Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 113 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3819 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2024-11-13, 08:59
Od 8 lat śledzę to forum i nie pamiętam aby ktoś się chwalił używaniem takiego wynalazku.
Ludzie raczej używają prostego interfejsu OBD i po bluetooth lub WiFi odczytują sobie temperaturę na smartfonie, z użyciem dowolnej apki...
Tylko jak ktoś nie jest smartfonowy to jest wtedy problem
Podłączenie i odczyt jest bardzo prosty w realizacji. Wystarczą podstawowe umiejętności, odpowiednia apka ( mam car scanner ) i ustawienie srajfona w trybie "deska rozdzielcza".
Tam wybierasz parametry, które chcesz mieć wskazane na srajfonie.
Uruchomiłem to w celach poznawczych jakiś czas temu, nie korzystam na stałe.
Mam temp. silnika, ładowanie, obroty i prędkość na tym dodatkowym ekranie. Dane lecą z OBD. Całkiem fajne, nie drogie, a do tego pomocne w trakcie jazdy ;)
Ale... nie każdy używa smartfona... Ba, można w ogóle nie mieć komórki
Zakup jakiegoś wskaźnika też kosztuje. Srajfon do odczytów może być z odzysku, kupiony używany lub od znajomych.
Podsuwam rozwiązanie, co z nim zrobisz to już Twoja broszka.
Wysłany: 2024-11-14, 13:47 Re: Wyświetlacz z temperaturą pod obd
adrusek napisał/a:
Witam.
Czy ktoś może polecić jakiś mały wyświetlacz żeby podłączyć pod obd i pokazywało temperature silnika w dokker 1.6 z 14r?
od paru lat jeżdzę z czymś takim i działa, nawet można sobie ustawić ze wydaje dźwięk, jak przekroczysz jakieś zadane obroty i prędkość - https://pl.aliexpress.com/item/1005007771625408.html - aukcja przykładowa, bo moja już dawno wygasła
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum