Marka: KIA
Model: Sorento
Silnik: 2,5
Rocznik: 2008 Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Lut 2011 Posty: 114 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-01-27, 10:45
ja ostatnio przetestowałem taki tik, na parkingu gdzie parkuje śnieg zakrywa oponę, czyli sporo, odpalam auto załączam 4x4 , po chwili rozłączam, i znowu 4x4 i ruszam, wtedy już żadnej usterki nie ma czyli raczej zabezpieczenia zimnego silnika nie ma, albo takim manewrem oszukuje się elektronikę?
ja ostatnio przetestowałem taki tik, na parkingu gdzie parkuje śnieg zakrywa oponę, czyli sporo, odpalam auto załączam 4x4 , po chwili rozłączam, i znowu 4x4 i ruszam, wtedy już żadnej usterki nie ma czyli raczej zabezpieczenia zimnego silnika nie ma, albo takim manewrem oszukuje się elektronikę?
HEHEHE oszukałeś system i rumuńskich informatyków :)
Ja to nawet myślę że jeśli rzeczywiście pojawi/pojawiła się poprawka oprogramowania układu 4x4 to będzie właśnie dotyczyć dodania prostego warunku żeby tej awarii nie wyświetlać (skoro łatwo można to obejść) a nie innego algorytmu sterowania napędem.
Mnie jeszcze na szczęście nic takiego nie spotkało ,włączone cały czas 4x4 auto samochód w zaspie (trochę znowu sypneło ) nie chce się mnie odśnieżać a zresztą poco napęd 4x4 .Nieraz cofam z rana zależy jak wjadę tyłem lub przodem mróz jak piorun i nic się nie rozłącza.Oby tak dalej , auto kupione w Listopadzie 2012 czyli z starym softem.
Oj, dołączam się do osób doświadczonych kontrolką przy przełączaniu na 4 koła. Bałam się, ze to coś poważnego, a nie ma czasu sprawdzić.
W serwisach mrugają tylko oczami i nie wiedzą zresztą i tak co robić. Przez tą kontrolkę auto było już w zeszłym roku sprawdzane, w tym roku j. w. brak czasu.
ja zgłosiłem problem podczas przeglądu auta.Pan z serwisu powiedział, że dostali od producenta nowe oprogramowanie..U mnie też cała operacja upgrade trwała ok. 45 minut.
Akurat wróciła zima, więc będzie okazja przetestować :)
Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Sie 2011 Posty: 239 Skąd: Polska
Wysłany: 2013-12-10, 15:27
W ostatni weekend spotkało mnie to samo, co kolegów powyżej. Rano podczas ruszania na oblodzonym parkingu zaświciła się kontrolka usterki elektrycznej i napęd przeszedł z auto na 2WD. Rozwiązanie problemu oczywiście takie, jak już wcześniej koledzy podali - wyłączyć i włączyć.
Skoro jest gwarancja to też zgłoszę w ASO przy najbliższej okazji.
Marka: była Dacia jest Nissan
Model: była Duster jest Pathfinder
Silnik: było 1,6 16V 4x4+LPG jest 2.5 dci 4x4reduktor
Rocznik: było 2010 jest 2006
Wersja: Laureate Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Śląsk Cieszyński
Wysłany: 2013-12-11, 08:39
Ja zawsze przełączam na wyprosotwanych kołach i zawsze robię tak - zresztą zgodnie z instrukcją, że przełączam na postoju i ruszam parenaście cm do przodu na wyprostowanych kołach. Potem zaczynam szaleć. W instrukcji pisze:
koła mają być na wprost, nie może być uślizgu podczas przełączania i nie można przełączać podczas jazdy do tyłu. Stosuję się do tego i przewiduję włączenie napędu przed uślizgiem (zdaję sobie sprawę, że w ekstremalnej sytuacji może to wyjątkowo nie być możliwe - i nie polemizuję z tym). Tak czy owak, napędu używam dosyć często i nigdy nie miałem żadnego błędu.
Tu nie chodzi o szaleństwa na śniegu tylko o spokojne ruszenie na śliskim, autem po nocnym postoju.
Moim zdaniem zimne sprzęgło nie funkcjonuje jak należy i pojawia się "usterka".
Ostatnio zmieniony przez wojtek_pl 2013-12-11, 09:48, w całości zmieniany 1 raz
Tak piknie było ,aż pewnego ranku czyli wczoraj z 4WD na 2WD i koniec, na oblodzonej nawierzchni zeszłej zimy było wszystko ok nawet "pełen" gaz i nic teraz co chwila trochę się wkurzam .Teoria że to soft trochę tu nie pasuje .Trzeba do ASO.
Wczoraj byłem na poligonie byłe treny po wojskowe niedaleko Gdańska robiłem "cuda" 4WD włączone do tyłu do przodu bączki z poślizgiem śniegu ful i co i nic lampka 4WD ani drgnie .Dopiero się wyłącza na szosie przy 80 km/h i co teraz umówiłem się do ASO na wtorek w takiej sytuacji nie wiem czy jazda do nich ma sens trzeba zadzwonić co powiedzą
Wczoraj byłem na poligonie byłe treny po wojskowe niedaleko Gdańska robiłem "cuda" 4WD włączone do tyłu do przodu bączki z poślizgiem śniegu ful i co i nic lampka 4WD ani drgnie .Dopiero się wyłącza na szosie przy 80 km/h i co teraz umówiłem się do ASO na wtorek w takiej sytuacji nie wiem czy jazda do nich ma sens trzeba zadzwonić co powiedzą
Ja bym pojechał. Miałem tak samo. Kilka - kilkanaście razy tak jak i Ty testowałem układ na śniegu i w błocie. I te kilkanaście razy było ok. Az zdarzył się taki dzień, że wyjechałem z garażu dodając trochę więcej gazu w trybie lock żeby przebić się przez śnieg (nie chciało mi się odgarniać - w końcu po to min. kupiłem Dustera) (było to zaraz po odpaleniu auta po nocy) i ZONK.. usterka.
Bo wgraniu nowego softu (operacja trwa ok 40 minut) spokój. Przynajmniej na razie. Zobaczymy co będzie tej zimy jeśli w ogóle sypnie u mnie śniegiem
Niestety wgranie nowego softu nic nie dało może jak by mniej się teraz wyłącza.Dzieje się jak niektórym kolegom z rana po mroźnej nocy .Ciekawe ,że zeszłej zimy nic się nie działo
soft stary i było ok .
Ostatnio zmieniony przez fotolabor 2014-01-22, 23:29, w całości zmieniany 1 raz
Witam wszystkich mam problem z 4WD w moim Duster II na liczniku wyświetla mi błąd "Skontroluj 4WD" czasem zgaśnie podczas jazdy. Po podpieciu pod komputer nic w systemi 4x4 nie ma tzn brak błędów. Gdzie szukać problemu?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum