Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Nowy Duster 2024
Autor Wiadomość
paul7 

Marka: Dacia
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO-G
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os.
Wysłany: 2025-03-02, 16:04   

Jak napisałeś od 1000 do 3000. Ale lepiej kup sobie olej , będziesz miał 3 razy taniej

gawron3 

Model: dusterIII
Silnik: 1,2 Tce
Rocznik: 2025
Wysłany: 2025-03-02, 16:29   

Myślę z kupnem oleju nie będzie problemu Castrol 0W16, jak się aso zgodzi na taką wymiane a co z filtrem zakup w aso .

malygabrys 

Marka: Dacia, Dacia
Model: Duster III, MCV
Silnik: 1,0ECO-G LPG, 1,6 MPI+LPG BRC
Rocznik: 2024 , 2010
Wersja: Extreme
Wysłany: 2025-03-02, 18:37   

Ja kupowałem olej i fitr na al...gro. Podkładkę tylko dawał serwis.

paul7 

Wysłany: 2025-03-02, 19:44   

Następne wymiany oleju możesz robić niezależnie, tam gdzie taniej. Tylko zbieraj faktury z opisem.

Kacper_Potocki 

Model: Duster.1.4x2 Duster.3.4x4 Bigster.4x4
Silnik: 1.6 1.2 1.2
Rocznik: 2017 2024 2025
Wysłany: 2025-03-05, 17:12   

Pora skrobnąć kilka zdań na temat nowego Duster III Extreme 4x4. Autko kupione we wrześniu 2024 dla żony. Dziś stuknęło mu 3000km (żona mało jeździ, praktycznie tylko po mieście).

Z usterek naliczyłem w sumie trzy + jedna akcja przywoławcza do serwisu.

Zadzwonili z serwisu i powiedzieli, że jest akcja serwisowa, ale nie zagraża bezpieczeństwu, więc można przyjechać byle kiedy. Przyjechałem i podobno sprawdzili mocowanie jakiejś wiązki elektryczej i stwierdzili, że wszystko jest ok.

No a moje usterki, które zauważyłem:

1. Raz zacięły się lusterka, czyli zbliżając się do auta z kartą lub otwierając przyciskiem z pilota auto aktywowało się, ale lusterka się nie otwierały autopmatycznie. Nie pomagały ustawienia w tablecie, ani resetowanie tabletu. Pomógł przycisk na drzwiach do lusterek. Od tego czasu wszystko działa, awaria wystąpiła tylko raz.

2. Tablet kilka razy zawiesił się, a kilka razy nie włączał się jak wsiadłem do samochodu. Nie pomagało wsiadanie i wysiadanie, ale zawsze pomagał reset tabletu przycikiem na górze (dłużej przytrzymać).

3. Czasami naciskając przycisk uruchamiania silnika, na kierownice nagle naciska siła i kierownica dostaje uderzenie i się przekręca. Tak jakby z dużą siła ktoś uderzył w ukłąd kierowniczy. To bardzo niefajne, bo uderzenie jest metal w metal i można wybić kciuka jak nagle kierownica wyrwie. Nie mam pojęcioa od czego to zależy, może od skręconych kół podczas parkowania? Dzieje się tak raz na 20 uruchomień silnika.

To tyle :)

PS. Auto pali więcej niż 1.0TCe i 1.6SCe - mniej więcej tyle co 1.2TCe z D1(polift 125km)

Ancymonekk 
Zielony listek

Model: Lancer
Silnik: 1.6
Wysłany: 2025-03-05, 21:28   

Kacper_Potocki napisał/a:
Pora skrobnąć kilka zdań na temat nowego Duster III Extreme 4x4. Autko kupione we wrześniu 2024 dla żony. Dziś stuknęło mu 3000km (żona mało jeździ, praktycznie tylko po mieście).

Z usterek naliczyłem w sumie trzy + jedna akcja przywoławcza do serwisu.

Zadzwonili z serwisu i powiedzieli, że jest akcja serwisowa, ale nie zagraża bezpieczeństwu, więc można przyjechać byle kiedy. Przyjechałem i podobno sprawdzili mocowanie jakiejś wiązki elektryczej i stwierdzili, że wszystko jest ok.

No a moje usterki, które zauważyłem:

1. Raz zacięły się lusterka, czyli zbliżając się do auta z kartą lub otwierając przyciskiem z pilota auto aktywowało się, ale lusterka się nie otwierały autopmatycznie. Nie pomagały ustawienia w tablecie, ani resetowanie tabletu. Pomógł przycisk na drzwiach do lusterek. Od tego czasu wszystko działa, awaria wystąpiła tylko raz.

2. Tablet kilka razy zawiesił się, a kilka razy nie włączał się jak wsiadłem do samochodu. Nie pomagało wsiadanie i wysiadanie, ale zawsze pomagał reset tabletu przycikiem na górze (dłużej przytrzymać).

3. Czasami naciskając przycisk uruchamiania silnika, na kierownice nagle naciska siła i kierownica dostaje uderzenie i się przekręca. Tak jakby z dużą siła ktoś uderzył w ukłąd kierowniczy. To bardzo niefajne, bo uderzenie jest metal w metal i można wybić kciuka jak nagle kierownica wyrwie. Nie mam pojęcioa od czego to zależy, może od skręconych kół podczas parkowania? Dzieje się tak raz na 20 uruchomień silnika.

To tyle :)

PS. Auto pali więcej niż 1.0TCe i 1.6SCe - mniej więcej tyle co 1.2TCe z D1(polift 125km)
Tablet to klasyka czasem się zawiesi, ale reset zawsze ratuje. A ta kierownica... brzmi jak jakiś problem z mechanizmem, warto to śledzić. Co do spalania, trochę dziwne, że pali więcej niż inne wersje, ale 4x4 swoje robi. Ogólnie auto spoko, ale te drobne usterki warto mieć na oku.

Kacper_Potocki 

Wysłany: 2025-03-06, 11:46   

Zrobione 3000km i umówiłem się na ponadprogramowy przegląd, wymiane olejów i filtrów. Był problem, bo to olej 0W16 i nie byli pewni czy mają taki w beczkach w serwisie, ale okazuje się, że jednak już mają :) Zobaczymy czy coś wykryją po tym 3000km. Żonę prosiłem, aby jeździła maksymalnie do 3 tysięcy obr/min, więc można powiedzieć, że po wymieniae oleju zacznę go trochę butować i sprawdzę osiągi.

paul7 

Wysłany: 2025-03-11, 11:40   

Okazało się że Dacia wypuściła najnowsze oprogramowanie tabletu i Serwis zaprosił mnie do jego wgrania. Wcześniej nie chcieli o tym rozmawiać. Jak macie teraz jakąś wizytę w Serwisie to pytajcie o nowy program.

paul7 

Wysłany: 2025-03-17, 16:28   

Jadę dalej z tym koksem. Oprogramowanie nowe jest, ale jakieś wadliwe. W salonie okazało się że Duster który był przede mną, miał mieć aktualizację głównego systemu samochodu, wgrali mu i okazało się że stracił radio. :roll: Ja po 2 godzinach czekania zwątpiłem i zrezygnowałem. Mam nowy termin, być może usługa będzie opanowana do tego czasu i nie będzie żadnych niespodzianek.

Paweł Siedlarek 
Zielony listek

Model: Duster
Silnik: 1.5 DCI
Wysłany: 2025-03-20, 11:08   

gawron3 napisał/a:
Myślę z kupnem oleju nie będzie problemu Castrol 0W16, jak się aso zgodzi na taką wymiane a co z filtrem zakup w aso .

Dzień dobry, jeśli dobrze czytam poprzednie wątki, poszukujemy produktu do Dacii Duster 1.3 TCe. Z oferty Castrol rekomenduję produkt Castrol GTX 0W-20 RN 17 FE.

gawron3 

Wysłany: 2025-03-20, 19:09   

Nie chodzi o olej do Duster 3 1,2TCE-130km

paul7 

Wysłany: 2025-03-25, 18:19   Przeprogramowanie tabletu

Ciąg dalszy opowieści o nowym oprogramowaniu na DD3.
Jak wcześniej pisałem Duster, którego przede mną programowali i nie przeżył tej czynności. Znikła mu funkcjonalność radia. Sprowadzono nowe Media i mu zamontowano, a człowiek 2 dni jeździł samochodem zastępczym.
Wobec powyższego zrobiłem drugie podejście w serwisie.
Dziś przeprogramowano mi radio oraz nie wiem dlaczego, kamerę przednią. Teraz czeka mnie testowanie tableta. Na razie, to jest zauważalne szybkie uruchomienie ekranu z uśpienia. Druga rzecz to wreszcie jest pierwszeństwo regulacji siły głosu dla radia, a nie dla nawigacji. Prawdopodobnie zniknęły też momenty przyciszenia głosu, które pojawiały się bez żadnej zrozumiałej dla kierowcy przyczyny. Jeszcze muszę to sprawdzić dokładnie. A także sprawdzić HERE bo działa podejrzanie źle. Co do kamer to obraz też zaczął się pojawiać szybciej, niezależnie od wskaźników czujników ultradźwiękowych.

update_duster3.jpg
historia_programowania_DD3
Plik ściągnięto 2 raz(y) 143,29 KB

gawron3 

Wysłany: 2025-03-25, 19:17   

Napisz po testach czy jest różnica na lepsze ,i w czym bardziej pomogła aktualizacja.

Kacper_Potocki 

Wysłany: 2025-03-26, 19:46   

Ja miałem dziś dziwną sytuację. Odpalam auto i po 2 sekundach gaśnie. Odpalam drugi raz i to samo, trzeci raz i to samo. Czwaty raz, dodałem gazu i zapalił i wyswietlil sie komunikat o jakies aktualizacji, no i mialem zostawic auto na godzine. Po godzinie odpalał już za każdym razem... o bylo dziwne

defunk 

Marka: Peżo / Toyoda
Model: Rifter / Yaris Cross
Silnik: 1,2 PureTech / 1,5 HEV
Rocznik: 2021 / 2024
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2025-03-27, 13:47   

Ja miałem dziś dziwną sytuację. Odpalam auto i po 2 sekundach gaśnie. Odpalam drugi raz i to samo, trzeci raz i to samo. Czwaty raz, dodałem gazu i zapalił i wyswietlil sie komunikat o jakies aktualizacji, no i mialem zostawic auto na godzine. Po godzinie odpalał już za każdym razem... o bylo dziwne

Zapewne załapałeś się na upgrade systemu ;-)

W cenniku jest to opisane następująco:

Cytat:
FOTA (Firmware Over-The-Air): umożliwia wprowadzenie poprawek i udoskonaleń oprogramowania bezpośrednio do samochodu, bez wizyty w ASO (do 5 lat)

Więc teraz tylko trzeba wygrzebać tę kartę SIM, która zapewnia łączność ;-)

paul7 

Wysłany: 2025-03-28, 12:44   

wyswietlil sie komunikat o jakies aktualizacji,

Widocznie dla twojego pojazdu , akurat udostępnili aktualizację. W historii aktualizacji będziesz miał dokładnie opisane, co ci wgrało, datę i godzinę, ponadto , powinien być opis czego dotyczyło. Z ciekawości, napisz co zostało zmienione. U mnie ostatnie zdalne FOTA miałem w październiku 2024, a te w tym tygodniu , było robione na piechotę w salonie poprzez USB.

paul7 

Wysłany: 2025-04-02, 17:33   Oczyszczacz powietrza

Czy macie może w opcjach ustawień tabletu JAKOŚĆ POWIETRZA?
Wydawało mi się, że tego wcześniej nie miałem, przed wgraniem aktualizacji. Mógłbym przysiąc, że wcześniej tego nie było. No ale jest.
Działa to na zasadzie filtrowania powietrza w kabinie, odfiltrowania go z pyłków. Czas filtracji 5 minut.

jakosc_powietrza.jpg
Nowa funkcja jakosc powietrza w DD3
Plik ściągnięto 13 raz(y) 190,41 KB

oczyszczacz.jpg
Funkcja czyszczenia DD3
Plik ściągnięto 13 raz(y) 157,84 KB

Kacper_Potocki 

Wysłany: Wczoraj 10:45   

Ostatnio sprawdzałem opcję, na bank tego nie było. Sprawdzę dziś.

paul7 

Wysłany: Wczoraj 13:25   

Też byłem zaskoczony, bo w serwisie i opisie reprogramowania nic o tym nie było mówione.

paul7 

Wysłany: Wczoraj 21:18   

Menu Pojazd wchodzimy w Jakość Powietrza klikamy Oczyszczacz powietrza i włącza się Cykl 5 minutowego oczyszczania atmosfery w samochodzie. Pasek postępu będzie informował o czasie pracy. Aby oczyszczanie było możliwe , silnik musi być włączony, A/C klimatyzacja musi być włączona, drzwi i okna zamknięte. Wyłączenie wcześniejsze, tym samym klawiszem.
Klikając na symbol i dostajemy opis funkcji.
"Ten cykl (5 min) zmniejsza ilość pyłków i zanieczyszczeń we wnętrzu auta dzięki wielokrotnemu przepuszczeniu powietrza przez filtr. To dodatkowy proces oczyszczający, uruchamiany w razie potrzeby."

3obrazki.jpg
Menu_oczyszczanie_powietrza
Plik ściągnięto 18 raz(y) 194,72 KB

Kacper_Potocki 

Wysłany: Wczoraj 22:09   

Ja tego nie mam jeszcze.

paul7 

Wysłany: Dzisiaj 8:27   

Ja tego nie mam jeszcze.

To trzeba jechać do serwisu, wgrywają na życzenie. Dodam, że przy okazji zniknęły niedogodności związane z uruchamianiem się tabletu, robi to szybciej, właściwie zaraz po ruszeniu pojazdu, włącza odpowiednią kamerę. Poprzednio jechałem z 50 metrów w ciemno. Sterowanie siłą głosu radia ma priorytet. Nie było jak dotychczas żadnej "zwiechy". Jeszcze inne parametry sprawdzam, niestety Dacia ze wszystkim robi tajemnice.

Odpowiedz do tematu