Marka: w planach
Model: w planach
Silnik: w planach
Wysłany: 2016-04-16, 17:17
walter_g napisał/a:
Koledzy zamawiali Dustery miesiąc po Tobie i udało im się je odebrać już początkiem kwietnia, więc Twoje "fakty" (według mnie) na temat 2,5 miesięcznego opóźnienia w odbiorze samochodu nie trzymają się za bardzo całości.
Gdybyś poczekał, autkiem już byś dawno jeździł EOT
Informacja od dealera byla jasna - odbior samochodu dopiero w polowie maja. Moze bylby pare dni wczesniej, moze pozniej, ale praktycznie bylo to traktowane jako nowe zamowienie. I dlatego bylem tak wkurzony i dlatego calosc miala tyle trwac (praktycznie podwojny czas oczekiwania, a do tego nietypowa wersja - benzyna turbo - rowniez wydluza czas). Naprawde masz taki maly leb, ze ciezko to zrozumiec?
Ostatnio zmieniony przez ken-wawa 2016-04-16, 17:22, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.3 TCE 150
Rocznik: 2019
Wersja: Prestige Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Mar 2016 Posty: 204 Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-04-29, 23:38
29 marca, pisałem Ci o tym w temacie o Tandemie. Ogólnie oni produkują auta partiami na kraje, tak mi pani w Anndorze powiedziała. Więc jeżeli się nie załapiesz na batch, to czekasz na kolejny...
Marka: renault
Model: captur
Silnik: 1.3 mild
Rocznik: 2024
Wysłany: 2016-04-30, 07:53
Arekkozuh - czy piszesz o państwie ANDORA czy o jakiejś firmie Anndora
A jeśli to jest firma , to czy ja mógłbym się poprzez tą instytucję dowiedzieć coś o swoim zamówieniu
Ostatnio zmieniony przez wlodarek1 2016-04-30, 07:54, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2016-04-30, 08:49
wlodarek1 napisał/a:
A jeśli to jest firma , to czy ja mógłbym się poprzez tą instytucję dowiedzieć coś o swoim zamówieniu
O swoim zamówieniu dowiesz się najwięcej w Tandemie, bo to oni w Twoim imieniu zamówili samochód w fabryce. Niestety w zeszłym roku Renault wyłączyło możliwość śledzenia zamówień on-line, bo można byłoby śledzić to przez stronę.
Tak na marginesie, rozumiem Twoje zdenerwowanie i niecierpliwość - sam nie mogę się doczekać już na samochód
Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 140kkm
Wersja: Laureate Pomógł: 22 razy Dołączył: 21 Sie 2015 Posty: 659 Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-04-30, 12:36
ken-wawa napisał/a:
Informacja od dealera byla jasna - (...) praktycznie bylo to traktowane jako nowe zamowienie.
A. Pojawił się klient, któremu się bardziej spieszyło i był w stanie więcej zapłacić (utargowałeś coś?) i/lub (jeśli diler mógł jeszcze w systemie dokonać korekty kompletacji zamawianych samochodów) chciał inną wersję, na której diler więcej zarobi. Taka sytuacja prawdopodobnie miała miejsce u mnie.
B. Twoja maszyna była wyprodukowana, ale coś złego ją spotkało po drodze (od nie przejścia jakiegoś punktu kontroli w fabryce po upadek z wagonu w transporcie) i nie załapała się na terminową dostawę do dystrybutora.
Wysłany: 2016-05-01, 12:57
Dziś na parkingu przy kościele stanęła ciemnoniebieska sanderka obok mego tico .
Tylko popatrzyłem z zazddrością ; kiedy i ja wreszcie będę taką mieć
Jest chyba oczywiste , że kierowca sanderki wyprzedził mnie bez problemu
Dziś rozmawiałem z panem Tomkiem z tandemu .
Powiedział że sztuka sanderki acces dla mnie już się produkuje i że zjedzie z taśmy produkcyjnej ..... 13 V . A potem ponad miesiąc wędrówki tu na miejsce
Czy to oznacza że wyprodukowanie najprostszej dacii trwa ponad 2 tygodnie
Ostatnio zmieniony przez wlodarek1 2016-05-02, 14:15, w całości zmieniany 2 razy
Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 140kkm
Wersja: Laureate Pomógł: 22 razy Dołączył: 21 Sie 2015 Posty: 659 Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-05-03, 12:11
Zawsze wierzysz w to co ci ludzie mówią?
Dla dilera początkiem produkcji może być moment, w którym system zmienił status dla twojego zamówienia na "przyjęte do realizacji" ;) Składanie golasa trwa tyle samo co wypasa.
Załap się na wycieczkę do Tychów, bo Opel w Gliwicach nie ma takiego czegoś i zobaczysz jak wygląda samo wyprodukowanie samochodu. To jest maks 24h od początku do końca linii.
Do tego dochodzi cała logistyka i obracanie papierami przed i po wyprodukowaniu. Auto produkowane jest według kolejności o reszcie szczegółów koledzy już napisali.
Wysłany: 2016-05-03, 15:28
A może ktoś z was jest zorientowany ; czy jest jakaś różnica wydajności pomiędzy rumuińską a marokańską montownią dacii ? Czy tyle samo sztuk na "łebka " wypada i tu i tam czy jest różnica
Wysłany: 2016-05-03, 17:17
wlodarek1 napisał/a:
Powiedział że sztuka sanderki acces dla mnie już się produkuje i że zjedzie z taśmy produkcyjnej ..... 13 V . A potem ponad miesiąc wędrówki tu na miejsce
Ja czekałem dłużej bo 27 dni
Wydaje mi się, że wydajność fabryk będzie podobna, ale biorąc pod uwagę, że w Maroko są 2 to tam szybciej je produkują.
Wysłany: 2016-05-04, 07:05
Arekkozuh - ja umowę podpisałem 7 IV a wyprodukowana ma byc 13 V
Ty umowę podpisałeś 29 III a wyprodukowaną masz już 26 IV - tak
To kto z nas dłużej czeka
Dzisiejsze statki pływające z Maroka do Polski mają chyba nowocześniejsze silniki o większej mocy niż kiedyś
i czas pokonania dystansu z maroka do Polski powinien być krótszy
Arekkozuh - a jaką wersję wyposażenia ty zamówiłeś
Ja tylko białego "golasa"
W tv na różnych kanałach pokazują jakie to cuda techniki na świecie teraz są .
Samochody montowane przez roboty sterowane cyfrowo przez najnowsze komputery .
A wyprodukowanie i dowiezienie z maroka do polski najtańszej wersji sanderki zajmuje im ponad 2-mce .
Coś lipna ta cyfrowa technika z materiałami o atomowej grubości [grafen , poliwęglany czy inne cuda]
Ostatnio zmieniony przez wlodarek1 2016-05-04, 07:10, w całości zmieniany 1 raz
wlodarek1, ja czekałem na swoją Lodzię 3 miesiące w 2014 roku, więc nie narzekaj....
Prędzej czy później, i tak dostaniesz swoje upragnione nowe auto...
W fabryce pracują nie tylko same roboty, ale i ludzie... bo kto by czuwał na poprawnością produkcji przez roboty??? A sama końcowa montaż na taśmie to już ludzie robią.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Wysłany: 2016-05-04, 17:10
Powiem wam taką prawdę ; ja jestem rencistą , nie pracuję , mam czas na wzdychanie ,
kiedy wreszcie będzie ta dacia sandero 'golas' . Czy wersja acces ma na wyposażeniu czujniki ciśnienia w oponach i czy ma włącznik trybu jazdy ECO
Od dnia zamówienia czyli 7 IV - ani razu nie widziałem na ulicy białej sanderki acces - czyli takiej jaką zamówiłem . Dziś widziałem tylko 2 czarne dustery . Skoro sanderki sprzedają się jak świeże bułeczki , to dlaczego tak ciężko zobaczyć jej najtańszą wersję
Ostatnio zmieniony przez wlodarek1 2016-05-04, 17:15, w całości zmieniany 1 raz
Od listopada 2015 Dacie mają pośredni system pomiaru ubytku ciśnienia obliczany z różnicy obrotu kół. Czujników już nie montują.
Jesteś pewny tego na 100%? Z tego co mi wiadomo taki system (w którym ABS na podstawie różnic w oporze toczenia wykrywa braki w ciśnieniu), był montoany w większości aut i wystarczał do listopada 2014 roku, potem UE w swojej "nieskończonej mundrości" wprowadziła nowe normy bezpieczeństwa i TPMS'y stały się obowiązkowe dla wszystkich nowych pojazdów - trochę nie chce mi się wierzyć że Dacii jakoś udało się uniknąć tego durnego obowiązku (piszę durnego, nie przez to że mam coś do samej idei, ale fakt że jeden czujnik kosztuje ~200-250 zł, ma niewymienialną baterię (ekologia... taaa) i utrudnia zmianę opon (łatwo uszkodzić), średnio mi się podoba). Byłby to niezły plus dla Dacii gdyby tego nie miała :)
@wlodarek1:
Strasznie chłopie narzekasz - mnie w Tandemie mówili na wstępie że czas oczekiwania 3 miesiące, w Oplu zresztą podobnie - IMHO "golasów" po prostu nie sprzedaje się za wiele (tak jak @mbar napisał - niewiele osób chce auto bez klimy, ja dodałbym że również bez radia), dlatego priorytet mają wersje Stepway czy Laurete na których producent więcej zarobi - dla mnie jest to logiczne :)
Nie martw się, doczekasz się - i oby służyło bezawaryjnie jak najdłużej.
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2016-05-04, 21:26
Huk napisał/a:
Strasznie chłopie narzekasz - mnie w Tandemie mówili na wstępie że czas oczekiwania 3 miesiące, w Oplu zresztą podobnie - IMHO "golasów" po prostu nie sprzedaje się za wiele (tak jak @mbar napisał - niewiele osób chce auto bez klimy, ja dodałbym że również bez radia), dlatego priorytet mają wersje Stepway czy Laurete na których producent więcej zarobi
Z radiem to bym polemizował - jak kupowałem Dustera w 2010 radio było w opcji - typowy Blaupunkt za 3x tyle co w sklepie. Ja za połowę ceny opcjonalnego radia kupiłem podobne tyle że z zestawem głośnomówiącym. Potem wprowadzili radio seryjnie - ale do ceny doliczyli tyle ile chcieli za opcję.
Od listopada 2015 Dacie mają pośredni system pomiaru ubytku ciśnienia obliczany z różnicy obrotu kół. Czujników już nie montują.
Jesteś pewny tego na 100%? Z tego co mi wiadomo taki system (w którym ABS na podstawie różnic w oporze toczenia wykrywa braki w ciśnieniu), był montoany w większości aut i wystarczał do listopada 2014 roku, potem UE w swojej "nieskończonej mundrości" wprowadziła nowe normy bezpieczeństwa i TPMS'y stały się obowiązkowe dla wszystkich nowych pojazdów - trochę nie chce mi się wierzyć że Dacii jakoś udało się uniknąć tego durnego obowiązku (piszę durnego, nie przez to że mam coś do samej idei, ale fakt że jeden czujnik kosztuje ~200-250 zł, ma niewymienialną baterię (ekologia... taaa) i utrudnia zmianę opon (łatwo uszkodzić), średnio mi się podoba). Byłby to niezły plus dla Dacii gdyby tego nie miała :)
Po pierwsze chodzi o to żeby był monitorowany spadek cisnienia obowiązkowo, jak widać metoda jest obojętna. Po drugie już na forum pisano o tym. Po trzecie ja w samochodzie z grudnia 2015 mam pośredni system związany z ABS/ESP w instrukcji nazwany systemem A.
Wysłany: 2016-05-04, 21:56
Arekkozuch - ja umowę podpisałem 7 IV a wyprodukowana ma byc 13 V
Ty nie zmieniałeś czegoś w zamówieniu po drodze?
Ty umowę podpisałeś 29 III a wyprodukowaną masz już 26 IV - tak Tak
To kto z nas dłużej czeka Niech będzie, że Ty
Arekkozuch - a jaką wersję wyposażenia ty zamówiłeś Laureate z dodatkowymi czujnikami parkowania, tempomatem.
Edyta:
wlodarek1 napisał/a:
ani razu nie widziałem na ulicy białej sanderki acces
Dzisiaj widziałem jedną w Krakowie - biały Access. Chodź ogólnie dużo więcej widać Laureate'ów, że o Dusterach nie wspomnę bo tych jest na potęgę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum