Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: laisar
2016-06-14, 22:14
Sandero zamiast TICO
Autor Wiadomość
walter_g 

Marka: Dacia
Model: Duster II Techroad
Silnik: 1.6 4WD
Rocznik: 2019
Wysłany: 2016-05-29, 22:23   

Cytując B. Wołoszańskiego:

"Ale nie uprzedzajmy faktów" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

wlodarek1 

Marka: renault
Model: captur
Silnik: 1.3 mild
Rocznik: 2024
Wysłany: 2016-05-30, 06:25   

Arku - z tego co pisałeś to załatwianie formalności typu ;
przelew kasy na konto dilera , odbiór dokumentów potrzebnych do rejestracji ,
rejestracja , ubezpieczenie i odbiór czysto wypucowanego autka - odbywają się w 1 dzień .
Za komuny to była gorsza przeprawa ; najpierw trza było mieć tablice próbne , potem dopiero normalne , a ceny opłat za rejestrację i ubezpieczenie były wg mnie wyższe niż teraz [porównując do ówczesnych zarobków ]
Zastanawiam się dlaczego technika i wyposarzenie samochodów nie zmieniają się tak szybko jak zmienia się rynek urządzeń mobilnych .
Co mam na myśli ; smartfon sprzed 2 lat za 1000 zł miał ;
1 GB RAM , 8 GB FLASH , 4-rdzeń procek .
Za tą cenę smartfon dziś ma ; większy ekran i więcej RAM-u , Pamięci wewnętrznej i silniejszy procek . Dlaczego podobnie nie jest z samochodami ;
Sandero II z 2013 - silnik 1,2 75 KM za 29900 zł
Sanderka II z maja 2016 - silnik 0.9 95 KM , lub lepsze wyposażenie - za tą samą cenę :-x
Ostatnio zmieniony przez wlodarek1 2016-05-30, 06:54, w całości zmieniany 3 razy  

arczi_88 

Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI 84 KM
Rocznik: 2014
Wersja: Ambiance Plus
Wysłany: 2016-05-30, 06:45   

https://m.youtube.com/watch?v=4QoKJi8toYI <- odnośnie jeszcze wyłączania ESP na śliskim :-D

damiaszek 

Model: Duster 4x4
Silnik: 1.6 16V LPG
Rocznik: 2012
Wersja: Ambiance
Wysłany: 2016-05-30, 08:13   

wlodarek1 napisał/a:
Zastanawiam się dlaczego technika i wyposarzenie samochodów nie zmieniają się tak szybko jak zmienia się rynek urządzeń mobilnych .

Bo cena mechaniki i składania urządzeń (aut) nie zmienia się tak jak zmienia się cena elektroniki. Zauważ że obecnie w tej samej cenie masz dziś np. radio z mp3, bt, nawigacją itp. tak samo elektronika montowana w autach nie podnosi ich ceny. Dawniej golas nie miał licznika przebiegu dziennego, obrotomierza, zapłonu bez rozwiązań mechanicznych i innych drobiazgów które dziś ma każde nowe auto bez dopłat. Część tych rozwiązań wymusiło prawo (ekologia, bezpieczeństwo) a część rozwiązań jest po prostu tańsza.

Na pewno w sandero będziesz miał 10^6 bardziej zaawansowaną elektronikę niż w tico :-P , dużo bardziej niż telefon z 1998 w stosunku do najlepszych współczesnych smartfonów.

Lza 

Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016
Wysłany: 2016-05-30, 09:13   

wlodarek1 napisał/a:
przelew kasy na konto dilera , odbiór dokumentów potrzebnych do rejestracji ,
rejestracja , ubezpieczenie i odbiór czysto wypucowanego autka - odbywają się w 1 dzień .

Zależy jak tam macie zorganizowany wydział komunikacji. Mi załatwienie formalności w urzędzie zajęło 4 dni, w tym 2 dni robocze - piątek i poniedziałek. Poranna wizyta w piątek (zaraz po opuszczeniu salonu z dokumentami) nie należała do do długich:

wlodarek1 

Wysłany: 2016-05-30, 09:48   

Damiaszek - jeśli teraz w tico mam elektryczne szyby , alarm , centralny zamek , radio -
- a tych rzeczy nie będę miał w gołej białej sanderce - to cóż tam za wielka elektronika będzie ?
Specjalnie prosiłem Arka by dał fotkę z deski rozdzielczej , by zobaczyć co tam u niego jest pierwsze z prawej strony . Ja to tam widzę jakiś komputerek pokładowy . Z tego co wyczytałem na forum to w wersji Acces tego elementu na zestawie wskażników nie będę miał :?:
Jeśli to prawda - to jak będę używał licznika okresowego km albo obserwował średnie spalanie :cry:

krimar 

Model: Sandero II ph2 Open, Duster 2 Prestige, SSIII
Silnik: 1,0 TCE LPG
Rocznik: 2020, 2021, 2023
Wysłany: 2016-05-30, 11:03   

wlodarek 1 - w swojej stopce dopisz "z powodu awarii alternatora"

damiaszek 

Model: Duster 4x4
Silnik: 1.6 16V LPG
Rocznik: 2012
Wersja: Ambiance
Wysłany: 2016-05-30, 11:09   

Porównujesz wypas tico do gołej daci :-D . Tico nie masz obrotomierza, a licznik prędkości i przebiegu jest mechaniczny, zegary nawet w gołej sanderce są elektroniczne. I zasadnicza sprawa w tico był gaźnik i zapłon z palcem rozdzielczym (dobrze że iskrę dawała już elektronika), w sandero masz komputer sterujący silnikiem. Masz też ABS i ESP które także opierają się na elektronice. Airbag też jest sterowany elektroniką - a tego w tico nie było nawet za dopłatą.

A jak byśmy porównali tico maksymalnie bogatej wersji do sandero laurente to różnic by wyszło dużo więcej.

ps. Radio możesz sobie przełożyć ;-)
Klimatyzację miałeś może w tico - były takie wersje?
Ostatnio zmieniony przez damiaszek 2016-05-30, 11:11, w całości zmieniany 1 raz  

Józef 

Marka: dacia
Model: sandero
Silnik: 1,4 mpi
Rocznik: 2008
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2016-05-30, 11:30   

Włodarek1, jeżeli nie przeczytasz dokładnie książki którą wysłałem i instrukcję obsługi auta ja dostaniesz przy odbiorze nowego auta to musisz wozić notesik i długopis (jeszcze kalkulator) będziesz sobie obliczał przejechane kilometry i spalanie.

arekkozuch 

Model: Duster II
Silnik: 1.3 TCE 150
Wersja: Prestige
Wysłany: 2016-05-30, 11:44   

Darku, byłem dzisiaj w Tandemie, Twoje auto już dopłynęło, możliwe, że będzie w ciągu 2 tygodni do odbioru :-)

Twój komputer będzie pokazywał zegarek/całkowity licznik/dzienny licznik/ ustawienie czujników ciśnienia w oponach, będzie wyglądał tak samo, tylko nie będziesz miał opcji związanych ze spalaniem i zasięgiem.

wlodarek1 

Wysłany: 2016-05-30, 13:27   

Cytat:
Twoje auto już dopłynęło, możliwe, że będzie w ciągu 2 tygodni do odbioru
-
dzięki Arku za pocieszające wiadomości :-D
Ja dziś zajechałem do znanego w mojej dzielnicy warztatu samochodowego "anioł" i rozpytałem tam o dacie sandero . Mechanik który w zeszłym roku naprawial mi tico - teraz odpowiedział tak ;
silniki [dacii sandero] - to są od francuzów , są dobrej jakości . A blacha ? Odp ; blacha - jest taka jak blacha ....
Ale jeśli chce pan mieć autko tak do zwkłej jazdy to dacia sandero to 1 z lepszych wyborów :-D
Cytat:
wlodarek 1 - w swojej stopce dopisz "z powodu awarii alternatora"

a jeśli chodzi o alternator - to czy można mówić o jego awarii gdy on działa , tylko wytwarza słabszy prąd niż kiedyś . Ja bym to określił jako normalne zużycie 17-letniego urządzenia a nie awarię :roll:
Teraz jest najważniejsze zadanie - sprzedać tico w ciagu tych 2 tygodni , bo w garażu mieści się tylko 1 auto
a tico pod chmurką - szybko rdzewieje :-x
Ostatnio zmieniony przez wlodarek1 2016-05-30, 13:49, w całości zmieniany 2 razy  

arnold 

Silnik: TCe 100 LPG
Rocznik: 2020
Wysłany: 2016-05-30, 22:02   

Alternator albo ładuje albo nie, zużycie jego samego ma niewiele do niskiego napięcia ładowania.

wlodarek1 

Wysłany: 2016-05-31, 07:41   

Przejrzałem dziś statystyki niezawodności aut używanych i dacia wypada w tym zestawie dość słabo http://m.moto.pl/MotoPL/5...__Najlepsi.html

arnold 

Silnik: TCe 100 LPG
Rocznik: 2020
Wysłany: 2016-05-31, 07:46   

Na Tico nie narzekałeś, a mieściło się od zawsze poza jakąkolwiek skalą. A te raporty polegają na tym kto bardziej posmaruje.

walter_g 

Wysłany: 2016-05-31, 08:07   

Apropos raportów TUV/DEKRA

http://www.daciaklub.pl/f...hlight=#1683517

Wyniki w raportach TÜV lub DEKRY są od wielu lat uważane za wyznaczniki jakości danej marki/modelu. A przecież metodologia oraz niemiecki rynek samochodów rządzą się swoimi prawami.

Nie wiem co wy sądzicie, ale tak z mojego punktu widzenia:

1. są to raporty z niemieckich stacji kontroli pojazdów - gdyby analizować polskie SKP wyszłoby, że 99% badanych aut jest bezawaryjnych
2. w Niemczech auta niemieckie są jednak trochę lepiej traktowane przez swoich właścicieli - przykładowo Mercedesem klasy B (który wygrał) jeżdżą przede wszystkim niemieccy emeryci, a oni bardzo dbają o swoje auta i zanim pojadą na przegląd rejestracyjny, auto jest sprawdzane, czy przejdzie przegląd
3. marki jak Fiaty, Dacie są raczej traktowane jak auta do ciężkiej pracy, poza tym kupują je ludzie, którzy oszczędzają, więc również dotyczy to serwisowania czy dbania o auto
4. nie bez znaczenia są też ASO danej marki - myślę, że Mercedes, czy Porsche liczy sobie dużo więcej za przegląd niż Fiat, Citroen, Renault czy Dacia, więc i dokładniejsze sprawdzenie samochodu jest w cenie
5. dużo zależy od właściciela samochodu - jak dba, serwisuje, to i samochód na przeglądzie lepiej wypadnie, a jak ma to gdzieś i czeka, aż mu TÜV powie co w aucie jest nie tak, to potem są takie wyniki, jakie są.
6. autkami typu Spark, 500, Punto, KA, FOX najczęściej jeżdżą panie (proszę mnie teraz nie posądzać o bycie seksistowskim), chciałem tylko powiedzieć, że panie mają troszeczkę wyższą tolerancję na usterki w samochodach, rzadziej zgłaszają usterki w serwisach, jak również rzadziej dają się przejechać swojemu mężowi/chłopakowi, żeby sprawdził czy wszystko z i ich autem jest ok :-D
7. może dużo bardziej miarodajny jest ADAC, który raportuje którą markę auta holował i po jakiej usterce, ale ostatnio wyszło, że ADAC "sprzedawało" raporty, więc trudno teraz niemcom wierzyć w to, co piszą ;-)

Lza 

Wysłany: 2016-05-31, 08:46   

walter_g napisał/a:
są to raporty z niemieckich stacji kontroli pojazdów - gdyby analizować polskie SKP wyszłoby, że 99% badanych aut jest bezawaryjnych

heheh, padłem na podłogę, ale to prawda! Nawet 30-letnie żuki radośnie pomykające 35km/h z marchewką na targ. W gebelsówku większość tego śmiecia co jeździ w PL by nie przeszła przeglądu.

2-6 to raczej domniemania i domysły, myślę, ze nie masz żadnych twardych dowodów by je obronić.

Uważam, że jakieś tam wnioski dotyczące awaryjności można z tych rankingów wyciągnąć. Natomiast ja chętniej sięgam po "reliability index" który mówi ile trzeba statystycznie wpakować w dany model samochodu, żeby był sprawny.
Te indeksy są dosyć ciekawe: często się zdarza, że jeden model danej marki jest bardzo wysoko a inny okupuje końcówkę.
Ostatnio zmieniony przez Lza 2016-05-31, 08:47, w całości zmieniany 1 raz  

walter_g 

Wysłany: 2016-05-31, 10:52   

Polecam artykuł z AŚ ;-)
http://www.auto-swiat.pl/...aryjnosci/j76hs

Wrzucam kilka ciekawszych informacji:
"Jak zapewne już się domyślacie, diagności żadnej z tych firm nie wpiszą do swoich statystyk usterek, które spowodowały unieruchomienie pojazdu, zostały wykryte i usunięte w warsztatach lub naprawione przez właścicieli przed przyjazdem na obowiązkowy przegląd. Raporty tego typu mówią nam przede wszystkim o tym, w jakim stanie (statystycznie) są samochody w określonym wieku na rynku niemieckim i jakich usterek eksploatacyjnych należy się w nich spodziewać."

"Wiele zależy też nie tylko od samych aut, lecz także od profilu potencjalnego właściciela. Przeciętny właściciel np. Porsche 911 to człowiek stateczny i zamożny, którego stać na staranny serwis auta. Nawet jeśli Porsche nie są aż tak bezawaryjne, jak na to wskazują statystyki, to jednak takie auta w Niemczech z reguły prezentują stan idealny."

No i chyba kwintesencję pomiędzy TUV/DEKRA a polskimi SKP:

"Ciekawostka: w Niemczech jednym z podstawowych narzędzi diagnosty jest wkrętak. Mechanik wchodzi pod samochód i próbuje zrobić dziurę w podwoziu. Jeśli mu się uda, auto plakietki nie dostanie. Jest w zasadzie skazane na sprzedaż handlarzowi z Polski lub innego wschodniego kraju."
Ostatnio zmieniony przez walter_g 2016-05-31, 10:54, w całości zmieniany 1 raz  

Karenzo 

Marka: Dacia-
Model: Duster 4x2 , sandero stepway , duster 4x4
Silnik: 1.6 lpg, 0.9 lpg , 1.5 dci
Rocznik: 2012,2016,2022
Wersja: Laureate
Wysłany: 2016-05-31, 11:29   

według ukraińskiej jakiś tam federacji na ukrainie 100 % samochodów jest sprawnych bo niema przeglądów okresowych
nie ma przeglądów --> nie ma usterek !

Lza 

Wysłany: 2016-05-31, 11:42   

A u nas są przeglądy a usterek i tak nie ma.

wlodarek1 

Wysłany: 2016-05-31, 12:46   

LOGAN PICK UP
Dziś po raz pierwszy widziałem taką odmianę dacii , .
Podobno takie były montowane w brazylii .
A zwykłej białej sandro acces zmontowanej w maroku - nie widziałem jeszcze ani razu :-x
Może zobaczę wreszcie i taką gdy wreszcie dotrze do mnie za ok 2 tygodnie ta którą zamówiłem :roll: :!:
Ostatnio zmieniony przez wlodarek1 2016-05-31, 12:48, w całości zmieniany 1 raz  

mbar 

Model: Sandero
Silnik: TCe 90
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate
Wysłany: 2016-06-01, 04:49   

Po moim mieście też jeździ biały Logan pickup, oczywiście import.

route2000 

Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPGTECH
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2016-06-01, 08:05   

Nasz kolega Gasnik ma takiego Logana Pick-Upa. Sam osobiście widziałem... ;-)

arekkozuch 

Silnik: 1.3 TCE 150
Wysłany: 2016-06-01, 08:17   

W Blachowni jeździł taki sam, tylko biały. Widziałem w zeszłym tygodniu ;-)

Lza 

Wysłany: 2016-06-01, 09:18   

Z okazji dnia dziecka, Zróbcie sobie konkurs: Kto pierwszy zrobi mu zdjęcie!

wlodarek1 

Wysłany: 2016-06-02, 08:07   

A oto ja , przy wczorajszym koszeniu trawy ;
https://youtu.be/yV2NWDuyZIs
Zastanówcie się po obejrzeniu tego filmiku ; czy to że pan Tomek nie dołączył do do zamówienia sanderki - kopii mojej grupy inwalidzkiej - jest w porządku :?:
Nie wiem jak wam ale mi się wydaje że gdy taka osoba jak ta którą na tym filmiku widzicie ,
składa zamówienie na nowy samochód - to powinno to być w papierach jakoś zaznaczone .A auto dla takiej osoby nie powinno być wleczone przez morze z Afryki ale z europejskiej , rumuńskiej montowni - dostarczone lądowo w ciągu 1 miesiąca a nie ponad dwóch .
Na ten moment gdy piszę tego posta jest cisza w temacie - nie wiem czy transport z autkiem dla mnie wjechał już do Polski czy nie :cry: Zgadzacie się z poglądami wyrażonymi w tym poście :?:
:-(
Ostatnio zmieniony przez wlodarek1 2016-06-02, 08:07, w całości zmieniany 1 raz  

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi