Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Reakcja gawiedzi na informacje o kupnie Dustera
Autor Wiadomość
Axia 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate2
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2013-02-21, 10:02   

Ze mnie sie znajomi śmieją, że kupiłam pojazd samochodopodobny. Są jednak osoby, które go doceniają. Przykladem jest mój brat, który jadąc do zieleńca ze znajomymi zostawił mi swoje audi4, a pożyczył dustera i był bardzo zadowolony. My w międzyczasie zrobiliśmy audi wycieczkę ponad 1k km i mąż uznał ze fotele w dusterze są wygodniejsze, czego ja akurat nie rozumiem :)
Kolega kupił Chevroleta i widzę że na fejsie robili nagonkę na producenta, że są problemy z zawieszeniem i powinni w takich przypadkach uznawać reklamację, a ponoc tego nie robią. Sama myślałam o Orlando jednak nawet diesel za dużo pali jak dla mnie. Rozumiem że ludzie wolą chevroleta bo jest bardziej komfortowy. Sama bym się nie zastanawiała gdyby nie to spalanie :evil:

tomala72 

Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018
Wysłany: 2013-02-21, 10:11   

W sumie rację ma kolega gimbo, jest jednak pewien aspekt, włączając w to analogie do daewoo, że niszowe, tanie marki mają drastyczny spadek wartości.
Ja swoją 7-letnią nubirkę ledwo za 8 tysi pchnąłem zamieniając na astrę g a handlarz z komisu, który zajmował się odkupem aut dla salonu opla najpierw chciał dać 5...
Ja w 2000 roku dałem za nią coś kolo 46 tys z rabatami dla pracowników (znajomy pracował w daewoo)
Z odsprzedażą astry g nie miałem żadnego problemu, dostałem ile chciałem a kupujący nawet się nie przejechał bo niemieckie paroletnie z salonu idzie w ciemno:)
Podejrzewam, że z dusterami, lodgy może być podobnie za parę lat i 7- 10 latka w zasadzie nie będzie opłacało się sprzedawać.
W sumie dobrze dla ewentualnych amatorów...gorzej dla właściciela, który zapragnie czegoś nowego.
Trochę tu dacię ratuje cena zakupu, niższa od potencjalnej konkurencji i dlatego się przełamałem bo lubię nowe auta, nie śmierdzą (to tak jak z markowymi ciuchami w lumpeksie, niby adidas ale z czyjejś dupy zdjęty) i człowiek dobrze się w nim czuje:)
Ostatnio zmieniony przez tomala72 2013-02-21, 10:17, w całości zmieniany 2 razy  

Transfogarski 

Marka: Była Dacia
Model: Był Duster 4x4
Silnik: 1.6
Rocznik: 2013
Wysłany: 2013-02-21, 11:34   

Co do zasady małe SUV-y tracą stosunkowo mało na wartości (przykład Qashqai). Duster jako przykład marki mniej prestiżowej może wpisać się w ten trend, choć na pewno nie będziie trzymał sie tak mocno jak Nissan. Ja mam przynajmniej taką nadzieję. Wszelkie prognozy jednak zweryfikuje czas ;-)

Gimbo 

Marka: Mitsubishi
Model: Carisma
Silnik: 1.9 DID
Rocznik: 2002
Wysłany: 2013-02-21, 12:23   

Jeśli chodzi o utratę wartości, to przypomniała mi się pewna historia.

Moje auto kupiłem 3 lata temu za ok. 15 tys.zł. W tym samym czasie kolega kupił Seata Leona z tego samego rocznika, także z silnikiem 1.9 ale zapłacił za niego prawie 22 tys.zł.
Czy był sens?
- Auta są podobnej klasy, chociaż Carisma jest znacznie większa;
- Silniki i ich parametry są do siebie zbliżone;
- Wyposażenie było niemalże identyczne.

Głowna różnica polegała na tym, że on miał Seata ze stajni Volkswagena, a ja wybrałem Mitsubishi z silnikiem Renault.
Czy był sens dokładania takich pieniędzy? - Moim zdaniem - nie. Mam dobre auto, z którego jestem zadowolony i nie chce go jeszcze zmieniać na inne. Prawdopodobnie z Leona byłbym zadowolony wcale nie mniej niż z Carismy... ale 7tys.zł wolałem przeznaczyć na coś innego.

Warto dodać, że jako nowy samochód, to Carisma była znacznie droższa od Leona.

kilazz 

Silnik: 1.2TCE 125PS
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Wysłany: 2013-02-21, 13:47   

Transfogarski napisał/a:
Co do zasady małe SUV-y tracą stosunkowo mało na wartości (przykład Qashqai). Duster jako przykład marki mniej prestiżowej może wpisać się w ten trend, choć na pewno nie będziie trzymał sie tak mocno jak Nissan. Ja mam przynajmniej taką nadzieję. Wszelkie prognozy jednak zweryfikuje czas ;-)

nie wiem czy tak malo traca, wczoraj odbieralem z ojcem rocznego qashqaia (z salonu Nissana, 35k przebiegu), kosztowal 60k, rok i 3 miesiace temu wlasciciel zaplacil za niego 95 tys, tak wiec duza strata w rok a auto jak nowe i na gwarancji.

co do reakcji na zakup dacii to wszystkie sa podobne i w sumie im sie nie dziwie, jak ktos uslyszy ze duster kosztowal 40k to raczej sie nie rzuca, jak uslyszy ze 70k to raczej opinie nie beda pochlebne, sam bym nikomu nie polecil wydac 70k na dustera, porownujac chociazby do takiego rocznego qashqaia..
Ostatnio zmieniony przez kilazz 2013-02-21, 14:02, w całości zmieniany 1 raz  

PiotrWie 

Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Wysłany: 2013-02-21, 21:08   

tomala72 napisał/a:
W sumie rację ma kolega gimbo, jest jednak pewien aspekt, włączając w to analogie do daewoo, że niszowe, tanie marki mają drastyczny spadek wartości.
Ja swoją 7-letnią nubirkę ledwo za 8 tysi pchnąłem zamieniając na astrę g a handlarz z komisu, który zajmował się odkupem aut dla salonu opla najpierw chciał dać 5...
Ja w 2000 roku dałem za nią coś kolo 46 tys z rabatami dla pracowników (znajomy pracował w daewoo)
Z odsprzedażą astry g nie miałem żadnego problemu, dostałem ile chciałem a kupujący nawet się nie przejechał bo niemieckie paroletnie z salonu idzie w ciemno:)
Podejrzewam, że z dusterami, lodgy może być podobnie za parę lat i 7- 10 latka w zasadzie nie będzie opłacało się sprzedawać.
W sumie dobrze dla ewentualnych amatorów...gorzej dla właściciela, który zapragnie czegoś nowego.
Trochę tu dacię ratuje cena zakupu, niższa od potencjalnej konkurencji i dlatego się przełamałem bo lubię nowe auta, nie śmierdzą (to tak jak z markowymi ciuchami w lumpeksie, niby adidas ale z czyjejś dupy zdjęty) i człowiek dobrze się w nim czuje:)

Auto 10-letnie kosztuje ok 10% nowego więc jeśli ktoś kupił Dustera za 50tyś to powinien oczekiwać 4-5 tyś, zaś jak np trzymająca cenę Toyotę RAV za 100 tyś może oczekiwać 15 tyś, niby brzmi super bo dostał 15% zamiast 10%, ale osobiście wolę dać 45tyś za 10 lat jazdy Dusterem niż 85 za 10 lat Toyotą.
A poza tym dotychczesowe doświadczenia wcale nie mówią o nadzwyczajnej utracie wartości - jakiś czas temu ktoś ogłosił się na forum z dwuletnim Dusterem za 70% ceny i po kilku dniach wycofał ogłoszenie bo sprzedał - a 70% za dwuletnie auto to bardzo dobra cena - średnia utrata wartości po dwóch latach to 40%, po trzech 50%.
Ostatnio zmieniony przez PiotrWie 2013-02-21, 21:09, w całości zmieniany 1 raz  

PiotrWie 

Wysłany: 2013-02-21, 21:14   

kilazz napisał/a:
Transfogarski napisał/a:

nie wiem czy tak malo traca, wczoraj odbieralem z ojcem rocznego qashqaia (z salonu Nissana, 35k przebiegu), kosztowal 60k, rok i 3 miesiace temu wlasciciel zaplacil za niego 95 tys, tak wiec duza strata w rok a auto jak nowe i na gwarancji.

co do reakcji na zakup dacii to wszystkie sa podobne i w sumie im sie nie dziwie, jak ktos uslyszy ze duster kosztowal 40k to raczej sie nie rzuca, jak uslyszy ze 70k to raczej opinie nie beda pochlebne, sam bym nikomu nie polecil wydac 70k na dustera, porownujac chociazby do takiego rocznego qashqaia..

A ja bym spytał do czego mu potrzebny - bo mimo podobnego wyglądu to całkiem inne auta - Qashquai jest normalnym szosowym samochodem z podniesionym nadwoziem, Duster to typowy wół roboczy - konkurent Nivy, nie Hondy CRV czy BMW X3. Ostatnio znajomy próbował jechać za mną Hondą CRV, niestety się powiesił na ozdobnym progu, ja pojechałem dalej. Oczywiście na szosie jest szybszy i wygodniejszy.

Auto Krytyk 

Model: Logan
Silnik: .
Wysłany: 2013-02-22, 11:13   

PiotrWie napisał/a:

Auto 10-letnie kosztuje ok 10% nowego więc jeśli ktoś kupił Dustera za 50tyś to powinien oczekiwać 4-5 tyś, zaś jak np trzymająca cenę Toyotę RAV za 100 tyś może oczekiwać 15 tyś, niby brzmi super bo dostał 15% zamiast 10%, ale osobiście wolę dać 45tyś za 10 lat jazdy Dusterem niż 85 za 10 lat Toyotą.
A poza tym dotychczesowe doświadczenia wcale nie mówią o nadzwyczajnej utracie wartości - jakiś czas temu ktoś ogłosił się na forum z dwuletnim Dusterem za 70% ceny i po kilku dniach wycofał ogłoszenie bo sprzedał - a 70% za dwuletnie auto to bardzo dobra cena - średnia utrata wartości po dwóch latach to 40%, po trzech 50%.

Niezła bzdura teraz sobie zobacz na allegro ceny 10 letniej Toyoty rav z 2003 roku.
Cena między 23 a 30 tys w zależności od wersji stanu i wyposażenia. Czyli 30% ceny, zresztą odnośnie Yarisów jest tak samo nowy Yaris w mojej specyfikacji najbogatszej SOL kosztował w 2004 roku między 43 a 48tys kupiłem za 15 tys czyli za jakieś 30 % ceny a nie 10.
Dodatkowo nową toyotę rav4 idzie kupić teraz za 80 tys.

jurek 

Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna
Wysłany: 2013-02-22, 12:12   

Teraz slogany, żeby nie kupować aut na F oraz Dacii to śmiech. Jak ktoś chce walić kasę za markę, to jego sprawa. Co komu, do jemu :?: pozdr

Domel2250 

Silnik: 1,6
Wersja: Ambiance 5 os.
Wysłany: 2013-02-22, 12:35   

jurek napisał/a:
Teraz slogany, żeby nie kupować aut na F oraz Dacii to śmiech. Jak ktoś chce walić kasę za markę, to jego sprawa. Co komu, do jemu :?: pozdr

Nie tylko za markę.....Dacia oferuje także mniej i oszczędności widać tu i ówdzie. Z tym, że czy ta różnica w wyposażeniu/jakości jest warta aż tyle ile życzą sobie konkurenci.... :-P

Gimbo 

Wysłany: 2013-02-22, 13:00   

Domel2250 napisał/a:
Dacia oferuje także mniej i oszczędności widać tu i ówdzie. Z tym, że czy ta różnica w wyposażeniu/jakości jest warta aż tyle ile życzą sobie konkurenci....

Są ludzie, którzy cieszą się z welurów na podłodze i plastików "miękkich w dotyku".

Domel2250 

Silnik: 1,6
Wersja: Ambiance 5 os.
Wysłany: 2013-02-22, 13:30   

Gimbo napisał/a:
Domel2250 napisał/a:
Dacia oferuje także mniej i oszczędności widać tu i ówdzie. Z tym, że czy ta różnica w wyposażeniu/jakości jest warta aż tyle ile życzą sobie konkurenci....

Są ludzie, którzy cieszą się z welurów na podłodze i plastików "miękkich w dotyku".

Takie ich prawo. Ja tam wolę się przytulać do żony niż do deski rozdzielczej :-P
Dopóty te plastyki nie rysują się nadmiernie, są dobrze spasowane i nie trzeszczą to ich twardość absolutnie mi nie przeszkadza :-) I właśnie za miękkie plastyki nie chcę przepłacać/dopłacać.
Ostatnio zmieniony przez Domel2250 2013-02-22, 13:30, w całości zmieniany 1 raz  

wiciu_r 

Model: Lodgy
Silnik: 1.6Mpi
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2013-02-22, 13:58   

Sąsiad ma Insignię 4WD, turbo, wszystko za 190tys.zł, teraz po 3 latach i obejrzeniu mojego bałwanka stwierdził, że chętnie by kupił coś nowego, ale za opla proponują mu co najwyżej 80 tys. Czyli w 3 lata stracił równowartość 2 wcale niebiednych Lodgy.

PiotrWie 

Wysłany: 2013-02-22, 18:52   

[quote="vulcanor"]
PiotrWie napisał/a:

Niezła bzdura teraz sobie zobacz na allegro ceny 10 letniej Toyoty rav z 2003 roku.
Cena między 23 a 30 tys w zależności od wersji stanu i wyposażenia. Czyli 30% ceny, zresztą odnośnie Yarisów jest tak samo nowy Yaris w mojej specyfikacji najbogatszej SOL kosztował w 2004 roku między 43 a 48tys kupiłem za 15 tys czyli za jakieś 30 % ceny a nie 10.
Dodatkowo nową toyotę rav4 idzie kupić teraz za 80 tys.

Napisać w ogłoszeniu można wszystko - kupiłem w swoim życiu trochę aut używanych i wiem jak się mają ogłoszenia do rzeczywistości - A jeśli rzeczywiście kupiłeś 10 -letnia Toyotę za 30% ceny to nic tylko gratulować sprzedającemu wyjątkowego interesu :mrgreen:

Auto Krytyk 

Silnik: .
Wysłany: 2013-02-23, 09:01   

Znaczy się Yarisa z 2003-2004 roku kupisz za 3,5-4,5 tysiące a Toyotę Rav 4 z 2003-2004 za 8-10tys bo to jest 10% wartości skończ pisać bzdury :lol: bo widać że nie masz pojęcia o autach i wycenie :lol: , wystarczy porównać ceny na allegro i wszystko jasne. Powodzenia w szukaniu. Mam tez Reanault Megane z 1999 roku jest warte teraz 6-7 tys a nowe kosztowało 45 tys w 1999 roku mam fakturę czyli ma 14 lat, w 2009 roku takie auto kosztowało 10-12 tys. :lol: . Chyba się z choinki urwałeś a i poproszę 5 Yarisów z 2004 roku po 4 tysiące. :lol:

Gasnik 

Wersja: Confort
Wysłany: 2013-02-23, 11:05   

Dasterek napisał/a:
Co najwazniejsze społeczność daci na drogach jest fajna. Pozdrowienia machanie rękoma mruganie super.

Mi nikt nie mruga, ani nie macha :< To i ja nikomu nie macham, wiem że nie "odmacha".

BLACHA_997 

Model: Journey
Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2025
Wysłany: 2013-02-23, 11:16   

Gasnik napisał/a:
Mi nikt nie mruga, ani nie macha :< To i ja nikomu nie macham, wiem że nie "odmacha".

Skąd wiesz, jeśli sam tego nie robisz :?: :?:

Przypomina mi się kawał (z elementami prawdy) którego puentą było stwierdzenie (sąsiada do sąsiada) : "pier.....e Twój sekator!!"

Gasnik 

Wersja: Confort
Wysłany: 2013-02-23, 11:20   

Nigdy nie zauważyłem żeby jakiś kierownik albo kierowniczka do mnie machała, a zwracam uwagę na niemal każdą przejeżdzającą Dacie. Sam nie pomacham pierwszy bo... bo nie.

maciek 

Silnik: TCE 100 LPG
Rocznik: 2020
Wysłany: 2013-02-23, 18:05   

PiotrWie 

Wysłany: 2013-02-23, 18:58   

vulcanor napisał/a:
Znaczy się Yarisa z 2003-2004 roku kupisz za 3,5-4,5 tysiące a Toyotę Rav 4 z 2003-2004 za 8-10tys bo to jest 10% wartości skończ pisać bzdury :lol: bo widać że nie masz pojęcia o autach i wycenie :lol: , wystarczy porównać ceny na allegro i wszystko jasne. Powodzenia w szukaniu. Mam tez Reanault Megane z 1999 roku jest warte teraz 6-7 tys a nowe kosztowało 45 tys w 1999 roku mam fakturę czyli ma 14 lat, w 2009 roku takie auto kosztowało 10-12 tys. :lol: . Chyba się z choinki urwałeś a i poproszę 5 Yarisów z 2004 roku po 4 tysiące. :lol:

Jak tak wysoko cenisz to Ci chętnie odsprzedam swoją Lagunę - kosztowała w 1999 66 tyś - też mam fakturę, okazyjnie sprzedam za 10 tyś.

kilazz 

Silnik: 1.2TCE 125PS
Wysłany: 2013-02-24, 10:12   

PiotrWie napisał/a:
kilazz napisał/a:
Transfogarski napisał/a:

A ja bym spytał do czego mu potrzebny - bo mimo podobnego wyglądu to całkiem inne auta - Qashquai jest normalnym szosowym samochodem z podniesionym nadwoziem, Duster to typowy wół roboczy - konkurent Nivy, nie Hondy CRV czy BMW X3. Ostatnio znajomy próbował jechać za mną Hondą CRV, niestety się powiesił na ozdobnym progu, ja pojechałem dalej. Oczywiście na szosie jest szybszy i wygodniejszy.

dlaczego qashqai to podniesiony drogowy a duster wol roboczy poza tym ze duster jest bardziej spartanski (ale wynika to z oszczednosci a nie checi zrobienia go koniem roboczym) ? W czym bardziej roboczy jest nowy duster 2012r 4x4 1.6 benzyna za 70k od qashqaia 2011r 4x4 2.0 benzyna za 60k? Wg mnie to takie same konie robocze, moze duster jest troche wyzszy ale ilu kierowcow to wykorzysta? Podejrzewam ze w obu przypadkach 90% to jest jazda po szosie, 9% po drogach nieutwardzonych a 1% w ciezszym terenie..
Dla mnie w tym porownaniu argumentem jest to ze Duster mi sie bardziej podoba od Qashqaia ale raczej nie odwazylbym sie powiedziec, ze jest lepszy czy bardziej oplacalny.

PiotrWie 

Wysłany: 2013-02-24, 16:51   

Z tego co wiem to głównie różnica jest w zawieszeniu - zawieszenie Qusquaia jest bardziej skomplikowane, wygodniejsze ale też bardziej podatne na uszkodzenia i droższe w naprawach.
Ja wykorzystuje wysokość Dustera - ze 25% poza asfaltem - ale tu jest akurat minimalna różnica - 20 cm do 21,5.
Ostatnio zmieniony przez PiotrWie 2013-02-25, 13:38, w całości zmieniany 1 raz  

mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2013-02-24, 18:28   

Akurat Duster kosztuje relatywnie niewiele jak na nowy samochod klasy kompaktowy SUV. Dodajac do tego niezłe właściwosci jezdne poza szosa oraz zadawalajace silniki w tej cenie jest niewatpliwym sukcesem daci. Nie dziwie sie, ze tyle osob go wybiera. Jednak jesli ktos ceni sobie bezpieczenstwo czynne, komfort, wyposazenie ( mocniejszy silnik benzynowy, automat, lepsze zabezpieczenie antykorozyjne, automatyczna klima ) wybierze pewnie inny pojazd. Nie sa to jakies luksusy typu super miekkie plastiki czy inne bajery a czesto porzadane dodatki w tych pojazdach.

Transfogarski 

Model: Był Duster 4x4
Rocznik: 2013
Wysłany: 2013-02-24, 19:33   

Według ciekawego opracowania Motoru (poradnik Kupującego UŻYWANE nr 1/2013) w grupie SUV-ów 5 letni Qashqai traci 55% wartości natomiast najwięcej bo aż 77% po 5 latach traci Jeep Cherokee. W grupie aut miejskich najmniej traci 5 letni Yaris (53%) a najwięcej Mercedes Klasy A (70%) Wśród 5 letnich kompaktów najmniej tracą Hondy Civic (56%) a najwięcej Ople Astra - 73%. Różnica pomiędzy minimalną utratą wartości a maksymalną wynosi więc ok 20%.
Ostatnio zmieniony przez Transfogarski 2013-02-24, 19:34, w całości zmieniany 1 raz  

Gimbo 

Wysłany: 2013-02-24, 22:24   

Dajcie spokój z tymi procentami!

Z doświadczenia wiem, że nijak ma to się do rzeczywistości. Co z tego, że jedno auto traci na wartości 50, a drugie tylko 30%. Przeliczajcie to na konkretne pieniądze. Za procenty niczego kupić nie można.
W jednym przypadku 50% może oznaczać 25tys.zł. straty, a w drugim 30% może stanowić 30tys.zł. Takie liczenie jest bez sensu!

Nam kilka osób, które opierając się w taki sposób kupowały samochody segmentu B.
Jedno auto kosztowało 13 tys.zł, a drugie - 21 tys.zł. Różnica w wyposażeniu praktycznie żadna, rocznikowo droższe auto było o jeden rok nowsze i był to tzw. nowszy model.
Co z tego, że droższe auto traciło procentowo mniej, skoro kasy z kieszeni ubyło znacznie więcej!
Obaj właściciele jeździli tymi samochodami ok. 10 lat. Oba psuły się tak samo i podobne były koszty eksploatacji.
Na koniec oba skończyły podobnie - zostały odsprzedane za grosze.
Co z tego, że droższe auto procentowo straciło mniej, kiedy właścicielowi z portfela ubyło 20tys.zł, a temu drugiemu "tylko" 12tys.zł.

Są ludzie, których "rajcują" procenty. Ja wolę przeliczenie na konkretną kasę.
Co mi z tego, że kupię samochód, który po dwóch latach straci przykładowo 30% wartości, a inny straciłby tylko 20%, skoro kwota będzie bez porównania.

Jeśli naprawdę ktoś chce tracić jak najmniej procentów, to polecam dobrego starego Mercedesa 124 albo S klasę. O ile się nie mylę, to był 126. Auta w dobrym stanie nie tracą już na wartości, niektóre nawet zyskują z każdym rokiem.

Odpowiedz do tematu