daster, Dominus,
Czy wymiary tych lamp od laguny III są większe/mniejsze od laguny II czy są takie same?
Wiem, że trzeba przerobić podsufitkę z oryginalnej lampy na odpowiednio dopasowaną od laguny II/III.
A może podacie wymiary tych lamp (II/III) dla porównania? Chciałbym zrobić dla swojej Lodzi.
Ostatnio zmieniony przez route2000 2014-05-14, 11:57, w całości zmieniany 1 raz
zastanawiam się czy takiej nie dać z przodu +
tej z bocznym oświetleniem na tył .
U mnie tylko z tyłu czasem ktoś by to włączał a tak z przodu nigdy tego nie używa
zastanawiam się czy takiej nie dać z przodu +
tej z bocznym oświetleniem na tył .
U mnie tylko z tyłu czasem ktoś by to włączał a tak z przodu nigdy tego nie używa
To zależy dla kogo.... Jedni tak wolą, drudzy inaczej wolą..... to zależy od gustu
Marka: Dacia, BMW
Model: Duster, Seria 5 E39
Silnik: 1.6/105KM, 3.0/231KM
Rocznik: 2010, 2002
Wersja: Laureate Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Wrz 2010 Posty: 364 Skąd: Białystok
Wysłany: 2014-05-14, 12:32
Cena za lamke od LIII na przod jest ok 10-20zl wyzsza niz na tyl wiec moze lepiej wstawic dwie przednie aby kazdy z pasazerow mial tyle swiatla ile bedzie w danej chwili potrzebowac
Ostatnio zmieniony przez Daster 2014-05-14, 12:33, w całości zmieniany 1 raz
Wersja: Laureate Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Wrz 2010 Posty: 364 Skąd: Białystok
Wysłany: 2014-05-14, 12:41
route2000 napisał/a:
daster, Dominus,
Czy wymiary tych lamp od laguny III są większe/mniejsze od laguny II czy są takie same?
Wiem, że trzeba przerobić podsufitkę z oryginalnej lampy na odpowiednio dopasowaną od laguny II/III.
A może podacie wymiary tych lamp (II/III) dla porównania? Chciałbym zrobić dla swojej Lodzi.
Lampka od LIII jest troszke mniejsza o 3mm z kazdej strony po obwodzie od LII.
LIII wchodzi idealnie jesli wytniesz podsufitke po krawedzi przetloczenia sprasowanej czesci
tj ok 5mm od krawedzi pkerwotnego otworu. Do LII trzeba otwor jeszcze troszke dociac na rogach i z bokow.
Lampka na jeden przycisk jest chyba bardziej dedykowana nad bagażnikiem.
W lagunie II dach opada do bagażnika prawie w linii prostej ( nie jak w Dusterze) i lampka jednym przyciskiem montowana jest na końcu.
A dla pasażerów w tyle są inne mniejsze lampki, montowane mniej więcej trochę za nad zaglowkami przednich foteli.
Między przednią a tylną lampką jest około 80cm.
Ja kupiłem 1m zarobiłem na nowo wtyczkę z nowymi konektorami SICMA F280 oraz F150, zamontowałem lampkę i dopiero zabrałem się za podłączanie w przodzie i odciąłem nadmiar kabla
Pin podświetlenia led klawiszy zmostkowałem z zasilaniem (+) lampki UCH. Czyli po zamknięciu drzwi gaśnie po 15min.
Opis styków.
Od strony lampki LIII PIN: 1,2 zasilanie + podświetlenie klawiszy, 3 masa, 4 czujnik otwarcia drzwi. Poniżej prezentacja.
Co do zasilania podświetlania przycisków można i tak, lecz po 15 minutach trochę traci to sens. Podświetlanie mamy aby w każdym momencie trafić w przycisk a nie macać pół dachu
Potrzebne jest zasilania z np. przycisku podświetlania z konsoli środkowej lub zasilania po stacyjce.
Ja już miałem przy lampce podciągnięte takie zasilania więc u Mnie przy przekręceniu kluczyka mam podświetlana przyciski (tak jak i mój zegar/termometr VW New Beetle)
Przyciski podświetlają się na biało. Ja już to zmodyfikowałem
Podświetlają się na pomarańczowo.
Diody można wymienić gdyś są wciskane i przytrzymane są przez blaszki, ale tu pojawia się problem gdyż te blaszki są już pozalewane miejscowo jakimś klejem i po demontażu blaszki trzeba czymś poprzyklejać.
Ja jednak nie podjąłem zmiany diód lecz przyciski od wewnętrznej strony przemalowałem pomarańczowym lakierem do paznokci.
Przytoczą dla potomnych w tym temacie oznaczenia pinów oraz sposób połączenia lampki z Laguna II
Kod:
Lampka DUSTER
2 - 0,35 - 13A - sterowanie oświetlenia wnętrza > progu drzwi (UCH EH1-B40) - duster
albo
2 - 0,35 - 13E - sterowanie oświetlenia wnętrza > czasowe włączenie (UCH P1-A2) - ambiance/laureate i wszystkie wersje na nich oparte
3 - 0,5 - MAM - masa elektryczna lewej belki deski rozdzielczej
Wysłany: 2014-05-14, 19:07
Dominus napisał/a:
Co do zasilania podświetlania przycisków można i tak, lecz po 15 minutach trochę traci to sens. Podświetlanie mamy aby w każdym momencie trafić w przycisk a nie macać pół dachu
Właśnie problem nie leży w tym, że nie trafisz po ciemku w klawisze, ponieważ każde otwarcie drzwi nawet z pilota lub przekręcenie kluczyka podaje zasilanie z UCH i ponowne włączenie podświetlenia. Zamknięcie centralnego pilotem powoduje natychmiastowe zgaszenie światła, natomiast podświetlenie zgaśnie dopiero po 15min. I to jest tylko ten problem, że nie jesteśmy w stanie kontrolować tego faktu i musimy oddalić się od samochodu ze świadomością, że jeszcze coś tam świeci zanim z czasem zapomnimy o tym ficzerze.
Tylko że w trakcie dłuższej jazdy (więcej niż 15min) ktoś na tylnej kanapie chyba nie będzie uchylał drzwi aby przyciski się podświetliły aby wiedział gdzie włączyć lampkę
A przy moim rozwiązaniu podświetlanie będzie aktywne albo przy włączonych światłach (oświetlenie deski) lub po zapłonie i brak problemów
Ostatnio zmieniony przez Dominus 2014-05-14, 19:16, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2014-05-14, 21:41
A nie jest tak, że gdy zapłon jest załączony to zasilanie lampki nie zanika a tylko na pinie od czujnika drzwi brak jest zasilania przez co gaśnie oświetlenie wnętrza. Łatwo się o tym przekonasz, gdy w trakcie jazdy zechcesz włączyć lampkę na stałe. Według Ciebie nie powinna się zapalić (co zasugerowałeś post wyżej pisząc o braku podświetlenia po 15 min z mojego podłączenia), a jednak dziala. Tam cały czas jest napięcie gdy zapłon jest włączony i działa silnik.
Ostatnio zmieniony przez Daster 2014-05-14, 21:44, w całości zmieniany 1 raz
Podejrzewam że uda się ze starym wtykiem zasilania płyt głównych PC - od strony zasilacza.
To jest powód że jeszcze nie trafiłem na lampę w dobrej cenie z okablowaniem
Nie masz szans , akurat takie rzeczy dość dobrze znam .
W takiej wtyczce mamy okrągłe otwory a tutaj płaskie .
Da rade zrobić podłączenie wsuwkami ale musiał bym wiedzieć jak podłączyć
Nie masz szans , akurat takie rzeczy dość dobrze znam .
W takiej wtyczce mamy okrągłe otwory a tutaj płaskie .
Da rade zrobić podłączenie wsuwkami ale musiał bym wiedzieć jak podłączyć
Stronę wcześniej wypisałem Ci dokładne oznaczenia pinów oraz sposób połączenia.
Konektory to SICMA F150 i F280
Karenzo wydaje mi sie że jest to taka sama wtyczka jak przy tylniej lampie, na oko pasuje kształt, sprawdź (oczywiśnie przy wyłączonym samochodzie - lampach) czy wtyczka od tylniej lamy pasuje. Sam jestem zwolennikiem robienia "adapterów" z wtykiem męskim i żeńskim zamiast "wcinać" się w przewody instalacji.
wtyk.jpg MOLEX
Plik ściągnięto 235 raz(y) 87,62 KB
Ostatnio zmieniony przez miguel 2014-05-17, 23:40, w całości zmieniany 5 razy
No więc jestem po montażu , zrobiłem wejście wsuwkami które zabezpieczyłem rurkami termokurczliwymi .
Najtrudniej było przewlec kabel po dachu ale jakoś dałem sobie rade .
Co do numeracji pinów to wygląda to dokładnie tak .
nr 3 , 5 to stały plus
nr 6 stała masa
nr 2 sterowanie oświetlenia wnętrza
Dodatkowo od tyłu przylepiłem wzmacnianą taśmę aby nie było przebić prądu na dach .
Efektami na razie nie mogę się pochwalić bo okazało się że jedną lampkę dostałem bez żarówek mimo to sprawdzałem i wszystko działa jak należy
Z ciekawostek mogę dodać że w mojej wersji na oryginalnej lampce były dodatkowe 3 przewody z wtyczką gotowe na tylną lampkę , nie było w nich napięcia .
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2014-05-17, 01:31, w całości zmieniany 1 raz
Właśnie zakończyłem dwudniowe prace związane z izolowaniem dachu, montowaniem dodatkowego gniazda zapalniczki i... montowania oświetlenia dodatkowego w bagażniku i nad tylną kanapą. I śmiem twierdzić, że to ostatnie jest rozwiązaniem ostatecznym
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum