadnych zaleceń na przyszłość
-pytałem w serwisie o problemy z napędem 4x4 ale stwierdzili,że nie mieli u siebie ani jednego takiego zgłoszenia
-pytałem o awaryjność cewek - w DD montowane są cewki Bosch (Sagemy dawno zaprzestali montować) i awaryjność tychże jest praktycznie żadna
-płatność - ciekawostka, na początku dowiedziałem się, że zapłacę circa 430 PLN za robociznę. Przed wystawieniem rachunku zacząłem z lekka molestować kierownika, że w innych aso są ceny bardziej konkurencyjne, że powinien mnie zachęcić jakoś do kolejnej wizyty itd. Ostateczna suma za robociznę opiewała na kwotę 380 PLN
-w międzyczasie pan ze stanowiska sprzedaży kusił mnie ofertą w postaci dodatkowej 2 letniej gwarancji (ograniczonej przebiegiem 100 tys km) czyli razem 5 lat za 499 PLN. Musiałem podjąć decyzję niemal od razu, bo za 5 dni autko skończy pełny rok i oferta stanie się nieaktualna za w/w kwotę. Po wywiadzie u serwisantów (stwierdzili, w tym modelu po kilkuletniej eksploatacji poddają się zwykle drobiazgi: końcówki drążka, stabilizatora, dobre zamienniki kosztują grosze,naprawa banalna i elementy te przy większym kilometrażu nie łapią się na naprawę gwarancyjną- są traktowane tak jak np opony czy akumulator) uznałem,że gra jest niewarta świeczki - z oferty zrezygnowałem
Wnioski:
- z obsługi jestem w sumie zadowolony, wszystko (za wyjątkiem mycia) poszło szybko, sprawnie i bezproblemowo,
-za obsługę mogę wystawić ASO 4+
-WARTO negocjować płatność za robociznę(gdybym nie pogadał, pewnie by mnie skasowali na te 430 PLN)
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2013-01-25, 23:52, w całości zmieniany 16 razy
Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate Pomógł: 4 razy Dołączył: 26 Paź 2011 Posty: 269 Skąd: spod Warszawy
Wysłany: 2013-01-25, 18:03
Dar1962 napisał/a:
-w międzyczasie pan z puntu sprzedaży kusił mnie ofertą w postaci dokupienia dodatkowej 2 letniej gwarancji (ograniczonej sumarycznym przebiegiem 100 tys km) czyli razem 5 lat za 499 PLN. Musiałem podjąć decyzję niemal od razu, bo za 5 dni autko skończy pełny rok i oferta stanie się nieaktualna za w/w kwotę. Po szczerej rozmowie z kierownikiem serwisu (powiedział,że to wywalanie kasy w błoto, bo w tym modelu DD po dłuższym kilkuletnim poddają się zwykle drobiazgi - końcówki drążka, stabilizatora, które mają dobre zamienniki kosztujące grosze - gra jest zupełnie niewarta świeczki - z super oferty zrezygnowałem
No kurde. To kto tym w końcu rządzi, RP czy dealer?
Ja próbowałem grzecznie kupić jakiś czas temu to się nie dało, bo nie. Bo już się skończyło.
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2013-01-25, 18:15
powiedziano mi, co następuje: przed upływem 365 dni od daty zakupu można dokonać przedłużenia gwarancji o kolejne 2 lata (czyli łącznie do 5) po uiszczeniu 499 PLN. Gwarancja ograniczona jest przebiegiem sumarycznym 100 tys km. Po upływie tego terminu nadal można przedłużyć gwarancję o ten okres ale bodaj za 1900 PLN
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2013-01-25, 18:16, w całości zmieniany 1 raz
- oferta się zmienia jak w kalejdoskopie...
- ja przed upływem roku (grudzień 2011 r.) zapłaciłem w ramach FNS za przedłużenie gwarancji o kolejny rok 950 pln (no cóż przedłużenie "spokojnego snu" kosztuje )
Wysłany: 2013-01-25, 19:21
TD Pedro napisał/a:
- oferta się zmienia jak w kalejdoskopie
to fakt - pan od Nazaruka mówił, że nie znają dnia ani godziny, bo RP co jakiś czas zmienia warunki, wprowadza czasem chwilowe promocje - zainteresowani muszą po prostu trzymać rękę na pulsie i dowiadywać się na bieżąco
Wysłany: 2013-01-25, 23:54
project2010 napisał/a:
zatem DZIŚ można, tak?
Dziś w Lublinie można - przynajmniej proponowano mnie do mojego egzemplarza - jak jest u ciebie, nie mam zielonego pojęcia
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2013-01-25, 23:56, w całości zmieniany 1 raz
Jestem świeżutko po przeglądzie mojego bazaltowego DD 1,6 16V 4x4 (bez LPG), oto moje Wrażenia:
- przegląd po pierwszym roku eksploatacji
-materiały eksploatacyjne (olej Elf Evolution 5W40, filtr oleju Paraflux,filtr kabinowy Valeo,uszczelka korka spustowego) własne zakupione przez net
Ostateczna suma za robociznę opiewała na kwotę 380 PLN
Wnioski:
- z obsługi jestem w sumie zadowolony, wszystko (za wyjątkiem mycia) poszło szybko, sprawnie i bezproblemowo,
-za obsługę mogę wystawić ASO 4+
-WARTO negocjować płatność za robociznę(gdybym nie pogadał, pewnie by mnie skasowali na te 430 PLN)
Powiedz - masz wyszczególnione co ile kosztowało?
Bo mnie za miesiąc też czeka pierwszy przegląd i też mam własne materiały..
Ale skąd wzięło się to 380 PLN??? Bo na nieobowiązkowym przeglądzie po 3000 km za samą wymianę oleju zapłaciłem 80 PLN (tylko robocizna).. Więc za co te pozostałe 300 PLN?
Wysłany: 2013-02-01, 14:27
keikan napisał/a:
Powiedz - masz wyszczególnione co ile kosztowało?
Bo mnie za miesiąc też czeka pierwszy przegląd i też mam własne materiały..
Ale skąd wzięło się to 380 PLN??? Bo na nieobowiązkowym przeglądzie po 3000 km za samą wymianę oleju zapłaciłem 80 PLN (tylko robocizna).. Więc za co te pozostałe 300 PLN?
-zestaw serwisowy z tego sklepu:
http://www.renault-czesci...3,211,164).aspx
62+16 za przesyłkę =78
olej (allegro) 84+20 przesyłka=104
razem materiały - 182
robocizna - 380 - przegląd po 1 roku
RAZEM - 562
plus stówa na paliwo w obie strony
te 300 to po prostu zarobek 2 panów mechaników z aso za to,że auto 2 godziny spędziło w hali serwisu,że je obejrzeli, wymienili olej i filrty, coś tam podłubali, coś posmarowali, umyli karoserię - wykaz czynności obsługowych obejmuje kilkadziesiąt pozycji w tym 90% zaczyna się od słowa "sprawdzenie". Ponieważ moje auto było w 100% sprawne i nie zgłaszałem żadnych usterek, więc się nie przepracowali
i jeszcze jedna sprawa - po roku zgodnie z książką powinno się zamienić koła przednie z tylnymi (bez krzyżowania) - pytano mnie czy mają to zrobić ale im nie kazałem bo nie widzę sensu. Jeżdżę na zimówkach a nie na okrągło na wielosezonowych. Wiosną sam sprawdzę stan tych Continentali i ocenię czy trzeba zamieniać - generalnie chodzi o to aby opony na bu osiach były zużyte w tym samym stopniu - dot. szczególnie 4x4
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2013-02-01, 14:35, w całości zmieniany 4 razy
Dostałem list z RRG wraz z ryczałtem serwisowym za 299 pln. Ryczałt o ile dobrze zrozumiałem się z serwisem przez telefon obejmuje przegląd roczny : materiały (motrio) wraz z robocizną. Jeżeli nic z eksploatacyjnych rzeczy nie będzie do wymiany, to za 300 pln mam przegląd z głowy . Czy któryś z kolegów/któraś z koleżanek robili już taki przegląd za 299 pln? I jeszcze jedno, czy materiały motrio, głównie chodzi mi o olej, będą wystarczające dla mojej DD? Może inaczej, czy warto płacić za Elf'a więcej, skoro producent dopuszcza motrio? Czy w ogóle przy normalnej eksploatacji powiedzmy do 10 lat silnik odczuje różnicę w oleju?
_________________ Były: Polonez Atu plus 1,6 gsi, Skoda Felicja HB 1,3 glx, fiat uno 0,9....
Ostatnio zmieniony przez Domel2250 2013-02-04, 12:56, w całości zmieniany 1 raz
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 89 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3860 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-02-04, 13:21
Domel2250 napisał/a:
I jeszcze jedno, czy materiały motrio, głównie chodzi mi o olej, będą wystarczające dla mojej DD? Może inaczej, czy warto płacić za Elf'a więcej, skoro producent dopuszcza motrio? Czy w ogóle przy normalnej eksploatacji powiedzmy do 10 lat silnik odczuje różnicę w oleju?
Dla silnika rodem z połowy lat 90 ten olej jest aż nadto wystarczający. Przy regularnych wymianach nie będzie żadnej istotnej różnicy. To olej syntetyczny 5W40 spełniający określone normy ACEA A3/B3/B4-04, API SL/CF RN0700/RN0710
Tu możesz sobie porównać jakim markowym olejom odpowiada Motrio:
http://www.leszekknorps.republika.pl/oleje.html
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2013-02-04, 13:34, w całości zmieniany 2 razy
. Czy któryś z kolegów/któraś z koleżanek robili już taki przegląd za 299 pln?
Tydzien temu mialem przeglad po 30 tys. km w Renault Warszawa Mory, mialem swoj olej, filtr oleju, podkladke pod korek spustowy i filtr kabinowy. Zaplacilem 222 PLN brutto, czyli za sama robocizne.
Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16v
Wersja: Laureate Pomógł: 4 razy Dołączył: 26 Paź 2011 Posty: 269 Skąd: spod Warszawy
Wysłany: 2013-02-04, 16:12
Domel2250 napisał/a:
Czy któryś z kolegów/któraś z koleżanek robili już taki przegląd za 299 pln? I
Ja, dzisiaj. RRG Puławska, na podstawie karty klubowicza. DD 1.6 4x2. Dochodzi jeszcze filtr kabinowy (od klimy). Suma na fakturce za cały pierwszy przegląd (olej Motrio) to 400 zł. Gdyby nie klubowe ryczałty, byłoby 450.
Ja już chyba nie kupię innej marki o ile Dacia się nie "zeszkodzi", takie ceny za autoryzowane przeglądy są dla mnie jak najbardziej do zaakceptowania.
Poproszę teraz niskobudżetowe dwudrzwiowe coupe, bo na takie auto chyba będę miał jako następne ochotę. Za cztery dychy wezmę dwa! :)
Ja świeżo po przeglądzie w Świętochłowicach u "Pietrzak" po dwóch latach: własny olej ELF,podkładka pod korek spustowy,filtr oleju i filtr kabinowy i wszystko w rewelacyjnej cenie 184 zł oczywiście po negocjacjach ,bo pierwsza wersja była 650 zł z ich materiałami.Autko umyte co było dla mnie zaskoczeniem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum