Po wstępnych przeliczeniach zapotrzebowanie materiałowe wygląda tak .
klapa bagażnika sznur gumowy 10 mm średnicy min 4 m. długości
uszczelka w rynnie sznur gumowy 10 mm średnicy min. 4 m. długości
uszczelki dzwi 3m.x4 średnia 8 mm = 12 m
warto kupić z zapasem tych kilku metrów
Niestety aby zamontować dodatkowe wzmocnienie trzeba odkleić uszczelkę w rynnie więc będzie potrzeba jeszcze min. 4 m taśmy dwustronnej piankowej szerokości min.19 mm
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2013-12-16, 15:01, w całości zmieniany 2 razy
Karenzo no i kolego widzisz, jednak sznura fabrycznie nie ma jak pisałeś
A jesteś pewien że 10mm wejdzie bez problemu w te uszczelki? czy nie lepiej 8mm?
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4285 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-12-16, 17:40
Sznur 10 mm wejdzie na styk, ja stosowałem 8 mm. Mogą wystąpić problemy z domykaniem drzwi jak zastosujesz za gruby sznur. Przy okazji chciałem zwrócić Waszą uwagę na sposób wprowadzenia sznura do uszczelki. Sam na wpychanie nie wejdzie więcej niż 20 cm ;-(. Należy zaopatrzyć się w sztywny drut albo linkę stalową, którą wsuwa się w zdjętą z drzwi, rozciągnięta na ziemi uszczelkę. Następnie dokleja się silną taśmą końcówkę sznura do końcówki linki/drutu. Takim pilotem wciągamy sznur. Dodatkowo spryskałem WD 40 sznur , zmniejszając tarcie gumy sznura o gumę uszczelki, by lekko wchodził nie rozrywając się. Ja zainstalowałem sznur w te przestrzeń uszczelki bliższą otworu drzwi ( wewnętrzną ). Warto z zapasem odciąć 20-30 cm więcej sznura, gdyż w niewyjaśniony sposób potrafi podczas wciąganie skrócić się wewnątrz profilu uszczelki.
Sposób wprowadzania gumy już znamy Mekintosz, Jest w filmiku w moim ostatnim poście :)
Czyli kupujemy uszczelki sznurowe :)
Uszczelka wejdzie bo to przecież guma, więc się rozciągnie najwyżej ta orginalna, ale faktycznie mogą się niedomykać drzwi. Jak Mekintosz oceniasz wyciszenie po zastosowaniu sznurów gumowych ?
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4285 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-12-16, 23:44
Troszkę mniej szumi ale ciężko ocenić wymiernie. Jednak dodając kolejne wyciszenia/uszczelnienia powoli dochodzimy do akceptowalnego efektu końcowego. U mnie wyciszenie dachu dało najbardziej spektakularny efekt - deszcz było słychać na szybach zamiast dachu Faktycznie do bagażnika można wsunąć 10 mm sznur - jakoś nie brałem wcześniej tego pod uwagę.. jednak w przyszłym roku może spróbuje dokończyć wyciszanie daci. Podłogę
Sznur gumowy w uszczelce klapy bagażnika powoduje brak możliwości zamknięcia klapy.
Sama procedura instalowania tych sznurów to drogą przez mękę .Najpierw potrzebujemy ok 3 m drutu na tyle giętkiego aby sam skręcał ale na tyle grubego aby się nie łamał . Coś jak bagnet do oleju (oczywiście metalowy ) Jak wam się uda zrobić narzędzie to czeka was najgorsze czyli przeciąganie sznura przez uszczelkę o ile w 1 uszczelce udało mi się za 1 razem przeciągnąć to u pasażera guma pękała po wsunięciu ok 50-70 cm do uszczelki (pękła mi 10 raz i zrezygnowałem z montażu )
Wd-40 trzeba przygotować co najmniej 500ml bo mi prawie pół puszki zeszło a zrobiłem 1/2 prac .
W uszczelkach drzwi mam dodany sznur z gumy porowatej 8mm. Ponieważ nie miałem na tyle twardego drutu to do przetkania użyłem kabla antenowego + WD40 - może komuś to pomoże.
johnson a czy w wersji po liftowej uszczelki jest grubsza, ma taki sznur na całej długości?
Karenzo to Ty wciagales sznury w uszczelki bez ich demontażu? Bo tak zrozumiałem.
10mm wciagales tak?
w uszczelki drzwi pakuje 8 mm , oczywiście z demontażem bo bez nie da się tego zrobić
Wypróbuje te mydło w płynie , może kupiłem jakieś stare te uszczelki bo 10mm wsuwało się super i nie pękało a jak już 8 mm to niestety opór jest za duży i guma pęka .
Napiszę moją procedurę może coś robie źle
-zdejmuje uszczelkę , prostuję na ziemi
-pcham środek smarujący jak wd-40 w każdy otwór tej wewnętrznej komory uszczelki
-Wpycham drut aż nie wyjdzie z drugiej strony
-z drugiej strony przywiązuje sznur gumowy
-wciągam drut oraz sznur gumowy do przeciągnięcia całej gumy
Zrobiłem tak uszczelkę drzwi kierowcy oraz klapy bagażnika , u pasażera pojawił się powtarzający się problem iż po wciągniku gumy na 20-50 cm guma pęka zaraz za mocowaniem do drutu . Robiłem różne mocowania wraz z nabijaniem i nic nie pomagało
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2013-12-23, 17:56, w całości zmieniany 3 razy
wciągając sznur psikaj WD40 przez dziurki w uszczelce zarówno przed sznurem jak i w części za w której sznur już wszedł ponieważ im dalej go wciągasz to tarcie jest większe bo sznur jest suchy i przesuwając zbiera ze sobą WD40 dlatego każdy kolejny cm sznura będzie wchodził ciężej...
Ostatnio zmieniony przez miguel 2013-12-23, 18:35, w całości zmieniany 1 raz
wojtek_pl klejenie uszczelek najlepiej będzie zostawić na wiosnę, gdy samochód będzie suchy i będzie ciepło. Ja tak też uczynię.
Sądzę że klej fabryczny na uszczelkach i podgrzanie suszarką podczas nakładania uszczelek nie spowoduje że za jakiś czas odpadną.
Do ideału brakuje mi jeszcze tych sznurów gumowych ponieważ przy +140 zaczynają szumieć słupki z przodu , jest to spowodowane iż uszczelka w rynnie zaczyna się uginać więc można chyba też wsadzić sznur gumowy do niej .
Karenzo napisał/a:
Niestety aby zamontować dodatkowe wzmocnienie trzeba odkleić uszczelkę w rynnie więc będzie potrzeba jeszcze min. 4 m taśmy dwustronnej piankowej szerokości min.19 mm
Dokładałeś do tej uszczelki typu D którą masz w rynience jeszcze gumowy sznur?
Jaką ty masz tam uszczelkę rozmiar + jakiej średnicy sznur w to wejdzie?
Tyd D z tego co pamiętam to chyba
21 x h 15
ale spokojnie może byc nawet do 20 mm wysokości .
Co do sznura to wejdzie naprawdę duży bo w pole przekroju uszczelki to ok 32 mm . więc spokojnie do 20mm grubości sznura można wsadzić . Ja zakupiłem 10mm bo jeszcze taki wsadzałem do uszczelki bagażnika .
Na razie uszczelniłem tylko drzwi kierowcy prace stanęły z powodu braku czasu i potrzeby bo w zime nie będę podróżował +140 km/h
Ja bym nie dawał sznura gumowego o średnicy większej niż 10 mm a nawet 8 mm jest w sam raz. Pamiętajcie, że ta uszczelka musi się ugiąć aby drzwi się zamknęły. Jak będzie za gruba lub za sztywna to będzie problem z zamykaniem oraz drzwi mogą się wygiąć. I na ryglu zamka będą duże siły mogące powodować problemy z zamykaniem/otwieraniem i szybkim zużyciem elementów.
Ja się nie wypowiem gdyż czekam na wiosenkę, wtedy dokonam "ogumienia i osznurowania" wzdłuż i w szerz. Teraz aura jest niekorzystna
Mekintosz sporo jeździ już z sznurami w uszczelkach (ale on w Sanderce) i mówi że jest poprawa
Ostatnio zmieniony przez Dominus 2014-01-24, 10:01, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum