Lampy zakupiłem od sklepu motoryzacyjnego z Poznania.
Przody lamp były jeszcze zaklejone folią (coś w stylu foli zabezpieczającej jak mamy telefon komórkowy)
Różnego rodzaju insynuacje są zbędne wg mnie.
Możemy się tylko tak przekomarzać bez końca a to sensu nie ma
to nie przekomarzanie tylko czysta ciekawosc skad te lampy na rynku skoro auta jeszcze na drogach nie ma :) oraz indywidualne opinie na temat zrodla pochodzenia :) ja tam czekam az je zamontujesz, tez chetnie zobacze jak wygladaja.
_________________ Moje Dustery (sprzedane..)
Mini Clubman F54 2.0d
Spoko.
Też byłem lekko zaskoczony jak zobaczyłem lampy i się zastanawiałem "gdzie reszta poliftowego Dustera się podziała" ;)
Jutro postaram się zabrać za te lampy.
Doprawdy doświadczenie mam z tylną lampą - robiłem adapter do podłączenia kamery cofania tak żeby nie trzeba było wcinać się w oryginalną wiązkę tak samo z podłączeniem zasilania termometru tu również adapter wpinany pomiędzy oryginalny wtyk a zapalniczkę.
Przyjrzałem się wtykowi lampy przedniej i jest to zapewne wtyk 6 PIN SICMA.
Konektory (blaszki) powinny być takie same jak m.in. we wtyczce lampy tylniej, wtyczce od zapalniczki oraz wtyczce lampki podświetlenia tj. Sicma F150 i F280
Układ we wtyczce zatem jest taki: | 1,5 | 1,5 | 2,8 | 2,8 | 1,5 | 1,5 |
Przy lampie tylniej wtyk się otwiera na bok natomiast przy przedniej to część żółta wtyku jest wysuwalna i to chyba wtedy powinny poluzować się konektory aby je wysunąć od tyłu. Zobacz na zdjęcie: http://www.naap.pl/image/...ize-500x500.jpg
Zaciskarka do konektorów wystarczy np. HT202A
Ostatnio zmieniony przez miguel 2013-10-24, 21:21, w całości zmieniany 1 raz
Marka: była Dacia jest Nissan
Model: była Duster jest Pathfinder
Silnik: było 1,6 16V 4x4+LPG jest 2.5 dci 4x4reduktor
Rocznik: było 2010 jest 2006
Wersja: Laureate Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Śląsk Cieszyński
Wysłany: 2013-10-25, 06:34
W każdym razie wszyscy jesteśmy ciekawi zdjęć i tego czy napewno pasują.
Kurde okazuje się że jedno mocowanie jest za długie w lampie.... ;/ (nogę można by było skrócić (?)
samochód rozbebeszony i teraz nie wiem co z tym fantem zrobić.
PS. W tych lampach nie ma pozycyjnych. tak ma być?
Już chyba wszystko wiem.
Wczoraj kupiłem żarówkę lecz gość zamiast dać mi W21 dał mi W21W
Porównanie obu żarówek.
Czyli dzienna jest z pozycyjną i potrzebuje W21
tak mi się wydaje
Co do cięcia, nie chciałbym aby się okazało że jednak nie pasuje... ;/
Dobra lecę założyć starą lampę i chyba skocze po żarówki.
Jak pozycyjne będą wtedy to chyba tnę uchwyt
Ostatnio zmieniony przez Dominus 2013-10-25, 08:16, w całości zmieniany 2 razy
Jak utne uchwyt tak że będzie dolegał idealnie do cześci metalowej to skręcenie dwóch śrub i dwa zatrzaski też powinny dobrze trzymać.
Obecnie skręciłem tylko górną śrubę zatrzask i siedzi. Za moment lece sprawdzić po żarówke odpowiednią
Jak utne uchwyt tak że będzie dolegał idealnie do cześci metalowej to skręcenie dwóch śrub i dwa zatrzaski też powinny dobrze trzymać.
Obecnie skręciłem tylko górną śrubę zatrzask i siedzi. Za moment lece sprawdzić po żarówke odpowiednią
OKi w sumie nie pomyślałem ze można tak :) mam nadziej że się uda poskładać.
Moja propozycja- przytnij ten uchwyt (wycinając środkowy odcinek tej nóżki) i zawieź do jakiegoś warsztatu spawającego plastiki (naprawa zderzaków itd), to będziesz miał ładnie wyrównane i lampa nie będzie wibrować. A takie wibracje potrafią znacznie skrócić życie żarówek.
Ostatnio zmieniony przez mendelmax 2013-10-25, 08:47, w całości zmieniany 1 raz
Drugie etap montażu może wieczorem, będę chciał na pewno w ten weekend złożyć je.
Mam już pewien pomysł aby nie było na luźno.
Teraz i tak ten uchwyt jak przykładałem nie pasował do miejsca przykręcenia.
Wiec jeżeli odetnę ten kawałek nóżki z podstawką i przyłożę go od boku pozostałości nóżki i skręcę je w całość to chyba uchwyt trafi wtedy z powrotem w miejsce przykręcenia nóźki. (przesunie się)
Rozumiesz?
Jeśli tylko da się je w ten sposób wyrównać to faktycznie problem masz z głowy. Proponowałbym po próbnym skręceniu (jak będzie pasować) walnąć to jeszcze na jakiś elastyczny klej, żeby się nie ruszało.
Na ostatnim zamieszczonym kilka postów wyżej zdjęciu wygląda jakby prawy górny łuk nowej lampy nie pasował do łuku błotnika. Czy to tylko złudzenie?
Nie jest dopasowane bo lampa musi wejść głębiej zzaznaczyłem na czczerwono strzałki. Jeden uchwyty jest za długi jak pisałem. On uniemoŻliwia montaż lampy. Muszę trochę ten uxhwyt przerobić
Marka: była Dacia jest Nissan
Model: była Duster jest Pathfinder
Silnik: było 1,6 16V 4x4+LPG jest 2.5 dci 4x4reduktor
Rocznik: było 2010 jest 2006
Wersja: Laureate Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Śląsk Cieszyński
Ja też trzymam kciuki, bo jak leżą obok siebie to jest jednak różnica w kształcie i kącie pochylenia przodu lampy. Na zdjęciu też od strony grila kształt się różni.
Myślę że jeśli koledze nie zależy mocno na starej lampie, to powinien sobie przełożyć po prostu czarny tył lampy z mocowaniem do nowej.
Lampa do piekarnika na 5-10min i się rozkleja każda lampa -odchodzi "szkło" od obudowy tylnej delikatnie podważając śrubokrętem czy nożem. Oczywiście to samo trzeba zrobić z nową lampą . Na koniec po przełożeniu czarnego tyłu , trochę kleju do plastiku i voila .
Prxynajmniej wiadomo będzie , że tył będzie pasował jak stary :P
Ostatnio zmieniony przez corrado 2013-10-25, 21:57, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum