Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Mam pytanie
Autor Wiadomość
jerzyf 
Zielony listek

Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: TCe 90 MY24
Rocznik: 2024
  Wysłany: 2025-04-21, 22:07   Mam pytanie

Witam!
W telefonie do odtwarzania muzyki używam aplikacji "AIMP" i ona wyświetla okładkę CD z której pochodzi słuchany utwór. Ale na wyświetlaczu w Sandero III się nie wyświetla. Jest wprawdzie okienko, co by sugerowało, że do tego ono służy, ale jest szare. I tu jest moje pytanie, czy mam za duże wymagania, czy też coś źle robię, albo właśnie nie robię. Z góry dziękuję za odpowiedź!

Czajo 

Model: Sandero II
Silnik: Tce 1.0 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Stepway Laureate
Wysłany: 2025-04-22, 07:46   

w II gen to był tylko obrazek, radio nie miało możliwości wyświetlania okładek płyt. Czy w 3 gen jest tak samo? nie wiem.

powiedz jeszcze czy okładki masz zapisane w pliku mp3 czy aimp jest pobiera na bieżąco z internetu?

Dymek 

Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Wysłany: 2025-04-22, 08:13   

Czajo napisał/a:
w II gen to był tylko obrazek, radio nie miało możliwości wyświetlania okładek płyt. Czy w 3 gen jest tak samo? nie wiem.
W 2 generacji odtwarzacz wbudowany w MediaNav jak najbardziej wyświetla okładki zapisane w plikach MP3. Jedynie dla plików MP3 odtwarzanych bezpośrednio z telefonu poprzez Bluetooth oczywiście okładek nie ma. Więc chyba w obecnej generacji jest tak samo...

jerzyf napisał/a:
W telefonie do odtwarzania muzyki używam aplikacji "AIMP" i ona wyświetla okładkę CD z której pochodzi słuchany utwór. Ale na wyświetlaczu w Sandero III się nie wyświetla. Jest wprawdzie okienko, co by sugerowało, że do tego ono służy, ale jest szare.

Nie mam pewności jaki sposób odtwarzania kolega ma na myśli, ale w przypadku AIMP chodzi chyba o odtwarzanie na ekranie samochodu, ale również w tej apce, za pośrednictwem AA...? Jeśli tak, to oczywiście w przypadku AIMP okładki powinny być- sprawdziłem u siebie i są. Nie wyobrażam sobie, żeby jakaś apka odtwarzająca muzykę tego obecnie nie miała...

AIMP.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 47,4 KB

Ostatnio zmieniony przez Dymek 2025-04-22, 09:09, w całości zmieniany 5 razy  

jerzyf 
Zielony listek

Wysłany: 2025-04-22, 11:12   

MP3 mam w telefonie, a on jest połączony z samochodem przez USB i Bluetooth.

Dymek 

Wysłany: 2025-04-22, 11:16   

jerzyf napisał/a:
MP3 mam w telefonie, a on jest połączony z samochodem przez USB i Bluetooth.

Jeżeli nie używasz Android Auto, tylko odtwarzasz pliki MP3 z telefonu poprzez bluetooth, to okładki widoczne nie będa. Po bluetooth idzie tylko dźwięk ;-)
Natomiast pliki MP3 odtwarzane z pendrive będą miały również grafikę a więc i okładki płyt.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2025-04-22, 11:17, w całości zmieniany 1 raz  

jerzyf 
Zielony listek

Wysłany: 2025-04-22, 16:38   

Puściłem muzykę w samochodzie z pena, nie ma obrazka!
Odciąłem neta na telefonie, żeby wyeliminować możliwość ściągania obrazka na bieżąco i w "AIMP" jest obrazek? Chyba z tego wynika, że odtwarzacz samochodowy nie wyświetla okładek!

Dymek 

Wysłany: 2025-04-22, 17:47   

jerzyf napisał/a:
Chyba z tego wynika, że odtwarzacz samochodowy nie wyświetla okładek!
Raczej nie ma takiej możliwości żeby nie wyświetlał, skoro w starszych MediaNav wyświetla. Sprawdź edytorem jak są wgrane obrazki do plików MP3, bo są różne metody.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2025-04-22, 17:58, w całości zmieniany 1 raz  

Łukasz_M 

Model: Logan MCV
Silnik: Blue dCi 95
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Wysłany: 2025-04-22, 18:49   

jerzyf napisał/a:
Puściłem muzykę w samochodzie z pena, nie ma obrazka!
Odciąłem neta na telefonie, żeby wyeliminować możliwość ściągania obrazka na bieżąco i w "AIMP" jest obrazek? Chyba z tego wynika, że odtwarzacz samochodowy nie wyświetla okładek!

Może to naiwne pytanie, ale czy na tym pendrive są te okładki wgrane i jeśli tak to pod jaką nazwą tam jest wgrana? Ja tam nie zwracam uwagi na okładki i wszelkie grafiki z pena do auta usuwam, ale może ktoś u kogo działa by napisał jaką nazwę mają u niego te grafiki, jaki rozmiar etc. MediaNav ma niską rozdzielczość i być może wymagania co do tych grafik są specyficzne.
Ostatnio zmieniony przez Łukasz_M 2025-04-22, 18:53, w całości zmieniany 2 razy  

Dymek 

Wysłany: 2025-04-22, 20:12   

Przede wszystkim grafika musi być zapisana (tagowana) bezpośrednio w plikach MP3 a nie wgrana osobno jako plik graficzny (np. jpg czy BMP). Okładek wgranych osobno MediaNav nie pokaże.
Polecam użycie edytora "MP3tag"- wygodnie można zapisać okładki "hurtowo", np. dla wszystkich utworów na płycie, albo dla każdego pliku indywidualnie.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2025-04-22, 20:21, w całości zmieniany 1 raz  

Dymek 

Wysłany: 2025-04-22, 22:22   

U mnie jako grafiki okładek najlepiej sprawdzają się pliki graficzne JPG o rozdzielczości 300x300 do 500x500pix. Taki plik zapisujemy do plików MP3- choćby przy użyciu "MP3tag".
Okładka musi być tagowana jako "Front cover"- MediaNav używa tylko grafik tej kategorii.
Przypominam, że na ten temat był specjalny wątek na forum: TUTAJ

MN3_audioplayer.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 43,37 KB

Ostatnio zmieniony przez Dymek 2025-04-22, 22:35, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu