Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3986 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-01-17, 02:26
lizi0 napisał/a:
Czytam i nie mogę znaleźć plików uwolnienia do tego softu...czy na wcześniejszych plikach da się uwolnić update map? Czy ewentualnie da się cofnąć update softu? Jeżeli macie jeszcze siłę i chęci to podpowiedzcie jak można co i jak krok po kroku.
Marka: Dacia
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO-G
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1253 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-03-15, 22:09
Nowe mapy HERE 2022Q4 są już na horyzoncie. Wydane w marcu. Sam jestem ciekaw, co mają nowego, bo poprzednie nie nadążały nad zmianami dróg w Polsce. Do pobrania w znanych adresach.
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3986 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-03-17, 13:09
jarek1977 napisał/a:
mimo rejestracji nie mam dostepu do tego linku
Potwierdzam- to jest chyba najlepsze źródło. Ale faktycznie proces rejestracji jest tam ciut stresujący... No i żeby coś pobrać trzeba tam czasami wykazać aktywność- np. coś zalajkować.
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1253 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-03-17, 18:37
Mam tam konto już parę lat, ale bez problemów. Nie robię nic tylko od czasu do czasu pobieram nowe mapy, jak są. Spróbuję zapodać coś łatwiejszego.
lub TAKI
Ostatnio zmieniony przez paul7 2023-03-17, 19:10, w całości zmieniany 2 razy
Witam, kupiłam Dacia Sandero Stepway 2013 i z tego co widzę nie aktualizowano mapy od 2013 więc jak się domyślam nie wykorzystano nawet tego darmowego czasu z toolbox. Czy powinnam najpier zarejstrować się i zaktualizować mapę na 90 dni i później próbować wgrać coś darmowego czy muszę wykupić pierwszą aktualizację? Trochę się w tym pogubiłam. Do tego auto jest sprowadzone z Francji i nie ma w ogóle mapy Polski. Z góry dziękuje za pomoc :) paul7,
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1973 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2023-03-19, 10:35
Od wczoraj siedzę w necie i szukałem linków do najnowszych map. Udało mi sie znaleźć na chomiku najnowsze mapy HERE, pobrałem plik do torrentów i ściągnąłem mapę Polski ( można ściągnąć całą mapę europu - ponad 7GB). Dzisiaj wieczorem będę wgrywał je do MNE a jutro je przetestuje.
Link skąd można pobrać plik torrentowy:
https://rutracker.net/forum/viewtopic.php?t=6333802
Wysłany: 2023-03-19, 19:00
Najciekawsze będą pliki .hnr . To tam są różne marszruty. Dotychczasowe prawie nic nie zmieniały, jeździło się jak Uberem byle nabić kilometrów. Z tymi trzeba sie "przejechać" by stwierdzić co tym razem się poprawiło.
Witajcie mam problem z aktualizacja do najnowszej wersji map. Aktualizację przeprowadzałem przez medianavtoolbox_unleashed.
Zgrałem na pendriva wszytskie ustawienia, włozyłem go do latopta, uruchomiłem medianavtoolbox_unleashed zaktualizowłem mapę polski do wersji 2022q4.
Po włożeniu pendriva do nawigacji w samochodzie długo mielił mrugał dioda ze pracuje i na koniec napisał komunikat "Pakiet aktualizacji jest nieważny" Czy coś zrobiłem źle czy może pominałem jakiś ważny krok aby dokonać aktualizacji.
Wysłany: 2023-03-30, 13:56
internet.jerzy napisał/a:
Witajcie mam problem z aktualizacja do najnowszej wersji map. Aktualizację przeprowadzałem przez medianavtoolbox_unleashed.
Daruj sobie używanie tego programu, według mnie jego działanie jest niepowtarzalne i nieintuicyjne. Znacznie łatwiej i czytelniej własnoręcznie wgrać poszczególne pliki do odpowiednich folderów i skopiować wsad na pendrive. Instalacja przebiega bez problemów.
Ok czyli jak zgram dane z auta na pendriva to on zapisze wszystko w odpowiednich katalogach. Następnie czyszcze te katalogi i wgrywam odpowiednie nowe pliki do odpowiednich katalogów. Dogrywam odpowiedni skryp i wgrywam do MediaNAv.
Tylko pytanie jak pousuwać stare niepotrzebne pliki i mapy
Wysłany: 2023-03-31, 09:43
internet.jerzy napisał/a:
Ok czyli jak zgram dane z auta na pendriva to on zapisze wszystko w odpowiednich katalogach. Następnie czyszcze te katalogi...
Niezupełnie w ten sposób. To, co nam MediaNav wgra na pendrive kopiujemy sobie po prostu na dysk jako backup, ale nie korzystamy z tego do wgrywania map. Wsad wraz z plikami skryptowymi pobieramy gotowy i tylko w odpowiednich folderach wgrywamy tam nowe pliki map, odpowiednio zmieniając nazwy na krótkie. Cały proces jest opisany np. na GoDuster! pod nagłówkami "Odblokowywanie nawigacji na Linuxie – odnowienie map w nawigacji na Linuxie" oraz "Odblokowywanie nawigacji na Linuxie – odnowienie fotoradarów".
Czyli generalnie- nie dogrywamy plików do "obrazu systemu" zgranego sposobem fabrycznym z naszego MediaNav, lecz do gotowego wsadu pobranego po prostu z sieci. Oba przypadki to zupełnie inne pliki i zupełnie inna struktura folderów- dlatego taka operacja zrobiona na pendrive z danymi zgranymi z MN po prostu nie zadziała.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2023-03-31, 09:53, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1,5DCI
Wysłany: 2023-03-31, 13:41
Mam prośbę o pomoc. Nie wiem czy przypadkiem coś nie namieszałem. W moim MediaNav3 mam tylko 5 pozycji zawartości: Mapy, Miejsca, Ostrzeżenia dla kierowców, Profile trasy intelig, Widok rozwidleń dróg. Wydaje mi się, że kiedyś było coś więcej. Wgrane pliki to: *fbl, *fda, *fpa, *poi, *spc.
Ostatnio zmieniony przez miet55 2023-03-31, 14:33, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 1.6
Wysłany: 2023-03-31, 16:23
Cześć wszystkim,
Widzę, że wyszły mapy iGO TomTom 2022 Q4
Posiadam MNE (MN2) w wersji 9.1.3
Gdzie znajdę plik z speedcam, czy mogę użyć od HERE, czy muszą być od iGO? Tak samo z POI, czy mogę użyć tych oryginalnych, czy wersja EXTEND w HERE ma jakoś więcej punktów?
Czy budynki 3D przymulają jakoś mapę? Czy jeśli wgram samą Polskę to mapy będą działać szybciej, niż jak jeszcze dorzucę Czechy / Słowację?
W jaki sposób usunąć starą wersję map?
Silnik: 1,5DCI
Wysłany: 2023-03-31, 17:28
Dymek napisał/a:
miet55 napisał/a:
Wydaje mi się, że kiedyś było coś więcej. Wgrane pliki to: *fbl, *fda, *fpa, *poi, *spc.
Oczywiście ilość tych "pozycji" jest uzależniona od wgranych plików, widzę że nie masz choćby .3dc i 3dl, .fjw, .fsp, .ftr czy choćby .tmc...
Wgrywałem również takie pliki jak: .fjw .fsp lecz kiedy zauważyłem, że nie widzę ich w "medianavtoolbox", postanowiłem nie dogrywać ich. @Dymek, będę Tobie wdzięczny jak określisz za co odpowiadaja pliki o których wspomniałeś.
A propos "medianavtoolbox" to wyczyściłem wszystko i postanowiłem wgrywać z pełnymi nazwami np. Poland_HERE_2022.Q4_230206.fbl Jest OK!
Trochę ułatwiłem tym samym wklejanie do katalogów. Posługuję się dwoma folderami (autorun_bavn, nng) i (autorun_bavn, nng i plik tekstowy). Pliki o których wspomniałeś: .fjw .fsp wklejałem do folderu nng\content\map. Co z pozostałym o których piszesz?
Widzę, że mam jeszce jeden folder "building" więc tam zapewne trzeba wkleić .3dc i 3d
Doczytałem, że to .3dl - 3-wymiarowe charakterystyczne obiekty (budynki, budowle)
.3dc - 3-wymiarowe centra dużych miast. Czy to się przydaje? Nie chcę obciązać MNE3
A co z .tmc?
.ftr chyba nie jest potrzebny, to dane dla ciężarówek.
Reasumując to chyba u mnie najbardziej przydatne obok tych co wymieniłem byłyby .fjw .fsp
Ostatnio zmieniony przez miet55 2023-03-31, 17:57, w całości zmieniany 5 razy
miet55, tutaj masz rozpiskę do czego służą poszczególne typy plików http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=22393
a budynki to rzadkie schematy więc raczej nie obciążają bardzo mne.
Ostatnio zmieniony przez Franek 2023-03-31, 20:10, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2023-04-01, 10:11
Obrazy 3D (z folderu Building) są bardzo fajne, oczywiście obejmują tylko centra dużych miast.
Nijak nie obciążają one sprzętu, w każdym razie tego nie widać, różnicy nie ma- podobnie jak nie widać różnicy czy wgramy samą Polskę czy np. 4-5 krajów. Jeśli chodzi o TMC, to katalog należy stworzyć jeżeli go nie ma i wgrać plik(i) .tmc, oraz sprawdzić w odpowiednim folderze czy mamy wgraną licencję (.lyc) na TMC- fabrycznie jej nie było. To zresztą widać od razu- jeśli w dolnym lewym rogu ekranu na mapie widać symbol "wieży nadawczej", to licencji brak.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2023-04-01, 10:28, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum